Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí


 


 

 

 
 
Přehled prací Ceny Termíny Kvalifikace Pro zadavatele

 

Mgr. Ivana Paukertová
Řezáčova 28
624 00 Brno
IČO: 686 72 217
ivana@paukertova.cz
tel.:603 39 62 90

Autorizace
posouzení podle § 45i
(Naturové posouzení)

Zpracuji
  • Naturové posouzení - posouzení vlivu záměru na evropsky významné lokality (posouzení podle § 45i zákona 114/1992 Sb.)
  • přírodovědné průzkumy v rozsahu biologického hodnocení
  • oznámení podle přílohy č. 3 zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí
  • analýzu záměru, vyhodnocení možných střetů s ochranou přírody a návrhy na jejich optimální řešení
  • botanický a přírodovědný průzkum jako podklad projektu nebo příloha k žádosti o dotace
  • návrhy informačních tabulí pro ZCHÚ a EVL, přírodovědné naučné stezky, fotografie rostlin
  • botanické inventarizace chráněných území, VKP
  • inventarizaci dřevin
Často kladené otázky Průvodce investora procesem posuzování
vlivů na životní prostředí - EIA


Dnešní datum: 21. 03. 2019  | Hlavní stránka | Mapa stránek | Orientace na stránce | Fotografie rostlin | Rostliny ČR |  


Vyhledávání

Vyhledat text

Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.


TOPlist

Novela

Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA)  vstoupil v platnost 1. dubna 2015.


Ochutnávky * Ochutnávka planých rostlin 13. (přednáška Kopřivnice)
Mgr. Ivana Paukertová - Ochutnávky - 18. 04. 2016 (2004 přečtení)

Jak divoké rostliny chutnají ostatním? Jakou mají chuť jídla z nich? 20. října 2015 proběhla v Kopřivnickém restaurantu Mandala přednáška o jedlých rostlinách s následnou ochutnávkou. Zde najdete výsledky ochutnávky a komentáře účastníků.



černohlávek obecný Prunella vulgaris
Roste na loukách a v trávnících. Má jedlé listy, z čerstvých nebo sušených se dělá nápoj, který je pokládán za velmi chutný. Listy se používají vařené nebo syrové, podle mých zkušeností mají kolísavou chuť, mohou být nahořklé. Patří mezi léčivé rostliny.

pumpava rozpuková Erodium cicutarium
Drobná rostlinka s fialovými květy a zobákovitými plody. Listy a stonek se jí vařené, mladé lístky syrové. Nejchutnější jsou na jaře před květem rostliny.

lopuch větší Arctium lappa
Známá kudlibabka má jedlý kořen, mladé listy, řapíky, vnitřek lodyhy a semena. Je i léčivý, nedoporučuje se v těhotenství. Podle mých zkušeností jsou i mladé listy hořké až příšerně hořké, na vaření jsou vhodnější ostatní části. V Japonsku se lopuch pro kořeny dokonce pěstuje jako zelenina. Další úžasnou surovinou jsou oloupané lodyhy, jsou velmi chutné. Řapíky se musí pečlivě oloupat a očistit, i poté mohou být nahořklé. Hořkost se dá odstranit krátkým varem, v případě potřeby i opakovaným varem s výměnou vody. Autor kuchařky Sauvegement bon, francouz Nicolas Blanche, pokládá chuť takto upravených řapíků za rovnou artyčokům.

vikev plotní Vicia sepium
I vikev plotní je inspirací od Nicolase Blanche. Její mladé výhonky mají příjemnou chuť zeleného hrášku . Musí se vybírat opravdu jen ty nejmladší a nejkřehčí, starší jsou již vláknité. Podle grafu chuti se zdá, že se mi to na tuto ochutnávku nepovedlo.

javor klen Acer pseudoplatanus
Na ochutnávku jsem zařadila i prastarý způsob zacházení s listy javorů. Dříve se používaly pod chleba a pod pečivo při pečení (jakoby místo pečícího papíru), menší pečivo se do nich balilo. Takto se dříve používaly listy klenu i mléče, klen však byl ceněn více, neboť měl dodávat pečivu nasládlou chuť. Udělali jsme proto obyčejné kynuté těsto, jeho kousky zabalili do klenových listů, naskládali vedle sebe jako buchty a upekli. Bohužel byl zase takový fofr, že jsem to jako obvykle nestihla vyfotit. Na grafu chuti vidíte, že klenové pečivo většině účastníků chutnalo.

vratič obecný Tanacetum vulgare
Zařadila jsem i aromatické květy vratiče, používané v malém množství jako koření do sladkých koláčů. Díky obsahu thujonu ve vratiči není ani jiný způsob zacházení doporučen. Chuť samotného květu nikoho nenadchla, jsem velmi zvědavá jak to bude s koláčem.

škumpa orobincová Rhus typhina
Škumpa orobincová (dříve ocetná) je keř, často pěstovaný v parcích, její plody poskytují sumach. Ten komerčně prodávaný však pochází z příbuzné škumpy koželužské Rhus coriaria. Koření sumach je oblíbené na Středním východě. Na ochutnávku jsem připravila limonádu - plody škumpy přes noc máčené ve vodě. Limonádě květy dají úžasnou barvu a kyselou chuť. Mnoho účastníků psalo do komentářů, že chuť citrónu přebila chuť škumpy - v limonádě však žádný citrón nebyl, kyselá chuť pocházela výhradně ze škumpy. I na fotce jsou limetka i citrón jenom jako dekorace.

 

Č. České a slovenské jméno druhu Latinské jméno druhu Ochutnávaná část nebo jídlo Obrázek Ochutnalo lidí Průměr

Graf chuti

5 nejlepší

1

sedmikráska obecná

sedmokráska obyčajná

Bellis perennis čerstvé listy
sedmikráska obecná (chudobka) - Bellis perennis
18 2,61
sedmikráska obecná listy, graf chuti - Bellis perennis, ochutnávka na přednášce v Kopřivnici 20. října 2015
2

sléz přehlížený

slez nebadaný

Malva neglecta listy
sléz přehlížený - Malva neglecta
© Ivana Paukertová 2013
18 3,28
sléz přehlížený, listy, graf chuti - Malva neglecta, ochutnávka na přednášce v Kopřivnici 20. října 2015
3

šrucha zelná

portulaka zeleninová

Portulaca oleracea nať
šrucha zelná - šrucha zelná, Portulaca oleracea
18 4,17
šrucha zelná, nať, graf chuti - Portulaca oleracea, ochutnávka na přednášce v Kopřivnici 20. října 2015
4

černohlávek obecný

čiernohlávok obyčajný

Prunella vulgaris listy
černohlávek obecný - Prunella vulgaris
18 2,44
černohlávek obecný, listy, graf chuti - Prunella vulgaris, ochutnávka na přednášce v Kopřivnici 20. října 2015
5

pumpava rozpuková

bocianik rozpukovitý

Erodium cicutarium listy
pumpava rozpuková - Erodium cicutarium, jedlé listy
© Ivana Paukertová 2016
16 2,50
pumpava rozpuková, listy, graf chuti - Erodium cicutarium, ochutnávka na přednášce v Kopřivnici 20. října 2015
6

lopuch větší

lopúch väčší

Arctium lappa oloupané řapíky
loupané řapíky lopuchu většího - Arctium lappa, jedlá rostlina
© Ivana Paukertová 2015
14 2,07
lopuch větší, oloupané řapíky, graf chuti - Arctium lappa, ochutnávka na přednášce v Kopřivnici 20. října 2015
7

šťavel evropský

kyslička európska

Oxalis fontana listy
šťavel evropský - Oxalis fontana, jedlá rostlina, náhrada citronu a limetky
© Ivana Paukertová 2016
18 3,89
šťavel evropský, listy, graf chuti - Oxalis fontana, ochutnávka na přednášce v Kopřivnici 20. října 2015
8

vratič obecný

vratič obyčajný

Tanacetum vulgare květy
vratič obecný - Tanacetum vulgare, jedlá rostlina, pouze v malých množstvích jako koření
© Ivana Paukertová 2016
18 1,67
vratič obecný, květy - Tanacetum vulgare, ochutnávka na přednášce v Kopřivnici 20. října 2015
9

škumpa orobincová

sumach pálkový

Rhus typhina

sumachová limonáda

recept

Sumachová limonáda - limonáda ze škumpy ocetné, Rhus typhina
© Ivana Paukertová 2016
16 3,19
sumachová limonáda, graf chuti - Rhus typhina, ochutnávka na přednášce v Kopřivnici 20. října 2015
10

jasan ztepilý

jaseň štíhly

Fraxinus excelsior jasanový čaj z větviček
jasanový čaj - čaj z větviček jasanu
© Ivana Paukertová 2013
18 2,67
čaj z jasanových větviček, graf chuti - Fraxinus excelsior, ochutnávka na přednášce v Kopřivnici 20. října 2015
11

kostival lékařský

kostihoj lekársky

Symphytum officinale

kostivalové tuiles (francouzský recept)

Recept 

kostivalové tuiles - jídlo z kostivalu lékařského podle receptu francouzského šéfkuchaře
© Ivana Paukertová 2015
17 4,59
kostivalové tuiles, graf chuti - Symphytum officinalis, ochutnávka na přednášce v Kopřivnici 20. října 2015
12

tužebník jilmový

túžobník brestový

Filipendula ulmaria

tužebníková panna cotta neslazená

podobný recept

bezová a akátová panna cotta, naservírovaná - příprava panna cotty z květů bezu a akátu, hotová
© Ivana Paukertová 2014
17 3,82
tužebníková pannacotta, graf chuti - Filipendula ulmaria, ochutnávka na přednášce v Kopřivnici 20. října 2015
13

mahalebka obecná

čerešňa mahalebková

Prunus mahaleb turecké pečivo Anamur Çöreği
mahalebka obecná - Prunus mahaleb
18 4,83
turecké pečivo Anamur Çöreği s mahalebkou - Prunus mahaleb, ochutnávka na přednášce v Kopřivnici 20. října 2015
14

javor klen

javor horský

Acer pseudoplatanus klenové pečivo
klenové pečivo - Acer pseudoplatanus, kynuté těsto pečené v listech javoru klenu
© Ivana Paukertová 2015
17 4,53
klenové pečivo - Acer pseudoplatanus, ochutnávka na přednášce v Kopřivnici 20. října 2015
15

dub letní

dub letný

Quercus robur

žaludy v octu (recept Robina Harforda)

Recept (anglicky)

žaludy v octu s kořením - žaludy naložené v kořeněném octu
© Ivana Paukertová 2013
17 3,53
žaludy v octu, graf chuti - ochutnávka na přednášce v Kopřivnici 20. října 2015
16

šťavel evropský

kyslička európska

Oxalis fontana

studená šťavelová polévka

recept

studená šťavelová polévka - Oxalis fontana, letní polévka ze šťavele evropského
© Ivana Paukertová 2015
15 3,07
studená šťavelová polévka, graf chuti - Oxalis fontana, ochutnávka na přednášce v Kopřivnici 20. října 2015
17

vikev plotní

vika plotná

Vicia sepium mladé výhonky
vikev plotní - Vicia sepium
15 3,07
vikev plotní, výhonky, graf chuti - Vicia sepium, ochutnávka na přednášce v Kopřivnici 20. října 2015

Související články:
Průvodce po jedlé a léčivé květeně Riegrových sadů (10.07.2018)
Léčivá a jedlá květena Riegrových sadů (10.07.2018)
Ochutnávka léčivých receptů a planých rostlin 23. (Praha, Prádelna café) (25.06.2018)
Jedlé a léčivé rostliny na Staré plovárně v Jihlavě (04.06.2018)
Čistící smoothie s ptačincem podle Celie (20.02.2018)
Ochutnávka planých rostlin 20. (Beskydská smršť) (23.09.2017)
Ochutnávka planých rostlin 22. (sraz N) (15.09.2017)
Ochutnávka planých rostlin 21. (přednáška Vsetín) (15.09.2017)
Ochutnávka planých rostlin 19. (Ekofilm) (11.04.2017)
Jedlá a léčivá květena Brnoxu (09.01.2017)
BRNOX - o průvodci brněnským Bronxem a také o jeho květeně (09.01.2017)
Ochutnávka planých rostlin 18. (sraz N) (27.08.2016)
Ochutnávka planých rostlin 11. (sraz rR) (12.07.2016)
Ochutnávka planých rostlin 15. (Geomon) (11.07.2016)
Ochutnávka planých rostlin 16. (Psraz) (10.07.2016)
Jedlé rostliny v Brně - parčík na Žerotínově náměstí (17.06.2016)
Ochutnávka planých rostlin 17. (Vegepárty) (28.05.2016)
Vesnovka obecná - divoká brokolice (22.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 14. (Envi) (20.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 12. (festival Udělej most) (17.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 10. (Letní kurz) (23.07.2015)
Ochutnávka planých rostlin 9. (Putování za jedlými rostlinami) (04.06.2015)
Haluzická ochutnávka (č.2) planých rostlin v grafech (27.04.2015)
Ochutnávka planých rostlin 8. (Jarní kurz) (24.04.2015)
Aprílová miniochutnávka jídel v Brně (19.04.2015)
Ochutnávka planých rostlin 7. (Jedlá divočina) (18.04.2015)
Erbuzzu, směs divokých rostlin ze Sardínie (23.02.2015)
Silvestrovská žaludová miniochutnávka a silvestrovský minirecept (17.01.2015)
Ochutnávka planých rostlin 6. (19.12.2014)
Ochutnávka planých rostlin 5. (02.10.2014)
Čím nahradit guascas? A co takhle originál? (01.08.2014)
Botanická poradna: česnek podivný Allium paradoxum (05.05.2014)
Preboggion, italská kulinářská ingredience (01.05.2014)
Rostliny japonského svátku Nanakusa-no-sekku (24.04.2014)
Sansai aneb japonská horská zelenina u nás (14.04.2014)
Ochutnávka planých rostlin 4. (21.12.2013)
Ochutnávka planých rostlin 3. (07.10.2012)
Tabulka chuti jedlých rostlin (23.02.2010)
Denivka plavá (06.02.2010)
Srážení mléka za pomoci rostlin - praktický pokus (19.01.2010)
Výhodné kombinace (28.11.2009)
Rostlinná syřidla (02.07.2009)
Ptačinec žabinec jako léčivá rostlina (22.10.2008)
Ochutnávka planých rostlin 2. (17.07.2008)
Jedlé rostliny 1. květy (09.06.2008)
Ochutnávka planých rostlin 1. (29.04.2008)
[Akt. hodnocení: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět Informační e-mailVytisknout článek


Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.





Tento web používá redakční systém phpRS, napsaný v jazyce PHP.