Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí


 


 

 

 
 
Přehled prací Ceny Termíny Kvalifikace Pro zadavatele

 

Mgr. Ivana Paukertová
Řezáčova 28
624 00 Brno
IČO: 686 72 217
ivana@paukertova.cz
tel.:603 39 62 90

Autorizace
posouzení podle § 45i
(Naturové posouzení)

Zpracuji
  • Naturové posouzení - posouzení vlivu záměru na evropsky významné lokality (posouzení podle § 45i zákona 114/1992 Sb.)
  • přírodovědné průzkumy v rozsahu biologického hodnocení
  • oznámení podle přílohy č. 3 zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí
  • analýzu záměru, vyhodnocení možných střetů s ochranou přírody a návrhy na jejich optimální řešení
  • botanický a přírodovědný průzkum jako podklad projektu nebo příloha k žádosti o dotace
  • návrhy informačních tabulí pro ZCHÚ a EVL, přírodovědné naučné stezky, fotografie rostlin
  • botanické inventarizace chráněných území, VKP
  • inventarizaci dřevin
Často kladené otázky Průvodce investora procesem posuzování
vlivů na životní prostředí - EIA


Dnešní datum: 17. 10. 2017  | Hlavní stránka | Mapa stránek | Orientace na stránce | Fotografie rostlin | Rostliny ČR |  


Vyhledávání

Vyhledat text

Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.


TOPlist

Novela

Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA)  vstoupil v platnost 1. dubna 2015.


Divoká kuchařka * Salát Sherwoodského bezdomovce
Mgr. Ivana Paukertová - Divoká kuchařka - 23. 09. 2014 (3101 přečtení)

Inspirace na tento salát pochází z tradiční pražské lokality, kde všechny ingredience s jistotou rostou a ve článku je i podrobný návod ke sběru na tomto místě. Recept ale bude určitě fungovat i v jiných městech pro většinu parkových a sídlištních trávníků, a v ochuzené podobě bude dokonce použitelný i v zimním období bez sněhu. Salát je velmi nízkonákladový, vzdáme-li se zálivky, je zcela zadarmo.

Aktualizace 21.9.2017



Aktualizace 6.9.2017:
V tento podzimní čas jsem již nenašla řeřichu rumní, a dokonce už ani turanku kanadskou (turanec kanadský) Conyza canadensis, která se tu v létě flákala u schodů s řeřichou. Turanka má ostrou chuť a tak je k dispozici jako další ochucovadlo, podobné pepři. Šrucha se stále vyskytuje, dostala do těla sekačkama a tak je řádně orvaná. K dispozici bude až do konce září - začátku října. Jako bonus za nenalezená ochucovadla a opižlanou šruchu bezdomovcům zdejší útěšná příroda nabídla pradávnou obilninu, která se zove rosa nebo mušec. Pěstovala se hojně zejména v Polabí. Je to malá, jednoletá tráva rosička krvavá (prstovka krvavá) Digitaria sanguinalis. Z drobných obilek se vaří sladká kaše, která sloužila jako běžná potrava v Podkrkonoší ještě kolem roku 1900. Rosičku najdete podél pankejtíků u šruchy.
 
Aktualizace 21.9.2017:
Při pozornějším prozkoumání jsem u schodů našla dva exempláře řeřichy rumní a jednu turanku kanadskou. Všechno to bylo již polosuché, takže jako ochucovadlo vesměs nepoužitelné, ale ke studiu pro případné zájemce se to ještě jakžtakž hodí. Žaludy letos nebudou nejspíš žádné nebo jich bude málo. Několik metrů od schodů jsem ale našla další druh, použitelný jako obilnina. Je to ječmen myší (jačmen myší) Hordeum murinum, jeho malé obilky jsou jedlé. Dají se pomlít na mouku, ze které se dá upéct chleba nebo uvařit kaše. Je to jednoletá tráva, která opravdu vypadá jako malý ječmen. Dále jsem si všimla, že mi ve výčtu jedlých druhů chybí lípa, která je vysazená v aleji nad schody kolem cesty směrem k ulici Washingtonova. Na jaře se mladé lístky dají přidat do salátu a z opražených pomletých plodů si bezdomovci mohou k salátu udělat lipové kafe. Je to s největší pravděpodobností druh lípa obecná, Tilia vulgaris, kříženec našich dvou druhů lípy srdčité a lípy velkolisté.
 
Základ salátu, který nasbíráte i v zimě:
1 hrst listů sedmikrásky obecné (sedmokráska obyčajná) Bellis perennis
1 hrst listů slézu přehlíženého (slez nebadaný) Malva neglecta
1 hrst listů kokošky pastuší tobolky (kapsička pastierska) Capsella bursa pastoris
1 hrst nati ptačince žabince (ptačince prostředního, hviezdica prostredná) Stellaria media
1 hrst listů jetele plazivého (ďatelina plazivá) Trifolium repens
několik listů pampelišky „smetánky“ (púpava) Taraxacum sect. Ruderalia
 
Sezónní a vzácnější suroviny, které nemusí být pokaždé k dispozici:
listy nebo nať šruchy zelné (portulaka zeleninová) Portulaca oleracea
listy pěťouru maloúborného (žltnica maloúborová) Galinsoga parviflora
listy mléče zelinného (mlieč zelinný) Sonchus oleraceus
listy merlíku bílého (mrlík biely) Chenopodium album
listy lebedy rozkladité (loboda konáristá) Atriplex patula
listy laskavce (láskavec) Amaranthus, kteréhokoliv druhu
listy nebo nať kopřivy dvoudomé (pŕhľava dvojdomá) Urtica dioica
listy nebo nať kopřivy žahavky (pŕhľava malá) Urtica urens
4 hrsti žaludů (aby po odtaninování zbyly 2 hrsti)
žampióny, množství podle chuti
listy lípy obecné Tilia vulgaris, pouze velmi mladé na jaře
 
Když je vážně hlad:
nať rdesna ptačího (stavikrv vtáči) Polygonum aviculare
listy jitrocelu většího (skorocel väčší) Plantago major
 
Na ochucení:
1 nebo 2 řeřichy rumní (žerucha zborenisková) Lepidium ruderale
nebo 20 lístků popence břečťanovitého (zádušník brečťanovitý) Glechoma hederacea
listy a květy turanky kanadské Conyza canadensis
 
Na zálivku:
špetka soli
trocha cukru
trocha octa
voda
dá se zakápnout olejem
 
Na ozdobu:
několik květů sedmikrásky obecné Bellis perennis, po celý rok včetně zimy
několik květů pampelišky „smetánky“ Taraxacum sect. Ruderalia, jsou-li k dispozici
několik květů jetele plazivého Trifolium repens, jsou-li k dispozici

Nápoj:
lipové kafe
kafe z opražených žaludů

Příloha:
kaše z rosy
kaše z ječmene myšího

Dojedeme metrem na hlavák a vyjdeme vchodem co je nejvíc vlevo. Jdeme směrem k lavičkám a cestou nasbíráme podél obrubníku trávníků řeřichu rumní, nejvíc jsem jí viděla v blízkosti schodů. Jako rodná sestra řeřichy seté nám salát výborně okoření, mají totožnou chuť. Podél obrubníků a na krajích trávníků dále sbíráme pěťour, mléč, sléz, ptačinec, kokošku a rdesno ptačí. Sléz, pampelišku a jetel nalezneme ve velkých trávnících za lavičkami, jetel před sběrem na každém místě ochutnáváme (někdy bývá hořký). Vrátíme se na cestičku mezi lavičkami a malými oplocenými záhonky a postupujeme směrem vpravo, směrem k ulici Bolzanova. Na posledních z těch malých oplocených  trávníčků narazíme na popenec a šruchu zelnou, šrucha bude na okrajích a popenec uprostřed. Fotku šruchy máte dole, popenec poznáte podle charakteristického vzhledu: jsou to ty dlouhé dráty, ze kterých vyrůstají okrouhlé listy. Nyní odbočíme vlevo a pod duby nasbíráme žaludy, v těchto místech rostly v době mé návštěvy před několika dny i žampiony. Máme-li málo ptačince, dosbíráme jej pod keřovými výsadbami, kde také můžeme ojediněle narazit na merlík, jednu z kopřiv, laskavec nebo lebedu.

Sherwood - kde najdete rostliny na salát

řeřicha rumní - Lepidium ruderale
šrucha zelná - šrucha zelná, Portulaca oleracea
mléč zelinný, květ - Sonchus oleraceus
© Ivana Paukertová 2013
mléč zelinný, listy - Sonchus oleraceus
© Ivana Paukertová 2014
pěťour maloúborný vlevo, srstnatý vpravo - Galinsoga parviflora a G. quadriradiata
© Ivana Paukertová 2014
řeřicha rumní, úžasné koření šrucha zelná za květu mléč zelinný za květu mléč zelinný, listy pěťour maloúborný (vlevo)

Všechny suroviny z pochopitelných důvodů několikrát důkladně omyjeme pod tekoucí vodou. Velké listy a ptačinec můžeme natrhat na menší kousky, listy kopřiv a žaludy spaříme horkou vodou, každé zvlášť. Žaludy oloupeme a nakrájené na čtvrtky nebo osminky dále odtaninujeme podle postupu v článku Domácí žaludová mouka a rychlý žaludový dort. Z klobouků žampionů oloupeme slupku, nakrájíme je na plátky a podusíme. Dají se ale jíst i syrové. Celou řeřichu i s květy a plody nasekáme nadrobno, pokud je lodyha tuhá, dáme ji pryč. Pokud řeřichu už někdo vysbíral (nedivila bych se, je vážně vynikající), použijeme k ochucení salátu nadrobno nasekaný popenec. Osobně tyto dvě chuti nedoporučuju míchat, podle mě se navzájem tlučou. Na dochucení můžeme přidat i plody kokošky. Připravíme klasickou zálivku na salát ze soli, cukru, octa a vody. Smícháme listy a žaludy s řeřichou nebo popencem, salát přelijeme zálivkou a důkladně promícháme. Můžeme i pokapat olejem. Navrch dáme žampiony a ozdobíme květy sedmikrásky, jetele a pampelišky.

merlík bílý, mladý - Chenopodium album
ptačinec žabinec před hlavákem - Stellaria media před hlavním nádražím v Praze
© Ivana Paukertová 2014
šrucha zelná před hlavním nádražím v Praze - šrucha aneb portulák v Praze
© Ivana Paukertová 2014
žampiony před nádražím v Praze - žampiony v Sherwoodu v Praze
© Ivana Paukertová 2014
sléz přehlížený v pražském Sherwoodu - Malva neglecta před pražským hlavním nádražím
© Ivana Paukertová 2014
mladý merlík bílý okraje  u laviček s ptačincem šrucha zelná u obrubníku žampiony s listy pampelišky sléz přehlížený v trávníku

Do salátu samozřejmě nemusíte dávat všechny vyjmenované druhy, pravděpodobně pokaždé ani všechny nenajdete, také jejich množství můžete přizpůsobit své chuti anebo žádaným léčivým účinkům. Druhy v salátu mají totiž i nezanedbatelné přínosy zdravotní: sedmikráska je protizánětlivá a podporuje hojení, sléz chrání sliznice při zánětech a vředech v trávicím ústrojí, kokoška upravuje potíže při močení a močovém písku. Ptačinec je účinné diuretikum a metabolikum při kožních problémech, jetel působí příznivě při průjmu, bronchitidě, revmatismu a cukrovce, kromě toho je i výživný. Pampeliška podporuje trávení a látkovou výměnu, je močopudná, podporuje i játra (u řady bezdomovců silně zatěžovaná ) a žlučník, rozpouští ledvinové i močové kameny, snižuje krevní cukr a mírní kožní problémy. Šrucha zelná je kromě jiného významným zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin, podporuje metabolismus, je močopudná, mírní poruchy jater, snižuje krevní tlak a tvorbu žaludečních kyselin. Pěťour působí při nedostatku vitamínu C, žvýkání zpevňuje dásně při paradentóze, působí dezinfekčně a snižuje krevní tlak. Kopřiva má podle známého českého bylináře J. A. Zentricha působení mimořádné, má účinky jako tonikum, povzbuzuje metabolismus a všechny fyziologické funkce. Kromě dalších blahodárných účinků například funguje proti virózám, je antirevmatická, zlepšuje prokrvení a vysoký krevní tlak. Nevím jak je to s léčivými účinky odtaninovaných žaludů - jejich léčivé působení zajišťují hlavně třísloviny, kterých se zpracováním zbavujeme, ale zcela určitě dodají kalorie potřebné pro těžký život bezdomovce. Žampióny jsou protibakteriální, protialergické (zejména proti astmatu) a byly v nich nalezeny i látky s protinádorovým působením. Rdesno ptačí má působení univerzální, detoxikuje játra, podporuje metabolismus, zvyšuje vylučování odpadních látek, uvolňuje hleny, regeneruje, hojí a má řadu dalších prospěšných účinků. Naše koření, řeřicha rumní, účinně rozrušuje močové kameny, je močopudná a močové cesty i dezinfikuje. Kromě toho podporuje krvetvorbu, zlepšuje krevní obraz a je fytoncidní. Popenec břečťanovitý zlepšuje trávení, tlumí průjmy a podporuje látkovou výměnu, je protizánětlivý, detoxikuje a chrání játra, tlumí bronchitidy a bronchiální astma.

Vrchlického sady před Pražským hlavním nádražím, obecně lidem zvané Sherwood, jsou příkladem chudšího městského trávníku. Na našem brněnském sídlišti bych mohla přihodit ještě listy zvonku řepkovitého Campanula rapunculoides, spařené listy bolševníku obecného Heracleum sphondylium, listy máchelky srstnaté Leontodon hispidus, listy pumpavy rozpukové Erodium cicutarium, listy violky vonné Viola odorata, listy jitrocele kopinatého Plantago lanceolata, listy a květy jetele lučního Trifolium pratense a na jaře mladé sladké lístky lípy malokvěté Tilia cordata. Kořenit bych mohla i řebříčkem obecným Achillea millefolium agg. nebo kořínky kuklíku městského Geum urbanum. Na podzim u nás rostou mezi paneláky čirůvky fialové Lepista nuda, zatímco pod mateřskou školkou se v některých sezónách objevují hřibovité z příbuzenstva babek. Salát bych mohla posypat semínky borovic Pinus, a mohla bych si vybrat hned z několika druhů. Pokud bych pajtlila na sídlištních záhoncích před baráky anebo vyšla ze sídliště, bylo by toho dostupného v krátké době ještě daleko víc. Ale to už jsou jiné příběhy a o těch zas příště.


Související články:
Jarní salát s lípou a divokou brokolicí (30.04.2017)
Zelená bábovka (11.04.2017)
Divoké recepty v Envi café (05.03.2017)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2017 (18.02.2017)
Anketa: co byste rádi ochutnali v Envi café (08.02.2017)
Recepty Sama doma (24.10.2016)
Bezová varmuže (24.10.2016)
Mezní džem (hedgerow jam) (29.09.2016)
Merlíkový a laskavcový špenát, jednoduchá survival jídla (27.08.2016)
Několik receptů na smoothie se slézem (29.05.2016)
Několik receptů na kopřivové smoothie (29.05.2016)
Douglasková limonáda (27.05.2016)
Topinambury v Deku (12.05.2016)
Přesličková rýže (11.05.2016)
Studená šťavelová polévka (04.05.2016)
Kerblíková omáčka (27.04.2016)
Májový ptačincový salát (26.04.2016)
Sumachová limonáda (21.04.2016)
Kostivalové tuiles (17.04.2016)
Gruzínská prasiela z denivky plavé (16.04.2016)
Medvědí paradoxní salát (13.04.2016)
Pampeliškové čipsy (12.03.2016)
Šruchový salát s turankou kanadskou (15.07.2015)
Salát s řeřišnicí hořkou (27.06.2015)
Žaludové cookies (25.04.2015)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2015 (07.04.2015)
Zelení vodníci (04.04.2015)
Neunerlei Kräutersuppe - tradiční německá polévka (02.04.2015)
Divoká vaječná tlačenka (31.03.2015)
Odkazy na recepty z ochutnávky 30.3.2015 (30.03.2015)
Dělimáda (22.02.2015)
Božská Bloody Mary (19.02.2015)
Mrkev na mrkvi (18.02.2015)
Sardinky s krvavcem (24.01.2015)
Divoký lednový salát: sedmikráska, ptačinec, krvavec (22.01.2015)
Jablečný kompot s hrozny a komonicí (18.01.2015)
Žaludové vánoční cukroví (22.12.2014)
Hložinkový sýr, survival jídlo (20.12.2014)
Netýkavkové plody jako fazolky (30.09.2014)
7 receptů na kostival v těstíčku (27.09.2014)
Podzimní Jarovský salát (24.09.2014)
Polévka ajiaco santafereño - gejzír chutí (07.08.2014)
Jahodový sbiteň s třezalkou (01.07.2014)
Bolševník se svíčkovou omáčkou (01.06.2014)
Smrkové linecké koláčky (31.05.2014)
Ruské šči s měsíčkem lékařským (29.05.2014)
Jehněčí karbanátky s kari a merlíkem (28.05.2014)
Dvoupatrová panna cotta z květů akátu a černého bezu (26.05.2014)
Mléčně kvašené listy divokých rostlin (20.05.2014)
Ruský nápoj Tarchun (19.05.2014)
Zeleninová polévka s bolševníkem (15.05.2014)
Pansotti con salsa di noci - ligurské těstoviny s ořechovou omáčkou (06.05.2014)
Podivná bramborová polévka (05.05.2014)
Preboggion, recept z východní Ligurie (02.05.2014)
Nanakusa-gayu, rýžová kaše sedmi bylin (24.04.2014)
Nakládané květy třešní sakur (20.04.2014)
Recept pro 4 osoby za jednu korunu - jarní špenát (17.04.2014)
Japonský pampeliškový jam (15.04.2014)
Šrucha zelná s majonézou (13.04.2014)
Itadori aneb jak vaří křídlatku v Japonsku (15.03.2014)
Akebi ohitashi - vařené výhonky akébie pětičetné (23.02.2014)
Hložinkový kečup (bezlepkový i ve variantě raw) (20.02.2014)
Žaludy nakládané v Deku (19.02.2014)
Japonská tempura z bohyšky (Hosta spp.) (15.02.2014)
Nokanzou ohitashi - japonská příloha z denivky plavé (14.02.2014)
Balva - ázerbajdžánská slézová polévka (08.02.2014)
Ázerbajdžánské kutaby se šťovíkem (07.02.2014)
Jinan dvojlaločný je jedlý - dneska bude párty (06.02.2014)
Domácí žaludová mouka a rychlý žaludový dort (05.02.2014)
Kinpiru (05.05.2009)
Recepty na jídla - topinambur hlíznatý (03.11.2008)
Výborná jedlá rostlina - ptačinec žabinec (23.10.2008)
Zapomenuté recepty: čokoláda z lipových plodů (16.09.2008)
[Akt. hodnocení: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět Informační e-mailVytisknout článek


Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.






Přihlášený čtenář

Uživatelské jméno:

Heslo:




Registrace nového čtenáře!


Tento web používá redakční systém phpRS, napsaný v jazyce PHP.