Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí
pozadí přeslička pozadí medvědice pozadí habr pozadí fenykl pozadí strom
Realizované projekty Ceny Termíny Kvalifikace Pro zadavatele
 

Mgr. Ivana Paukertová
Řezáčova 28
624 00 Brno
IČO: 686 72 217
ivana@paukertova.cz
tel.: +420 603 39 62 90

Autorizace:
* Naturové posouzení
* biologické hodnocení

Zpracuji
  • biologické hodnocení podle § 67 zákona 114/1992 Sb.
  • Naturové posouzení - posouzení vlivu záměru na evropsky významné lokality (posouzení podle § 45i zákona 114/1992 Sb.)
  • oznámení podle zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí
  • optimalizaci záměru z hlediska vlivu na životní prostředí: analýzu střetů a návrh nestřetového řešení
  • botanický a přírodovědný průzkum jako podklad projektu nebo příloha k žádosti o dotace
  • návrhy informačních tabulí pro ZCHÚ a EVL, přírodovědné naučné stezky, fotografie rostlin
  • botanické inventarizace chráněných území, VKP
  • inventarizace dřevin, dendrologický průzkum, zajistím biologický dozor na vaší stavbě

Novinky: Často kladené otázky Průvodce investora procesem posuzování
vlivů na životní prostředí - EIA


Dnešní datum: 27. 06. 2016  | Hlavní stránka | Mapa stránek | Orientace na stránce | Fotografie rostlin | Rostliny ČR |  


Vyhledávání

Vyhledat text

Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.


TOPlist

Novela

Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA)  vstoupil v platnost 1. dubna 2015.


Divoká kuchařka * Mléčně kvašené listy divokých rostlin
Mgr. Ivana Paukertová - Divoká kuchařka - 20. 05. 2014 (1973 přečtení)

Recept jsem nikde nenašla a tak jsem to udělala jako kvašáky. Ve směsi jsou listy bolševníku obecného Heracleum sphondylium, pampelišty smetánky Taraxacum sect. Ruderalia, zvonku řepkovitého Campanula rapunculoides, bršlice kozí nohy Aegopodium podagraria, vojtěšky seté Medicago sativa a kopřivy dvoudomé Urtica dioica.



asi 3,5 litry vody
40 g soli na litr (dvě lžíce), to je 6 zarovnaných polévkových lžic na třílitrovou sklenici
dva velké zelné listy
jedna mrkev
jedna cibule
listy zvonku řepkovitého Campanula rapunculoides
listy pampelišty - smetanky Taraxacum sect. Ruderalia
nať kopřivy dvoudomé Urtica dioica
listy a řapíky bolševníku obecného neboli brště Heracleum sphondylium
nať vojtěšky seté Medicago sativa
listy bršlice kozí nohy Aegopodium podagraria
několik poupat pampelišky
několik květů sedmikrásky
jedna nekvetoucí snítka třezalky tečkované Hypericum perforatum
hrst celých semen koriandru
hrst semen hořčice
hrst kuliček černého pepře

Recept je vhodný pouze pro křehké listy, ty starší zůstávají tuhé. Dávka je na jednu velkou třílitrovou sklenici od okurek, druhy a jejich množství, které budeme kvasit, můžeme zvolit libovolně podle dostupnosti a podle chuti, stejně tak i koření. Pokud sbíráme bolševník, nezapomínáme na prevenci proti vyrážce - sbíráme v rukavicích anebo si okamžitě důkladně umyjeme ruce teplou vodou a mýdlem. S rukama od bolševníkové šťávy nechodíme na sluníčko, pořídili bychom si velmi nepříjemnou vyrážku. Zeleň umyjeme a naskládáme do třílitrové sklenice, prokládáme kořením a na kolečka nakrájenou mrkví a cibulí. Koření by mělo zůstat v dolní polovině láhve, při kvašení totiž utíká nahoru a to není žádoucí. Úplně nahoru nedáváme ani mrkev a cibuli. Po naskládání zeleně dáme nahoru jako víčko dva nebo i tři celé zelné listy, všechna zeleň i koření musí být pod nimi. Vodu se solí svaříme a zeleň zalijeme horkou vodou. Zelí zapříčíme zkrácenými špejlemi nebo zatížíme předem vyvařenými kameny, z vody nesmí nic vyčnívat. Po zalití víčko ze zelných listů několikrát ztlačíme dolů, abychom vytlačili všechen vzduch co zůstal mezi listy. Vodu dolijeme. Jakmile voda zchladne, můžeme naočkovat živou kulturou mléčných bakterií, například kefírovou houbou. Všude se píše že to není nutné, ale mě to po naočkování kvasí líp. Sklenici volně překryjeme talířkem, zakrytí musí být volné, aby mohl při kvašení unikat plyn. Pod sklenici dáme misku nebo tác na zachycení přetékající vody až to začne kvasit a necháme stát při pokojové teplotě. Zpočátku budeme spíše vodu dolévat jako náhradu za vzduchové bubliny, které se nám asi nepodaří vytlačit všechny, ale druhý den bude potřeba tekutinu spíše odebírat. Průběžně kontrolujeme. Až jsou listy zkvašeny dostatečně, zastavíme kysání uložením v chladnu. Je to podle teploty, po 2-4 dnech.

mléčně kvašené listy jedlých rostlin - listy jedlých rostlin připravené na kvašení
mléčně kvašené listy jedlých rostlin - listy připravené na kvašení ve sklenici
mléčné kvašení listů jedlých rostlin - listy kvasí
mléčně kvašené listy jedlých rostlin - hotové vykvašené listy

mléčně kvašené listy jedlých rostlin - listy ve sklenici, kvasí


Související články:
Několik receptů na smoothie se slézem (29.05.2016)
Několik receptů na kopřivové smoothie (29.05.2016)
Douglasková limonáda (27.05.2016)
Topinambury v Deku (12.05.2016)
Přesličková rýže (11.05.2016)
Studená šťavelová polévka (04.05.2016)
Kerblíková omáčka (27.04.2016)
Májový ptačincový salát (26.04.2016)
Sumachová limonáda (21.04.2016)
Kostivalové tuiles (17.04.2016)
Gruzínská prasiela z denivky plavé (16.04.2016)
Medvědí paradoxní salát (13.04.2016)
Pampeliškové čipsy (12.03.2016)
Šruchový salát s turankou kanadskou (15.07.2015)
Salát s řeřišnicí hořkou (27.06.2015)
Žaludové cookies (25.04.2015)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2015 (07.04.2015)
Zelení vodníci (04.04.2015)
Neunerlei Kräutersuppe - tradiční německá polévka (02.04.2015)
Divoká vaječná tlačenka (31.03.2015)
Odkazy na recepty z ochutnávky 30.3.2015 (30.03.2015)
Dělimáda (22.02.2015)
Božská Bloody Mary (19.02.2015)
Mrkev na mrkvi (18.02.2015)
Sardinky s krvavcem (24.01.2015)
Divoký lednový salát: sedmikráska, ptačinec, krvavec (22.01.2015)
Jablečný kompot s hrozny a komonicí (18.01.2015)
Žaludové vánoční cukroví (22.12.2014)
Hložinkový sýr, survival jídlo (20.12.2014)
Netýkavkové plody jako fazolky (30.09.2014)
7 receptů na kostival v těstíčku (27.09.2014)
Podzimní Jarovský salát (24.09.2014)
Salát Sherwoodského bezdomovce (23.09.2014)
Polévka ajiaco santafereño - gejzír chutí (07.08.2014)
Jahodový sbiteň s třezalkou (01.07.2014)
Bolševník se svíčkovou omáčkou (01.06.2014)
Smrkové linecké koláčky (31.05.2014)
Ruské šči s měsíčkem lékařským (29.05.2014)
Jehněčí karbanátky s kari a merlíkem (28.05.2014)
Dvoupatrová panna cotta z květů akátu a černého bezu (26.05.2014)
Ruský nápoj Tarchun (19.05.2014)
Zeleninová polévka s bolševníkem (15.05.2014)
Pansotti con salsa di noci - ligurské těstoviny s ořechovou omáčkou (06.05.2014)
Podivná bramborová polévka (05.05.2014)
Preboggion, recept z východní Ligurie (02.05.2014)
Nanakusa-gayu, rýžová kaše sedmi bylin (24.04.2014)
Nakládané květy třešní sakur (20.04.2014)
Recept pro 4 osoby za jednu korunu - jarní špenát (17.04.2014)
Japonský pampeliškový jam (15.04.2014)
Šrucha zelná s majonézou (13.04.2014)
Itadori aneb jak vaří křídlatku v Japonsku (15.03.2014)
Akebi ohitashi - vařené výhonky akébie pětičetné (23.02.2014)
Hložinkový kečup (bezlepkový i ve variantě raw) (20.02.2014)
Žaludy nakládané v Deku (19.02.2014)
Japonská tempura z bohyšky (Hosta spp.) (15.02.2014)
Nokanzou ohitashi - japonská příloha z denivky plavé (14.02.2014)
Balva - ázerbajdžánská slézová polévka (08.02.2014)
Ázerbajdžánské kutaby se šťovíkem (07.02.2014)
Jinan dvojlaločný je jedlý - dneska bude párty (06.02.2014)
Domácí žaludová mouka a rychlý žaludový dort (05.02.2014)
Kinpiru (05.05.2009)
Recepty na jídla - topinambur hlíznatý (03.11.2008)
Výborná jedlá rostlina - ptačinec žabinec (23.10.2008)
Zapomenuté recepty: čokoláda z lipových plodů (16.09.2008)
[Akt. hodnocení: 5,00 / Počet hlasů: 1] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět Informační e-mailVytisknout článek


Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.



Přihlášený čtenář

Uživatelské jméno:

Heslo:




Registrace nového čtenáře!


Tento web používá redakční systém phpRS, napsaný v jazyce PHP.