Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí


 


 

 

 
 
Přehled prací Ceny Termíny Kvalifikace Pro zadavatele

 

Mgr. Ivana Paukertová
Řezáčova 28
624 00 Brno
IČO: 686 72 217
ivana@paukertova.cz
tel.:603 39 62 90

Autorizace
posouzení podle § 45i
(Naturové posouzení)

Zpracuji
  • Naturové posouzení - posouzení vlivu záměru na evropsky významné lokality (posouzení podle § 45i zákona 114/1992 Sb.)
  • přírodovědné průzkumy v rozsahu biologického hodnocení
  • oznámení podle přílohy č. 3 zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí
  • analýzu záměru, vyhodnocení možných střetů s ochranou přírody a návrhy na jejich optimální řešení
  • botanický a přírodovědný průzkum jako podklad projektu nebo příloha k žádosti o dotace
  • návrhy informačních tabulí pro ZCHÚ a EVL, přírodovědné naučné stezky, fotografie rostlin
  • botanické inventarizace chráněných území, VKP
  • inventarizaci dřevin
Často kladené otázky Průvodce investora procesem posuzování
vlivů na životní prostředí - EIA


Dnešní datum: 26. 08. 2019  | Hlavní stránka | Mapa stránek | Orientace na stránce | Fotografie rostlin | Rostliny ČR |  


Vyhledávání

Vyhledat text

Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.


TOPlist

Novela

Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA)  vstoupil v platnost 1. dubna 2015.


Divoká kuchařka * Netýkavkové plody jako fazolky
Mgr. Ivana Paukertová - Divoká kuchařka - 30. 09. 2014 (3926 přečtení)

Zde je další slíbený recept, nezralé plody netýkavky malokvěté Impatiens parviflora uvařené jako zadělávané fazolky.



libovolný počet hrstí nezralých plodů netýkavky malokvěté Impatiens parviflora (co zbyde po sběru semen)
1 lžíce hladké mouky na každou hrst
olej
mléko (množství podle žádané hustoty, asi 400 ml na 1 lžíci mouky)
bobkový list
nové koření
Z netýkavek odstraníme všechny tuhé plodní stopky (měkké můžeme nechat). Stočené zbytky po vystřílení zralých plodů můžeme také nechat. Přivedeme vodu do varu a vhodíme netýkavkové plody, plyn vypneme. Přecedíme, zchladíme pod tekoucí vodou a ve druhé vodě vaříme asi 1 minutu. Opět přecedíme a ihned zchladíme. Dál postupujeme jako při vaření zadělávaných fazolek, recept si můžete zcela přizpůsobit svým zvyklostem. Z oleje a mouky uděláme světlou jíšku (1 lžíce mouky na každou hrst plodů) a pak postupným přidáváním studeného mléka připravíme bešamel. Do bešamelu přidáme několik kuliček nového koření, bobkový list (kdo dává do fazolek citrónovou kůru, může jí dát i sem) a asi 15 minut povaříme na menším plameni za občasného míchání. Vyjmeme koření a případně rozředíme dalším mlékem, kdo je zvyklý přidávat do fazolek smetanu, nechť se projeví i zde. Přidáme netýkavky a promícháme. Podáváme tak jak jsme zvyklí podávat zadělávané zelené fazolky - s bramborem nebo knedlíkem a s masem nebo vajíčkem. Pro oříškovou chuť můžeme hotové posypat syrovými semeny netýkavky.

plody netýkavky malokvěté jako fazolky - Impatiens parviflora, jedlá
© Ivana Paukertová 2014
vařené plody netýkavky malokvěté - Impatiens parviflora, kuchařský recept
© Ivana Paukertová 2014
netýkavkové fazolky - Impatiens parviflora, recept
© Ivana Paukertová 2014
netýkavkové fazolky z nezralých plodů - jedlá Impatiens parviflora, recept na vaření
© Ivana Paukertová 2014

Pokud budete plody vařit příliš dlouho, rozvaří se, rozhodně nejsou tak tvrdé jako fazolky. Množství plodů, které je v misce na fotce jsem pokládala za jednu hrst. Bešamel jsem udělala ze dvou lžic mouky a bývala by stačila jedna.
Netýkavka malokvětá je invazní rostlina. Při sběru proto dáváme pozor, abychom semena sebrali pokud možno všechna, tedy aby nestřílela do okolí. Nejlepší způsob, na jaký jsem zatím přišla je rostlinu opatrně nahnout a vsunout do hlubší papírové krabice vhodné velikosti a rostlinu v dolní části nůžkami odstřihnout.

plody netýkavky malokvěté uvařené jako fazolky - jedlá Impatiens parviflora
© Ivana Paukertová 2014


Související články:
Růžová zavařenina (13.06.2019)
Divoký listový salát s violkou (07.04.2019)
Rajčatové smoothie s pěťourem (25.05.2018)
Ďáblův déšť s ptačincem (29.04.2018)
Vyolette (06.04.2018)
Půlnoční klobásky - Saucisse minuit (01.04.2018)
Ptačincový salát s mangovou zálivkou (28.03.2018)
Jarní salát s lípou a divokou brokolicí (30.04.2017)
Zelená bábovka (11.04.2017)
Divoké recepty v Envi café (05.03.2017)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2017 (18.02.2017)
Anketa: co byste rádi ochutnali v Envi café (08.02.2017)
Recepty Sama doma (24.10.2016)
Bezová varmuže (24.10.2016)
Mezní džem (hedgerow jam) (29.09.2016)
Merlíkový a laskavcový špenát, jednoduchá survival jídla (27.08.2016)
Několik receptů na smoothie se slézem (29.05.2016)
Několik receptů na kopřivové smoothie (29.05.2016)
Douglasková limonáda (27.05.2016)
Topinambury v Deku (12.05.2016)
Přesličková rýže (11.05.2016)
Studená šťavelová polévka (04.05.2016)
Kerblíková omáčka (27.04.2016)
Májový ptačincový salát (26.04.2016)
Sumachová limonáda (21.04.2016)
Kostivalové tuiles (17.04.2016)
Gruzínská prasiela z denivky plavé (16.04.2016)
Medvědí paradoxní salát (13.04.2016)
Pampeliškové čipsy (12.03.2016)
Šruchový salát s turankou kanadskou (15.07.2015)
Salát s řeřišnicí hořkou (27.06.2015)
Žaludové cookies (25.04.2015)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2015 (07.04.2015)
Zelení vodníci (04.04.2015)
Neunerlei Kräutersuppe - tradiční německá polévka (02.04.2015)
Divoká vaječná tlačenka (31.03.2015)
Odkazy na recepty z ochutnávky 30.3.2015 (30.03.2015)
Dělimáda (22.02.2015)
Božská Bloody Mary (19.02.2015)
Mrkev na mrkvi (18.02.2015)
Sardinky s krvavcem (24.01.2015)
Divoký lednový salát: sedmikráska, ptačinec, krvavec (22.01.2015)
Jablečný kompot s hrozny a komonicí (18.01.2015)
Žaludové vánoční cukroví (22.12.2014)
Hložinkový sýr, survival jídlo (20.12.2014)
7 receptů na kostival v těstíčku (27.09.2014)
Podzimní Jarovský salát (24.09.2014)
Salát Sherwoodského bezdomovce (23.09.2014)
Polévka ajiaco santafereño - gejzír chutí (07.08.2014)
Jahodový sbiteň s třezalkou (01.07.2014)
Bolševník se svíčkovou omáčkou (01.06.2014)
Smrkové linecké koláčky (31.05.2014)
Ruské šči s měsíčkem lékařským (29.05.2014)
Jehněčí karbanátky s kari a merlíkem (28.05.2014)
Dvoupatrová panna cotta z květů akátu a černého bezu (26.05.2014)
Mléčně kvašené listy divokých rostlin (20.05.2014)
Ruský nápoj Tarchun (19.05.2014)
Zeleninová polévka s bolševníkem (15.05.2014)
Pansotti con salsa di noci - ligurské těstoviny s ořechovou omáčkou (06.05.2014)
Podivná bramborová polévka (05.05.2014)
Preboggion, recept z východní Ligurie (02.05.2014)
Nanakusa-gayu, rýžová kaše sedmi bylin (24.04.2014)
Nakládané květy třešní sakur (20.04.2014)
Recept pro 4 osoby za jednu korunu - jarní špenát (17.04.2014)
Japonský pampeliškový jam (15.04.2014)
Šrucha zelná s majonézou (13.04.2014)
Itadori aneb jak vaří křídlatku v Japonsku (15.03.2014)
Akebi ohitashi - vařené výhonky akébie pětičetné (23.02.2014)
Hložinkový kečup (bezlepkový i ve variantě raw) (20.02.2014)
Žaludy nakládané v Deku (19.02.2014)
Japonská tempura z bohyšky (Hosta spp.) (15.02.2014)
Nokanzou ohitashi - japonská příloha z denivky plavé (14.02.2014)
Balva - ázerbajdžánská slézová polévka (08.02.2014)
Ázerbajdžánské kutaby se šťovíkem (07.02.2014)
Jinan dvojlaločný je jedlý - dneska bude párty (06.02.2014)
Domácí žaludová mouka a rychlý žaludový dort (05.02.2014)
Kinpiru (05.05.2009)
Recepty na jídla - topinambur hlíznatý (03.11.2008)
Výborná jedlá rostlina - ptačinec žabinec (23.10.2008)
Zapomenuté recepty: čokoláda z lipových plodů (16.09.2008)
[Akt. hodnocení: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět Informační e-mailVytisknout článek


Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.





Tento web používá redakční systém phpRS, napsaný v jazyce PHP.