Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí


 


 

 

 
 
Přehled prací Ceny Termíny Kvalifikace Pro zadavatele

 

Mgr. Ivana Paukertová
Řezáčova 28
624 00 Brno
IČO: 686 72 217
ivana@paukertova.cz
tel.:603 39 62 90

Autorizace
posouzení podle § 45i
(Naturové posouzení)

Zpracuji
  • Naturové posouzení - posouzení vlivu záměru na evropsky významné lokality (posouzení podle § 45i zákona 114/1992 Sb.)
  • přírodovědné průzkumy v rozsahu biologického hodnocení
  • oznámení podle přílohy č. 3 zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí
  • analýzu záměru, vyhodnocení možných střetů s ochranou přírody a návrhy na jejich optimální řešení
  • botanický a přírodovědný průzkum jako podklad projektu nebo příloha k žádosti o dotace
  • návrhy informačních tabulí pro ZCHÚ a EVL, přírodovědné naučné stezky, fotografie rostlin
  • botanické inventarizace chráněných území, VKP
  • inventarizaci dřevin
Často kladené otázky Průvodce investora procesem posuzování
vlivů na životní prostředí - EIA


Dnešní datum: 27. 06. 2019  | Hlavní stránka | Mapa stránek | Orientace na stránce | Fotografie rostlin | Rostliny ČR |  


Vyhledávání

Vyhledat text

Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.


TOPlist

Novela

Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA)  vstoupil v platnost 1. dubna 2015.


Ochutnávky * Ochutnávka planých rostlin 8. (Jarní kurz)
Mgr. Ivana Paukertová - Ochutnávky - 24. 04. 2015 (2789 přečtení)

Ochutnávka divokých rostlin a jídel se konala v Brně 12.4. na Jarním kurzu poznávání jedlých rostlin, v příjemném přírodním prostředí. Dokonce jsem se od absolventky naučila nový recept z bršlice.



Č. České a slovenské jméno druhu Latinské jméno druhu Ochutnávaná část nebo jídlo Obrázek Ochutnalo lidí Průměr

Graf chuti

5 nejlepší

1

mák vlčí

mak vlčí

Papaver rhoeas mladé listy máku vlčího
mladá růžice máku vlčího - Papaver rhoeas
© Ivana Paukertová 2015
10 3,80
listy máku vlčího - graf chuti - Papaver rhoeas
© Ivana Paukertová 2015
2

orsej jarní

blyskáč jarný

Ficaria verna mladé listy orseje jarní
orsej jarní - Ficaria verna
10 2,50
listy orseje jarní - graf chuti - Ficaria verna
© Ivana Paukertová 2015
3

hluchavka nachová

hluchavka purpurová

Lamium purpureum mladé listy hluchavky nachové
hluchavka nachová - Lamium purpureum
© Ivana Paukertová 2015
10 3,00
list hluchavky nachové - graf chuti - Lamium purpureum
© Ivana Paukertová 2015
4 hluchavka nachová Lamium purpureum květy hluchavky nachové
hluchavka nachová - Lamium purpureum
© Ivana Paukertová 2015
7 2,57
květ hluchavky nachové - graf chuti - Lamium purpureum
© Ivana Paukertová 2015
5

ptačinec prostřední

hviezdica prostredná

Stellaria media mladá nať ptačince žabince
ptačinec žabinec Stellaria media - ptačinec žabinec Stellaria media
10 3,80
ptačinec žabinec - graf chuti - Stellaria media
© Ivana Paukertová 2015
6

kuklík obecný 

kuklík mestský

Geum urbanum čerstvé kořínky kuklíku městského
kořeny kuklíku - Geum urbanum
© Ivana Paukertová 2013
10 3,70
kuklík městský kořeny - graf chuti - Geum urbanum
© Ivana Paukertová 2015
7

bršlice kozí noha

kozonoha hostcová

Aegopodium podagraria bršlice kozí noha naprudko osmahnutá, mírně osolená
osmahnutá bršlice kozí noha - Aegopodium podagraria
© Ivana Paukertová 2015
10 4,75
osmahnutá bršlice - graf chuti - Aegopodium podagraria, jednoduché jídlo
© Ivana Paukertová 2015
8

denivka plavá

ľaliovka červenkastá

Hemerocallis fulva

ohitashi nokanzou z denivky plavé (bez sezamu)

Recept

nokanzó ohitashi - ohitashi, japonské jídlo z denivky plavé
© Ivana Paukertová 2014
10 4,05
ohitashi nokanzou z denivky - graf chuti - denivka plavá Hemerocallis fulva, jídlo podle japonského receptu
© Ivana Paukertová 2015
9

bolševník obecný

boľševník borščový

Heracleum sphondylium osolený vývar z listů bolševníku obecného
vývar z listů bolševníku obecného - Heracleum sphondylium
© Ivana Paukertová 2015
7 2,57
vývar z listů bolševníku - graf chuti - Heracleum sphondylium, bolševník obecný, stará zelenina
© Ivana Paukertová 2015
10 bolševník obecný Heracleum sphondylium vařený list bolševníku obecného
vařené listy bolševníku obecného - Heracleum sphondylium
© Ivana Paukertová 2015
9 2,00
vařené listy bolševníku - graf chuti - bolševník obecný, Heracleum sphondylium
© Ivana Paukertová 2015
11 hloh Crataegus spp.

hložinkový kečup

Recept

hlohový kečup - kečup z hložinek
© Ivana Paukertová 2013
10 4,15
hložinkový kečup - graf chuti - kečup z plodů hlohu
© Ivana Paukertová 2015
12

jasan ztepilý

jaseň štíhly

Fraxinus excelsior jasanový čaj
jasanový čaj - čaj z větviček jasanu
© Ivana Paukertová 2013
10 3,80
jasanový čaj - graf chuti - Fraxinus excelsior, čaj z větviček
© Ivana Paukertová 2015
13

dub letní

dub letný

Quercus robur

žaludové cookies

Recept

žaludové sušenky cookies - sušenky ze žaludů na americký způsob
© Ivana Paukertová 2013
10 4,85
žaludové cookies - graf chuti - sušenky ze žaludové mouky podle amerického receptu
© Ivana Paukertová 2015
14 dub letní Quercus robur

žaludové sušenky

Recept

cukroví z žaludové mouky - žaludové sušenky 
© Ivana Paukertová 2015
10 4,40
žaludové cukroví - graf chuti - sušenky ze žaludové mouky
© Ivana Paukertová 2015
15

tužebník jilmový

túžobník brestový

Filiendula ulmaria

tužebníková panna cotta (na fotce je akátová)

Recept

bezová a akátová panna cotta, naservírovaná - příprava panna cotty z květů bezu a akátu, hotová
© Ivana Paukertová 2014
10 4,30
tužebníková panna cotta - graf chuti - Filipendula ulmaria, italský recept
© Ivana Paukertová 2015

Ještě pár poznámek: pražená bršlice, když se upraží téměř dokřupava a jí se teplá, ztratí ocas, který na ochutnávce měla a který většina ochutnávačů vnímala. Asi jsme to ještě neměly v rukou, když jsem jí pak pražila na fotku, byla OK, bez ocasu, dala bych jí i 5. Jasanový čaj byl na chuť lepší na podzim, teď se musí asi dát víc větviček a vařit déle (na ochutnávku jme ho vařily asi 2-3 minuty). Bolševníkový vývar mi připadal v létě taky lepší než teď, v létě jsem mu dávala 5, teď to bylo tak asi na 3.

Jak vidíte z grafů, zvítězila pražená bršlice, tužebníková pannacotta a žaludové cookies.

Č. Ochutnávaná část A  poznámky A B poznámky B C poznámky C D poznámky D E poznámky E
1 mladé listy máku 3 kořeněná chuť 3 dobrý, takový zeleninový 3   3 chuť salátu 5 křupavé, sladké, nasládlé
2 mladé listy orseje 2 hořké 2 ze začátku zajímavý, ke konci ocas hořkej 2 hořké 3 lehce nasládlá 3 trochu hořké
3 listy hluchavky nachové 3 jakoby hlinitá chuť, nic moc 3 zajímavá kořeněná chuť 3   2 chutná po močálu 3 nasládlé, divná chuť
4 květy hluchavky nachové         3   2 chutná po močálu    
5 nať ptačince 2 silně připomíná mladou kukuřici a tu já nerada, ale věřím, že jiným to může chutnat velmi 4 no jo, fakt chutná jak mladá kukuřice 5   4 chuť hrášku 5 dobré, hodně tvrdé
6 čerstvé kořínky kuklíku 2 za mě nic moc, hřebíček 3 zajímavý 2   3 chuť hřebíčku, výrazný ocas 4 zajímavá chuť, trochu tuhé
7 naprudko osmahnutá, mírně osolená bršlice 4 začátek výborný, trochu trpký ocas 5 chutná jak maso 5   4,5 chuť po smažených houbách 5 výborné
8 ohitashi nokanzou z denivky(bez sezamu) 3,5 takové jakoby travní aroma 5 fakt dost dobrý 4   5 chuť vietnamnské kuchyně 4 bez chuti
9 osolený vývar z bolševníku 3   3 sladký, mdlý 3   2 minerálka z Františkových lázní, pramen Glauber IV. 3 bez chuti
10 vařený list bolševníku     3 nevýrazný, ocas 3   3 salát 2 blátivé
11 hložinkový kečup 4,5 pikantní, lepší než rajčatový 4 na mě dost octový 1   4 byl by dobrý na špagety 5 dobré, skoro jako by… nepřečtu
12 jasanový čaj 3 řekla bych, že by bylo lepší víc jasanu, řídké 4 dobrý 4   3 kouřové aroma 5 dobré
13 žaludové cookies 4,5 na to že je to ze žaludů, výborné, jakoby oříškové 4   5   5 příjemná chuť po perníku 5 vynikající
14 žaludové sušenky 4 jako anýzové, méně sladké, zajímavé 3 dobrý, ale tvrdý 4   4 hrubá struktura, mastné 5 dobré, je dost cítit tuk
15 tužebníková panna cotta 4 podobné vanilce? jako pudink 5 jako vanilková zmrzlina 5   3 "umělá" chuť 5 to bych mohla jíst furt
  počet ochutnaných 13   14   15   15   14  
  průměr ochutnávače 3,27   3,64   3,47   3,37   4,21  

                                                                                                                                                                                                                       

Č. Ochutnávaná část F holčička poznámky F G poznámky G H poznámky H J poznámky J K poznámky K
1 mladé listy máku 3 divné 3   5 dost dobrá salátová chuť 5 nezralá kukuřice 5 svěží
2 mladé listy orseje 1 nic moc 2   4 pozdní nástup chutě 3 průměrná chuť 3 lehce nahořklý podtón
3 listy hluchavky nachové 3 mmm… 5   3 ocas 1 hnus 4 planá chuť
4 květy hluchavky nachové 3 mmm… 2   3 ocas 2 průměrné 3 flaušové
5 nať ptačince 3 hořké 2   5 jako hrách 3 opět kukuřice, tužší 5 zajímavá chuť, po chvíli máslový podtón
6 čerstvé kořínky kuklíku 5 hřebíček - skořice 5   5 jako hřebíček 4 příjemně kořeněný 4 lehký skořicový podtón
7 naprudko osmahnutá, mírně osolená bršlice 5 cukr 5   5 jako opečené maso 4 dobré, smažená chuť 5 jemně slaná chuť, plná chuť, hutnější
8 ohitashi nokanzou z denivky(bez sezamu) 1 mmm… 3   5 super chuť 5 moc dobré 5 jako velmi jemný pórek, převládá sojovka
9 osolený vývar z bolševníku             1 divná pachuť 3 velmi jemná chuť, dosolil bych
10 vařený list bolševníku 1 mmm… 1 fuj 1 nechutná 1 divná pořád víc 3 málo chuti
11 hložinkový kečup 5 čili 5   4 zajímavá chuť 4 příjemně kyselý a kořeněný 5 fakt jako kečup!
12 jasanový čaj 5 dobrý 3   5 zajímavá chuť jako zelený čaj 3   3 nevýrazný, jemně nasládlý
13 žaludové cookies 5 dobrý 5 bomba 5 super 5 výborné 5 vynikající
14 žaludové sušenky 5 dobrý 5 bomba 5 super 5 výborné 4 trochu moc tuku, jinak super
15 tužebníková panna cotta 1 mmm… 5   5 super chuť 5 výborné 5 božské
  počet ochutnaných 14   14   14   15   15  
  průměr ochutnávače 3,29   3,64   4,29   3,40   4,13  

Související články:
Ochutnávka divokých rostlin 26. (Den Země Okras ) (28.04.2019)
Ochutnávka divokých rostlin 25. (Ekofilm 2018) (20.04.2019)
Ochutnávka divokých rostlin 24. Mensa Hálův mlýn (04.04.2019)
Průvodce po jedlé a léčivé květeně Riegrových sadů (10.07.2018)
Léčivá a jedlá květena Riegrových sadů (10.07.2018)
Ochutnávka léčivých receptů a planých rostlin 23. (Praha, Prádelna café) (25.06.2018)
Jedlé a léčivé rostliny na Staré plovárně v Jihlavě (04.06.2018)
Čistící smoothie s ptačincem podle Celie (20.02.2018)
Ochutnávka planých rostlin 20. (Beskydská smršť) (23.09.2017)
Ochutnávka planých rostlin 22. (sraz N) (15.09.2017)
Ochutnávka planých rostlin 21. (přednáška Vsetín) (15.09.2017)
Ochutnávka planých rostlin 19. (Ekofilm) (11.04.2017)
Jedlá a léčivá květena Brnoxu (09.01.2017)
BRNOX - o průvodci brněnským Bronxem a také o jeho květeně (09.01.2017)
Ochutnávka planých rostlin 18. (sraz N) (27.08.2016)
Ochutnávka planých rostlin 11. (sraz rR) (12.07.2016)
Ochutnávka planých rostlin 15. (Geomon) (11.07.2016)
Ochutnávka planých rostlin 16. (Psraz) (10.07.2016)
Jedlé rostliny v Brně - parčík na Žerotínově náměstí (17.06.2016)
Ochutnávka planých rostlin 17. (Vegepárty) (28.05.2016)
Vesnovka obecná - divoká brokolice (22.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 14. (Envi) (20.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 13. (přednáška Kopřivnice) (18.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 12. (festival Udělej most) (17.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 10. (Letní kurz) (23.07.2015)
Ochutnávka planých rostlin 9. (Putování za jedlými rostlinami) (04.06.2015)
Haluzická ochutnávka (č.2) planých rostlin v grafech (27.04.2015)
Aprílová miniochutnávka jídel v Brně (19.04.2015)
Ochutnávka planých rostlin 7. (Jedlá divočina) (18.04.2015)
Erbuzzu, směs divokých rostlin ze Sardínie (23.02.2015)
Silvestrovská žaludová miniochutnávka a silvestrovský minirecept (17.01.2015)
Ochutnávka planých rostlin 6. (19.12.2014)
Ochutnávka planých rostlin 5. (02.10.2014)
Čím nahradit guascas? A co takhle originál? (01.08.2014)
Botanická poradna: česnek podivný Allium paradoxum (05.05.2014)
Preboggion, italská kulinářská ingredience (01.05.2014)
Rostliny japonského svátku Nanakusa-no-sekku (24.04.2014)
Sansai aneb japonská horská zelenina u nás (14.04.2014)
Ochutnávka planých rostlin 4. (21.12.2013)
Ochutnávka planých rostlin 3. (07.10.2012)
Tabulka chuti jedlých rostlin (23.02.2010)
Denivka plavá (06.02.2010)
Srážení mléka za pomoci rostlin - praktický pokus (19.01.2010)
Výhodné kombinace (28.11.2009)
Rostlinná syřidla (02.07.2009)
Ptačinec žabinec jako léčivá rostlina (22.10.2008)
Ochutnávka planých rostlin 2. (17.07.2008)
Jedlé rostliny 1. květy (09.06.2008)
Ochutnávka planých rostlin 1. (29.04.2008)
[Akt. hodnocení: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět Informační e-mailVytisknout článek


Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.





Tento web používá redakční systém phpRS, napsaný v jazyce PHP.