Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí


 


 

 

 
 
Přehled prací Ceny Termíny Kvalifikace Pro zadavatele

 

Mgr. Ivana Paukertová
Řezáčova 28
624 00 Brno
IČO: 686 72 217
ivana@paukertova.cz
tel.:603 39 62 90

Autorizace
posouzení podle § 45i
(Naturové posouzení)

Zpracuji
  • Naturové posouzení - posouzení vlivu záměru na evropsky významné lokality (posouzení podle § 45i zákona 114/1992 Sb.)
  • přírodovědné průzkumy v rozsahu biologického hodnocení
  • oznámení podle přílohy č. 3 zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí
  • analýzu záměru, vyhodnocení možných střetů s ochranou přírody a návrhy na jejich optimální řešení
  • botanický a přírodovědný průzkum jako podklad projektu nebo příloha k žádosti o dotace
  • návrhy informačních tabulí pro ZCHÚ a EVL, přírodovědné naučné stezky, fotografie rostlin
  • botanické inventarizace chráněných území, VKP
  • inventarizaci dřevin
Často kladené otázky Průvodce investora procesem posuzování
vlivů na životní prostředí - EIA


Dnešní datum: 12. 10. 2024  | Hlavní stránka | Mapa stránek | Orientace na stránce | Fotografie rostlin | Rostliny ČR |  

Vyhledávání

Vyhledat text

Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.


TOPlist

Novela

Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA)  vstoupil v platnost 1. dubna 2015.


Ochutnávky * Ochutnávka divokých rostlin 28. (zoo Ostrava)
Mgr. Ivana Paukertová - Ochutnávky - 15. 01. 2022 (2646 přečtení)

Tato ochutnávka je z dávných dob. Konala se tři dny poté, co byl první pacient s koronavirem převezen za doprovodu dvou vozů policie a dvou sanitek z Ústí nad Labem do Prahy na Bulovku. Ochutnávka doprovázela přednášku o jedlých rostlinách v Zoo Ostrava, která byla 4. března 2020.

Pokud byste si chtěli ještě více připomenout ony pohnuté chvíle, zkuste přednášku Jaroslava Flegra "Bude hůř" konanou o dva dny později. Nutno podotknout, že pro nás biology neztratila nic ze své přitažlivosti ani dnes.



V Ostravě mě na nádraží vítalo upozornění Ministerstva zdravotnictví o koronaviru, hluk sbíječek v hale a skrčka ostravského magistrátu se zrušením "papírových" lístků, díky čemuž jsem si mohla vybrat ze tří poutavých možností: a) jít do zoo pěšky, b) vzít si taxíka c) zaplatit stovku za jednu jízdu hromadnou dopravou. Přivítání to nebylo nikterak přívětivé.

O to milejší to bylo v zoo, kde mi paní vrátná předvedla nafasovanou dezinfekci, tu se slivovicovým odérem, co jsem si posléze oblíbila, a kde na mě čekala iniciativa pracovníků ostravské zoo. Na ochutnávku mi vymysleli a připravili korejskou národní specialitu hwajeon, sušenky z rýžové mouky ozdobené v zoo právě kvetoucím pěnišníkem Rhododendron mucronulatum. České jméno tenhle ronďák nemá, někdy je překládáno jako pěnišník špičkolistý, jeho domovinou je samozřejmě Korea, část Číny, Mongolsko a část Ruska. Korejské hwajeon se připravují jako jedno z tradičních jídel na asijský svátek Samjinnal, slavený třetí den třetího měsíce čínského kalendáře nebo na Buddhovy narozeniny. Sušenky jsou určeny pro hostinu v přírodě u vody, se svátkem se také pojí obřady týkající se předků i potomků a očistné rituály pro odchod nemocí a smůly. Pro slavnost Samjinnal se sušenky z lepkavé rýžové mouky připravují s květy pěnišníku, ale dělají se po celý rok. Zdobí se i třešňovými květy, květy korejské forzýtie, květy jedlé chrysantémy, asijské hrušňě nebo mandžurské violky, okvětními plátky růže, květy nevadlece hřebenitého (který je u nás pěstován "pro okrasu") a dalšími jedlými květy. V zimě se používají ozdobné listy pelyňku a dalších jedlých druhů, případně se květy z listů vyřezávají, například z listů jujuby nebo ze stélek jedlých lišejníků. Hwajeon nori v doslovném překladu znamená "hra s květinovými sušenkami" a pohrát si zajisté můžete nejen s jedlými květy a listy, ale i s obarvenými těsty, recept sem vrazím co nevidět.

Květy pěnišníku Rhododendron mucronulatum jsou jedlé, přestože obsahují malé množství grayanotoxinu, pěnišníkového jedu. Ten je obsažen převážně v pylu a nektaru, významné množství ho obsahují jen některé druhy jako pěnišník žlutý a pěnišník pontický. Z pylu a nektaru přechází do medu, traduje se otrava řeckých vojáků medem během třetí pontské války a do všeobecného povědomí otravu grayanotoxinem přinesl i Sherlok Holmes.

Kromě korejské speciality jsme na ostravské ochutnávce měli i omáčku od šéfkuchaře. Byla to řebříčková omáčka, která je určena k rybě, a to podle receptu Marca Veyrata, muže, který dokázal získat celkem devět michelinských hvězd. Bohužel jsem si neuvědomila, že ta ryba je nutná, a při ochutnávce jen tak bez ničeho připadala většině lidí příliš mastná.

A proč publikuji dva roky starou ochutnávku až teď? Inu, život počítačové lamy s malými prostředky pro údržbu stránky je těžký - zbláznil se mi další skript na stránce a nenahrává obrázky. Bez obrázků to prostě není ono, nejdou nahrát grafy chuti, místo nich jsem musela dát jen čísla. Ale ani ty úžasné sušenky, takže jsem se až doteď zdráhala článek vydat. Nepomohlo zaříkávání skriptu, modlitby ani výhrůžky. Ale vlastně já vím! Úplatky jsem nezkoušela - upeču mu rýžové sušenky a třeba se s váma o tu nádheru podělí!

Č. České a slovenské jméno druhu Latinské jméno druhu Ochutnávaná část nebo jídlo Obrázek Ochutnalo lidí Průměr

Graf chuti

5 nejlepší

1

tužebník jilmový

túžobník brestový

Filipendula ulmaria

tužebníková panna cotta

podobný recept

bezová a akátová panna cotta, naservírovaná
23 4,04

5: 11

4: 6

3: 2

2: 4

1: 0

2

bez černý

baza čierna

Sambucus nigra omáčka Pontack
omáčka Pontack
21 3,57

5: 7

4: 5

3: 5

2: 3

1: 2

3

douglaska tisolistá

duglaska tisolistá

Pseudotsuga menziesii

douglasková limonáda

recept

douglasková limonáda
24 3,96

5: 9

4: 9

3: 3

2: 2

1: 1

4

popenec obecný (břečťanovitý)

zádušník brečtanovitý

Glechoma hederacea popencový sirup
popenec břečťanovitý Glechoma hederacea
23 4,39

5: 15

4: 3

3: 4

2: 1

1: 0

5

smrk ztepilý

smrek obyčajný

Picea abies výhonky naložené
v octu
naložené výhonky smrku jako kapary (smrkáče)
23 3,04

5: 5

4: 5

3: 4

2: 4

1: 5

6

ptačinec prostřední

hviezdica prostredná

Stellaria media čerstvá nať
ptačinec žabinec Stellaria media
23 4,22

5: 11

4: 7

3: 4

2: 1

1: 0

7

denivka plavá

ľaliovka červenkastá

Hemerocallis fulva

ohitashi nokanzou

recept

nokanzó ohitashi
24 3,92

5: 10

4: 7

3: 4

2: 1

1: 2

8

řebříček obecný

rebríček obyčajný

Achillea millefolium řebříčková omáčka
řebříček obecný Achillea millefolium agg.
22 3,50

5: 8

4: 3

3: 5

2: 4

1: 2

9 hloh Crataegus spp. hložinková chilli omáčka
čili omáčka z hložinek
17 3,41

5: 4

4: 6

3: 3

2: 1

1: 3

10 pěnišník

rododendron

Rhododendron mucronulatum rýžové sušenky coming soon... 16 4,56

5: 13

4: 1

3: 1

2: 0

1: 1

 

Komentáře:
tužebník jilmový, pannacotta * vynikající * příjemné jako jemný tvaroh * málo sladké, nahořklá chuť * nevýrazná chuť * mléčná * výborné * středně silná chuť tak akorát * máslová * divné * smetana * dobrá, ale není to moje chuť * lahodná jemná chuť
bez černý, omáčka Pontack * sladkokyselá * krásně voňavá, příjemná kyselost * kyselá sojovka * fajně ostré * kyselé * příliš cítím ocet * výrazná chuť, trochu kyselá * kyselý, ne moc dobrý * k masu asi super * jako maggi
douglasková limonáda * chuť osvěžující * svěží lesní chuť i vůně * není moc sladká * chuť necítím * jemná chuť, osvěžující * ne moc dobrá hořká chuť * krásně voní * krásná vůně * nevýrazná chuť, ale dobrá * svěží, dobrá * osvěžující * studená bude dobrá * osvěžující * krásně voní, jemně chutná
popenec obecný, sirup * výborná chuť * slaďoučké dobroučké * trochu jako sirup z jitrocele * med * sladké, luxusní * výborné * moc dobrý, sladký tak akorát * sladký, zajímavý * takový sladký jitrocel * chuť jitrocel * vynikající
smrk ztepilý, naložené výhonky * kyselé * kyselé s dovětkem mírné hořkosti * lepší čerstvé nebo uložené * převažuje chuť octa * kyselé * zvláštní, dobrá * moc dobré, zajímavé, mohlo by být i "na kyselo" * asi naložené v octu * mírně hořkokyselé, dobré * kyselý, nechutný * hořké, ostré * jako slabý šťovík * výrazné, výtečné
ptačinec prostřední * jako hrách * velmi jemná chuť mezi kedlubnem a ředkví * kyselkavý * dobré do salátu * chutná jako tráva nebo syrový hrášek * jako petržel * trošku kyselé, chutné * svěží, dobrý * chutný, výrazný * trochu kořeněné * super
denivka plavá ohitashi * bez chuti * prima křupkavé * jako pórek * jemně nasládlá chuť * velmi chutné * připomíná chutí pórek, dobré * chutná * moc dobrá * plané * dobrá * zajímavé, zemité
řebříčková omáčka * chuť másla převládá * jako roztopené máslo * chuť oleje * zajímavá chuť, nedokážu popsat * moc mastná, chutná jako rozpuštěné máslo * zvláštní, dobrá * hodně tuku, másla * na mě je v ní moc oleje, který přebíjí chuť * vynikající, máslová chuť * jako dobré přepuštěné máslo * mastná * výborná
hloh, čili omáčka * chuť jemně pálivá * sladkokyselé velmi pikantní * kyselá * dobře ostrá podobná kečupu * kyselé, nepálí * příjemná ostrá chuť * kyselá, pálivá * fajné * kyselá okurka
sušenky s pěnišníkem * tvrdé * trochu hořké * jako cukroví * dobrý zákusek * chutný piškot, květ nebyl cítit v chuti * výborné * dobrá sušenka


Související články:
Hindbeh, jídlo z pampelišky (01.06.2024)
Ochutnávka divokých rostlin 31. (workshop Aromaterapie) (22.05.2024)
Ochutnávka divokých rostlin 32. (přednáška Praha) (19.05.2024)
Ochutnávka divokých rostlin 33. (Barbarská osada 1.) (16.05.2024)
Jasanový čaj (16.05.2024)
Lopuchová povidla (15.05.2024)
Ochutnávka divokých rostlin 34. (Barbarská osada 2.) (14.05.2024)
Povídání o máku vlčím, napsal ChatGPT (20.02.2023)
Jedlé rostliny cestou k volbám (12.02.2023)
Ochutnávka divokých rostlin 29. (Ornis Přerov) (17.02.2022)
Povídání o tulipánech (02.05.2021)
Povídání o máku vlčím pro Dášu (01.08.2020)
Výživový experiment, pilotní díl (17.12.2019)
Ochutnávka divokých rostlin 27. (Festival Aromaterapie a bylinky) (11.09.2019)
Dobré ráno aneb 35 jedlých rostlin před studiem ČT v Brně (26.08.2019)
Ochutnávka divokých rostlin 26. (Den Země Okras ) (28.04.2019)
Ochutnávka divokých rostlin 25. (Ekofilm 2018) (20.04.2019)
Ochutnávka divokých rostlin 24. Mensa Hálův mlýn (04.04.2019)
Průvodce po jedlé a léčivé květeně Riegrových sadů (10.07.2018)
Léčivá a jedlá květena Riegrových sadů (10.07.2018)
Ochutnávka léčivých receptů a planých rostlin 23. (Praha, Prádelna café) (25.06.2018)
Jedlé a léčivé rostliny na Staré plovárně v Jihlavě (04.06.2018)
Čistící smoothie s ptačincem podle Celie (20.02.2018)
Ochutnávka planých rostlin 20. (Beskydská smršť) (23.09.2017)
Ochutnávka planých rostlin 22. (sraz N) (15.09.2017)
Ochutnávka planých rostlin 21. (přednáška Vsetín) (15.09.2017)
Ochutnávka planých rostlin 19. (Ekofilm) (11.04.2017)
Jedlá a léčivá květena Brnoxu (09.01.2017)
BRNOX - o průvodci brněnským Bronxem a také o jeho květeně (09.01.2017)
Ochutnávka planých rostlin 18. (sraz N) (27.08.2016)
Ochutnávka planých rostlin 11. (sraz rR) (12.07.2016)
Ochutnávka planých rostlin 15. (Geomon) (11.07.2016)
Ochutnávka planých rostlin 16. (Psraz) (10.07.2016)
Jedlé rostliny v Brně - parčík na Žerotínově náměstí (17.06.2016)
Ochutnávka planých rostlin 17. (Vegepárty) (28.05.2016)
Vesnovka obecná - divoká brokolice (22.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 14. (Envi) (20.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 13. (přednáška Kopřivnice) (18.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 12. (festival Udělej most) (17.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 10. (Letní kurz) (23.07.2015)
Ochutnávka planých rostlin 9. (Putování za jedlými rostlinami) (04.06.2015)
Haluzická ochutnávka (č.2) planých rostlin v grafech (27.04.2015)
Ochutnávka planých rostlin 8. (Jarní kurz) (24.04.2015)
Aprílová miniochutnávka jídel v Brně (19.04.2015)
Ochutnávka planých rostlin 7. (Jedlá divočina) (18.04.2015)
Erbuzzu, směs divokých rostlin ze Sardínie (23.02.2015)
Silvestrovská žaludová miniochutnávka a silvestrovský minirecept (17.01.2015)
Ochutnávka planých rostlin 6. (19.12.2014)
Ochutnávka planých rostlin 5. (02.10.2014)
Čím nahradit guascas? A co takhle originál? (01.08.2014)
Botanická poradna: česnek podivný Allium paradoxum (05.05.2014)
Preboggion, italská kulinářská ingredience (01.05.2014)
Rostliny japonského svátku Nanakusa-no-sekku (24.04.2014)
Sansai aneb japonská horská zelenina u nás (14.04.2014)
Ochutnávka planých rostlin 4. (21.12.2013)
Ochutnávka planých rostlin 3. (07.10.2012)
Tabulka chuti jedlých rostlin (23.02.2010)
Denivka plavá (06.02.2010)
Srážení mléka za pomoci rostlin - praktický pokus (19.01.2010)
Výhodné kombinace (28.11.2009)
Rostlinná syřidla (02.07.2009)
Ptačinec žabinec jako léčivá rostlina (22.10.2008)
Ochutnávka planých rostlin 2. (17.07.2008)
Jedlé rostliny 1. květy (09.06.2008)
Ochutnávka planých rostlin 1. (29.04.2008)
[Akt. známka: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět Informační e-mail Vytisknout článek


Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.






Kočka na stromě

Kočka na stromě

Mám kočku na stromě, mňouká a nechce slézt. Co mám dělat? Kdo mi pomůže?

Příběh a odpovědi.


Tento web používá redakční systém phpRS.