Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí


 


 

 

 
 
Přehled prací Ceny Termíny Kvalifikace Pro zadavatele

 

Mgr. Ivana Paukertová
Řezáčova 28
624 00 Brno
IČO: 686 72 217
ivana@paukertova.cz
tel.:603 39 62 90

Autorizace
posouzení podle § 45i
(Naturové posouzení)

Zpracuji
  • Naturové posouzení - posouzení vlivu záměru na evropsky významné lokality (posouzení podle § 45i zákona 114/1992 Sb.)
  • přírodovědné průzkumy v rozsahu biologického hodnocení
  • oznámení podle přílohy č. 3 zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí
  • analýzu záměru, vyhodnocení možných střetů s ochranou přírody a návrhy na jejich optimální řešení
  • botanický a přírodovědný průzkum jako podklad projektu nebo příloha k žádosti o dotace
  • návrhy informačních tabulí pro ZCHÚ a EVL, přírodovědné naučné stezky, fotografie rostlin
  • botanické inventarizace chráněných území, VKP
  • inventarizaci dřevin
Často kladené otázky Průvodce investora procesem posuzování
vlivů na životní prostředí - EIA


Dnešní datum: 20. 06. 2019  | Hlavní stránka | Mapa stránek | Orientace na stránce | Fotografie rostlin | Rostliny ČR |  


Vyhledávání

Vyhledat text

Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.


TOPlist

Novela

Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA)  vstoupil v platnost 1. dubna 2015.


Divoká kuchařka * Recepty na jídla - topinambur hlíznatý
ukázka z knihy - Divoká kuchařka - 03. 11. 2008 (20910 přečtení)

Topinambur hlíznatý Helianthus tuberosus je vysoká vytrvalá bylina s poměrně málo rozvětveným kořenovým systémem, na němž jsou bramborům podobné podzemní hlízky. Terčové květy jsou žluté a početné. Velmi stará a delikátní zelenina nasládlé chuti. Po oškrabání hlízky namáčíme do okyselené vody, jinak zčernají. Používáme na saláty, v polévkách, dušávku planých rostlin. ené, smažené, zapékané.



Polévka z topinamburů
1/2 šálku sekané cibule, 3 šálky vařených topinamburů, 6 šálků netučného kuřecího vývaru, 2 šálky smetany, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 4 lžíce krájené pažitky
Do vařícího vývaru vložíme cibuli a oloupané na jemné plátky nakrájené topinambury. Vaříme asi 15 minut. Pak přidáme smetanu a ochutíme solí, pepřem a pažitkou. Polévku můžeme podávat studenou nebo teplou.

Topinambury dušené s máslem
500 g topinamburů, 50 g másla, sůl
Pokrájené, osolené topinambury dusí­me na másle pod pokličkou. Před podáváním zalijeme zpěněným más­lem a osolíme.

topinambur hlíznatý - topinambur hlíznatý, Helianthus tuberosus

Topinambury zapečené
500 g topinamburů, 50 g másla, sůl, žloutek, 2 dl mléka, 50 g tvrdého sýra
Na másle pod pokličkou udusíme na­krájené topinambury. Prolisujeme je, spojíme žloutkem rozkvedlaným v mlé­ce a osolíme. V zapékací formě, vy­mazané tukem, zapékáme se strouha­ným sýrem několik minut v troubě. Podáváme se zeleninou.

Placky z topinamburů
500 g topinamburů, 2 vejce, 3 lžíce polohrubé mouky, cibule, sůl, pepř olej na smažení
Topinambury očistíme, nastrouháme, přidáme vejce, mouku, sůl, drobně na­krájenou cibuli, pepř a dobře pro­mícháme. Na rozehřátý tuk na pánvi klademe těsto, rozetřeme a opékáme oboustranně dorůžova.

Topinambury vařené
600 g topinamburů, 50 g másla, 30 g tvrdého sýra nebo strouhanky, ocet, sůl
Oškrábané topinambury vkládáme do okyselené vody. Rozkrájíme je na půlky až čtvrtky. V osolené vodě je vaříme asi 15 minut. Podáváme se smaženou strouhankou nebo strouha­ným sýrem a polité máslem.

Pochoutka z topinamburů a rajčat
500 g rajčat, 500 g na kostičky nakrájených topinamburů, 50 g másla, 1 cibule nakrájená na kostičky, 2 stroužky jemně posekaného česneku, 1 lžička sekané bazalky, sůl, mletý pepř a 1 lžíce pokrájené petrželové natě na posypání
Rajčata vložíme na chvíli do horké vody a po vyjmutí necháme ochlad­nout. Mezitím v kastrolu rozpustíme máslo, přidáme cibuli, česnek, bazal­ku a všechno opražíme. Pak přidáme topinambury, promícháme a dusíme na mírném ohni. Rajčata oloupáme, trochu rozmělníme vidličkou, přidá­me k topinamburům, zamícháme a dochutíme mletým pepřem a solí. Ještě asi 10 minut podusíme ve vlastní šťávě na velmi mírném ohni. Upra­víme do hlubokých talířů a posypeme sekanou petrželkou.

Berlínský topinamburový salát
3 šálky topinamburů, 4 plátky slaniny, 1l2 šálku jemně pokrájené cibule, 1/4 šálku estragonového octa, 1 lžíce cukru, 1 lžička soli, 1/2 lžičky mletého pepře
Na drobně pokrájené slanině osmahneme cibuli. Přidáme uvařené, oloupané a na plátky nakrájené topinam­bury, promícháme, osmahneme a zali­jeme octem. Přidáme cukr, sůl a pepř. Salát podáváme teplý k pečením.

Ukázka z knihy Slavomil Hejný, Olga Hejná:  Zeleninová jídla podle vyzkoušených receptů, nakladatelství Dona České Budějovice 1994

Topinambur má i léčivé účinky. Za syrova jsou hlízy krásně křupavé, jak chutnají ostatním se můžete podívat na 14. ochutnávku planých rostlin. Syrové, vařené a naložené v Deku jsme je ochutnávali i na 3. ochutnávce planých rostlin a nakládané v Deku je ochutnávači hodnotili i na  9. ochutnávce a také na 6. ochutnávce.

Další recept: Topinambury v Deku

topinambur hlíznatý, hlízy s kořeny - topinambur hlíznatý, Helianthus tuberosus
topinambur hlíznatý, hlízy  - topinambur hlíznatý, Helianthus tuberosus
topinambur hlíznatý, hlízy připravené na zpracování - topinambur hlíznatý, Helianthus tuberosus

Související články:
Růžová zavařenina (13.06.2019)
Divoký listový salát s violkou (07.04.2019)
Rajčatové smoothie s pěťourem (25.05.2018)
Ďáblův déšť s ptačincem (29.04.2018)
Vyolette (06.04.2018)
Půlnoční klobásky - Saucisse minuit (01.04.2018)
Ptačincový salát s mangovou zálivkou (28.03.2018)
Jarní salát s lípou a divokou brokolicí (30.04.2017)
Zelená bábovka (11.04.2017)
Divoké recepty v Envi café (05.03.2017)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2017 (18.02.2017)
Anketa: co byste rádi ochutnali v Envi café (08.02.2017)
Recepty Sama doma (24.10.2016)
Bezová varmuže (24.10.2016)
Mezní džem (hedgerow jam) (29.09.2016)
Merlíkový a laskavcový špenát, jednoduchá survival jídla (27.08.2016)
Několik receptů na smoothie se slézem (29.05.2016)
Několik receptů na kopřivové smoothie (29.05.2016)
Douglasková limonáda (27.05.2016)
Topinambury v Deku (12.05.2016)
Přesličková rýže (11.05.2016)
Studená šťavelová polévka (04.05.2016)
Kerblíková omáčka (27.04.2016)
Májový ptačincový salát (26.04.2016)
Sumachová limonáda (21.04.2016)
Kostivalové tuiles (17.04.2016)
Gruzínská prasiela z denivky plavé (16.04.2016)
Medvědí paradoxní salát (13.04.2016)
Pampeliškové čipsy (12.03.2016)
Šruchový salát s turankou kanadskou (15.07.2015)
Salát s řeřišnicí hořkou (27.06.2015)
Žaludové cookies (25.04.2015)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2015 (07.04.2015)
Zelení vodníci (04.04.2015)
Neunerlei Kräutersuppe - tradiční německá polévka (02.04.2015)
Divoká vaječná tlačenka (31.03.2015)
Odkazy na recepty z ochutnávky 30.3.2015 (30.03.2015)
Dělimáda (22.02.2015)
Božská Bloody Mary (19.02.2015)
Mrkev na mrkvi (18.02.2015)
Sardinky s krvavcem (24.01.2015)
Divoký lednový salát: sedmikráska, ptačinec, krvavec (22.01.2015)
Jablečný kompot s hrozny a komonicí (18.01.2015)
Žaludové vánoční cukroví (22.12.2014)
Hložinkový sýr, survival jídlo (20.12.2014)
Netýkavkové plody jako fazolky (30.09.2014)
7 receptů na kostival v těstíčku (27.09.2014)
Podzimní Jarovský salát (24.09.2014)
Salát Sherwoodského bezdomovce (23.09.2014)
Polévka ajiaco santafereño - gejzír chutí (07.08.2014)
Jahodový sbiteň s třezalkou (01.07.2014)
Bolševník se svíčkovou omáčkou (01.06.2014)
Smrkové linecké koláčky (31.05.2014)
Ruské šči s měsíčkem lékařským (29.05.2014)
Jehněčí karbanátky s kari a merlíkem (28.05.2014)
Dvoupatrová panna cotta z květů akátu a černého bezu (26.05.2014)
Mléčně kvašené listy divokých rostlin (20.05.2014)
Ruský nápoj Tarchun (19.05.2014)
Zeleninová polévka s bolševníkem (15.05.2014)
Pansotti con salsa di noci - ligurské těstoviny s ořechovou omáčkou (06.05.2014)
Podivná bramborová polévka (05.05.2014)
Preboggion, recept z východní Ligurie (02.05.2014)
Nanakusa-gayu, rýžová kaše sedmi bylin (24.04.2014)
Nakládané květy třešní sakur (20.04.2014)
Recept pro 4 osoby za jednu korunu - jarní špenát (17.04.2014)
Japonský pampeliškový jam (15.04.2014)
Šrucha zelná s majonézou (13.04.2014)
Itadori aneb jak vaří křídlatku v Japonsku (15.03.2014)
Akebi ohitashi - vařené výhonky akébie pětičetné (23.02.2014)
Hložinkový kečup (bezlepkový i ve variantě raw) (20.02.2014)
Žaludy nakládané v Deku (19.02.2014)
Japonská tempura z bohyšky (Hosta spp.) (15.02.2014)
Nokanzou ohitashi - japonská příloha z denivky plavé (14.02.2014)
Balva - ázerbajdžánská slézová polévka (08.02.2014)
Ázerbajdžánské kutaby se šťovíkem (07.02.2014)
Jinan dvojlaločný je jedlý - dneska bude párty (06.02.2014)
Domácí žaludová mouka a rychlý žaludový dort (05.02.2014)
Kinpiru (05.05.2009)
Výborná jedlá rostlina - ptačinec žabinec (23.10.2008)
Zapomenuté recepty: čokoláda z lipových plodů (16.09.2008)
[Akt. hodnocení: 3,10 / Počet hlasů: 29] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět Informační e-mailVytisknout článek


Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.





Tento web používá redakční systém phpRS, napsaný v jazyce PHP.