Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí


 


 

 

 
 
Přehled prací Ceny Termíny Kvalifikace Pro zadavatele

 

Mgr. Ivana Paukertová
Řezáčova 28
624 00 Brno
IČO: 686 72 217
ivana@paukertova.cz
tel.:603 39 62 90

Autorizace
posouzení podle § 45i
(Naturové posouzení)

Zpracuji
  • Naturové posouzení - posouzení vlivu záměru na evropsky významné lokality (posouzení podle § 45i zákona 114/1992 Sb.)
  • přírodovědné průzkumy v rozsahu biologického hodnocení
  • oznámení podle přílohy č. 3 zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí
  • analýzu záměru, vyhodnocení možných střetů s ochranou přírody a návrhy na jejich optimální řešení
  • botanický a přírodovědný průzkum jako podklad projektu nebo příloha k žádosti o dotace
  • návrhy informačních tabulí pro ZCHÚ a EVL, přírodovědné naučné stezky, fotografie rostlin
  • botanické inventarizace chráněných území, VKP
  • inventarizaci dřevin
Často kladené otázky Průvodce investora procesem posuzování
vlivů na životní prostředí - EIA


Dnešní datum: 19. 03. 2024  | Hlavní stránka | Mapa stránek | Orientace na stránce | Fotografie rostlin | Rostliny ČR |  

Vyhledávání

Vyhledat text

Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.


TOPlist

Novela

Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA)  vstoupil v platnost 1. dubna 2015.


Divoká kuchařka * Pansotti con salsa di noci - ligurské těstoviny s ořechovou omáčkou
Mgr. Ivana Paukertová - Divoká kuchařka - 06. 05. 2014 (7855 přečtení)

Další recept z ligurské směsi divokých bylin preboggion, tentokrát těstoviny pansotti z oblasti Janova. Pansotti je v ligurštině název jedné z bylin prebugiun, znamená orsej jarní, Ficaria verna.



Základní varianta, pro 4 osoby
Náplň
600 g prebuggiun
150 g čerstvého sýra ricotta
100 g strouhaného parmezánu
1 vejce
10 g másla
1 lžíce extra panenského olivového oleje
strouhaný muškátový oříšek
sůl

Těsto
100 g bílé mouky typu 0
100 g bílé mouky typu 00
voda podle potřeby
1 vejce
1 žloutek
1 špetka soli

Omáčka
200 g vlašských ořechů
30 g strouhaného parmezánu
70 g extra panenského olivového oleje
drobky bílého pečiva namočené v mléce
1 snítka majoránky (20 listů)
1 stroužek česneku

Oblanšírujeme ve slané vodě několik minut zeleň, čím křehčí tím méně, na jaře na nejkřehčí přísady stačí 2 minuty. Orsej kdykoliv jindy než časně na jaře vaříme déle, asi 5 minut. Zmáčkneme na odstranění přebytečné vody, nakrájíme nahrubo (řapíky jemněji) a smícháme se všemi přísadami.
Připravíme těsto a necháme ho odpočinout. Těsto vyválíme na měkkost a tloušťku těsta pro ravioli (1-1,5 mm) a nakrájíme čtverce o straně 5-8 cm. Do středu každého čtverce dáme lžíci náplně, složíme do trojúhelníku, spojujíme okraje a cípy šátečku otočíme nahoru tak, aby získal tvar lodi - klasický tvar pro ravioli. Případně můžeme nechat jen trojúhelníky. Názorný návod na vytvoření lodiček najdeme v tomto článku až úplně dole na konci stránky (mimochodem je tam též úžasná sbírka italských frází pro osamělou ženu, která netouží po společnosti).
V mramorové třecí misce s dřevěnou paličkou (tradičně) opatrně rozdrtíme ořechy (přidáváme po částech) s nakrájeným česnekem, majoránkou a strouhaným parmezánem. Poté přidáme tekuté přísady, olej, lžíci teplé vody, namočenou strouhanku a vymícháme na hladkou omáčku. Moderně můžeme použít mixér – mixujeme opatrně, přísady přidáváme po částech.
Pansotti vaříme ve vroucí osolené vodě asi pět minut, scedíme a pokapeme ořechovou omáčkou. Podáváme horké.

S receptama na těstoviny je to vážně legrační. V některých se udává těsto ze 400 g mouky pro 4 osoby, v jiných až pro 8 osob. Nějak si to přeberte, v dolní části článku máte nějaké varianty, kterých je na toto jídlo opravdu hodně. Možná že to souvisí i s tím, že těsto z bílého vína (dole jako 3b) se dá vyválet hodně natenko, na rozdíl od hodněvaječné varianty (těsto 4), kterou jsem také zkoušela. Málovaječné a bezvaječné těstoviny mě nechutnají, musím ale uznat že tohle těsto s vínem se vymyká. Chutnalo mi dokonce ještě víc než to plnovaječné (1 vejce na 100 g mouky), k této náplni výborně sedí. Rozdíl ve vzhledu obou těst (vínové je to bledší) i ve vzhledu hotových těstovin si můžete prohlédnout na obrázcích. Další komentář bych měla k sýru ricotta, který k receptu velmi patří. Je to vlastně sýr ze syrovátky. Můžete si ji koupit, vyrobit doma (dá se tak skvěle upotřebit zbytek po sýrovém pokusničení), vynechat anebo se smířit s náhradou v podobě řeckého jogurtu nebo zakysané smetany, kterou připouští i některé italské recepty. Pokud použijete jako náplň recept z východní Ligurie, můžete se ricottě vyhnout beze ztráty krajové autentičnosti. Chuť omáčky mi připadala daleko lepší druhý den než ihned po přípravě. Jemnější, víc ořechová a méně česneková. A ještě jeden praktický postřeh: pokud se vám podařilo do směsi sehnat krvavec, z větších a starších listů otrhejte jednotlivé lístečky. Listové řapíky jsou totiž tuhé, nedají se jíst a trhají těsto.

pansotti con salsa di noci - těsto
pansotti con salsa di noci - příprava
pansotti con salsa di noci - náplň
pansotti con salsa di noci - dvě těsta
pansotti con salsa di noci - syrové šátečky
pansotti con salsa di noci - omáčka
pansotti con salsa di noci - uvařené

Varianta 2, pro 6 osob
Těsto 2
400 g mouky
1 vejce
150 g vody
2 lžíce bílého vína
Náplň 2
150 g ricotta
50 g parmezánu
2 vejce
1 stroužek česneku
2 větvičky majoránky
1,2 kg prebbogiòn
Omáčka 2
250 g  nasekaných vlašských ořechů
50 g piniových oříšků
drobky bílého pečiva namočené v mléce
malý stroužek česneku
100 g kyselého mléka bez syrovátky (presenseua) nebo ricotty
4 lžíce olivového oleje
majoránka
voda z těstovin
sůl

Varianta 3, pro 4 osoby
Těsto 3

Jakékoliv těsto na těstoviny ze 400 mouky, například následující:
Těsto 3a
400 g mouky
3 lžíce bílého vína
1 sklenice vody
Těsto 3b
400 g mouky
1 vejce
1 sklenice bílého vína
Náplň 3
1 kg preboggion
300 g ricotty
3 vejce
1 špetka muškátového oříšku
50 g strouhaného parmezánu
sůl
Omáčka 3
20 vlašských ořechů
10 g piniových oříšků
1 stroužek česneku
extra panenský olivový olej

Varianta 4, pro 8 osob
Těsto 4
400 g mouky 00
4 vejce
Náplň 4
800 g preboggion
20 čerstvé listy bazalky
4 nebo 5 snítek majoránky
500 g ricotty nebo kyselého mléka bez syrovátky
1 vejce, lehce našlehané
1 špetka strouhaného muškátového oříšku
3 lžíce strouhaného sýra parmezán
1/2 lžičky soli
 

pansotti con salsa di noci - hotové jídlo


Související články:
Několik receptů na smoothie ze šruchy zelné (10.09.2023)
Bršlicový štrúdl (12.03.2023)
Bršlicové smoothie s česnekem medvědím (26.02.2023)
Únorový divoký salát (24.02.2023)
Ptačincové pesto (19.02.2023)
Několik receptů na ptačincové smoothie (09.02.2023)
Bramborový salát s orsejí (09.02.2023)
Hwajeon 화전 (06.02.2022)
Pampeliškový med podle mojí babičky (13.05.2021)
Divoký salát Lucie (19.12.2019)
Domácí etnochleba podle Łukasze Łuczaje (18.10.2019)
Růžová zavařenina (13.06.2019)
Divoký listový salát s violkou (07.04.2019)
Rajčatové smoothie s pěťourem (25.05.2018)
Ďáblův déšť s ptačincem (29.04.2018)
Vyolette (06.04.2018)
Půlnoční klobásky - Saucisse minuit (01.04.2018)
Ptačincový salát s mangovou zálivkou (28.03.2018)
Jarní salát s lípou a divokou brokolicí (30.04.2017)
Zelená bábovka (11.04.2017)
Divoké recepty v Envi café (05.03.2017)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2017 (18.02.2017)
Anketa: co byste rádi ochutnali v Envi café (08.02.2017)
Recepty Sama doma (24.10.2016)
Bezová varmuže (24.10.2016)
Mezní džem (hedgerow jam) (29.09.2016)
Merlíkový a laskavcový špenát, jednoduchá survival jídla (27.08.2016)
Několik receptů na smoothie se slézem (29.05.2016)
Několik receptů na kopřivové smoothie (29.05.2016)
Douglasková limonáda (27.05.2016)
Topinambury v Deku (12.05.2016)
Přesličková rýže (11.05.2016)
Studená šťavelová polévka (04.05.2016)
Kerblíková omáčka (27.04.2016)
Májový ptačincový salát (26.04.2016)
Sumachová limonáda (21.04.2016)
Kostivalové tuiles (17.04.2016)
Gruzínská prasiela z denivky plavé (16.04.2016)
Medvědí paradoxní salát (13.04.2016)
Pampeliškové čipsy (12.03.2016)
Šruchový salát s turankou kanadskou (15.07.2015)
Salát s řeřišnicí hořkou (27.06.2015)
Žaludové cookies (25.04.2015)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2015 (07.04.2015)
Zelení vodníci (04.04.2015)
Neunerlei Kräutersuppe - tradiční německá polévka (02.04.2015)
Divoká vaječná tlačenka (31.03.2015)
Odkazy na recepty z ochutnávky 30.3.2015 (30.03.2015)
Dělimáda (22.02.2015)
Božská Bloody Mary (19.02.2015)
Mrkev na mrkvi (18.02.2015)
Sardinky s krvavcem (24.01.2015)
Divoký lednový salát: sedmikráska, ptačinec, krvavec (22.01.2015)
Jablečný kompot s hrozny a komonicí (18.01.2015)
Žaludové vánoční cukroví (22.12.2014)
Hložinkový sýr, survival jídlo (20.12.2014)
Netýkavkové plody jako fazolky (30.09.2014)
7 receptů na kostival v těstíčku (27.09.2014)
Podzimní Jarovský salát (24.09.2014)
Salát Sherwoodského bezdomovce (23.09.2014)
Polévka ajiaco santafereño - gejzír chutí (07.08.2014)
Jahodový sbiteň s třezalkou (01.07.2014)
Bolševník se svíčkovou omáčkou (01.06.2014)
Smrkové linecké koláčky (31.05.2014)
Ruské šči s měsíčkem lékařským (29.05.2014)
Jehněčí karbanátky s kari a merlíkem (28.05.2014)
Dvoupatrová panna cotta z květů akátu a černého bezu (26.05.2014)
Mléčně kvašené listy divokých rostlin (20.05.2014)
Ruský nápoj Tarchun (19.05.2014)
Zeleninová polévka s bolševníkem (15.05.2014)
Podivná bramborová polévka (05.05.2014)
Preboggion, recept z východní Ligurie (02.05.2014)
Nanakusa-gayu, rýžová kaše sedmi bylin (24.04.2014)
Nakládané květy třešní sakur (20.04.2014)
Recept pro 4 osoby za jednu korunu - jarní špenát (17.04.2014)
Japonský pampeliškový jam (15.04.2014)
Šrucha zelná s majonézou (13.04.2014)
Itadori aneb jak vaří křídlatku v Japonsku (15.03.2014)
Akebi ohitashi - vařené výhonky akébie pětičetné (23.02.2014)
Hložinkový kečup (bezlepkový i ve variantě raw) (20.02.2014)
Žaludy nakládané v Deku (19.02.2014)
Japonská tempura z bohyšky (Hosta spp.) (15.02.2014)
Nokanzou ohitashi - japonská příloha z denivky plavé (14.02.2014)
Balva - ázerbajdžánská slézová polévka (08.02.2014)
Ázerbajdžánské kutaby se šťovíkem (07.02.2014)
Jinan dvojlaločný je jedlý - dneska bude párty (06.02.2014)
Domácí žaludová mouka a rychlý žaludový dort (05.02.2014)
Kinpiru (05.05.2009)
Recepty na jídla - topinambur hlíznatý (03.11.2008)
Výborná jedlá rostlina - ptačinec žabinec (23.10.2008)
Zapomenuté recepty: čokoláda z lipových plodů (16.09.2008)
[Akt. známka: 5,00 / Počet hlasů: 1] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět Informační e-mail Vytisknout článek


Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.






Kočka na stromě

Kočka na stromě

Mám kočku na stromě, mňouká a nechce slézt. Co mám dělat? Kdo mi pomůže?

Příběh a odpovědi.


Tento web používá redakční systém phpRS.