Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí


 


 

 

 
 
Přehled prací Ceny Termíny Kvalifikace Pro zadavatele

 

Mgr. Ivana Paukertová
Řezáčova 28
624 00 Brno
IČO: 686 72 217
ivana@paukertova.cz
tel.:603 39 62 90

Autorizace
posouzení podle § 45i
(Naturové posouzení)

Zpracuji
  • Naturové posouzení - posouzení vlivu záměru na evropsky významné lokality (posouzení podle § 45i zákona 114/1992 Sb.)
  • přírodovědné průzkumy v rozsahu biologického hodnocení
  • oznámení podle přílohy č. 3 zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí
  • analýzu záměru, vyhodnocení možných střetů s ochranou přírody a návrhy na jejich optimální řešení
  • botanický a přírodovědný průzkum jako podklad projektu nebo příloha k žádosti o dotace
  • návrhy informačních tabulí pro ZCHÚ a EVL, přírodovědné naučné stezky, fotografie rostlin
  • botanické inventarizace chráněných území, VKP
  • inventarizaci dřevin
Často kladené otázky Průvodce investora procesem posuzování
vlivů na životní prostředí - EIA


Dnešní datum: 21. 03. 2019  | Hlavní stránka | Mapa stránek | Orientace na stránce | Fotografie rostlin | Rostliny ČR |  


Vyhledávání

Vyhledat text

Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.


TOPlist

Novela

Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA)  vstoupil v platnost 1. dubna 2015.


Ochutnávky * Ochutnávka planých rostlin 22. (sraz N)
Mgr. Ivana Paukertová - Ochutnávky - 15. 09. 2017 (792 přečtení)

Na konci prázdnin jsme na tradičním setkání ochutnávali další jídla z divokých rostlin. Tentokrát všechno všem velmi chutnalo, bodové hodnocení předložených divokostí se přiblížilo stropu. S recepty jsme si udělali výlet do 17. století a do Středozemí.



Šruchu zelnou, v našich zemích obecně klasifikovanou jako plevel a hubenou na každém kroku, si v jiných zemích pěstují a cení si jí jako vynikající zeleniny. Na sraz jsem přivezla salát fattoush, připravený podle libanonského receptu. Tento salát se připravuje v oblasti Levanty, která zahrnuje Írák, Jordán, Libanon, Palestinu a Sýrii. Originální arabské jméno je فتوش, v přepisu se salát nazývá i fattush, fatush, fattoosh a fattouche. Receptů je mnoho, podle oblastí, nedílnou součástí tradičního receptu je vždy nať šruchy zelné Portulaca oleracea, koření sumach, pocházející z plodů rodu škumpa Rhus a opečený arabský chleba pita. Do salátu se dává další zelenina, často okurky nebo rajčata, a ochucuje se mátou a olivovým olejem, někdy i česnekem. Salát sbíral pětky až do odpoledne, kdy ve vedru zelenina pustila vodu a naředila okořenění, takže od těch, co přijeli později nám v hodnocení přistály i nějaké trojky.

Jako další doplněk k masíčku jsem přivezla i omáčku Pontack z bezinek. Řadí se ke kořeněným ovocným omáčkám k masu a paštikám, jako je například omáčka cumberlandská nebo tudorovská jablečná. Byla velmi oblíbená v 17. století. Ještě jiná pikantní mňamka jsou naložené nezralé plody myrobalánu, obecně a snad i trochu nesprávně zvané špendlíky anebo obecně (a správně) zvané samoser. Připravují se stejným způsobem jako olivy a chutí olivy připomínají.

Ochutnávku jsme doplnili čajem z kůry mladých dubových větviček, který se k všeobecnému překvapení velmi nápadně přibližuje chuti černého čaje. Na vycházce jsme nasbírali i dřínky, plody dřínu. Nebyly ještě zcela plně zralé, a tak byly některé plody více či méně nakyslé. Jako řada drobných plodů z přírody patří dřín k těm, které musí být zcela zralé, jinak jsou více či méně kyselé a mohou být i natrpklé. I u dřínu je vhodné testovat na chuť jednotlivé keře, plody se liší velikostí, chutí i dobou zrání. Ty opravdu bledé a nezralé, co nasbíraly děti jsem vzala domů, abych se pocvičila v nakládání - i dřínky se dají nakládat jako olivy.

Č. České a slovenské jméno druhu Latinské jméno druhu Ochutnávaná část nebo jídlo Obrázek Ochutnalo lidí Průměr

Graf chuti

5 nejlepší

1

dřín jarní

drieň obyčajný

Cornus mas

dřínky

svída dřín - Cornus mas
6 4,67
dřínky, graf chuti - chuť plodů dřínu obecného Cornus mas
22. Ochutnávka divokých rostlin, srpen 2017
© Ivana Paukertová 2017
2

šrucha zelná

portulaka zeleninová

Portulaca oleracea libanonský salát fattoush
libanonský salát fattoush se šruchou zelnou - tradiční jedlá rostlina šrucha zelná, portulaka zeleninová, Portulaca oleracea
© Ivana Paukertová 2017
15 4,60
libanonský salát fattoush ze šruchy - chuť levantinského salátu ze šruchy zelné, Portulaca oleracea, portulák zeleninový
22. Ochutnávka divokých rostlin, srpen 2017
© Ivana Paukertová 2017
3

slivoň myrobalán (špendlíky)

slivka višňoplodá

Prunus cerasifera nezralé plody naložené jako olivy
špendlíky jako olivy - nezralé plody myrobalánu Prunus cerasifera, naložené jako olivy
© Ivana Paukertová 2017
20 4,40
špendlíky jako olivy - chuť nezralých plodů myrobalánu (špendlíky) naložených jako olivy, Prunus cerasifera
22. Ochutnávka divokých rostlin, srpen 2017
© Ivana Paukertová 2017
4

bez černý

baza čierna

Sambucus nigra omáčka Pontack
omáčka Pontack - oblíbená omáčka z bezinek, recept ze 17. století
© Ivana Paukertová 2017
9 4,78
bezinková omáčka Pontack ze 17. století - chuť omáčky z plodů bezu černého Sambucus nigra
22. Ochutnávka divokých rostlin, srpen 2017
© Ivana Paukertová 2017
5

dub letní

dub letný

Quercus robur čaj z kůry větviček
čaj z mladých větviček dubu - dub letní Quercus robur, jedlá rostlina
© Ivana Paukertová 2017
14 4,71
dubový čaj - chuť čaje z kůry mladých dubových větviček, Quercus robur 
22. Ochutnávka divokých rostlin, srpen 2017
© Ivana Paukertová 2017

Komentáře
dřínky: chuť jako kříženec švestky a špendlíku, třešeň-višeň, višeň, na sucho v puse dost dobrý a taky ráno po opici, světlé nezralé hubokřiv
fattoush: dobrý za 10, kdyby ne rajčata tak lepší, za pět a s mátou za čtyři, chci recept, málo kořeněné, pustilo to moc vody
naložené myrobalány: olivy nerad, trpký ocas, lepší než olivy, olivy nemusím, kdyby to bylo zralé tak za pět, moc slané
omáčka Pontack: kyselé
čaj z dubových větviček: to je dobrý za 28, jako černý čaj, teplý o dost jinačí, je jako čaj, sladký černý čaj, teplé skvělé jako čaj ale studené není nic moc
 


Související články:
Průvodce po jedlé a léčivé květeně Riegrových sadů (10.07.2018)
Léčivá a jedlá květena Riegrových sadů (10.07.2018)
Ochutnávka léčivých receptů a planých rostlin 23. (Praha, Prádelna café) (25.06.2018)
Jedlé a léčivé rostliny na Staré plovárně v Jihlavě (04.06.2018)
Čistící smoothie s ptačincem podle Celie (20.02.2018)
Ochutnávka planých rostlin 20. (Beskydská smršť) (23.09.2017)
Ochutnávka planých rostlin 21. (přednáška Vsetín) (15.09.2017)
Ochutnávka planých rostlin 19. (Ekofilm) (11.04.2017)
Jedlá a léčivá květena Brnoxu (09.01.2017)
BRNOX - o průvodci brněnským Bronxem a také o jeho květeně (09.01.2017)
Ochutnávka planých rostlin 18. (sraz N) (27.08.2016)
Ochutnávka planých rostlin 11. (sraz rR) (12.07.2016)
Ochutnávka planých rostlin 15. (Geomon) (11.07.2016)
Ochutnávka planých rostlin 16. (Psraz) (10.07.2016)
Jedlé rostliny v Brně - parčík na Žerotínově náměstí (17.06.2016)
Ochutnávka planých rostlin 17. (Vegepárty) (28.05.2016)
Vesnovka obecná - divoká brokolice (22.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 14. (Envi) (20.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 13. (přednáška Kopřivnice) (18.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 12. (festival Udělej most) (17.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 10. (Letní kurz) (23.07.2015)
Ochutnávka planých rostlin 9. (Putování za jedlými rostlinami) (04.06.2015)
Haluzická ochutnávka (č.2) planých rostlin v grafech (27.04.2015)
Ochutnávka planých rostlin 8. (Jarní kurz) (24.04.2015)
Aprílová miniochutnávka jídel v Brně (19.04.2015)
Ochutnávka planých rostlin 7. (Jedlá divočina) (18.04.2015)
Erbuzzu, směs divokých rostlin ze Sardínie (23.02.2015)
Silvestrovská žaludová miniochutnávka a silvestrovský minirecept (17.01.2015)
Ochutnávka planých rostlin 6. (19.12.2014)
Ochutnávka planých rostlin 5. (02.10.2014)
Čím nahradit guascas? A co takhle originál? (01.08.2014)
Botanická poradna: česnek podivný Allium paradoxum (05.05.2014)
Preboggion, italská kulinářská ingredience (01.05.2014)
Rostliny japonského svátku Nanakusa-no-sekku (24.04.2014)
Sansai aneb japonská horská zelenina u nás (14.04.2014)
Ochutnávka planých rostlin 4. (21.12.2013)
Ochutnávka planých rostlin 3. (07.10.2012)
Tabulka chuti jedlých rostlin (23.02.2010)
Denivka plavá (06.02.2010)
Srážení mléka za pomoci rostlin - praktický pokus (19.01.2010)
Výhodné kombinace (28.11.2009)
Rostlinná syřidla (02.07.2009)
Ptačinec žabinec jako léčivá rostlina (22.10.2008)
Ochutnávka planých rostlin 2. (17.07.2008)
Jedlé rostliny 1. květy (09.06.2008)
Ochutnávka planých rostlin 1. (29.04.2008)
[Akt. hodnocení: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět Informační e-mailVytisknout článek


Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.





Tento web používá redakční systém phpRS, napsaný v jazyce PHP.