Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí


 


 

 

 
 
Přehled prací Ceny Termíny Kvalifikace Pro zadavatele

 

Mgr. Ivana Paukertová
Řezáčova 28
624 00 Brno
IČO: 686 72 217
ivana@paukertova.cz
tel.:603 39 62 90

Autorizace
posouzení podle § 45i
(Naturové posouzení)

Zpracuji
  • Naturové posouzení - posouzení vlivu záměru na evropsky významné lokality (posouzení podle § 45i zákona 114/1992 Sb.)
  • přírodovědné průzkumy v rozsahu biologického hodnocení
  • oznámení podle přílohy č. 3 zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí
  • analýzu záměru, vyhodnocení možných střetů s ochranou přírody a návrhy na jejich optimální řešení
  • botanický a přírodovědný průzkum jako podklad projektu nebo příloha k žádosti o dotace
  • návrhy informačních tabulí pro ZCHÚ a EVL, přírodovědné naučné stezky, fotografie rostlin
  • botanické inventarizace chráněných území, VKP
  • inventarizaci dřevin
Často kladené otázky Průvodce investora procesem posuzování
vlivů na životní prostředí - EIA


Dnešní datum: 24. 04. 2017  | Hlavní stránka | Mapa stránek | Orientace na stránce | Fotografie rostlin | Rostliny ČR |  


Vyhledávání

Vyhledat text

Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.


TOPlist

Novela

Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA)  vstoupil v platnost 1. dubna 2015.


Ochutnávky * Ochutnávka planých rostlin 19. (Ekofilm)
Mgr. Ivana Paukertová - Ochutnávky - 11. 04. 2017 (65 přečtení)

Jako doprovodný program Ekofilmu byla v roce 2016 i vycházka v centru Brna za jedlými rostlinami, po které následovala již devatenáctá ochutnávka jídel a nápojů z divokých rostlin. Ochutnávali jsme bezovou varmuži inspirovanou středověkem, pontackou omáčku podle receptu ze 17. století a další divokosti.



Při vycházce jsme prošli i parčíček na Žerotínově náměstí, kde roste 25 druhů jedlých a léčivých rostlin. Odvážlivci si na Moravském náměstí ochutnali i jedinou jedlou část z jinak smrtelně jedovatého tisu, sladký červený míšek bez semene. Na ochutnávce zvítězil hit podzimu 2016 - bezová varmuža, těsně následovaná smrkovým sirupem.

Č.

České a slovenské
jméno druhu

Latinské jméno druhu Část Obrázek Ochutnalo
lidí
Průměr Graf chuti
(5 nejlepší)
1

škumpa orobincová

sumach pálkový

Rhus typhina

sumachová limonáda

recept

sumachová limonáda - Rhus typhina (hirta), limonáda z plodů škumpy
© Ivana Paukertová 2015
16 3,19
sumachová limonáda, graf chuti - nápoj ze škumpy orobincové, Rhus typhina
© Ivana Paukertová 2016
2

bez černý

baza čierna

Sambucus nigra

bezová varmuže

recept

bez černý - bez černý, Sambucus nigra
16 4,75
bezová varmuže, graf chuti - kaše ochucená květem bezu černého, Sambucus nigra
© Ivana Paukertová 2016
3

lípa srdčitá

lipa malolistá

Tilia cordata lipové kafe
lipové kafe - Tilia cordata, káva z pražených plodů lípy
© Ivana Paukertová 2016
15 3,6
lipové kafe, graf chuti - káva z plodů lípy srdčité, Tilia cordata
© Ivana Paukertová 2016
4

bez černý

baza čierna

Sambucus nigra pontacká omáčka
bez černý - Sambucus nigra
16 3,94
omáčka Pontack, graf chuti - Pontacká omáčka z bezinek podle receptu oblíbeného v 17. století
© Ivana Paukertová 2016
5

smrk ztepilý

smrek obyčajný

Picea abies výhonky naložené
jako kapary
(smrkáče)
naložené výhonky smrku jako kapary (smrkáče) - Picea abies, mladé výhonky v octu a soli
© Ivana Paukertová 2016
16 3,94
naložené smrkové výhonky, graf chuti - mladé výhonky smrku Picea excelsa, naložené v octu a koření
© Ivana Paukertová 2016
6

smrk ztepilý

smrek obyčajný

Picea abies sirup z výhonků
smrk ztepilý - Picea abies
16 4,56
smrkový sirup, graf chuti - sirup z mladých výhonků smrku Picea excelsa
© Ivana Paukertová 2016
7 hloh Crataegus spp. hložinková chilli omáčka
hlohová chilli omáčka - čili omáčka z hložinek
© Ivana Paukertová 2013
16 3,81
hložinková čili omáčka, graf chuti - pálivá omáčka z plodů hlohu, Crataegus
© Ivana Paukertová 2016
8 hloh Crataegus spp.

hložinkový kečup

Recept

hlohový kečup - kečup z hložinek
© Ivana Paukertová 2013
16 3,5
hložinkový kečup, graf chuti - kečup z plodů hlohu, Crataegus
© Ivana Paukertová 2016
9

douglaska tisolistá

duglaska tisolistá

Pseudotsuga menziesii

jehličí

Recept

douglaska tisolistá - Pseudotsuga menziesii
© Ivana Paukertová 2015
15 3,2
jehličí douglasky tisolisté, graf chuti - jedlá rostlina, douglaska tisolistá Pseudotsuga menziesii
© Ivana Paukertová 2016
10

brusnice borůvka

brusnica čučoriedková

Vaccinium myrtillus čaj z větviček
čaj z borůvkových větviček - Vaccinium myrtillus, čaj z větviček
© Ivana Paukertová 2016
14 3,07
čaj z větviček borůvky, graf chuti - čaj z větviček borůvky Vaccinium myrtillus podle ukrajinské tradice
© Ivana Paukertová 2016

 

sumachová limonáda skvělá, vzdáleně šípková - překvapivě chutná - příjemná a osvěžující, udělala bych si - zemitá chuť, přidala bych citron nebo mátu - osvěžující, podobné šípku, zemitější - dost bez chuti - osvěžující - voní hezky, citronovaný (právě že není, to je chuť sumachu!!) - málo sladké
bezová varmuže prosím o recept, výborné - jako bych cítila čaj, dobré - dokonalá, udělala bych si ji slanou i sladkou - výborná, skvělá - skvělá - chutnala
lipové kafe překvapivá chuť, méně výrazná - neurazí, dobré - dobré - krásná vůně, lehká chuť - příjemné chuti jako Caro - připomíná chuť rýžových chlebíčků - slabé - hořkopříjemné, ale až moc vodní - docela se chutí kávě podobá - může se to pít místo kávy
pontacká omáčka vynikající plná chuť - mňam ! - skvělá, mírně kyselejší, udělala bych si - k masu, sladkokyselá, ostrá - chybí mi jen ten salátek - nepřipomíná worchester? - chtělo by to ochutnat v jídle - až moc ocet - chutnala - ocet? - zajímavá chuť díky koření, kyselé
výhonky naložené jako kapary (smrkáče) překvapivě chutné, těším se na jaro! - skvělá alternativa kapar - skvělé, udělala bych si, moc chutnaly - výborné, podobné kaparům - na mě moc octa - dobrý salát - ocet
sirup z výhonků smrku překvapivě chutné, těším se na jaro! - chutný - neurazí, nenadchne, ale hezky voní, chuť nevýrazná - mňamy mňamy mňamy - vynikající - pro mě moc sladké, bez chuti - velmi chutný - vynikající - do čaje místo medu
hložinková chilli omáčka kyselinka příliš výrazná - neurazí, hodně kyselá - málo výrazná, dost tekutá, kyselá - hodně pálivý - lahodné chuti - skvěle vyvážená kořenitá chuť - příjemná, málo pikantní
hložinkový kečup uvítal bych hustší konzistenci - trpký, nechutnal mi - pikantnější, kyselá, ale chutná - zvláštní chuť, k masu si umím představit - lahodné chuti - pro mě dost do kysela - kečupu se moc nepodobá - sladký, ocet, ale nechutná jako kečup -ocet!
jehličí douglasky tisolisté výrazná a dlouhá dochuť - není to můj šálek jehličí - příjemné, udělala bych z nich sirup - nevím jak to jíst - chuť zajímavá, jen to chroupání, citrus super - třísloviny, jedle je lepší - hořké, kyselé, až moc aromatické - zajímavá chuť i vůně - krásná vůně - samotné možná jako koření
čaj z větviček borůvky nevyhledával bych - nevýrazný, ale roste - bez chuti - jemná chuť, osvěžující - oslazený smrkovým sirupem chutný - dost bez chuti

Související články:
Jedlá a léčivá květena Brnoxu (09.01.2017)
BRNOX - o průvodci brněnským Bronxem a také o jeho květeně (09.01.2017)
Ochutnávka planých rostlin 18. (sraz N) (27.08.2016)
Ochutnávka planých rostlin 11. (sraz rR) (12.07.2016)
Ochutnávka planých rostlin 15. (Geomon) (11.07.2016)
Ochutnávka planých rostlin 16. (Psraz) (10.07.2016)
Jedlé rostliny v Brně - parčík na Žerotínově náměstí (17.06.2016)
Ochutnávka planých rostlin 17. (Vegepárty) (28.05.2016)
Vesnovka obecná - divoká brokolice (22.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 14. (Envi) (20.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 13. (přednáška Kopřivnice) (18.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 12. (festival Udělej most) (17.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 10. (Letní kurz) (23.07.2015)
Ochutnávka planých rostlin 9. (Putování za jedlými rostlinami) (04.06.2015)
Haluzická ochutnávka (č.2) planých rostlin v grafech (27.04.2015)
Ochutnávka planých rostlin 8. (Jarní kurz) (24.04.2015)
Aprílová miniochutnávka jídel v Brně (19.04.2015)
Ochutnávka planých rostlin 7. (Jedlá divočina) (18.04.2015)
Erbuzzu, směs divokých rostlin ze Sardínie (23.02.2015)
Silvestrovská žaludová miniochutnávka a silvestrovský minirecept (17.01.2015)
Ochutnávka planých rostlin 6. (19.12.2014)
Ochutnávka planých rostlin 5. (02.10.2014)
Čím nahradit guascas? A co takhle originál? (01.08.2014)
Botanická poradna: česnek podivný Allium paradoxum (05.05.2014)
Preboggion, italská kulinářská ingredience (01.05.2014)
Rostliny japonského svátku Nanakusa-no-sekku (24.04.2014)
Sansai aneb japonská horská zelenina u nás (14.04.2014)
Ochutnávka planých rostlin 4. (21.12.2013)
Ochutnávka planých rostlin 3. (07.10.2012)
Tabulka chuti jedlých rostlin (23.02.2010)
Denivka plavá (06.02.2010)
Srážení mléka za pomoci rostlin - praktický pokus (19.01.2010)
Výhodné kombinace (28.11.2009)
Rostlinná syřidla (02.07.2009)
Ptačinec žabinec jako léčivá rostlina (22.10.2008)
Ochutnávka planých rostlin 2. (17.07.2008)
Jedlé rostliny 1. květy (09.06.2008)
Ochutnávka planých rostlin 1. (29.04.2008)
[Akt. hodnocení: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět Informační e-mailVytisknout článek


Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.





Nejnovější recepty

Přihlášený čtenář

Uživatelské jméno:

Heslo:




Registrace nového čtenáře!


Tento web používá redakční systém phpRS, napsaný v jazyce PHP.