Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí


 


 

 

 
 
Přehled prací Ceny Termíny Kvalifikace Pro zadavatele

 

Mgr. Ivana Paukertová
Řezáčova 28
624 00 Brno
IČO: 686 72 217
ivana@paukertova.cz
tel.:603 39 62 90

Autorizace
posouzení podle § 45i
(Naturové posouzení)

Zpracuji
  • Naturové posouzení - posouzení vlivu záměru na evropsky významné lokality (posouzení podle § 45i zákona 114/1992 Sb.)
  • přírodovědné průzkumy v rozsahu biologického hodnocení
  • oznámení podle přílohy č. 3 zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí
  • analýzu záměru, vyhodnocení možných střetů s ochranou přírody a návrhy na jejich optimální řešení
  • botanický a přírodovědný průzkum jako podklad projektu nebo příloha k žádosti o dotace
  • návrhy informačních tabulí pro ZCHÚ a EVL, přírodovědné naučné stezky, fotografie rostlin
  • botanické inventarizace chráněných území, VKP
  • inventarizaci dřevin
Často kladené otázky Průvodce investora procesem posuzování
vlivů na životní prostředí - EIA


Dnešní datum: 26. 08. 2019  | Hlavní stránka | Mapa stránek | Orientace na stránce | Fotografie rostlin | Rostliny ČR |  


Vyhledávání

Vyhledat text

Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.


TOPlist

Novela

Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA)  vstoupil v platnost 1. dubna 2015.


Ochutnávky * Ochutnávka planých rostlin 7. (Jedlá divočina)
Mgr. Ivana Paukertová - Ochutnávky - 18. 04. 2015 (3178 přečtení)

Jedlá divočina na samém konci března v Brně v Otevřené zahradě byla velmi vydařená akce. Ochutnávky se zúčastnilo kolem 60 lidí. 36 popsalo své zážitky a zkušenosti, jak jim chutnaly divoké i pěstované rostliny a jídla z nich. Do článku jsem tentokrát zařadila i grafy, protože se tak dozvíte více jaká je chuť volně rostoucích jedlých rostlin.



Sama matka příroda přispěla ke stylu akce svou divokostí, když na nás pohodila několik krup a velkou rychlostí odvála několik lístků popisných i těch na ochutnávání. To ale nikoho nerozházelo, akce pokračovala pod střechou. Druhy i jídla již byla na mé stránce představena a tabulky jsou dlouhé, takže popisy sem nedávám, odkazy na recepty ochutnávaných jídel najdete v tomto přehledu. Vaření i ochutnávka samotná byla takový frčák, že mi mnoho času na focení nezbývalo. Snad mi tedy odpustíte, že na fotce je panna cotta akátová, vedle čili omáčky je ještě hložinkový kečup, tláča je až z druhé rundy podle trochu jiného receptu a jitrocelové mléko jsem cvaknout nestihla. Bodovalo se jako obvykle, 5 nejlepší, 1 nejhorší.

Ochutnávka Jedlá divočina - ochutnávka planých rostlin v Otevřené zahradě v Brně
© Ivana Paukertová 2015
Ochutnávka Jedlá divočina - ochutnávka volně rostoucích rostlin a jídel z nich v Brně
© Ivana Paukertová 2015

Poznámky ochutnávačů k celé akci: * Užitečné k učení botaniky - spojením vizuálním s chutí, lépe se pamatuje * Děkuju * Skvělá akce, děkuji

Č. České a slovenské jméno druhu Latinské jméno druhu Ochutnávaná část nebo jídlo Obrázek Ochutnalo lidí Průměr Graf chuti
1

ptačinec prostřední

hviezdica prostredná

Stellaria media čerstvá nať
ptačinec žabinec Stellaria media - ptačinec žabinec Stellaria media
33 3,89
ptačinec žabinec - graf chuti - Stellaria media
© Ivana Paukertová 2015
2

kokoška pastuší tobolka

kapsička pastierska

Capsella bursa pastoris čerstvé listy
kokoška pastuší tobolka - Capsella bursa pastoris, listová růžice
© Ivana Paukertová 2015
33 3,85
kokoška pastuší tobolka - graf chuti - Capsella bursa pastoris
© Ivana Paukertová 2015
3

kuklík městský

kuklík mestský

Geum urbanum čerstvé kořínky
kořeny kuklíku - Geum urbanum
© Ivana Paukertová 2013
25 2,96
kuklík městský kořeny - graf chuti - Geum urbanum
© Ivana Paukertová 2015
4

popenec břečťanovitý

zádušník brečtanovitý

Glechoma hederacea čerstvé listy
popenec břečťanovitý Glechoma hederacea - popenec břečťanovitý Glechoma hederacea
25 3,28
popenec břečťanovitý - graf chuti - Glechoma hederacea
© Ivana Paukertová 2015
5

česnek medvědí

cesnak medvedí

Allium ursinum čerstvé listy
česnek medvědí - Allium ursinum
30 4,73
česnek medvědí - graf chuti - Allium ursinum
© Ivana Paukertová 2015
6

sedmikráska obecná

sedmokráska obyčajná

Bellis perennis čerstvé listy
sedmikráska obecná (chudobka) - Bellis perennis
30 3,47
sedmikráska obecná - graf chuti - Bellis perennis
© Ivana Paukertová 2015
7

bršlice kozí noha

kozonoha hostcová

Aegopodium podagraria čerstvé listy
bršlice kozí noha Aegopodium podagraria - bršlice kozí noha Aegopodium podagraria
30 3,70
bršlice kozí noha - graf chuti - Aegopodium podagraria
© Ivana Paukertová 2015
8

dub letní

dub letný

Quercus robur

žaludové cookies

recept

žaludové sušenky cookies - sušenky ze žaludů na americký způsob
© Ivana Paukertová 2013
31 4,47
žaludové cookies - graf chuti - koláčky z žaludové mouky Quercus robur
© Ivana Paukertová 2015
9

smrk ztepilý

smrek obyčajný

Picea abies

smrkové linecké koláčky

recept

linecké smrkové koláčky, hotové  - linecké koláčky, postup přípravy
© Ivana Paukertová 2014
21 4,52
linecké smrkové koláčky - graf chuti - Picea abies
© Ivana Paukertová 2015
10

denivka plavá

ľaliovka červenkastá

Hemerocallis fulva

ohitashi nokanzou

recept

nokanzó ohitashi - ohitashi, japonské jídlo z denivky plavé
© Ivana Paukertová 2014
25 4,18
ohitashi nokanzou z denivky - graf chuti  - Hemerocallis fulva
© Ivana Paukertová 2015
11 hloh Crataegus spp. hložinková chilli omáčka
hlohová chilli omáčka - čili omáčka z hložinek
© Ivana Paukertová 2013
14 4,21
hložinková čili omáčka - graf chuti - Crataegus spp.
© Ivana Paukertová 2015
12

tužebník jilmový

túžobník brestový

Filipendula ulmaria

tužebníková panna cotta

podobný recept

bezová a akátová panna cotta, naservírovaná - příprava panna cotty z květů bezu a akátu, hotová
© Ivana Paukertová 2014
25 4,44
tužebníková panna cotta - graf chuti - Filipendula ulmaria
© Ivana Paukertová 2015
13

jitrocel větší + lípa malokvětá

skorocel väčší+lipa malolistá

Plantago major + Tilia cordata namočená semena v lipovém mléce 10 3,75
jitrocelová semena v lipovém mléce - graf chuti - Plantago major, Tilia cordata
© Ivana Paukertová 2015
14 česnek medvědí Allium ursinum červená medvědí pomazánka
červená medvědí pomazánka - česnek medvědí Allium ursinum, pomazánka
© Ivana Paukertová 2015
28 4,61
červená medvědí pomazánka - graf chuti - Allium ursinum
© Ivana Paukertová 2015
15 bršlice kozí noha Aegopodium podagraria bršlicový štrůdl
bršlicový závin - Aegopodium podagraria štrůdl
© Ivana Paukertová 2015
27 4,22
bršlicový štrůdl - graf chuti - Aegopodium podagraria
© Ivana Paukertová 2015
16 kopřiva dvoudomá+česnek medvědí+violka vonná Urtica dioica, Allium ursinum, Viola odorata

kopřivová tlačenka s česnekem medvědím a květy fialky

recept

divoká vaječná tlačenka - Vaječná tlačenka s česnekem medvědím, denivkou, ptačincem a fialkou
© Ivana Paukertová 2015
22 4,50
divoká vaječná tlačenka - graf chuti - kopřiva, česnek medvědí, violka vonná
© Ivana Paukertová 2015
17

jasan ztepilý

jaseň štíhly

Fraxinus excelsior jasanový čaj z větviček
jasanový čaj - čaj z větviček jasanu
© Ivana Paukertová 2013
17 3,88
jasanový čaj - graf chuti - Fraxinus excelsior
© Ivana Paukertová 2015

bla

Č. Ochutnávaná část C poznámky C G poznámky G H poznámky H K O poznámky K a O
1 ptačinec nať 5 skvělá svěží skoro oříšková chuť 3   4 rádi do salátu 3 4 O: svěží příjemná chuť
2 kokoška listy 3 do kombinace s něčím, nevýrazné 4   4   4 5  
3 kuklík kořínky 4 zajímavá neznámá chuť 2   3   2 3 O: trošku škrábe
4 popenec listy 4 skvěle aromatické, do čeho? 5   4 velmi známá, aromatická 3 3 O: hodně aromatický
5 česnek medvědí listy 5 prototyp skvělé chuti 5   5 rádi 4 5 O: jako česnek, ale víc svěží a příjemnější
6 sedmikráska listy 2 víc mi chutnají květy (na 5) 4   5 zajímavá 5 5  
7 bršlice listy 3 prostě dobrý, skvělý nečekaný ocas 5   4 máme rádi na brambory 4 5 O: lehce aromatická
8 žaludové cookies 4 moc dobré, dcerka miluje 4 velmi chutné! 4 nepoznala bych, z čeho to je 5 5 O: výborné
9 smrkové linecké koláčky 4 ale zkusila bych bez cukru a mladý smrk 5 povedala by som najchutejší koláčik 5   5 5  
10 ohitashi nokanzou z denivky 5 velký objev! 2   5 moc dobré 5 5  
11 hložinková chilli omáčka 2 nejsem na pálivé 3   4 víc pálivé - necítím základní chuť 4    
12 tužebníková panna cotta 4 hodně sladké 4   5 jemná - mňam 5 5 O: jako pudink
13 namočená semena jitrocelu v lipovém mléce 4 podobná chia, zajímaly by mě účinky 3 velmi prekvapujúca, jemná chuť 2   5    
14 červená medvědí pomazánka 3 připadá mi lepší v čisté chuti bez příchutí 4   5 máme rádi 4 5  
15 bršlicový štrůdl 4   5 vynikajúca chuť, slané, výrazné 4 na mne slanější 4 5 K: příliš slané
16 kopřivová tlačenka s česnekem medvědím a květy fialky 4   4 delikatesa, no želalo by to viac soli a korenín 5 velmi osvěžující   5  
17 jasanový čaj 4 skoro jako nějaký pražený japonský čaj 2       3    
  počet ochutnaných vzorků 17   17   16   16 14  
  průměr ochutnávače 3,76   3,76   4,25   4,06 4,64  

 

Č. Ochutnávaná část P T poznámky P a T U V poznámky U a V Z BB poznámky Z a BB DD EE FF GG Poznámky DD, EE, EE, FF, GG HH MM poznámky HH a MM
1 ptačinec nať 3 5 T: jak hrášek 5 2   4 5   5 5 4 5 DD: nejlepší 4    
2 kokoška listy 4 2   5 3   5 3   5 4 4   DD: nejlepší 5   HH: skvělá přírodní chuť
3 kuklík kořínky 4 4 P: hřebíček 5 2 U: výborný - připomíná hřebíček 4     2 3 4   EE: připomíná chutí hřebíček      
4 popenec listy 2 3   5   U: výborná překvapivá výrazná chuť 2   Z: spíše bez chuti 2 3 5          
5 česnek medvědí listy 5 5 T: skvělá česneková chuť 5 5 U: miluju 4     5 5 5 5   5    
6 sedmikráska listy 3 5 T: super 5 4 U: klasika   3   3 3 4 4   2   HH: zvláštní chuť, ale velmi zajímavá
7 bršlice listy 4 4   5 4 U: jemné 2 3   3 3 4 5 GG: výborný 3 2 MM: vadí mi .. nepřečtu
8 žaludové cookies 5 4     4   4 5         5   5 2 HH: vynikající sušenky  MM: byly tvrdé
9 smrkové linecké koláčky 5 4   4 5 U: koláčky super, ale smrk necítím             5        
10 ohitashi nokanzou z denivky 2     5   U: šťavnaté, ale chuť nevýrazná 4 3   5 5     DD: nejlepší, EE: píšu si, budu si pěstovat      
11 hložinková chilli omáčka                   5 4     EE: pálí, ale chuť hlohu v tom necítím      
12 tužebníková panna cotta 5 4 T: překvapivě velice dobré 5 5 U: ňamka, V: super   5         5 GG: velmi sladké      
13 namočená semena jitrocelu v lipovém mléce                                  
14 červená medvědí pomazánka 5 5 T: super 5 5 U: oblíbenec 5 5             5    
15 bršlicový štrůdl 5   P: výborné!   3   1 4 Z: dá se, ale v té konkurenci nemá šanci BB: méně bych solil       5        
16 kopřivová tlačenka s česnekem medvědím a květy fialky   5 T: super 2   U: škoda té majonézy                      
17 jasanový čaj 5 3                   3   FF: připomíná lapacho      
  počet ochutnaných vzorků 14 13   12 11   10 9   9 9 8 8   7 2  
  průměr ochutnávače 4,07 4,08   4,67 3,82   3,50 4,00   3,89 3,89 4,13 4,88   4,14 2,00  

 

Č. Ochutnávaná část A B D E F J L M N R S W X Y AA CC JJ KK LL
1 ptačinec nať 3 4 4 4 4,5 3 3 5 5 3 5 2 4 3 5 3 2    
2 kokoška listy 3 5 2 4 4 2 4 3 5 3 3 4 5 4 4 4 3 5  
3 kuklík kořínky 2 5 2 2 2 1 2 4 3 3 3 3              
4 popenec listy 5 4 2 1 3 4 3 2 5 3 2   5 2          
5 česnek medvědí listy 5 5 5 3 4 5 4 4 5 5 5 5 5 4   5      
6 sedmikráska listy 5 5 2 2 2 1 3 3 5 3 5 3 3 3   2      
7 bršlice listy 5 5 2 4 4 4 3   5   5 1 3   4 3      
8 žaludové cookies 5 5 3 5 4,5 4 4 5 5 5 5 4 5 5 5 5 4 4  
9 smrkové linecké koláčky 5 5 4 4 4 5 3 5 3   5       5        
10 ohitashi nokanzou z denivky 5 5 3 3 4,5 4 4 5 5 5 4 5       4   2  
11 hložinková chilli omáčka 5 5* 4 5 4 4 5 5                      
12 tužebníková panna cotta 5 3 1 4 5 5 4 5 5 5 5     4   5 3    
13 namočená semena jitrocelu v lipovém mléce 5 4 3 3 3,5 5                          
14 červená medvědí pomazánka 5 5 4 3 5 5 3 5   5 5 5 5 5 3     5 5
15 bršlicový štrůdl 5 5 4 5 5 5 2 3 5 5   3 5* 4 5 4 4   5
16 kopřivová tlačenka s česnekem medvědím a květy fialky 4 4 3 5 5 5 5 5 5 5 4 4 5   5+   5   5
17 jasanový čaj 5 5 4 3 3   5 5 3 5       3 5        
  počet ochutnaných vzorků 17 17 17 17 17 16 16 15 14 13 13 11 10 10 9 9 6 4 3
  průměr ochutnávače 4,53 4,65 3,06 3,53 3,94 3,88 3,56 4,27 4,57 4,23 4,31 7,00 4,50 3,70 4,56 3,89 3,50 4,00 5,00

Související články:
Ochutnávka divokých rostlin 26. (Den Země Okras ) (28.04.2019)
Ochutnávka divokých rostlin 25. (Ekofilm 2018) (20.04.2019)
Ochutnávka divokých rostlin 24. Mensa Hálův mlýn (04.04.2019)
Průvodce po jedlé a léčivé květeně Riegrových sadů (10.07.2018)
Léčivá a jedlá květena Riegrových sadů (10.07.2018)
Ochutnávka léčivých receptů a planých rostlin 23. (Praha, Prádelna café) (25.06.2018)
Jedlé a léčivé rostliny na Staré plovárně v Jihlavě (04.06.2018)
Čistící smoothie s ptačincem podle Celie (20.02.2018)
Ochutnávka planých rostlin 20. (Beskydská smršť) (23.09.2017)
Ochutnávka planých rostlin 22. (sraz N) (15.09.2017)
Ochutnávka planých rostlin 21. (přednáška Vsetín) (15.09.2017)
Ochutnávka planých rostlin 19. (Ekofilm) (11.04.2017)
Jedlá a léčivá květena Brnoxu (09.01.2017)
BRNOX - o průvodci brněnským Bronxem a také o jeho květeně (09.01.2017)
Ochutnávka planých rostlin 18. (sraz N) (27.08.2016)
Ochutnávka planých rostlin 11. (sraz rR) (12.07.2016)
Ochutnávka planých rostlin 15. (Geomon) (11.07.2016)
Ochutnávka planých rostlin 16. (Psraz) (10.07.2016)
Jedlé rostliny v Brně - parčík na Žerotínově náměstí (17.06.2016)
Ochutnávka planých rostlin 17. (Vegepárty) (28.05.2016)
Vesnovka obecná - divoká brokolice (22.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 14. (Envi) (20.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 13. (přednáška Kopřivnice) (18.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 12. (festival Udělej most) (17.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 10. (Letní kurz) (23.07.2015)
Ochutnávka planých rostlin 9. (Putování za jedlými rostlinami) (04.06.2015)
Haluzická ochutnávka (č.2) planých rostlin v grafech (27.04.2015)
Ochutnávka planých rostlin 8. (Jarní kurz) (24.04.2015)
Aprílová miniochutnávka jídel v Brně (19.04.2015)
Erbuzzu, směs divokých rostlin ze Sardínie (23.02.2015)
Silvestrovská žaludová miniochutnávka a silvestrovský minirecept (17.01.2015)
Ochutnávka planých rostlin 6. (19.12.2014)
Ochutnávka planých rostlin 5. (02.10.2014)
Čím nahradit guascas? A co takhle originál? (01.08.2014)
Botanická poradna: česnek podivný Allium paradoxum (05.05.2014)
Preboggion, italská kulinářská ingredience (01.05.2014)
Rostliny japonského svátku Nanakusa-no-sekku (24.04.2014)
Sansai aneb japonská horská zelenina u nás (14.04.2014)
Ochutnávka planých rostlin 4. (21.12.2013)
Ochutnávka planých rostlin 3. (07.10.2012)
Tabulka chuti jedlých rostlin (23.02.2010)
Denivka plavá (06.02.2010)
Srážení mléka za pomoci rostlin - praktický pokus (19.01.2010)
Výhodné kombinace (28.11.2009)
Rostlinná syřidla (02.07.2009)
Ptačinec žabinec jako léčivá rostlina (22.10.2008)
Ochutnávka planých rostlin 2. (17.07.2008)
Jedlé rostliny 1. květy (09.06.2008)
Ochutnávka planých rostlin 1. (29.04.2008)
[Akt. hodnocení: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět Informační e-mailVytisknout článek


Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.





Tento web používá redakční systém phpRS, napsaný v jazyce PHP.