Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí


 


 

 

 
 
Přehled prací Ceny Termíny Kvalifikace Pro zadavatele

 

Mgr. Ivana Paukertová
Řezáčova 28
624 00 Brno
IČO: 686 72 217
ivana@paukertova.cz
tel.:603 39 62 90

Autorizace
posouzení podle § 45i
(Naturové posouzení)

Zpracuji
  • Naturové posouzení - posouzení vlivu záměru na evropsky významné lokality (posouzení podle § 45i zákona 114/1992 Sb.)
  • přírodovědné průzkumy v rozsahu biologického hodnocení
  • oznámení podle přílohy č. 3 zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí
  • analýzu záměru, vyhodnocení možných střetů s ochranou přírody a návrhy na jejich optimální řešení
  • botanický a přírodovědný průzkum jako podklad projektu nebo příloha k žádosti o dotace
  • návrhy informačních tabulí pro ZCHÚ a EVL, přírodovědné naučné stezky, fotografie rostlin
  • botanické inventarizace chráněných území, VKP
  • inventarizaci dřevin
Často kladené otázky Průvodce investora procesem posuzování
vlivů na životní prostředí - EIA


Dnešní datum: 20. 10. 2018  | Hlavní stránka | Mapa stránek | Orientace na stránce | Fotografie rostlin | Rostliny ČR |  


Vyhledávání

Vyhledat text

Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.


TOPlist

Novela

Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA)  vstoupil v platnost 1. dubna 2015.


Divoká kuchařka * Vyolette
Mgr. Ivana Paukertová - Divoká kuchařka - 06. 04. 2018 (603 přečtení)

Recept šéfkuchaře krále Richarda II. - pojďme na výlet do středověku.



Píše se rok 1390. Evropa je zdecimovaná sériemi hladomorů a morových epidemií, Anglie s Francií se zmítají ve stoleté válce, křesťané mají dva papeže. Před rokem proběhla bitva na Kosově poli, je to asi 20 let, co v Číně nastoupila dynastie Ming. V Čechách vládne Václav IV., syn Karla IV., minulý rok se Prahou prohnal největší židovský pogrom a připravuje se stavba Betlémské kaple. Již 33 let se staví Karlův most, bude dokončen za dalších 12 let. Jan Hus se za tři roky stane bakalářem, vynálezce knihtisku Gutenberg se narodí za sedm let a Leonardo da Vinci za 62 let. Před několika desetiletími se do Evropy dostal kolovrat, byl založen cech koželuhů a začala se dovážet bavlna. Letí škorně se zvednutými špičkami, rytíři nosí brnění, šlechtičny brokát, fillet a barbette s hedvábným závojem a obyčejní lidé se oblékají do sukna jako Kraus v pohádce Královský slib. Na trhu koupíte za groš kudlu, za tři sekeru a kráva stojí grošů čtyřicet. O rajčatech a bramborách uslyší Evropa za více než sto let, stejně tak o kukuřici - jako obilniny se pěstují a na kaši vaří polská mana zblochan vzplývavý, mušec rosička krvavá, proso nebo bér italský. Špenát se pomalu dostává do zahrad a receptů pro nejbohatší elitu, zatímco lid sprostý vaří z lebedy a merlíku. U dvora anglického krále Richarda II. Plantageneta a jeho královny Anny České, dcery Karla IV., sepisuje dvorní šéfkuchař kuchařskou knihu The Forme of Cury (Metody vaření).

Originální znění receptu Vyolette z The Forme of Cury

Nym Almaunde Mylke, an flowre of Rys, and pouder Gyngere, Galyngale, Pepir, Datis, Fygys, and Rasonys y-corven, an coloure it with Safroun, an boyle it and make it chargeaunt; an whan thou dressyste, take the flowres, an hew hem, an styre it ther-with; nyme the braunchys with the flowres, an sette a-boue and serue it Forth.

Vezmi mandlové mléko a rýžovou mouku a práškovaný zázvor, galgán, pepř, datle, fíky a hrozinky řezané a zabarvi to šafránem, a uvař a zahusti. A když to podáváš, vezmi květy a nařež je a zamíchej, nakrájej stopky s květy a polož na to a podávej. 

šálek (250 ml) mandlového mléka
2 lžíce rýžové mouky
čtvrt lžičky zázvoru
trocha pepře
trocha galgánu
2-3 datle
2-3 fíky
hrst hrozinek
špetka šafránu
velká hrst květů violky vonné Viola odorata
Mandlové mléko se šafránem zahřejeme na malém plameni. Jakmile se žlutě zbarví, přidáme koření, hrozinky a nakrájené datle a fíky. Až datle a fíky zvláční, vmícháme rýžovou mouku a necháme zahustit. Po částečném zchladnutí  vmícháme violkové květy. Kaši podáváme na dřevěném talíři napuštěném lněným olejem, jíme třemi prsty. Jsme-li bohatí (a to jsme, protože máme na šafrán), použijeme dřevěnou lžíci a cínový talíř a jsme-li bohatí opravdu nechutně, můžeme servírovat na talíři fajánsovém.

Galgán jsou asi čtyři druhy příbuzné zázvoru, dříve byl oblíbený jako léčivá rostlina (abatyše Hildegarda), v současné době je používaný v asijských kuchyních jako koření. Mletý galgán koupíte například na Sonnentoru. Obrázek šlechtičny s barbette pochází ze stránek návrhářky Kristýny Petříčkové. Za poučení ohledně středověkého odívání děkuji Emmě Riedové. Hotové jídlo uvařené nadšenci pro středověk vypadá nějak takto.

 

violka vonná - Viola odorata
© Ivana Paukertová 2013


Související články:
Rajčatové smoothie s pěťourem (25.05.2018)
Ďáblův déšť s ptačincem (29.04.2018)
Půlnoční klobásky - Saucisse minuit (01.04.2018)
Ptačincový salát s mangovou zálivkou (28.03.2018)
Jarní salát s lípou a divokou brokolicí (30.04.2017)
Zelená bábovka (11.04.2017)
Divoké recepty v Envi café (05.03.2017)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2017 (18.02.2017)
Anketa: co byste rádi ochutnali v Envi café (08.02.2017)
Recepty Sama doma (24.10.2016)
Bezová varmuže (24.10.2016)
Mezní džem (hedgerow jam) (29.09.2016)
Merlíkový a laskavcový špenát, jednoduchá survival jídla (27.08.2016)
Několik receptů na smoothie se slézem (29.05.2016)
Několik receptů na kopřivové smoothie (29.05.2016)
Douglasková limonáda (27.05.2016)
Topinambury v Deku (12.05.2016)
Přesličková rýže (11.05.2016)
Studená šťavelová polévka (04.05.2016)
Kerblíková omáčka (27.04.2016)
Májový ptačincový salát (26.04.2016)
Sumachová limonáda (21.04.2016)
Kostivalové tuiles (17.04.2016)
Gruzínská prasiela z denivky plavé (16.04.2016)
Medvědí paradoxní salát (13.04.2016)
Pampeliškové čipsy (12.03.2016)
Šruchový salát s turankou kanadskou (15.07.2015)
Salát s řeřišnicí hořkou (27.06.2015)
Žaludové cookies (25.04.2015)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2015 (07.04.2015)
Zelení vodníci (04.04.2015)
Neunerlei Kräutersuppe - tradiční německá polévka (02.04.2015)
Divoká vaječná tlačenka (31.03.2015)
Odkazy na recepty z ochutnávky 30.3.2015 (30.03.2015)
Dělimáda (22.02.2015)
Božská Bloody Mary (19.02.2015)
Mrkev na mrkvi (18.02.2015)
Sardinky s krvavcem (24.01.2015)
Divoký lednový salát: sedmikráska, ptačinec, krvavec (22.01.2015)
Jablečný kompot s hrozny a komonicí (18.01.2015)
Žaludové vánoční cukroví (22.12.2014)
Hložinkový sýr, survival jídlo (20.12.2014)
Netýkavkové plody jako fazolky (30.09.2014)
7 receptů na kostival v těstíčku (27.09.2014)
Podzimní Jarovský salát (24.09.2014)
Salát Sherwoodského bezdomovce (23.09.2014)
Polévka ajiaco santafereño - gejzír chutí (07.08.2014)
Jahodový sbiteň s třezalkou (01.07.2014)
Bolševník se svíčkovou omáčkou (01.06.2014)
Smrkové linecké koláčky (31.05.2014)
Ruské šči s měsíčkem lékařským (29.05.2014)
Jehněčí karbanátky s kari a merlíkem (28.05.2014)
Dvoupatrová panna cotta z květů akátu a černého bezu (26.05.2014)
Mléčně kvašené listy divokých rostlin (20.05.2014)
Ruský nápoj Tarchun (19.05.2014)
Zeleninová polévka s bolševníkem (15.05.2014)
Pansotti con salsa di noci - ligurské těstoviny s ořechovou omáčkou (06.05.2014)
Podivná bramborová polévka (05.05.2014)
Preboggion, recept z východní Ligurie (02.05.2014)
Nanakusa-gayu, rýžová kaše sedmi bylin (24.04.2014)
Nakládané květy třešní sakur (20.04.2014)
Recept pro 4 osoby za jednu korunu - jarní špenát (17.04.2014)
Japonský pampeliškový jam (15.04.2014)
Šrucha zelná s majonézou (13.04.2014)
Itadori aneb jak vaří křídlatku v Japonsku (15.03.2014)
Akebi ohitashi - vařené výhonky akébie pětičetné (23.02.2014)
Hložinkový kečup (bezlepkový i ve variantě raw) (20.02.2014)
Žaludy nakládané v Deku (19.02.2014)
Japonská tempura z bohyšky (Hosta spp.) (15.02.2014)
Nokanzou ohitashi - japonská příloha z denivky plavé (14.02.2014)
Balva - ázerbajdžánská slézová polévka (08.02.2014)
Ázerbajdžánské kutaby se šťovíkem (07.02.2014)
Jinan dvojlaločný je jedlý - dneska bude párty (06.02.2014)
Domácí žaludová mouka a rychlý žaludový dort (05.02.2014)
Kinpiru (05.05.2009)
Recepty na jídla - topinambur hlíznatý (03.11.2008)
Výborná jedlá rostlina - ptačinec žabinec (23.10.2008)
Zapomenuté recepty: čokoláda z lipových plodů (16.09.2008)
[Akt. hodnocení: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět Informační e-mailVytisknout článek


Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.





Tento web používá redakční systém phpRS, napsaný v jazyce PHP.