Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí


 


 

 

 
 
Přehled prací Ceny Termíny Kvalifikace Pro zadavatele

 

Mgr. Ivana Paukertová
Řezáčova 28
624 00 Brno
IČO: 686 72 217
ivana@paukertova.cz
tel.:603 39 62 90

Autorizace
posouzení podle § 45i
(Naturové posouzení)

Zpracuji
  • Naturové posouzení - posouzení vlivu záměru na evropsky významné lokality (posouzení podle § 45i zákona 114/1992 Sb.)
  • přírodovědné průzkumy v rozsahu biologického hodnocení
  • oznámení podle přílohy č. 3 zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí
  • analýzu záměru, vyhodnocení možných střetů s ochranou přírody a návrhy na jejich optimální řešení
  • botanický a přírodovědný průzkum jako podklad projektu nebo příloha k žádosti o dotace
  • návrhy informačních tabulí pro ZCHÚ a EVL, přírodovědné naučné stezky, fotografie rostlin
  • botanické inventarizace chráněných území, VKP
  • inventarizaci dřevin
Často kladené otázky Průvodce investora procesem posuzování
vlivů na životní prostředí - EIA


Dnešní datum: 21. 03. 2019  | Hlavní stránka | Mapa stránek | Orientace na stránce | Fotografie rostlin | Rostliny ČR |  


Vyhledávání

Vyhledat text

Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.


TOPlist

Novela

Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA)  vstoupil v platnost 1. dubna 2015.


Ochutnávky * Ochutnávka planých rostlin 20. (Beskydská smršť)
Mgr. Ivana Paukertová - Ochutnávky - 23. 09. 2017 (1174 přečtení)

Toto je ochutnávka z jarního Kurzu poznávání a vaření z jedlých rostlin v Beskydech. Vydařila se velmi, sešla se bezvadná parta lidí a na kurzu jsme uvařili z divokých rostlin celkem 27 jídel a nápojů. Ochutnávka dále zahrnovala i čerstvé ingredience, takže ochutnávaných věcí je dohromady 45.



Na kurz jsem zvolila řadu receptů, které už znám (to abych si neuřízla úplnou ostudu) a také řadu nových. Z těch nových jídel byla absolutním vítězem japonská tempura ze sansai, japonské horské zeleniny. Normálně by na sansai bylo už docela pozdě, ale díky bláznivému jaru, kdy kdeco pomrzlo a vyrašilo znovu jsme měli výhonky křídlatky i hostony (výhonky bohyšky) v té správné sklizňové velikosti. Na skalce u chaty byl i pérovník pštrosí, který do směsi také patří, ale ten nepomrzl a byl již velice přerostlý. Tempuře dali úplně všichni plných pět bodů.

Do ochutnávky jsem zařadila i recept inspirovaný dílem polského rostlinného ekologa a etnobotanika Łukasze Łuczaje. Łukasz Łuczaj je botanik, ekolog, etnobotanik, propagátor myšlenky "divoké zahrady" zaměřené na maximální biologickou rozmanitost. Na své farmě provádí ekologické experimenty, obnovuje louky a pole s vymizelými druhy a pokouší se vytvořit lesní porost na bývalém poli. Jako profesor přednáší na univerzitě v Rzeszowě, je vedoucím rostlinné botaniky a rostlinné biotechnologie. Je členem redakční rady časopisu Ethnobiology and Ethnomedicine a Acta Societatis Botanicorum Poloniae a tvůrce nového polského časopisu Etnobiologia Polska. V současnosti se zabývá archivními etnobotanickými daty z Polska, Slovenska, Ukrajiny a Běloruska a provádí terénní výzkum využití rostlin v Číně a na Balkáně. Inspirace na klenové pečivo pochází z jeho práce "Dziko rosnące rośliny jadalne użytkowane w Polsce od połowy XIX w. do czasów współczesnych" (Divoce rostoucí jedlé rostliny používané v Polsku od poloviny devatenáctého století až do současnosti). V Polsku se listy javorů, klenu a mléče dávaly při pečení pod chleba a pečivo, jednak aby se zabránilo připálení a jednak kvůli chuti.

Co mě zklamalo a ostatní ochutnávače též byl ruský kopřivový salát podle receptu A. Koščejeva. Nicméně jsme do něj zapomněli dát kopr, kopřiva mohla být nasekaná jemněji a ořechů na zálivku taky mohlo být víc. Možná tak bude příště lepší, ale nespíš se ani tak do top ten nedostane. Co mě naopak nadchlo byla kopřiva na smetaně a překvapily též sedmikráskové tzatziky. Podle hodnocení se mnou ostatní souhlasili.

Ochutnávku úžasně doplnily produkty hostitele, březová míza a domácí pivo. Míza byla ve dvou stavech, velmi málo zkvašená a zkvašená. Pivo se stalo též absolutním vítězem, všichni dali pět bodů (včetně mě, a to pivo nepiju).

Č. České a slovenské jméno druhu Latinské jméno druhu Ochutnávaná část nebo jídlo Obrázek Ochutnalo lidí Průměr

Graf chuti

5 nejlepší

1

bez černý

baza čierna

Sambucus nigra

bezová varmuže

recept

bezová varmuža - kaše ochucená květem černého bezu, kurz vaření v Beskydech 2017
© Ivana Paukertová 2017
10 4,40
bezová varmuže - chuť kaše ze sušených květů bezu podle starého receptu
20. Ochutnávka divokých rostlin na Kurzu poznávání a vaření z divokých rostlin v Beskydech 2017
© Ivana Paukertová 2017
2

jasan ztepilý

jaseň štíhly

Fraxinus excelsior jasanový čaj z větviček
jasanový čaj - čaj z větviček jasanu
© Ivana Paukertová 2013
10 4,50
čaj z větviček jasanu - chuť čaje z větviček jasanu Fraxinus excelsior
20. Ochutnávka divokých rostlin na Kurzu poznávání a vaření z divokých rostlin v Beskydech 2017
© Ivana Paukertová 2017
3

škumpa orobincová

sumach pálkový

Rhus typhina

sumachová limonáda

recept

Sumachová limonáda - limonáda ze škumpy ocetné, Rhus typhina
© Ivana Paukertová 2016
10 3,10
limonáda ze sumachu - chuť limonády ze škumpy orobincové Rhus hirta (=R. typhina)
20. Ochutnávka divokých rostlin na Kurzu poznávání a vaření z divokých rostlin v Beskydech 2017
© Ivana Paukertová 2017
4

bršlice kozí noha

kozonoha hostcová

Aegopodium podagraria bršlicový štrůdl
bršlicový štrůdl - závin s bršlicí kozí nohou, Aegopodium podagraria, kozonoha hostcová
© Ivana Paukertová 2017
11 4,64
štrúdl s bršlicí - chuť závinu s bršlicí kozí nohou Aegopodium podagraria, kozonoha hostcová
20. Ochutnávka divokých rostlin na Kurzu poznávání a vaření z divokých rostlin v Beskydech 2017
© Ivana Paukertová 2017
5 směs  

polévka Neunerlei Kräutersuppe

recept

Neunerlei Kräutersuppe - tradiční německá jarní polévka ze směsi bylin neunerlei Kräutern
© Ivana Paukertová 2015
9 4,89
polévka Neunerlei Kräutersuppe - polévka ze směsi bylin podle německého receptu
20. Ochutnávka divokých rostlin na Kurzu poznávání a vaření z divokých rostlin v Beskydech 2017
© Ivana Paukertová 2017
6

bršlice kozí noha

kozonoha hostcová

Aegopodium podagraria

hovězí karbanátky s kari a bršlicí

recept

merlíkové kari koule - jídlo z merlíku bílého Chenopodium album podle receptu šéfkuchaře Eddyho Lerouxe
© Ivana Paukertová 2015
6 4,83
karbanátky s merlíkem - chuť karbanátků s merlíkem bílým Chenopodium album
20. Ochutnávka divokých rostlin na Kurzu poznávání a vaření z divokých rostlin v Beskydech 2017
© Ivana Paukertová 2017
7 italská směs preboggion  

pansotti con salsa di noci

recept

pansotti con salsa di noci - hotové jídlo - italská specialita z Ligurie ze směsi planých rostlin preboggion (prebuggiun)
© Ivana Paukertová 2014
10 4,70
pansotti con salsa di noci, italské těstoviny - chuť těstovin s náplní preboggion, specialita z oblasti Janova
20. Ochutnávka divokých rostlin na Kurzu poznávání a vaření z divokých rostlin v Beskydech 2017
© Ivana Paukertová 2017
8 směs   divoké rizoto
divoké rizoto - rizoto ze směsi jedlých rostlin
© Ivana Paukertová 2017
10 4,30
divoké rizoto, graf chuti - rizoto ze směsi divokých bylin
20. Ochutnávka divokých rostlin na Kurzu poznávání a vaření z divokých rostlin v Beskydech 2017
© Ivana Paukertová 2017
9

pampeliška "smetánka"

púpava

Taraxacum sect. Ruderalia

pampeliškové čipsy

recept

pampeliškové čipsy - Taraxacum sect. Ruderalia (dříve Taraxacum officinale), jedlá rostlina. Recept na chipsy. 
© Ivana Paukertová 2016
10 4,20
pampeliškové čipsy - chuť čipsů z listů pampelišky
20. Ochutnávka divokých rostlin na Kurzu poznávání a vaření z divokých rostlin v Beskydech 2017
© Ivana Paukertová 2017
10 směs   slaný koláč quiche
divoký quiche - slaný koláč quiche ze směsi jedlých rostlin
© Ivana Paukertová 2017
9 4,44
koláč quiche - chuť koláče se směsí divokých bylin
20. Ochutnávka divokých rostlin na Kurzu poznávání a vaření z divokých rostlin v Beskydech 2017
© Ivana Paukertová 2017
11

kostival lékařský

kostihoj lekársky

Symphytum officinale

kostivalové tuiles (francouzský recept)

recept 

kostivalové tuiles - jídlo z kostivalu lékařského podle receptu francouzského šéfkuchaře
© Ivana Paukertová 2015
10 4,40
kostivalové tuiles, graf chuti - ochucené listy kostivalu lékařského Symphytum officinale, kostihoj lekársky, podle francouzského receptu
20. Ochutnávka divokých rostlin na Kurzu poznávání a vaření z divokých rostlin v Beskydech 2017
© Ivana Paukertová 2017
12 japonská směs sansai  

tempura

recept

japonská tempura a kopřivové smoothie - tempura, japonský recept, uvařeno na kurzu v Novém Hrozenkově, suroviny: křídlatka, kopřiva, bohyška, česnek medvědí, jitrocel
© Ivana Paukertová 2017
9

5,00

tempura ze sansai - tempura z japonské horské zeleniny, podle originálního receptu
20. Ochutnávka divokých rostlin na Kurzu poznávání a vaření z divokých rostlin v Beskydech 2017
© Ivana Paukertová 2017
13

lopuch větší

lopúch väčší

Arctium lappa oloupané řapíky
loupané řapíky lopuchu většího - Arctium lappa, jedlá rostlina
© Ivana Paukertová 2015
4 2,00 3,3,1,1
14

kopřiva dvoudomá

pŕhľava dvojdomá

Urtica dioica kopřivové želé
kopřiva dvoudomá Urtica dioica - kopřiva dvoudomá Urtica dioica
5 4,60 5,5,5,4,4
15

kopřiva dvoudomá

pŕhľava dvojdomá

Urtica dioica kopřiva na smetaně
kopřiva na smetaně - francouzský recept s kopřivou dvoudomou Urtica dioica
© Ivana Paukertová 2017
10 4,80
kopřiva na smetaně, graf chuti - smetanová kopřiva podle francouzského receptu
20. Ochutnávka divokých rostlin na Kurzu poznávání a vaření z divokých rostlin v Beskydech 2017
© Ivana Paukertová 2017
16

lopuch větší

lopúch väčší

Arctium lappa oloupané kořeny
lopuch větší Arctium lappa - lopuch větší Arctium lappa
2 4,00 4,4
17

kopřiva dvoudomá

pŕhľava dvojdomá

Urtica dioica

zelená bábovka

recept

velikonoční zelená bábovka - bábovka z kopřivy dvoudomé Urtica dioica
9 3,89
zelená bábovka, graf chuti - zelená bábovka z kopřivy dvoudomé, Urtica dioica, turecký recept
20. Ochutnávka divokých rostlin na Kurzu poznávání a vaření z divokých rostlin v Beskydech 2017
© Ivana Paukertová 2017
18

javor klen

javor horský

Acer pseudoplatanus klenové pečivo
klenové pečivo - Acer pseudoplatanus, kynuté těsto pečené v listech javoru klenu
© Ivana Paukertová 2015
10 4,40
pečivo s listy klenu - pečivo na listech javoru klenu Acer pseudoplatanus, starý způsob pečení v Polsku a Pobaltí
20. Ochutnávka divokých rostlin na Kurzu poznávání a vaření z divokých rostlin v Beskydech 2017
© Ivana Paukertová 2017
19 směs  

divoká vaječná tlačenka

recept

letní divoká vaječná tlačenka - šrucha zelná, růže, květy a poupata denivky plavé, naložená ačokča
© Ivana Paukertová 2015
9 4,40
divoká vaječná tlačenka - vaječná tlačenka se směsí divokých bylin
20. Ochutnávka divokých rostlin na Kurzu poznávání a vaření z divokých rostlin v Beskydech 2017
© Ivana Paukertová 2017
20

tužebník jilmový

túžobník brestový

Filipendula ulmaria

tužebníková panna cotta neslazená

podobný recept

bezová a akátová panna cotta, naservírovaná - příprava panna cotty z květů bezu a akátu, hotová
© Ivana Paukertová 2014
9 3,67
pannacotta z tužebníku - pannacotta podle italského receptu z tužebníku jilmového, túžobník brestový,  Filipendula ulmaria
20. Ochutnávka divokých rostlin na Kurzu poznávání a vaření z divokých rostlin v Beskydech 2017
© Ivana Paukertová 2017
21

kopřiva dvoudomá

pŕhľava dvojdomá

Urtica dioica mrkev s hráškem a kopřivou
mrkev s hráškem a kopřivou - Urtica dioica, jedlá rostlina, mrkev s hráškem
7 3,86
mrkev s hráškem a kopřivou - klasický recept obohacený kopřivou Urtica dioica
20. Ochutnávka divokých rostlin na Kurzu poznávání a vaření z divokých rostlin v Beskydech 2017
© Ivana Paukertová 2017
22

kopřiva dvoudomá

pŕhľava dvojdomá

Urtica dioica kopřivový salát s ořechovou zálivkou
kopřivový salát - ruský recept, salát z kopřivy dvoudomé Urtica dioica s ořechovou zálivkou
© Ivana Paukertová 2017
9 3,22
kopřivový salát s ořechovou zálivkou - salát z kopřivy dvoudomé Urtica dioica podle ruského receptu (A. Koščejev)
20. Ochutnávka divokých rostlin na Kurzu poznávání a vaření z divokých rostlin v Beskydech 2017
© Ivana Paukertová 2017
23

sedmikráska obecná

sedmokráska obyčajná

Bellis perennis sedmikráskové tzatziky
sedmikráskové tzatziky - řecký salát z listů sedmikrásky obecné Bellis perennis 
© Ivana Paukertová 2017
10 4,80
sedmikráskové tzatziky - variace na řecký recept s listy sedmikrásky obecné Bellis perennis
20. Ochutnávka divokých rostlin na Kurzu poznávání a vaření z divokých rostlin v Beskydech 2017
© Ivana Paukertová 2017
24

kopřiva dvoudomá

pŕhľava dvojdomá

Urtica dioica

kopřivové smoothie

recepty

kopřivové smoothie - nápoj z kopřivy dvoudomé, Urtica dioica
© Ivana Paukertová 2017
9 4.89
kopřivové smoothie, graf chuti - smoothie s kopřivou a jablky
20. Ochutnávka divokých rostlin na Kurzu poznávání a vaření z divokých rostlin v Beskydech 2017
© Ivana Paukertová 2017
25

šťavel kyselý

kyslička obyčajná

Oxalis acetosella

studená šťavelová polévka

recept

studená šťavelová polévka - polévka ze šťavele kyselého Oxalis acetosella, kyslička obyčajná
© Ivana Paukertová 2017
9 3,33
studená šťavelová polévka, graf chuti - polévka ze šťavelu kyselého Oxalis acetosella, kyslička obyčajná 
20. Ochutnávka divokých rostlin na Kurzu poznávání a vaření z divokých rostlin v Beskydech 2017
© Ivana Paukertová 2017
26

smrk ztepilý

smrek obyčajný

Picea abies smrková majonéza
smrk ztepilý - Picea abies
10 4,50
smrková majonéza - majonéza ochucená mladými výhonky smrku Picea abies
20. Ochutnávka divokých rostlin na Kurzu poznávání a vaření z divokých rostlin v Beskydech 2017
© Ivana Paukertová 2017
27

lípa srdčitá

lipa malolistá

Tilia cordata studené lipové kafe
lipové kafe - Tilia cordata, káva z pražených plodů lípy
© Ivana Paukertová 2016
10 3,80
studené lipové kafe - káva z pražených plodů lípy Tilia, podávaná studená
20. Ochutnávka divokých rostlin na Kurzu poznávání a vaření z divokých rostlin v Beskydech 2017
© Ivana Paukertová 2017
28

lípa srdčitá

lipa malolistá

Tilia cordata teplé lipové kafe
lipové kafe - Tilia cordata, káva z pražených plodů lípy
© Ivana Paukertová 2016
11 3,55
teplé lipové kafe - káva z pražených plodů lípy Tilia, podávaná teplá
20. Ochutnávka divokých rostlin na Kurzu poznávání a vaření z divokých rostlin v Beskydech 2017
© Ivana Paukertová 2017
29

křídlatka česká

pohánkovec český

Reynoutria x bohemica loupané výhonky v Deku
jarní výhonky křídlatky v Deku - Reynoutria x bohemica, mladé výhonky naložené v Deku
© Ivana Paukertová 2016
13 2,62
křídlatkové výhonky v Deku - jarní výhonky křídlatky české naložené v Deku
20. Ochutnávka divokých rostlin na Kurzu poznávání a vaření z divokých rostlin v Beskydech 2017
© Ivana Paukertová 2017
30

vikev plotní

vika plotná

Vicia sepium mladé výhonky
vikev plotní - Vicia sepium
3 3,67 5,3,3
31

smrk ztepilý

smrek obyčajný

Picea abies výhonky naložené
jako kapary
(smrkáče)
naložené výhonky smrku jako kapary (smrkáče) - Picea abies, mladé výhonky v octu a soli
© Ivana Paukertová 2016
12 3,75
naložené výhonky smrku, graf chuti - smrkové výhonky naložené v octu s kořením
20. Ochutnávka divokých rostlin na Kurzu poznávání a vaření z divokých rostlin v Beskydech 2017
© Ivana Paukertová 2017
32 hloh Crataegus spp.

hložinkový sýr

recept

survivalové jídlo hložinkový sýr - usušený protlak z plodů hlohu Crataegus spp.
© Ivana Paukertová 2014
10 2,67
hložinkový sýr - sušený protlak z plodů hlohu Crataegus
20. Ochutnávka divokých rostlin na Kurzu poznávání a vaření z divokých rostlin v Beskydech 2017
© Ivana Paukertová 2017
33

šťavel kyselý

kyslička obyčajná

Oxalis acetosella listy
šťavel kyselý - Oxalis acetosella
3 4,67 5,5,4
34

řeřišnice hořká

žerušnica horká

Cardamine amara listy
řeřišnice hořká, listy - Cardamine amara, jedlé listy mimo dobu květu
© Ivana Paukertová 2015
6 3,83
listy řeřišnice hořké - chuť listů řeřišnice hořké Cardamine amara, žerušnica horká, jedlá rostlina
20. Ochutnávka divokých ro
stlin na Kurzu poznávání a vaření z divokých rostlin v Beskydech 2017
© Ivana Paukertová 2017
35

smrk ztepilý

smrek obyčajný

Picea abies mladé smrkové výhonky
smrk ztepilý - Picea abies
9 3,00
výhonky smrku - chuť mladých výhonků smrku ztepilého Picea abies
20. Ochutnávka divokých rostlin na Kurzu poznávání a vaření z divokých rostlin v Beskydech 2017
© Ivana Paukertová 2017
36

trnka obecná

slivka trnková

Prunus spinosa trnkové mléko
slivoň trnka  - Prunus spinosa
8 4,38
trnkové mléko - mléko ochucené květy trnky Prunus spinosa
20. Ochutnávka divokých rostlin na Kurzu poznávání a vaření z divokých rostlin v Beskydech 2017
© Ivana Paukertová 2017
37

dřín jarní

drieň obyčajný

Cornus mas dřínkový kompot
dřínkový kompot - Dřín jarní, drien jarný, Cornus mas, jedlá rostlina 
© Ivana Paukertová 2017
11 3,82
dřínkový kompot, graf chuti - chuť kompotu z plodů dřínu obecného Cornus mas, drieň obyčajný
20. Ochutnávka divokých rostlin na Kurzu poznávání a vaření z divokých rostlin v Beskydech 2017
© Ivana Paukertová 2017
38

kerblík třebule

trebuľka voňavá

Anthriscus cerefolium nať
kerblík třebule, rozkvétající - Anthriscus cereifolium
© Ivana Paukertová 2016
10 3,80
nať kerblíku třebule - chuť nati kerblíku třebule Anhriscus cerefolium, trebuľka voňavá
20. Ochutnávka divokých rostlin na Kurzu poznávání a vaření z divokých rostlin v Beskydech 2017
© Ivana Paukertová 2017
39

bříza bělokorá

breza previsnutá

Betula pendula mírně zkvašená březová míza
bříza bělokorá - Betula pendula
9 3,44
březová míza velmi mírně zkvašená - chuť mízy břízy bělokoré Betula pendula
20. Ochutnávka divokých rostlin na Kurzu poznávání a vaření z divokých rostlin v Beskydech 2017
© Ivana Paukertová 2017
40

bříza bělokorá

breza previsnutá

Betula pendula zkvašená březová míza
bříza bělokorá - Betula pendula
9 3,11
březová míza zkvašená - chuť zkvašené mízy břízy bělokoré Betula pendula
20. Ochutnávka divokých rostlin na Kurzu poznávání a vaření z divokých rostlin v Beskydech 2017
© Ivana Paukertová 2017
41

kyčelnice cibulkonosná

zubačka cibuľkonosná

Dentaria bulbifera pacibulky
kyčelnice cibulkonosná - kyčelnice cibulkonosná, Dentaria bulbifera
4 4,50 5,5,5,3
42

čistec lesní

čistec lesný

Stachys sylvatica listy
čistec lesní - Stachys sylvatica
3 3,67 4,4,3
43

řeřišnice luční

žerušnica lúčna

Cardamine pratensis listy
řeřišnice luční - jedlá rostlina řeřišnice luční, žerušnica lůčna, Cardamine pratensis
3 4,67 5,5,4
44

křídlatka česká

pohánkovec český

Reynoutria x bohemica oloupané výhonky
oloupané výhonky křídlatky - křídlatka česká, Reynoutria x bohemica, jedlá rostlina
© Ivana Paukertová 2017
4 2,75 3-4,3,3
45

chmel otáčivý

chmeľ obyčajný

Humulus lupulus hostitelovo domácí pivo
chmel otáčivý - Humulus lupulus
4 5,00 5,5,5,5

Komentáře

varmuža: nemám ráda mléko a mléčné kaše, chuť bezu výrazná, výborná jemná bazová chuť, výborná, byla docela silná
jasanový čaj: výborný, nehodnotím výrazná voda, lahodný jemný, jemný, šla tam cítit jen ta voda ale nebylo to špatné
sumachová limonáda: kyselá ale dobrá přisladila bych, moc kyselé možná víc naředit, příliš kyselá, byla hodně kyselá
bršlicový štrúdl: nemám ráda listové těsto, jinak super, skvele chutí i vzhladom
Neunerlei Kräutersuppe: super výborná, výborná jemná
karbanátky s merlíkem: maso nejím (vícekrát), moc slané
pansotti con salsa di noci: výborné luxusní těsto, výborná omáčka, omáčka byla superskvělá zejména před naředěním
divoké rizoto: dobré krémové
pampeliškové čipsy: výborné, trochu hořké, lepší jsou malé mladé lístky, některé lístky hořké
quiche: výborné lépe by mi chutnalo třené těsto, dalo se to ale doladit recept
kostivalové tuiles: výborné, čím teplejší tím lepší
tempura: výborné chutnalo vše nejvíc kopřiva a česnek, super, vynikající
lopuchové řapíky: moc trávová chuť dá se sníst, nejedlé, dneska nejsou hořké ujdou
kopřivové želé: super, mělo to ztuhnout úplně na želé potřebovalo to ještě vařit
kopřiva na smetaně: výborné, naprosto skvělá toho bych se užrala
kořen lopuchu: dobrý nepřekvapil neurazil, jemný kedluben
zelená bábovka: moc sladké nechutnal mi základní recept, moc mastné sladké a bez chuti, trochu sladká i chlupatá, bylo tam moc kopřivy takže byla taková trochu cihloidní a méně chutná - normálně má chuť jako olejová bábovka
klenové pečivo: nepřekvapilo!, nevýrazný výsledek zase tam necítím tu nasládlost
divoká tlačenka: není to má chuťová preference
tužebníková pannacotta: dobré
mrkev s hráškem a kopřivou: moc mi to nechutnalo, mrkev by byla lepší čerstvá ne mražená, no docela ujde
kopřivový salát: ok dobrý, bez chuti, nic moc chyběl kopr a zelená cibulka a příště víc ořechů
sedmikráskové tzatziky: výborné, mňam, první den nevýrazné po noci v ledničce super
kopřivové smoothie: výborné jemné, mňam, překvapilo mě
šťavelová polévka: na mě moc smetany chutnala by mi víc vodová, bez chuti, planá, skvělá
smrková majonéza: nemám ráda majonézu zkusím se sojanézou, po odležení vynikající, lahodná vůně, první den nevýrazná lepší uleželá přes noc pak je vynikající
lipové kafe studené: dobré příjemná chuť, super, už tak dobře nevoní chuť dobrá, lepšie ako ťeplé, bylo lepší kupodivu studené
lipové kafe teplé: kafe nepiju ale dobré zajímavé voní, zvláštní vůně jemné, chuť slabého kafe překvapivě dobrá vůně, dá sa nevýrazná chuť
křídlatka v Deku: chutnala by mi asi křídlatka ale nechutná mi Deko, trochu rozvařené víc kyselé ale dobré, zpočátku nic moc konec dobrý, chuťovo dobré konzistencia by mohla byť tvrdšia, príliš kyslý nálev, trochu se zakalila a zblemcla
vikev plotní: hrášek dobrá, přerostlý hrášek, výborná hrášková
naložené smrkové výhonky: na mě moc octa ale konzistence super (jemné), moc koření a dost kyselé, zjemnit nálev, výborné, výborné, moc dobré dala bych méně octa, po promytí vodou už nebyly tak dekorativní neb se rozpadly ale na chuť stále super
hložinkový sýr: fajn jen konzistence špatná moc tuhé mixovala bych na prášek, žádná chuť suché krásná vůně
šťavel kyselý: dobrý kyselý, mňam
řeřišnice hořká: super příjemná hořká chuť, mňam
výhonky smrku: dobré mírně kyselé, moc výrazné, prekvapivo chutné kyslasté
trnkové mléko: super, vůně mandlí, chutné trochu horké (=hořké), skvělé, úžasné
dřínkový kompot: super výborný!!!, moc kyselé, přisladila bych méně, skvelý úplně mi stačil takto sladký, trpké, krásně zrosolovatěl
kerblík třebule: dobré, super, jemný dobrý, meňej výrazná voňa anýzu ako som čakala, konec hořký
březová míza: lepší mi chutná čerstvá, nevýrazná chuť jemná, ako voda jemne sladké, zvláštní
březová míza zkvašená: jemná chuť, zvláštní chutná mi míň než ta první a cítím tam chuť kvasnic
pacibulky kyčelnice: výborné ředkvička, jemný kedluben, zase jiná chuť taková brukvovitá směsná byly mladé
čistec lesní: houby dobrý zkusím v kuchyni, moc hořké, fakt houby ale chvíli trvá než chuť naběhne
řeřišnice luční: výborné hořké, vynikající
křídlatka loupaná: dobrá nemám ráda kyselé, moc kyselé, kyselá, kyselá
hostitelovo pivo: super, super, slabší než prodávané - pivo nepiju ale tohle mi chutnalo

Z kurzu vznikla divoká kuchařka s recepty zvaná Beskydská smršť. Je ve formátu pdf a můžete si o ní napsat. Pokud se zavážete dodržet podmínky jejího použití a jejího šíření, pošlu vám ji.

kuchařka z kurzu Beskydská smršť - Kuchařská kniha v pdf z jarního kurzu poznávání a vaření z jedlých rostlin 2017


Související články:
Průvodce po jedlé a léčivé květeně Riegrových sadů (10.07.2018)
Léčivá a jedlá květena Riegrových sadů (10.07.2018)
Ochutnávka léčivých receptů a planých rostlin 23. (Praha, Prádelna café) (25.06.2018)
Jedlé a léčivé rostliny na Staré plovárně v Jihlavě (04.06.2018)
Čistící smoothie s ptačincem podle Celie (20.02.2018)
Ochutnávka planých rostlin 22. (sraz N) (15.09.2017)
Ochutnávka planých rostlin 21. (přednáška Vsetín) (15.09.2017)
Ochutnávka planých rostlin 19. (Ekofilm) (11.04.2017)
Jedlá a léčivá květena Brnoxu (09.01.2017)
BRNOX - o průvodci brněnským Bronxem a také o jeho květeně (09.01.2017)
Ochutnávka planých rostlin 18. (sraz N) (27.08.2016)
Ochutnávka planých rostlin 11. (sraz rR) (12.07.2016)
Ochutnávka planých rostlin 15. (Geomon) (11.07.2016)
Ochutnávka planých rostlin 16. (Psraz) (10.07.2016)
Jedlé rostliny v Brně - parčík na Žerotínově náměstí (17.06.2016)
Ochutnávka planých rostlin 17. (Vegepárty) (28.05.2016)
Vesnovka obecná - divoká brokolice (22.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 14. (Envi) (20.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 13. (přednáška Kopřivnice) (18.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 12. (festival Udělej most) (17.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 10. (Letní kurz) (23.07.2015)
Ochutnávka planých rostlin 9. (Putování za jedlými rostlinami) (04.06.2015)
Haluzická ochutnávka (č.2) planých rostlin v grafech (27.04.2015)
Ochutnávka planých rostlin 8. (Jarní kurz) (24.04.2015)
Aprílová miniochutnávka jídel v Brně (19.04.2015)
Ochutnávka planých rostlin 7. (Jedlá divočina) (18.04.2015)
Erbuzzu, směs divokých rostlin ze Sardínie (23.02.2015)
Silvestrovská žaludová miniochutnávka a silvestrovský minirecept (17.01.2015)
Ochutnávka planých rostlin 6. (19.12.2014)
Ochutnávka planých rostlin 5. (02.10.2014)
Čím nahradit guascas? A co takhle originál? (01.08.2014)
Botanická poradna: česnek podivný Allium paradoxum (05.05.2014)
Preboggion, italská kulinářská ingredience (01.05.2014)
Rostliny japonského svátku Nanakusa-no-sekku (24.04.2014)
Sansai aneb japonská horská zelenina u nás (14.04.2014)
Ochutnávka planých rostlin 4. (21.12.2013)
Ochutnávka planých rostlin 3. (07.10.2012)
Tabulka chuti jedlých rostlin (23.02.2010)
Denivka plavá (06.02.2010)
Srážení mléka za pomoci rostlin - praktický pokus (19.01.2010)
Výhodné kombinace (28.11.2009)
Rostlinná syřidla (02.07.2009)
Ptačinec žabinec jako léčivá rostlina (22.10.2008)
Ochutnávka planých rostlin 2. (17.07.2008)
Jedlé rostliny 1. květy (09.06.2008)
Ochutnávka planých rostlin 1. (29.04.2008)
[Akt. hodnocení: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět Informační e-mailVytisknout článek


Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.





Tento web používá redakční systém phpRS, napsaný v jazyce PHP.