Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí


 


 

 

 
 
Přehled prací Ceny Termíny Kvalifikace Pro zadavatele

 

Mgr. Ivana Paukertová
Řezáčova 28
624 00 Brno
IČO: 686 72 217
ivana@paukertova.cz
tel.:603 39 62 90

Autorizace
posouzení podle § 45i
(Naturové posouzení)

Zpracuji
  • Naturové posouzení - posouzení vlivu záměru na evropsky významné lokality (posouzení podle § 45i zákona 114/1992 Sb.)
  • přírodovědné průzkumy v rozsahu biologického hodnocení
  • oznámení podle přílohy č. 3 zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí
  • analýzu záměru, vyhodnocení možných střetů s ochranou přírody a návrhy na jejich optimální řešení
  • botanický a přírodovědný průzkum jako podklad projektu nebo příloha k žádosti o dotace
  • návrhy informačních tabulí pro ZCHÚ a EVL, přírodovědné naučné stezky, fotografie rostlin
  • botanické inventarizace chráněných území, VKP
  • inventarizaci dřevin
Často kladené otázky Průvodce investora procesem posuzování
vlivů na životní prostředí - EIA


Dnešní datum: 21. 08. 2019  | Hlavní stránka | Mapa stránek | Orientace na stránce | Fotografie rostlin | Rostliny ČR |  


Vyhledávání

Vyhledat text

Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.


TOPlist

Novela

Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA)  vstoupil v platnost 1. dubna 2015.


Divoká kuchařka * Zapomenuté recepty: čokoláda z lipových plodů
převzato - Divoká kuchařka - 16. 09. 2008 (13544 přečtení)

Jako součást „rozvinutého světa“ jsme ztratili mnoho z našeho kulturního a kulinářského dědictví. Jídlo se stalo „bezpečné“ (což se dá číst i jako prefabrikované, nemastné-neslané a uniformní). Ačkoliv se spoléháme na asi 30 druhů rostlin pro potraviny, většina z nich patří mezi příbuzné zelí, bramboru, obilí, jablka a citronu. Pravdou je, že jsme zapomněli, jak používat mnohé rostliny kolem nás a dokonce ani s těmi o kterých víme že jsou jedlé neumíme pracovat. Dobrým příkladem je lípa.



Lípa je velký strom původem z Evropy a Severní Ameriky, který byl oceňovaný v anglosaské éře jako strom na výrobu štítů. Její květy jsou velmi aromatické, proto byla vysazena v průběhu 19. století v mnoha městech, aby se pokusila překonat převládající smrad z kanalizace a koní, a to je důvod, proč je dnes ve městech tak hojná.
Je známo už od starověkých zdrojů, že šťáva, květy, plody a listy jsou jedlé. Lipový čaj je štále připravován a mladé lipové lístky jsou používány do jarních zelených salátů. Ale mnoho znalostí o tom, jak využívat starší listy bylo ztraceno.
Po malém průzkumu vyjde najevo, že lipové listy byly používány v průběhu druhé světové války ve Francii. Když se mouka stala vzácnou, lipové listy se usušily, umlely na prášek a přesily přes síto. Prášek byl smíchán s moukou. Mouka z lipových listů byla také přidávána jako zahušťovadlo do polévek a dušených jídel a byla míchána s ovsem nebo ječmenem pro přípravu kaše. Podobně, jako zahušťovadlo jsou používány listy baobabu v severozápadní Africe a listy sassafrasu byly používány pro stejný účel v Kreolské kuchyni v Louisianě. Tak nás zajímavé paralely tří kultur mohou inspirovat. Nedávný výzkum ukázal, že lipové listy jsou dokonce prospěšné, pokud se přidávají do mouky, protože obsahují vysoké procento invertních cukrů. Proto jsou snadno metabolizovatelné a užitečné pro osoby trpící cukrovkou.
lípa velkolistá - lípa velkolistá, Tilia platyphyllos
Lípa srdčitá, velkolistá, evropská, americká (druhy Tilia x europaea, Tilia cordata, Tilia platyphyllos, Tilia americana a další) mají plody, které obsahují celou řadu éterických olejů a mnoho z nich chutná jako čokoláda. Dozráváním se čokoládové aroma ztrácí. I suché plody lípy se dají upravit jako káva, chutnají jako káva s trochou horké čokolády. Chuť ale není zdaleka tak silná jako u nezralých plodů. V 18. století lidé začali experimentovat s lipovými plody a pokoušeli se i z nich něco přijatelného vyrábět. Francouzský chemik Missa objevili, že semletí nezralých plodů lípy se sušenými květy se dá získat produkt, který se velmi podobá čokoládě. Vypadalo to jako velmi vzrušující objev a záměrem bylo prodávat výrobek v Prusku. Projekt nebyl úspěšný - lipová čokoláda nemá dlouhou trvanlivost, příliš brzy podléhá rozkladným procesům a čokoládová chuť se ztrácí. V menším rozsahu se dají sušené květy a nezralé plody zamrazit pro další použití.
Lípa se může stát celoročním zdrojem: mladé lístky na salát, jarní míza a květy na výrobu nápojů, starší listy jako zahušťovadlo, z pomletých květů a nezralých plodů se vyrábí pasta, která chutná jako čokoláda a ze zralých plodů se dá vyrobit káva.
 
Lipová čokoláda
500 g nezralých plodů lípy bez stopek
40 g sušených lipových květů
trochu hroznového oleje
Rozemeleme lipové květy na prášek, plody zpracujeme v hmoždíři nebo třecí misce. Smícháme plody a květy a přidáme jen tolik hroznového oleje, aby vznikla pasta. Nejlepší je použít pastu čerstvou, ale může být uchovávána několik dní v chladničce.
Zkušenosti s receptem na lipovou čokoládu: Mnohokrát jsem zkoušela chuť zelených plodů lípy srdčité a velkolisté, čokoládovou chuť jsem nezaregistrovala ani jednou. Mám jednu referenci o přípravě čokolády podle tohoto receptu, a dopadlo to špatně (za stálého míchání vyléváme do záchoda). Tak já nevím. Třeba jsou ty americké lípy jiné. Pokud to budete zkoušet a podáte mi zprávu, budu ráda. Ale jít to musí, jinak by se nezvažovala její výroba.
 
Lipová káva
500 g lipových plodů v plné zralosti (spadlých ze stromu)
Odstraníme stopky a listeny a rozprostřeme na pečícím plechu. Odstraníme i všechen hmyz. Dáme do trouby předehřáté na 150 stupňů Celsia a pražíme 20 minut nebo dokud plody nejsou úplně suché a tmavé, jako káva. Skladujeme ve vzduchotěsné sklenici, lépe celé plody než pomleté. Na přípravu pomeleme v mlýnku na kávu a připravíme zalijeme horkou vodou. Pro přípravu zákusků zpracujeme na jemný prášek.
 
Koláč Bláto Mississippi s lipovou čokoládou
těsto (Sweet Shortcrust Pastry Dough)
225g hladké mouky
1 lžíce soli
110g másla
25g cukru
trocha soli
voda
Nasekáme máslo na kousky a dáme do mouky. Přidáme špetku soli a vypracujeme drobenku. Uprostřed uděláme důlek a přidáme 2 lžíce vody (závisí na kvalitě mouky, někldy je potřeba více, někdy méně). Vypracujeme těsto, nemá být ani příliš tuhé ani příliš měkké. Z těsta utvoříme kouli, přikryjeme a necháme odpočinout v ledničce – nejméně dvě hodiny, tradičně do druhého dne.
 
300 g těsta Sweet Shortcrust Pastry Dough (kulatý korpus 22 cm v průměru, 4 cm vysoký)
150g lipové čokolády
1 lžíce lipové kávy
3 vejce
250g práškového cukru
2 lžíce kysané smetany
3 lžíce sirupu (v originále golden syrup)
vanilka
čokoládové špony na ozdobu
Nachystáme těsto do formy, okraje ořežeme. Opatrně rozpustíme máslo na malé pánvi, odtáhneme u ohně a zamícháme lipovou čokoládu a mletou lipovou kávu, rozmícháme a dáme stranou na vychladnutí. Vejce a cukr našleháme do krémové konzistence a přidáme kyselou smetanu, sirup a vanilku. Promícháme s čokoládovou směsí. Nalijeme na těsto a dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů na 35 minut. Dáme vychladnout na drátěnou podložku (pokud koláč poklesne a trochu popraská, je to normální). Ozdobíme povrch a podáváme.
 

Podle dnes již nedostupného článku na HubPages, Africa Aid, recepty podle Celtnet (dnes dostupné jen v archivu)


Související články:
Růžová zavařenina (13.06.2019)
Divoký listový salát s violkou (07.04.2019)
Rajčatové smoothie s pěťourem (25.05.2018)
Ďáblův déšť s ptačincem (29.04.2018)
Vyolette (06.04.2018)
Půlnoční klobásky - Saucisse minuit (01.04.2018)
Ptačincový salát s mangovou zálivkou (28.03.2018)
Jarní salát s lípou a divokou brokolicí (30.04.2017)
Zelená bábovka (11.04.2017)
Divoké recepty v Envi café (05.03.2017)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2017 (18.02.2017)
Anketa: co byste rádi ochutnali v Envi café (08.02.2017)
Recepty Sama doma (24.10.2016)
Bezová varmuže (24.10.2016)
Mezní džem (hedgerow jam) (29.09.2016)
Merlíkový a laskavcový špenát, jednoduchá survival jídla (27.08.2016)
Několik receptů na smoothie se slézem (29.05.2016)
Několik receptů na kopřivové smoothie (29.05.2016)
Douglasková limonáda (27.05.2016)
Topinambury v Deku (12.05.2016)
Přesličková rýže (11.05.2016)
Studená šťavelová polévka (04.05.2016)
Kerblíková omáčka (27.04.2016)
Májový ptačincový salát (26.04.2016)
Sumachová limonáda (21.04.2016)
Kostivalové tuiles (17.04.2016)
Gruzínská prasiela z denivky plavé (16.04.2016)
Medvědí paradoxní salát (13.04.2016)
Pampeliškové čipsy (12.03.2016)
Šruchový salát s turankou kanadskou (15.07.2015)
Salát s řeřišnicí hořkou (27.06.2015)
Žaludové cookies (25.04.2015)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2015 (07.04.2015)
Zelení vodníci (04.04.2015)
Neunerlei Kräutersuppe - tradiční německá polévka (02.04.2015)
Divoká vaječná tlačenka (31.03.2015)
Odkazy na recepty z ochutnávky 30.3.2015 (30.03.2015)
Dělimáda (22.02.2015)
Božská Bloody Mary (19.02.2015)
Mrkev na mrkvi (18.02.2015)
Sardinky s krvavcem (24.01.2015)
Divoký lednový salát: sedmikráska, ptačinec, krvavec (22.01.2015)
Jablečný kompot s hrozny a komonicí (18.01.2015)
Žaludové vánoční cukroví (22.12.2014)
Hložinkový sýr, survival jídlo (20.12.2014)
Netýkavkové plody jako fazolky (30.09.2014)
7 receptů na kostival v těstíčku (27.09.2014)
Podzimní Jarovský salát (24.09.2014)
Salát Sherwoodského bezdomovce (23.09.2014)
Polévka ajiaco santafereño - gejzír chutí (07.08.2014)
Jahodový sbiteň s třezalkou (01.07.2014)
Bolševník se svíčkovou omáčkou (01.06.2014)
Smrkové linecké koláčky (31.05.2014)
Ruské šči s měsíčkem lékařským (29.05.2014)
Jehněčí karbanátky s kari a merlíkem (28.05.2014)
Dvoupatrová panna cotta z květů akátu a černého bezu (26.05.2014)
Mléčně kvašené listy divokých rostlin (20.05.2014)
Ruský nápoj Tarchun (19.05.2014)
Zeleninová polévka s bolševníkem (15.05.2014)
Pansotti con salsa di noci - ligurské těstoviny s ořechovou omáčkou (06.05.2014)
Podivná bramborová polévka (05.05.2014)
Preboggion, recept z východní Ligurie (02.05.2014)
Nanakusa-gayu, rýžová kaše sedmi bylin (24.04.2014)
Nakládané květy třešní sakur (20.04.2014)
Recept pro 4 osoby za jednu korunu - jarní špenát (17.04.2014)
Japonský pampeliškový jam (15.04.2014)
Šrucha zelná s majonézou (13.04.2014)
Itadori aneb jak vaří křídlatku v Japonsku (15.03.2014)
Akebi ohitashi - vařené výhonky akébie pětičetné (23.02.2014)
Hložinkový kečup (bezlepkový i ve variantě raw) (20.02.2014)
Žaludy nakládané v Deku (19.02.2014)
Japonská tempura z bohyšky (Hosta spp.) (15.02.2014)
Nokanzou ohitashi - japonská příloha z denivky plavé (14.02.2014)
Balva - ázerbajdžánská slézová polévka (08.02.2014)
Ázerbajdžánské kutaby se šťovíkem (07.02.2014)
Jinan dvojlaločný je jedlý - dneska bude párty (06.02.2014)
Domácí žaludová mouka a rychlý žaludový dort (05.02.2014)
Kinpiru (05.05.2009)
Recepty na jídla - topinambur hlíznatý (03.11.2008)
Výborná jedlá rostlina - ptačinec žabinec (23.10.2008)
[Akt. hodnocení: 3,67 / Počet hlasů: 6] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět Informační e-mailVytisknout článek


Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.





Tento web používá redakční systém phpRS, napsaný v jazyce PHP.