Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí


 


 

 

 
 
Přehled prací Ceny Termíny Kvalifikace Pro zadavatele

 

Mgr. Ivana Paukertová
Řezáčova 28
624 00 Brno
IČO: 686 72 217
ivana@paukertova.cz
tel.:603 39 62 90

Autorizace
posouzení podle § 45i
(Naturové posouzení)

Zpracuji
  • Naturové posouzení - posouzení vlivu záměru na evropsky významné lokality (posouzení podle § 45i zákona 114/1992 Sb.)
  • přírodovědné průzkumy v rozsahu biologického hodnocení
  • oznámení podle přílohy č. 3 zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí
  • analýzu záměru, vyhodnocení možných střetů s ochranou přírody a návrhy na jejich optimální řešení
  • botanický a přírodovědný průzkum jako podklad projektu nebo příloha k žádosti o dotace
  • návrhy informačních tabulí pro ZCHÚ a EVL, přírodovědné naučné stezky, fotografie rostlin
  • botanické inventarizace chráněných území, VKP
  • inventarizaci dřevin
Často kladené otázky Průvodce investora procesem posuzování
vlivů na životní prostředí - EIA


Dnešní datum: 21. 11. 2019  | Hlavní stránka | Mapa stránek | Orientace na stránce | Fotografie rostlin | Rostliny ČR |  

Vyhledávání

Vyhledat text

Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.


TOPlist

Novela

Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA)  vstoupil v platnost 1. dubna 2015.


Ochutnávky * Ochutnávka planých rostlin 21. (přednáška Vsetín)
Mgr. Ivana Paukertová - Ochutnávky - 15. 09. 2017 (1144 přečtení)

Po červnové přednášce o jedlých rostlinách ve Vsetíně následovala jako obvykle ochutnávka divokých rostlin a jídel z nich.



Poté, co jsme na jarním Beskydském kurzu s jistotou ověřili, že čistec lesní Stachys sylvatica opravdu chutná po houbách jsem usoudila, že je čas na recept francouzského etnobotanika Françoise Couplana. Françoise Couplan je doktor věd na několika univerzitách, propagátor jedlých rostlin, studoval jejich využití na pěti kontinentech. Kromě jiných knih je autorem encyklopedie amerických jedlých rostlin (The Encyclopedia of Edible Plants of North America, ISBN 978-0879838218) a několikadílné encyklopedie jedlých rostlin evropských (Encyclopédie des plantes sauvages comestibles de l'Europe). Založil Kolej praktické etnobotaniky (Collège pratique d'ethnobotanique - CPE), přeložil několik knih o permakultuře, je průkopníkem "jemného přežití". Společně s francouzským (dvakrát) tříhvězdičkovým šéfkuchařem Marcem Veyratem napsali několik knih o jedlých rostlinách, zejména Herbier gourmand (Herbář gurmána). Když jsem si přivezla z jedné lesní exkurze tašku kvetoucí nati čistce lesního, dala jsem se chutě do díla. Recept na čistcové consommé je založen právě na jeho houbové chuti a nepatří k těm úplně jednoduchým. Hotový výrobek jsem pak přivezla na ochutnávku po přednášce ve Vsetíně. Mé očekávání dosahovalo výšin nebeských, také fotka hotového vývaru patří určitě mezi moje top ten. Chuť mého produktu byla bohužel asi tak o dva levely níže. Buďto jsou francouzké čistce jiné chuti anebo se ten recept ještě musím naučit. Mohlo to být i tím, že se taška nati chvíli povalovala v ledničce a taky mu neprospěl ani převoz v PET flašce - čerstvý měl chuť lepší tak o půl bodu až bod. Možná to bude taky tím, že mi chybí ten michelinový šéfkuchař, aby mě naučil pořádně vařit. Každopádně budu zkoušet dál. V ochutnávce dosáhl vývar z čistce jeden z nejlepších podprůměrných výsledků a umístil se na krásném desátém místě. Také by se dalo říct, že byl poslední.

Absolutními vítězi Vsetínské ochutnávky jsou naložené smrkové výhonky a bezinková omáčka Pontack s průměrem 5,00 bodů. Následují poupata květů lípy srdčité, v těsném závěsu se umístila nať šruchy zelné spolu s vařenými listy merlíku bílého. Další v pořadí je lipové kafe z opražených a pomletých plodů lípy. Za ním jsou oloupané řapíky lopuchu a poté spařené listy bolševníku. Listy hulevníku lékařského byly některé hořké nebo nahořklé a tak jsou na předposledním místě.

Č. České a slovenské jméno druhu Latinské jméno druhu Ochutnávaná část nebo jídlo Obrázek Ochutnalo lidí Průměr

Graf chuti

5 nejlepší

1

smrk ztepilý

smrek obyčajný

Picea abies výhonky naložené
jako kapary
(smrkáče)
naložené výhonky smrku jako kapary (smrkáče)
7 5,00
naložené smrkové výhonky, graf chuti
2

bez černý

baza čierna

Sambucus nigra omáčka Pontack
omáčka Pontack
8 5,00
pontacká omáčka
3

lípa srdčitá

lipa malolistá

Tilia cordata lipové kafe
lipové kafe
7 4,29
kafe z plodů lípy
4

čistec lesní

čistec lesný

Stachys sylvatica čistcové consommé
consommé (silný vývar) z čistce lesního
6 2,83
čistcové consommé
5

lopuch větší

lopúch väčší

Arctium lappa oloupané řapíky
loupané řapíky lopuchu většího
7 3,71
řapíky lopuchu, graf chuti
6

merlík bílý

mrlík biely

Chenopodium album vařené listy
spařené listy merlíku bílého
8 4,63
listy merlíku, graf chuti
7

bolševník obecný

boľševník borščový

Heracleum sphondylium vařený list bolševníku obecného
vařené listy bolševníku obecného
7 3,57
listy bolševníku spařené
8

šrucha zelná

portulaka zeleninová

Portulaca oleracea nať
šrucha zelná
8 4,63
šrucha zelná nať
9

hulevník lékařský

huľavník lekársky

Sisymbrium officinale listy
hulevník obecný, růžice
7 3,14
listy hulevníku
10

lípa srdčitá

lipa malolistá

Tilia cordata lipová poupata
lipová poupata
7 4,71
poupata lípy, chuť

Komentáře
smrkové výhonky: výborná chuťovka, jemná nakládaná okurka, okurkové výborná chuť, lepší než nakládané okurky příchuť smrku, vynikající chuť, výborné, krásně pronikavá chuť
Pontack: ideální k salátu i k masu, výborná octová na salát, výborná dochucovací omáčka, výborné, výborná do salátů, výborná, jemně pikantní omáčka
lipové kafe: výborné, výborná melta, vynikající i do krémů, super, lepší jak zelená káva, chutná líp než melta
consommé: připadá mi jako čaj nalít do hrnku a pít, moc mě nezaujal, houbová chuť, nechutná mi
řapíky lopuchu: ideálně do salátu křupavé, sladká kedlubna, umím si představit na buchty a (chuťovky?), dobré, trošku cítit hořčina, zajímavá chuť
merlík vařený: mňamka na oběd, kopřiva výborné, špenátová chuť, chutná jako špenát, výborný jako špenát, chutná jako kopřiva, jako špenát, špenát dobrý
bolševník spařené listy: moc mě neoslovil, chlupatina, výborný nasládlá chuť, mírně kyselkavé, nechutná moc, chutný
šrucha: osvěžující, křupavá, lehce nakyslá osvěžující saláty, super, výborná kyselkavá chuť, výborná jako šťovík, šťovík příjemně kyselé
hulevník: přihodit do salátu, rukola trochu hořká, lehce nahořklý, jemně kyselkavé výborné, hořký nechutná, hořká
poupata lípy: dobrá svačinka v přírodě na procházce, jako hrášek, dobré na mlsání, oříšková chuť, chutné, jemně křupavé
 

ochutnávka jedlých rostlin ve Vsetíně


Související články:
Ochutnávka divokých rostlin 27. (Festival Aromaterapie a bylinky) (11.09.2019)
Dobré ráno aneb 35 jedlých rostlin před studiem ČT v Brně (26.08.2019)
Ochutnávka divokých rostlin 26. (Den Země Okras ) (28.04.2019)
Ochutnávka divokých rostlin 25. (Ekofilm 2018) (20.04.2019)
Ochutnávka divokých rostlin 24. Mensa Hálův mlýn (04.04.2019)
Průvodce po jedlé a léčivé květeně Riegrových sadů (10.07.2018)
Léčivá a jedlá květena Riegrových sadů (10.07.2018)
Ochutnávka léčivých receptů a planých rostlin 23. (Praha, Prádelna café) (25.06.2018)
Jedlé a léčivé rostliny na Staré plovárně v Jihlavě (04.06.2018)
Čistící smoothie s ptačincem podle Celie (20.02.2018)
Ochutnávka planých rostlin 20. (Beskydská smršť) (23.09.2017)
Ochutnávka planých rostlin 22. (sraz N) (15.09.2017)
Ochutnávka planých rostlin 19. (Ekofilm) (11.04.2017)
Jedlá a léčivá květena Brnoxu (09.01.2017)
BRNOX - o průvodci brněnským Bronxem a také o jeho květeně (09.01.2017)
Ochutnávka planých rostlin 18. (sraz N) (27.08.2016)
Ochutnávka planých rostlin 11. (sraz rR) (12.07.2016)
Ochutnávka planých rostlin 15. (Geomon) (11.07.2016)
Ochutnávka planých rostlin 16. (Psraz) (10.07.2016)
Jedlé rostliny v Brně - parčík na Žerotínově náměstí (17.06.2016)
Ochutnávka planých rostlin 17. (Vegepárty) (28.05.2016)
Vesnovka obecná - divoká brokolice (22.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 14. (Envi) (20.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 13. (přednáška Kopřivnice) (18.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 12. (festival Udělej most) (17.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 10. (Letní kurz) (23.07.2015)
Ochutnávka planých rostlin 9. (Putování za jedlými rostlinami) (04.06.2015)
Haluzická ochutnávka (č.2) planých rostlin v grafech (27.04.2015)
Ochutnávka planých rostlin 8. (Jarní kurz) (24.04.2015)
Aprílová miniochutnávka jídel v Brně (19.04.2015)
Ochutnávka planých rostlin 7. (Jedlá divočina) (18.04.2015)
Erbuzzu, směs divokých rostlin ze Sardínie (23.02.2015)
Silvestrovská žaludová miniochutnávka a silvestrovský minirecept (17.01.2015)
Ochutnávka planých rostlin 6. (19.12.2014)
Ochutnávka planých rostlin 5. (02.10.2014)
Čím nahradit guascas? A co takhle originál? (01.08.2014)
Botanická poradna: česnek podivný Allium paradoxum (05.05.2014)
Preboggion, italská kulinářská ingredience (01.05.2014)
Rostliny japonského svátku Nanakusa-no-sekku (24.04.2014)
Sansai aneb japonská horská zelenina u nás (14.04.2014)
Ochutnávka planých rostlin 4. (21.12.2013)
Ochutnávka planých rostlin 3. (07.10.2012)
Tabulka chuti jedlých rostlin (23.02.2010)
Denivka plavá (06.02.2010)
Srážení mléka za pomoci rostlin - praktický pokus (19.01.2010)
Výhodné kombinace (28.11.2009)
Rostlinná syřidla (02.07.2009)
Ptačinec žabinec jako léčivá rostlina (22.10.2008)
Ochutnávka planých rostlin 2. (17.07.2008)
Jedlé rostliny 1. květy (09.06.2008)
Ochutnávka planých rostlin 1. (29.04.2008)
[Akt. známka: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět Informační e-mail Vytisknout článek


Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.

Omluva
Omlouvám se za výpadek v minulých dnech, stránka byla napadena hackery. Ivana Paukertová





Kočka na stromě

Kočka na stromě

Mám kočku na stromě, mňouká a nechce slézt. Co mám dělat? Kdo mi pomůže?

Příběh a odpovědi.


Tento web používá redakční systém phpRS.