Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí


 


 

 

 
 
Přehled prací Ceny Termíny Kvalifikace Pro zadavatele

 

Mgr. Ivana Paukertová
Řezáčova 28
624 00 Brno
IČO: 686 72 217
ivana@paukertova.cz
tel.:603 39 62 90

Autorizace
posouzení podle § 45i
(Naturové posouzení)

Zpracuji
  • Naturové posouzení - posouzení vlivu záměru na evropsky významné lokality (posouzení podle § 45i zákona 114/1992 Sb.)
  • přírodovědné průzkumy v rozsahu biologického hodnocení
  • oznámení podle přílohy č. 3 zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí
  • analýzu záměru, vyhodnocení možných střetů s ochranou přírody a návrhy na jejich optimální řešení
  • botanický a přírodovědný průzkum jako podklad projektu nebo příloha k žádosti o dotace
  • návrhy informačních tabulí pro ZCHÚ a EVL, přírodovědné naučné stezky, fotografie rostlin
  • botanické inventarizace chráněných území, VKP
  • inventarizaci dřevin
Často kladené otázky Průvodce investora procesem posuzování
vlivů na životní prostředí - EIA


Dnešní datum: 17. 07. 2019  | Hlavní stránka | Mapa stránek | Orientace na stránce | Fotografie rostlin | Rostliny ČR |  


Vyhledávání

Vyhledat text

Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.


TOPlist

Novela

Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA)  vstoupil v platnost 1. dubna 2015.


Divoká kuchařka * Polévka ajiaco santafereño - gejzír chutí
Mgr. Ivana Paukertová - Divoká kuchařka - 07. 08. 2014 (3584 přečtení)

Kolumbijská kuřecí polévka ajiaco santafereño (také ajiaco bogotano) mě naprosto uchvátila. Můžete sníst talíř a na každou lžíci si namíchat jinou kombinaci chutí. Jednou z nepostradatelných přísad do receptu na ajiaco je guascas, pěťour maloúborný (Galinsoga parviflora).



Ajiaco je název pro druh polévek, typických pro latinskoamerickou kuchyni. Skládá se z různých druhů hlíz, zeleniny a masa. Každá oblast má svůj vlastní recept (kubánská, čilská, peruánská) a své vlastní typické přísady. Například na Kubě se vaří z vepřového a hovězího, přidává se taro, sladké brambory a banány, v Peru se přidává rajčenka, ačokča Cyclanthera pedata a máčka smrdutá Eryngium foetidum. Tento recept je z Kolumbie.
Základní kolumbijský recept musí vždy obsahovat kuřecí maso (nejčastěji prsa, ale můžou být i stehna nebo se dají doplnit ořezy), kukuřici (nejčastěji celé palice, ale přípustná jsou samostatná zrna), lojovité brambory (varný typ A), škrobnaté brambory (varný typ C), guascas neboli pěťour maloúborný, česnek, pepř a cibuli (často bílá, ale může být i obyčejná). Více či méně tradičně může být přidána různá zelenina: nať koriandru, naťová cibulka, pórek, řapíkatý celer, mrkev, paprika. Postupy, doba vaření, přísady i jejich množství se liší recept od receptu. Podává se s avokádem, smetanou, kapary a omáčkou aji (často se přidává i přímo do hrnce při vaření). V současné době je rozšířenou, ale zcela netradiční přílohou rýže.
Ají je španělsky pepř a aji je název pro ostrou omáčku s rajčaty a cibulí, která se podává k polévce Ajiaco. V Peru je omáčka ají používána od časů Inků, kteří ji nazývali uchu. Recepty jsou velmi různé, přísady silně varírují podle kuchaře i podle oblasti, najdeme v nich olivový olej, vinný ocet, česnek, nať koriandru, sůl, cukr a různé druhy pálivých papriček od habanero k papričkám ají (Capsicum baccatum). Cibule může být naťová nebo obyčejná. Druh papriček ají a citrónová šťáva se přidávají na Kubě, v Peru se přidává místo rajčat rajčenka Solanum betaceum nebo salát. V Kolumbii se jako omáčka k ajiaco připravuje varianta ze středně pálivých papriček s rajčaty.
Pro úplně pravou a nefalšovanou kolumbijskou ajiaco jsou potřeba tři druhy brambor, které Inkové nazývali papa a tento název se používá dodnes. Jednak jsou to papa sabanera (Solanum tuberosum ssp. andigena) kulaté brambory s načervenalou šlupkou se žlutými skvrnami, které nahrazujeme bramborami varného typu A. Dále papa pastusa, odrůda vyšlechtěná z předchozího typu, se žlutou měkkou dužninou, velmi škrobnatou, která se snadno rozvaří a polévku zahušťuje. Místo nich použijeme brambory varného typu C. Důležité jsou papa criolla, Solanum phureja, malé žluté brambory o průměru 2-6 cm z oblasti And s unikátní chutí i vůní.  Prodávají se smažené na ulicích a jejich chuť je často popisována v superlativech. Pokud vás to zajímá více, můžete se podívat na anglické povídání o jihoamerických bramborách s fotografií všech tří typů.

polévka
3 klasy kukuřice
2 kuřecí prsa
1 cibule
2-4 stroužky česneku
čtvrt až půl kg brambor varného typu A
čtvrt až půl kg brambor varného typu C
svazek guascas - pěťouru maloúborného (žltnica maloúborová) Galinsoga parviflora (podrobně v článku)
další zelenina podle volby (několik stonků naťového celeru, pórek, paprika, mrkev, čerstvá nať koriandru)

omáčka Aji
pálivá paprička (množství a druh zvolte podle pálivosti, tedy podle své chuti)
4 mladé naťové cibulky
1 rajče
1 rovná lžička soli
1 rovná lžička cukru
1 lžíce vinného octa
1 lžíce olivového oleje

přílohy
1-2 avokáda
kapary
zakysaná smetana bez škrobu

Přípravu začínáme omáčkou aji, klidně i několik hodin předem, nejlepší je uleželá. Papričku, cibulky a rajče nasekáme na velmi drobné kousky, přidáme cukr, sůl, ocet a olej a dobře promícháme. Můžeme také všechny přísady rozsekat v robotu, ale ne úplně na kaši, omáčka by měla obsahovat kousky rajčat i cibule. Dáme do ledničky.
Do hrnce s vodou dáme kuřecí maso, sůl, pepř a kukuřici. Přidáme nakrájené moučnaté brambory, které by se měly kompletně rozvařit a tím polévku zahustit. Vaříme až je kuře měkké a brambory se rozvaří. Pokud se jim do toho nechce, rozmačkáme brambory v polévce šťouchadlem na brambory. Kukuřici a kuře můžeme vyndat nebo nechat v hrnci - v tom se jednotlivé recepty rozcházejí. Kuře musíme ovšem stejně dříve či později vyjmout a obrat maso z kostí. Přidáme nahrubo nasekanou cibuli, česnek, část guascas a na kostičky nakrájené brambory typu A - ty mají zůstat vcelku a jen se uvařit. Pokud jsme se rozhodli i pro další zeleninu, přidává se teď: pórek na kolečka nebo tlustší špalíčky, řapíkatý celer na kousky 1-2 cm, mrkev a papriku na menší kostičky. Vaříme až je všechna zelenina měkká, asi 5 minut před koncem varu přidáme zbytek guascas. Kuře obereme z kostí a vložíme zpět do polévky. Podáváme se zakysanou smetanou, na kterou položíme několik kaparů, s plátky avokáda a kopečkem omáčky aji. Nebo všechny přílohy vložíme do mističek a každý si polévku dochucuje sám.
polévka ajiaco, suroviny - ajiaco santafereno postup přípravy
© Ivana Paukertová 2014
kolumbijská polévka ajiaco - postup přípravy
© Ivana Paukertová 2014
kuřecí polévka ajiaco santafereno - postup vaření
© Ivana Paukertová 2014
ajiaco bogotano s guascas - kolumbijská kuřecí polévka
© Ivana Paukertová 2014
ajiaco santafereno s guascas - postup vaření ajiaco
© Ivana Paukertová 2014
 
Studijní videa (přímo od zdroje, tedy španělsky):

 

ajiaco santafereno s guascas, servírování - kolumbijská kuřecí polévka s pěťourem maloúborným
© Ivana Paukertová 2014


Související články:
Růžová zavařenina (13.06.2019)
Divoký listový salát s violkou (07.04.2019)
Rajčatové smoothie s pěťourem (25.05.2018)
Ďáblův déšť s ptačincem (29.04.2018)
Vyolette (06.04.2018)
Půlnoční klobásky - Saucisse minuit (01.04.2018)
Ptačincový salát s mangovou zálivkou (28.03.2018)
Jarní salát s lípou a divokou brokolicí (30.04.2017)
Zelená bábovka (11.04.2017)
Divoké recepty v Envi café (05.03.2017)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2017 (18.02.2017)
Anketa: co byste rádi ochutnali v Envi café (08.02.2017)
Recepty Sama doma (24.10.2016)
Bezová varmuže (24.10.2016)
Mezní džem (hedgerow jam) (29.09.2016)
Merlíkový a laskavcový špenát, jednoduchá survival jídla (27.08.2016)
Několik receptů na smoothie se slézem (29.05.2016)
Několik receptů na kopřivové smoothie (29.05.2016)
Douglasková limonáda (27.05.2016)
Topinambury v Deku (12.05.2016)
Přesličková rýže (11.05.2016)
Studená šťavelová polévka (04.05.2016)
Kerblíková omáčka (27.04.2016)
Májový ptačincový salát (26.04.2016)
Sumachová limonáda (21.04.2016)
Kostivalové tuiles (17.04.2016)
Gruzínská prasiela z denivky plavé (16.04.2016)
Medvědí paradoxní salát (13.04.2016)
Pampeliškové čipsy (12.03.2016)
Šruchový salát s turankou kanadskou (15.07.2015)
Salát s řeřišnicí hořkou (27.06.2015)
Žaludové cookies (25.04.2015)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2015 (07.04.2015)
Zelení vodníci (04.04.2015)
Neunerlei Kräutersuppe - tradiční německá polévka (02.04.2015)
Divoká vaječná tlačenka (31.03.2015)
Odkazy na recepty z ochutnávky 30.3.2015 (30.03.2015)
Dělimáda (22.02.2015)
Božská Bloody Mary (19.02.2015)
Mrkev na mrkvi (18.02.2015)
Sardinky s krvavcem (24.01.2015)
Divoký lednový salát: sedmikráska, ptačinec, krvavec (22.01.2015)
Jablečný kompot s hrozny a komonicí (18.01.2015)
Žaludové vánoční cukroví (22.12.2014)
Hložinkový sýr, survival jídlo (20.12.2014)
Netýkavkové plody jako fazolky (30.09.2014)
7 receptů na kostival v těstíčku (27.09.2014)
Podzimní Jarovský salát (24.09.2014)
Salát Sherwoodského bezdomovce (23.09.2014)
Jahodový sbiteň s třezalkou (01.07.2014)
Bolševník se svíčkovou omáčkou (01.06.2014)
Smrkové linecké koláčky (31.05.2014)
Ruské šči s měsíčkem lékařským (29.05.2014)
Jehněčí karbanátky s kari a merlíkem (28.05.2014)
Dvoupatrová panna cotta z květů akátu a černého bezu (26.05.2014)
Mléčně kvašené listy divokých rostlin (20.05.2014)
Ruský nápoj Tarchun (19.05.2014)
Zeleninová polévka s bolševníkem (15.05.2014)
Pansotti con salsa di noci - ligurské těstoviny s ořechovou omáčkou (06.05.2014)
Podivná bramborová polévka (05.05.2014)
Preboggion, recept z východní Ligurie (02.05.2014)
Nanakusa-gayu, rýžová kaše sedmi bylin (24.04.2014)
Nakládané květy třešní sakur (20.04.2014)
Recept pro 4 osoby za jednu korunu - jarní špenát (17.04.2014)
Japonský pampeliškový jam (15.04.2014)
Šrucha zelná s majonézou (13.04.2014)
Itadori aneb jak vaří křídlatku v Japonsku (15.03.2014)
Akebi ohitashi - vařené výhonky akébie pětičetné (23.02.2014)
Hložinkový kečup (bezlepkový i ve variantě raw) (20.02.2014)
Žaludy nakládané v Deku (19.02.2014)
Japonská tempura z bohyšky (Hosta spp.) (15.02.2014)
Nokanzou ohitashi - japonská příloha z denivky plavé (14.02.2014)
Balva - ázerbajdžánská slézová polévka (08.02.2014)
Ázerbajdžánské kutaby se šťovíkem (07.02.2014)
Jinan dvojlaločný je jedlý - dneska bude párty (06.02.2014)
Domácí žaludová mouka a rychlý žaludový dort (05.02.2014)
Kinpiru (05.05.2009)
Recepty na jídla - topinambur hlíznatý (03.11.2008)
Výborná jedlá rostlina - ptačinec žabinec (23.10.2008)
Zapomenuté recepty: čokoláda z lipových plodů (16.09.2008)
[Akt. hodnocení: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět Informační e-mailVytisknout článek


Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.





Tento web používá redakční systém phpRS, napsaný v jazyce PHP.