Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí


 


 

 

 
 
Přehled prací Ceny Termíny Kvalifikace Pro zadavatele

 

Mgr. Ivana Paukertová
Řezáčova 28
624 00 Brno
IČO: 686 72 217
ivana@paukertova.cz
tel.:603 39 62 90

Autorizace
posouzení podle § 45i
(Naturové posouzení)

Zpracuji
  • Naturové posouzení - posouzení vlivu záměru na evropsky významné lokality (posouzení podle § 45i zákona 114/1992 Sb.)
  • přírodovědné průzkumy v rozsahu biologického hodnocení
  • oznámení podle přílohy č. 3 zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí
  • analýzu záměru, vyhodnocení možných střetů s ochranou přírody a návrhy na jejich optimální řešení
  • botanický a přírodovědný průzkum jako podklad projektu nebo příloha k žádosti o dotace
  • návrhy informačních tabulí pro ZCHÚ a EVL, přírodovědné naučné stezky, fotografie rostlin
  • botanické inventarizace chráněných území, VKP
  • inventarizaci dřevin
Často kladené otázky Průvodce investora procesem posuzování
vlivů na životní prostředí - EIA


Dnešní datum: 19. 09. 2019  | Hlavní stránka | Mapa stránek | Orientace na stránce | Fotografie rostlin | Rostliny ČR |  


Vyhledávání

Vyhledat text

Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.


TOPlist

Novela

Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA)  vstoupil v platnost 1. dubna 2015.


Jedlé rostliny * Zelenošáchor (šáchor) jedlý - málo známá zelenina 5.
ukázka z knihy - Jedlé rostliny - 19. 12. 2009 (11107 přečtení)

Tropický šáchor, přáíbuzný našim šáchorům s jedlými hlízkami.



Zelenošáchor (šáchor) jedlý
Cyperus esculentus Cyperaceae = šáchorovité

Výška v cm: 25-75
Výsev do skleníku: -
Venkovní výsev: -
Výsadba: III. - V., průměrná doba pěstování 16-24 týdnů
Vzdálenost rostlin: 50 cm
Šířka meziřádků: 50 cm 

Tropický zelenošáchor jedlý pochází z východní Afriky, dnes se však pěstuje i ve středomořských zemích. Rostlina většinou nemá semena. Pod zemí vytváří tenké výběžky, jejichž špičky po delší době ztlušťují v hlízy velikostí asi třešně. Chutnají po mandlích a obsahují uhlohydráty a tuk.

Klima a stanoviště: Teplomilná rostlina s vysokou potřebou vody. Na volné půdě jsou vyhlídky na úspěšné pěstování malé. Kulturu pěstujeme ve vyhřívaném skleníku, kde lze sázet již časně zjara.
Půda: Dobře zkypřená, humózní a výživná půda s pískem, dobře propustná.
Výsev a výsadba: Vysazování ztlustlých hlíz na jaře do teplé půdy, dobré zalévání. Ošetřování a hnojení: Před výsadbou organické hnojení kompostní zeminou nebo suchým hnojem. Pravidelné kypření povrchu půdy a odstraňování plevele.
Sklizeň: Vysázené hlízy raší z pupenů a zakořeňují. Asi za 4 měsíce vyhrabáváme hlízy vytvořené novými rostlinami.
Zpracování a uskladnění: Syrové nebo vařené jako zeleninová příloha. Ve Španělsku se hnětením moučky z šáchorových hlíz, zadělané vodou, vyrábí „horchata“ do zmrzlin. Též syrové nebo pražené jako náhražka mandlí.

Ukázka z knihy Gunter Steinbach: Lexikon užitkových rostlin, Knižní klub, Praha 1997, ISBN 80-7176-432-9

šáchor jedlý (zelenošáchor) - Cyperus esculentus


[Akt. hodnocení: 5,00 / Počet hlasů: 2] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět Informační e-mailVytisknout článek


Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.





Tento web používá redakční systém phpRS, napsaný v jazyce PHP.