Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí


 


 

 

 
 
Přehled prací Ceny Termíny Kvalifikace Pro zadavatele

 

Mgr. Ivana Paukertová
Řezáčova 28
624 00 Brno
IČO: 686 72 217
ivana@paukertova.cz
tel.:603 39 62 90

Autorizace
posouzení podle § 45i
(Naturové posouzení)

Zpracuji
  • Naturové posouzení - posouzení vlivu záměru na evropsky významné lokality (posouzení podle § 45i zákona 114/1992 Sb.)
  • přírodovědné průzkumy v rozsahu biologického hodnocení
  • oznámení podle přílohy č. 3 zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí
  • analýzu záměru, vyhodnocení možných střetů s ochranou přírody a návrhy na jejich optimální řešení
  • botanický a přírodovědný průzkum jako podklad projektu nebo příloha k žádosti o dotace
  • návrhy informačních tabulí pro ZCHÚ a EVL, přírodovědné naučné stezky, fotografie rostlin
  • botanické inventarizace chráněných území, VKP
  • inventarizaci dřevin
Často kladené otázky Průvodce investora procesem posuzování
vlivů na životní prostředí - EIA


Dnešní datum: 20. 06. 2019  | Hlavní stránka | Mapa stránek | Orientace na stránce | Fotografie rostlin | Rostliny ČR |  


Vyhledávání

Vyhledat text

Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.


TOPlist

Novela

Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA)  vstoupil v platnost 1. dubna 2015.


Divoká kuchařka * Výborná jedlá rostlina - ptačinec žabinec
Mgr. Ivana Paukertová - Divoká kuchařka - 23. 10. 2008 (19877 přečtení)

Vynikající surovina, kterou si můžete nasbírat v přírodě. Navíc za ni nemusíte platit. Při ochutnávce planých rostlin získal nejlepší hodnocení.



Některé rostliny, zejména starší nebo kvetoucí mohou mít nahořklou chuť. Nejlepší je nať mladých rostlin. Ptačinec žabinec je i léčivá rostlina, léčivé účinky a rozdíly od příbuzných rostlin najdete v článku o ptačinci.

ptačinec žabinec - ptačinec žabinec, Stellaria media

Ptačincový salát
Nať ptačince omyjeme a natrháme nebo nakrájíme na menší kousky. Připravíme zálivku z octa, soli, cukru a oleje a nalijeme na salát. Má vynikající chuť. Zálivku můžeme připravit i jinou, například francouzkou z hořčice, olivového oleje a žloutku. Vzhledem k jemné chuti ptačince dáme ostré hořčice méně než na hlávkový salát.

Saláty
Ptačinec můžeme zamíchat v libovolném množství do salátů, kde hlavní podíl tvoří listy. Do salátů z kořenové zeleniny můžeme ptačinec zamíchat také, ale tam jeho jemná chuť může zaniknout.

Místo petrželky do polévky
Do hotové zeleninové polévky vhodíme hrst nasekané nati ptačince. Můžeme dát do jakékoliv polévky, která má jemnější chuť, do ostrých asijských se ptačinec moc nehodí.

ptačincová polévka - ptačincová polévka

Ptačincová polévka
Uděláme bešamel, rozředíme na hustotu polévky, povaříme a nakonec přidáme nasekanou nať ptačince. Dále nevaříme. Kořenit můžeme pepřem, muškátovým květem nebo zázvorem. Jemnou polévku získáme přimícháním žloutku.

Nádivka do listových šátečků
Cibule, bílé zelí, vejce, eidam nebo jiný sýr, ptačinec, všeho stejným dílem, cibule může být míň. Osmahneme cibulku a přidáme na nudličky nakrájené zelí, osolíme, podusíme. Až zelí změkne, vydusíme nebo slijeme zbývající vodu, přidáme vejce, na kostičky nakrájený sýr a směs mícháme dokud neztuhne. Vychladlou směs promícháme s nasekanou natí ptačince a plníme do šátečků, dá se upéct i jako slaný závin.

Jarní předkrm speciál
Rozebereme hlávkový salát a čtyři (nebo podle počtu osob) vnitřní pevné listy přiměřené velikosti použijeme jako misku. Do této misky dáme hrst posekané ptačincové nati, na ni položíme kolečko rajčete a kolečko natvrdo uvařeného vejce. Na žloutek položíme část nati ptačince jako ozdobu. Do mističky ještě přidáme jeden (nebo více) kopečků majonézy, kyselé smetany nebo jogurtu.

Ptačincová pomazánka
Jako základ použijeme máslo utřené do pěny, ke kterému přidáme asi půl na půl měkký tavený sýr. Jako základ se dá použít i pomazánkové máslo nebo rostlinný tuk. Do základu vmícháme nasekanou nať ptačince.

Zelený chleba
Připravíme těsto na chleba obvyklým způsobem a přidáme nasekanou nať ptačince. Nejjednodušší příprava těsta je dva šálky mouky s trochou soli a prášku do pečiva, přidat trochu oleje nebo másla a tolik vody, aby vzniklo těsto. Nebo můžeme zadělat klasické chlebové těsto s kvasnicemi (i když má být chleba zelený, přesto ten můj barvu zelenou po upečení neměl- to mu ale asi neubralo na výživné hodnotě).

Zelená míchaná vajíčka
Do míchaných vajec přidáme nasekanou čerstvou nať ptačince.

Kuchařské recepty z ptačince:
Májový ptačincový salát
Divoký lednový salát
Divoká vaječná tlačenka
Čistící smoothie s ptačincem podle Celie
Nanakusa-gayu, rýžová kaše sedmi bylin
Ptačincový salát s mangovou zálivkou

 

ptačinec žabinec Stellaria media - ptačinec žabinec Stellaria media ptačinec žabinec - ptačinec žabinec, Stellaria media ptačinec žabinec Stellaria media - ptačinec žabinec Stellaria media divoká vaječná tlačenka - Vaječná tlačenka s česnekem medvědím, denivkou, ptačincem a fialkou
© Ivana Paukertová 2015 lednový divoký salát - plané jedlé rostliny v lednu, salát
© Ivana Paukertová 2015

Související články:
Růžová zavařenina (13.06.2019)
Divoký listový salát s violkou (07.04.2019)
Rajčatové smoothie s pěťourem (25.05.2018)
Ďáblův déšť s ptačincem (29.04.2018)
Vyolette (06.04.2018)
Půlnoční klobásky - Saucisse minuit (01.04.2018)
Ptačincový salát s mangovou zálivkou (28.03.2018)
Jarní salát s lípou a divokou brokolicí (30.04.2017)
Zelená bábovka (11.04.2017)
Divoké recepty v Envi café (05.03.2017)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2017 (18.02.2017)
Anketa: co byste rádi ochutnali v Envi café (08.02.2017)
Recepty Sama doma (24.10.2016)
Bezová varmuže (24.10.2016)
Mezní džem (hedgerow jam) (29.09.2016)
Merlíkový a laskavcový špenát, jednoduchá survival jídla (27.08.2016)
Několik receptů na smoothie se slézem (29.05.2016)
Několik receptů na kopřivové smoothie (29.05.2016)
Douglasková limonáda (27.05.2016)
Topinambury v Deku (12.05.2016)
Přesličková rýže (11.05.2016)
Studená šťavelová polévka (04.05.2016)
Kerblíková omáčka (27.04.2016)
Májový ptačincový salát (26.04.2016)
Sumachová limonáda (21.04.2016)
Kostivalové tuiles (17.04.2016)
Gruzínská prasiela z denivky plavé (16.04.2016)
Medvědí paradoxní salát (13.04.2016)
Pampeliškové čipsy (12.03.2016)
Šruchový salát s turankou kanadskou (15.07.2015)
Salát s řeřišnicí hořkou (27.06.2015)
Žaludové cookies (25.04.2015)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2015 (07.04.2015)
Zelení vodníci (04.04.2015)
Neunerlei Kräutersuppe - tradiční německá polévka (02.04.2015)
Divoká vaječná tlačenka (31.03.2015)
Odkazy na recepty z ochutnávky 30.3.2015 (30.03.2015)
Dělimáda (22.02.2015)
Božská Bloody Mary (19.02.2015)
Mrkev na mrkvi (18.02.2015)
Sardinky s krvavcem (24.01.2015)
Divoký lednový salát: sedmikráska, ptačinec, krvavec (22.01.2015)
Jablečný kompot s hrozny a komonicí (18.01.2015)
Žaludové vánoční cukroví (22.12.2014)
Hložinkový sýr, survival jídlo (20.12.2014)
Netýkavkové plody jako fazolky (30.09.2014)
7 receptů na kostival v těstíčku (27.09.2014)
Podzimní Jarovský salát (24.09.2014)
Salát Sherwoodského bezdomovce (23.09.2014)
Polévka ajiaco santafereño - gejzír chutí (07.08.2014)
Jahodový sbiteň s třezalkou (01.07.2014)
Bolševník se svíčkovou omáčkou (01.06.2014)
Smrkové linecké koláčky (31.05.2014)
Ruské šči s měsíčkem lékařským (29.05.2014)
Jehněčí karbanátky s kari a merlíkem (28.05.2014)
Dvoupatrová panna cotta z květů akátu a černého bezu (26.05.2014)
Mléčně kvašené listy divokých rostlin (20.05.2014)
Ruský nápoj Tarchun (19.05.2014)
Zeleninová polévka s bolševníkem (15.05.2014)
Pansotti con salsa di noci - ligurské těstoviny s ořechovou omáčkou (06.05.2014)
Podivná bramborová polévka (05.05.2014)
Preboggion, recept z východní Ligurie (02.05.2014)
Nanakusa-gayu, rýžová kaše sedmi bylin (24.04.2014)
Nakládané květy třešní sakur (20.04.2014)
Recept pro 4 osoby za jednu korunu - jarní špenát (17.04.2014)
Japonský pampeliškový jam (15.04.2014)
Šrucha zelná s majonézou (13.04.2014)
Itadori aneb jak vaří křídlatku v Japonsku (15.03.2014)
Akebi ohitashi - vařené výhonky akébie pětičetné (23.02.2014)
Hložinkový kečup (bezlepkový i ve variantě raw) (20.02.2014)
Žaludy nakládané v Deku (19.02.2014)
Japonská tempura z bohyšky (Hosta spp.) (15.02.2014)
Nokanzou ohitashi - japonská příloha z denivky plavé (14.02.2014)
Balva - ázerbajdžánská slézová polévka (08.02.2014)
Ázerbajdžánské kutaby se šťovíkem (07.02.2014)
Jinan dvojlaločný je jedlý - dneska bude párty (06.02.2014)
Domácí žaludová mouka a rychlý žaludový dort (05.02.2014)
Kinpiru (05.05.2009)
Recepty na jídla - topinambur hlíznatý (03.11.2008)
Zapomenuté recepty: čokoláda z lipových plodů (16.09.2008)
[Akt. hodnocení: 5,00 / Počet hlasů: 1] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět Informační e-mailVytisknout článek


Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.





Tento web používá redakční systém phpRS, napsaný v jazyce PHP.