Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí


 


 

 

 
 
Přehled prací Ceny Termíny Kvalifikace Pro zadavatele

 

Mgr. Ivana Paukertová
Řezáčova 28
624 00 Brno
IČO: 686 72 217
ivana@paukertova.cz
tel.:603 39 62 90

Autorizace
posouzení podle § 45i
(Naturové posouzení)

Zpracuji
  • Naturové posouzení - posouzení vlivu záměru na evropsky významné lokality (posouzení podle § 45i zákona 114/1992 Sb.)
  • přírodovědné průzkumy v rozsahu biologického hodnocení
  • oznámení podle přílohy č. 3 zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí
  • analýzu záměru, vyhodnocení možných střetů s ochranou přírody a návrhy na jejich optimální řešení
  • botanický a přírodovědný průzkum jako podklad projektu nebo příloha k žádosti o dotace
  • návrhy informačních tabulí pro ZCHÚ a EVL, přírodovědné naučné stezky, fotografie rostlin
  • botanické inventarizace chráněných území, VKP
  • inventarizaci dřevin
Často kladené otázky Průvodce investora procesem posuzování
vlivů na životní prostředí - EIA


Dnešní datum: 21. 03. 2019  | Hlavní stránka | Mapa stránek | Orientace na stránce | Fotografie rostlin | Rostliny ČR |  


Vyhledávání

Vyhledat text

Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.


TOPlist

Novela

Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA)  vstoupil v platnost 1. dubna 2015.


Užitečnost rostlin * Srážení mléka za pomoci rostlin - praktický pokus
Mgr. Ivana Paukertová - Užitečnost rostlin - 19. 01. 2010 (8637 přečtení)

Zajímají mě rostlinná syřidla, proto jsem udělala praktický pokus se srážením kravského mléka za pomoci rostlin jako syřidel. V tomto článku najdete výsledky.



Přehled rostlin používaných ke srážení mléka najdete v článku Rostlinná syřidla.

Podmínky pokusu č. 1

Bylo vybráno 9 dostupných druhů, které podle údajů z literatury (viz článek Rostlinná syřidla) a internetu mají fungovat jako rostlinná syřidla - tedy srážet mléko. Do každé skleničky bylo nalito 100 ml koupeného krabicového kravského mléka bezprostředně po otevření krabice (Trvanlivé mléko ARO s obsahem tuku 1,5%, balení 1 l), celkem byly použity 2 krabice. Skleničky včetně víček byly bezprostředně před pokusem umyty v horké vodě a saponátu a opláchnuty horkou vodou. Stejným způsobem byl nachystán i kontrolní vzorek mléka bez ničeho. Do každé skleničky byla dána příslušná část rostliny, vcelku. Nať byla nařezána na tak velké kousky, aby se do skleničky vešla. Všechny rostliny byly použity čerstvé bezprostředně po sběru, bez umytí.  Skleničky byly ponechány při pokojové teplotě, protřepány po 12 a 24 hodinách a po 37 hodinách byl pokus vyhodnocen. Známkovaná byla chuť, známkoval pouze ochutnavač 2, známky jsou jako ve škole - jednička je nejlepší.

Výsledky pokusu č. 1

  český název  latinský název část rostliny vzhled koláče chuť podle ochutnavače 1 chuť podle ochutnavače 2  známka
 kontrola  -  -  měkký koláč  bez pachuti  normální chuť doma zkyslého mléka  2
 svízel přítula  Galium aparine  nať s plody  pevný koláč  natrpklý, méně kyselý než kontrola  méně kyselý než kontrola, mírná příchuť  3
 jetel luční  Trifolium pratense  květní hlávky s listeny  pevný koláč výraznější příchuť, svíravá   není tak kyselé jako kontrola, vůně vadnoucího sena, příchuť bych popsala stejně, méně příjemná chuť  4
 kopřiva dvoudomá  Urtica dioica  nať s odkvetlými květy  pevný koláč  silná kopřivová příchuť  jemná konzistence, příchuť kopřivy  1
 popenec břečťanovitý  Glechoma hederacea  listy  pevný koláč  slabá příchuť  popencová příchuť  1-2
 bodlák obecný  Carduus acanthoides  květy  měkký koláč  nechutné, silná příchuť  vůně i příchuť droždí  2
 pcháč oset  Cirsium arvense  květy  měkký koláč  silná příchuť  vůně i příchuť droždí  3
 svízel syřišťový  Galium verum  kvetoucí nať  tekuté  hnusná příchuť, zkažené mléko?  doslana, nakyslé a hnusné  5
 jetel plazivý  Trifolium repens  listy a květy  tekuté  hnusná příchuť, zkažené mléko?  dosladka, nakyslé a hnusné  5
 svízel bílý  Galium album  kvetoucí nať  tekuté  ohavná příchuť, zkažené mléko?   nakyslé a hnusné  5

 

Závěry, hypotézy, komentáře pokusu č. 1:

* Mléko ve skleničkách, ve kterých zůstalo tekuté bylo pravděpodobně zkažené nebo kontaminované.

* Ani jedna rostlina nesrazila mléko dřív, než se srazilo samo přirozenou cestou. Možná bude potřeba rostlinný materiál nadrtit nebo nasekat, aby se enzymy uvolnily a vyzkoušet zvýšenou teplotu. Postup se zvýšenou teplotou mléka sledoval pokus č. 2.

 

Podmínky pokusu č. 2

Bylo vybráno 5 rostlinných druhů, které mají fungovat jako rostlinná syřidla. Do každé skleničky bylo nalito 100 ml koupeného krabicového kravského mléka bezprostředně po otevření krabice (Trvanlivé mléko ARO s obsahem tuku 1,5%, balení 1 l), byla použita 1 krabice. Skleničky včetně víček byly bezprostředně před pokusem umyty v horké vodě a saponátu a opláchnuty horkou vodou. Stejným způsobem byl nachystán i kontrolní vzorek mléka bez ničeho. Mléko se skleničkami bylo v jogurtovači zahřáto na teplotu okolo 300C. Do každé skleničky byla dána příslušná část rostliny, rozdrcená. Rostliny byly použity po  dvoudenním skladování v ledničce, bez umytí.  Skleničky byly ponechány při teplotě 300C 3,5 hodiny. Po této době nenastaly v žádném ze vzorků žádné změny. Do každé skleničky jsem proto přidala čajovou lžičku  Valašské kyšky s živou kulturou ABT (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacteria,  Streptococcus thermophilus). Po třech hodinách  vzorky lehce zhoustly, s výjimkou kontrolního vzorku a vzorku s popencem, nejhustší byl vzorek se svízelem přítulou. Po  12 hodinách po přidání kultury byl pokus vyhodnocen. Známkovaná byla chuť, známky jsou jako ve škole - jednička je nejlepší.

 

Výsledky pokusu č. 2

  český název  latinský název část rostliny vzhled  po 3 hodinách
vzhled koláče po 12 hodinách chuť
 známka
 kontrola  -  -  tekuté hustá tekutina  normální chuť kyselého mléka 1
 svízel přítula  Galium aparine  nať s plody  mírně zhoustlé, nejhustší ze všech  polotekuté mírná svízelová pachuť  2-3
 kopřiva dvoudomá  Urtica dioica  nať s odkvetlými květy  mírně zhoustlé, hustší než kontrola   velmi měkká sraženina  kopřivová příchuť, velmi příjemná  1*
 popenec břečťanovitý  Glechoma hederacea  listy  tekuté  velmi měkká sraženina  popencová příchuť, příjemná  1
 svízel syřišťový  Galium verum  kvetoucí nať   mírně zhoustlé, hustší než kontrola, barva mírně domodra  velmi měkká sraženina  mírná svízelová pachuť  3
 svízel bílý  Galium album  kvetoucí nať  mírně zhoustlé, hustší než kontrola  ohavná příchuť, zkažené mléko?  svízelová pachuť 4

Související články:
Průvodce po jedlé a léčivé květeně Riegrových sadů (10.07.2018)
Léčivá a jedlá květena Riegrových sadů (10.07.2018)
Ochutnávka léčivých receptů a planých rostlin 23. (Praha, Prádelna café) (25.06.2018)
Jedlé a léčivé rostliny na Staré plovárně v Jihlavě (04.06.2018)
Čistící smoothie s ptačincem podle Celie (20.02.2018)
Ochutnávka planých rostlin 20. (Beskydská smršť) (23.09.2017)
Ochutnávka planých rostlin 22. (sraz N) (15.09.2017)
Ochutnávka planých rostlin 21. (přednáška Vsetín) (15.09.2017)
Ochutnávka planých rostlin 19. (Ekofilm) (11.04.2017)
Jedlá a léčivá květena Brnoxu (09.01.2017)
BRNOX - o průvodci brněnským Bronxem a také o jeho květeně (09.01.2017)
Ochutnávka planých rostlin 18. (sraz N) (27.08.2016)
Ochutnávka planých rostlin 11. (sraz rR) (12.07.2016)
Ochutnávka planých rostlin 15. (Geomon) (11.07.2016)
Ochutnávka planých rostlin 16. (Psraz) (10.07.2016)
Jedlé rostliny v Brně - parčík na Žerotínově náměstí (17.06.2016)
Ochutnávka planých rostlin 17. (Vegepárty) (28.05.2016)
Vesnovka obecná - divoká brokolice (22.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 14. (Envi) (20.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 13. (přednáška Kopřivnice) (18.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 12. (festival Udělej most) (17.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 10. (Letní kurz) (23.07.2015)
Ochutnávka planých rostlin 9. (Putování za jedlými rostlinami) (04.06.2015)
Haluzická ochutnávka (č.2) planých rostlin v grafech (27.04.2015)
Ochutnávka planých rostlin 8. (Jarní kurz) (24.04.2015)
Aprílová miniochutnávka jídel v Brně (19.04.2015)
Ochutnávka planých rostlin 7. (Jedlá divočina) (18.04.2015)
Erbuzzu, směs divokých rostlin ze Sardínie (23.02.2015)
Silvestrovská žaludová miniochutnávka a silvestrovský minirecept (17.01.2015)
Ochutnávka planých rostlin 6. (19.12.2014)
Ochutnávka planých rostlin 5. (02.10.2014)
Čím nahradit guascas? A co takhle originál? (01.08.2014)
Botanická poradna: česnek podivný Allium paradoxum (05.05.2014)
Preboggion, italská kulinářská ingredience (01.05.2014)
Rostliny japonského svátku Nanakusa-no-sekku (24.04.2014)
Sansai aneb japonská horská zelenina u nás (14.04.2014)
Ochutnávka planých rostlin 4. (21.12.2013)
Ochutnávka planých rostlin 3. (07.10.2012)
Tabulka chuti jedlých rostlin (23.02.2010)
Denivka plavá (06.02.2010)
Výhodné kombinace (28.11.2009)
Rostlinná syřidla (02.07.2009)
Ptačinec žabinec jako léčivá rostlina (22.10.2008)
Ochutnávka planých rostlin 2. (17.07.2008)
Jedlé rostliny 1. květy (09.06.2008)
Ochutnávka planých rostlin 1. (29.04.2008)
[Akt. hodnocení: 2,00 / Počet hlasů: 5] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět Informační e-mailVytisknout článek


Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.





Tento web používá redakční systém phpRS, napsaný v jazyce PHP.