Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí


 


 

 

 
 
Přehled prací Ceny Termíny Kvalifikace Pro zadavatele

 

Mgr. Ivana Paukertová
Řezáčova 28
624 00 Brno
IČO: 686 72 217
ivana@paukertova.cz
tel.:603 39 62 90

Autorizace
posouzení podle § 45i
(Naturové posouzení)

Zpracuji
  • Naturové posouzení - posouzení vlivu záměru na evropsky významné lokality (posouzení podle § 45i zákona 114/1992 Sb.)
  • přírodovědné průzkumy v rozsahu biologického hodnocení
  • oznámení podle přílohy č. 3 zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí
  • analýzu záměru, vyhodnocení možných střetů s ochranou přírody a návrhy na jejich optimální řešení
  • botanický a přírodovědný průzkum jako podklad projektu nebo příloha k žádosti o dotace
  • návrhy informačních tabulí pro ZCHÚ a EVL, přírodovědné naučné stezky, fotografie rostlin
  • botanické inventarizace chráněných území, VKP
  • inventarizaci dřevin
Často kladené otázky Průvodce investora procesem posuzování
vlivů na životní prostředí - EIA


Dnešní datum: 26. 08. 2019  | Hlavní stránka | Mapa stránek | Orientace na stránce | Fotografie rostlin | Rostliny ČR |  


Vyhledávání

Vyhledat text

Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.


TOPlist

Novela

Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA)  vstoupil v platnost 1. dubna 2015.


Divoká kuchařka * Sardinky s krvavcem
Mgr. Ivana Paukertová - Divoká kuchařka - 24. 01. 2015 (2798 přečtení)

Recepty z planě rostoucích rostlin mohou být i velmi jednoduché.



jedny sardinky v oleji nebo vlastní šťávě
několik lístků krvavce menšího (krvavec obecný) Sanguisorba minor
několik kapek worčestrové omáčky
květy sedmikrásky obecné (sedmokráska obyčajná) Bellis perennis na ozdobu

Sanguisorba minor, krvavec menší - Sanguisorba minor, krvavec menší krvavec menší - Sanguisorba minor Krvavec menší má jedlé mladé listy a výhonky, používá se do salátů, do polévek, do chlazených nápojů a do nápojů typu "claret cup". (Claret cup je v minulosti oblíbený nápoj s červeným vínem typu claret, citronem, cukrem, sycenou vodou a dalšími libovolnými přísadami). Plants For a Future udává, že listy bývají hořké v horkých a suchých letech a také z jedinců rostoucích na kyselé půdě. To zhruba odpovídá mým chuťovým zkušenostem s tímto druhem - buď je skvělý nebo hnusný. Zatím jsem to nevztahovala ke kyselosti půdy ani k teplotě a srážkám, ale letos se na to zaměřím. Jeho chuť je přirovnávána k ořechům, okurkám, lískovým oříškům a melounům. Osobně jsem u českých krvavců zaznamenala jen lehkou melounovou a jednou i takovou úžasnou, ale blíže neurčitelnou ovocnou příchuť.

Anglicky se mu říká small burnet nebo salad burned, oblíbený je zejména ve francouzské kuchyni, kde se s ním setkáváme pod jménem pimprenelle a můžeme najít desítky a snad i stovky receptů. Kuchyně italská zná krvavec menší pod jmény salvastrella minore nebo sanguisorba, ojediněle i pimpinella (pozor, neplést s latinským názvem bedrníku z čeledi mrkvovitých). Francouzi a italové (kromě jiného) připravují krvavec s mušlemi, úhoři, kraby, kombinují jej s houbami a dělají z něho i omáčky ke sladkým dezertům. Je součástí italské směsi z Ligurie preboggion.

bedrník obecný Pimpinella saxifraga - bedrník obecný Pimpinella saxifraga růžice krvavce menšího - jedlé rostliny v lednu, krvavec menší
© Ivana Paukertová 2015 U nás se vyskytuje na většině území dosti hojně, ač v některých oblastech chybí. Jeho domovem jsou suché stráně, suché louky, skály, náspy, lomy a lesní lemy. V horách chybí. Potěšitelné je, že patří k rostlinám, jejichž listy můžeme sbírat i v zimě (tedy samozřejmě pokud není sníh). Záměna je možná s bratrance krvavcem lékařským Sanguisorba officinalis, který je robustnější, má červené květy a roste na loukách vlhkých. Listové růžice bez květů se dají zaměnit i za bedrník obecný Pimpinella saxifraga (obrázek vpravo, listová růžice krvavce vlevo) ten ovšem nemá listy hladké a lesklé, ale spíše nasivělé. Záměna nevadí, bedrník je také jedlý.
Mapka rozšíření (karta druhu AOPK)

PS: A zbytek vratiče ze salátu jsem naházela do bramborového guláše. Fotit se mi to nechtělo, poslední dobou se mi nedaří fotky při umělém světle.

sardinky s krvavcem - krvavec menší se sardinkama
© Ivana Paukertová 2015


Související články:
Růžová zavařenina (13.06.2019)
Divoký listový salát s violkou (07.04.2019)
Rajčatové smoothie s pěťourem (25.05.2018)
Ďáblův déšť s ptačincem (29.04.2018)
Vyolette (06.04.2018)
Půlnoční klobásky - Saucisse minuit (01.04.2018)
Ptačincový salát s mangovou zálivkou (28.03.2018)
Jarní salát s lípou a divokou brokolicí (30.04.2017)
Zelená bábovka (11.04.2017)
Divoké recepty v Envi café (05.03.2017)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2017 (18.02.2017)
Anketa: co byste rádi ochutnali v Envi café (08.02.2017)
Recepty Sama doma (24.10.2016)
Bezová varmuže (24.10.2016)
Mezní džem (hedgerow jam) (29.09.2016)
Merlíkový a laskavcový špenát, jednoduchá survival jídla (27.08.2016)
Několik receptů na smoothie se slézem (29.05.2016)
Několik receptů na kopřivové smoothie (29.05.2016)
Douglasková limonáda (27.05.2016)
Topinambury v Deku (12.05.2016)
Přesličková rýže (11.05.2016)
Studená šťavelová polévka (04.05.2016)
Kerblíková omáčka (27.04.2016)
Májový ptačincový salát (26.04.2016)
Sumachová limonáda (21.04.2016)
Kostivalové tuiles (17.04.2016)
Gruzínská prasiela z denivky plavé (16.04.2016)
Medvědí paradoxní salát (13.04.2016)
Pampeliškové čipsy (12.03.2016)
Šruchový salát s turankou kanadskou (15.07.2015)
Salát s řeřišnicí hořkou (27.06.2015)
Žaludové cookies (25.04.2015)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2015 (07.04.2015)
Zelení vodníci (04.04.2015)
Neunerlei Kräutersuppe - tradiční německá polévka (02.04.2015)
Divoká vaječná tlačenka (31.03.2015)
Odkazy na recepty z ochutnávky 30.3.2015 (30.03.2015)
Dělimáda (22.02.2015)
Božská Bloody Mary (19.02.2015)
Mrkev na mrkvi (18.02.2015)
Divoký lednový salát: sedmikráska, ptačinec, krvavec (22.01.2015)
Jablečný kompot s hrozny a komonicí (18.01.2015)
Žaludové vánoční cukroví (22.12.2014)
Hložinkový sýr, survival jídlo (20.12.2014)
Netýkavkové plody jako fazolky (30.09.2014)
7 receptů na kostival v těstíčku (27.09.2014)
Podzimní Jarovský salát (24.09.2014)
Salát Sherwoodského bezdomovce (23.09.2014)
Polévka ajiaco santafereño - gejzír chutí (07.08.2014)
Jahodový sbiteň s třezalkou (01.07.2014)
Bolševník se svíčkovou omáčkou (01.06.2014)
Smrkové linecké koláčky (31.05.2014)
Ruské šči s měsíčkem lékařským (29.05.2014)
Jehněčí karbanátky s kari a merlíkem (28.05.2014)
Dvoupatrová panna cotta z květů akátu a černého bezu (26.05.2014)
Mléčně kvašené listy divokých rostlin (20.05.2014)
Ruský nápoj Tarchun (19.05.2014)
Zeleninová polévka s bolševníkem (15.05.2014)
Pansotti con salsa di noci - ligurské těstoviny s ořechovou omáčkou (06.05.2014)
Podivná bramborová polévka (05.05.2014)
Preboggion, recept z východní Ligurie (02.05.2014)
Nanakusa-gayu, rýžová kaše sedmi bylin (24.04.2014)
Nakládané květy třešní sakur (20.04.2014)
Recept pro 4 osoby za jednu korunu - jarní špenát (17.04.2014)
Japonský pampeliškový jam (15.04.2014)
Šrucha zelná s majonézou (13.04.2014)
Itadori aneb jak vaří křídlatku v Japonsku (15.03.2014)
Akebi ohitashi - vařené výhonky akébie pětičetné (23.02.2014)
Hložinkový kečup (bezlepkový i ve variantě raw) (20.02.2014)
Žaludy nakládané v Deku (19.02.2014)
Japonská tempura z bohyšky (Hosta spp.) (15.02.2014)
Nokanzou ohitashi - japonská příloha z denivky plavé (14.02.2014)
Balva - ázerbajdžánská slézová polévka (08.02.2014)
Ázerbajdžánské kutaby se šťovíkem (07.02.2014)
Jinan dvojlaločný je jedlý - dneska bude párty (06.02.2014)
Domácí žaludová mouka a rychlý žaludový dort (05.02.2014)
Kinpiru (05.05.2009)
Recepty na jídla - topinambur hlíznatý (03.11.2008)
Výborná jedlá rostlina - ptačinec žabinec (23.10.2008)
Zapomenuté recepty: čokoláda z lipových plodů (16.09.2008)
[Akt. hodnocení: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět Informační e-mailVytisknout článek


Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.





Tento web používá redakční systém phpRS, napsaný v jazyce PHP.