Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí


 


 

 

 
 
Přehled prací Ceny Termíny Kvalifikace Pro zadavatele

 

Mgr. Ivana Paukertová
Řezáčova 28
624 00 Brno
IČO: 686 72 217
ivana@paukertova.cz
tel.:603 39 62 90

Autorizace
posouzení podle § 45i
(Naturové posouzení)

Zpracuji
  • Naturové posouzení - posouzení vlivu záměru na evropsky významné lokality (posouzení podle § 45i zákona 114/1992 Sb.)
  • přírodovědné průzkumy v rozsahu biologického hodnocení
  • oznámení podle přílohy č. 3 zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí
  • analýzu záměru, vyhodnocení možných střetů s ochranou přírody a návrhy na jejich optimální řešení
  • botanický a přírodovědný průzkum jako podklad projektu nebo příloha k žádosti o dotace
  • návrhy informačních tabulí pro ZCHÚ a EVL, přírodovědné naučné stezky, fotografie rostlin
  • botanické inventarizace chráněných území, VKP
  • inventarizaci dřevin
Často kladené otázky Průvodce investora procesem posuzování
vlivů na životní prostředí - EIA


Dnešní datum: 23. 05. 2019  | Hlavní stránka | Mapa stránek | Orientace na stránce | Fotografie rostlin | Rostliny ČR |  


Vyhledávání

Vyhledat text

Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.


TOPlist

Novela

Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA)  vstoupil v platnost 1. dubna 2015.


Divoká kuchařka * Merlíkový a laskavcový špenát, jednoduchá survival jídla
Mgr. Ivana Paukertová - Divoká kuchařka - 27. 08. 2016 (2464 přečtení)

Špenát z merlíku bílého Chenopodium album a z laskavce ohnutého Amaranthus retroflexus. Dvě chutná a výživná survivalová jídla, která připravíte za pár minut. Potřebujete jen oheň, ešus, vodu a znalosti.



merlík bílý, mladý - Chenopodium album
merlík bílý - příprava špenátu z merlíku bílého, Chenopodium album
© Ivana Paukertová 2016
příprava špenátu z merlíku - Chenopodium album
© Ivana Paukertová 2016
merlíkový  špenát - Chenopodium album
© Ivana Paukertová 2016
spařené listy merlíku bílého - Chenopodium album, jedlé listy
© Ivana Paukertová 2016

Na 18. ochutnávce divokých rostlin jsme obě jídla připravili. Je to velmi jednoduché: natrhat listy, omýt, několik minut vařit, slít a jíst. Jak nám to chutnalo? Podívejte se na celý článek. Pokud poznáte laskavec do rodu, nemusíte se bát záměn, laskavce jsou všechny jedlé. Skupinu druhů merlíku bílého si můžete splést s lebedami, zejména lebedou rozkladitou nebo lesklou, ale i všechny lebedy jsou jedlé.

Na přání jsem do tabulky připojila i výživové hodnoty takto připravených jídel, pro srovnání jsem přidala ochočený špenát. Mějte na paměti, že stejně jako špenát obsahují merlík i laskavec kyselinu šťavelovou, oba dva druhy vyšší množství než špenát. DDD = doporučená denní dávka podle vyhlášky číslo 450/2004 Sb. a novely 330/2009 Sb. Výživové hodnoty podle databáze USDA. Výživové hodnoty pro všechny druhy vařené, okapané, nesolené.

špenát z merlíku bílého - Chenopodium album
© Ivana Paukertová 2016

 

    DDD  ve 100 g
merlíku
% DDD ve 100 g
laskavce
% DDD ve 100 g
špenátu
% DDD
Voda g   88,9   91,49   91,21  
Energie kcal kcal   32   21   23  
Energie kJ kJ   134   88   96  
Bílkoviny g   3,2   2,11   2,97  
Tuky g   0,7   0,18   0,26  
Sacharidy g   5   4,11   3,75  
Vláknina g   2,1       2,4  
Cukry g   0,62       0,43  
Minerály                
Mangan mg 2 0,53 26 % 0,861 43 % 0,94 47 %
Měď mg 1 0,2 20 % 0,158 16 % 0,17 17 %
Draslík mg 2000 288 14 % 641 32 % 466 23 %
Fosfor mg 700 45 6 % 72 10 % 56 8 %
Hořčík mg 375 23 6 % 55 15 % 87 23 %
Selen μg 55 0,9 2 % 0,9 2 % 1,5 3 %
Vápník mg 800 258 32 % 209 26 % 136 17 %
Zinek mg 10 0,3 3 % 0,88 9 % 0,76 8 %
Železo mg 14 0,7 5 % 2,26 16 % 3,57 26 %
Sodík     29   21   70  
Vitamíny                
Vitamín A μg 800 391 49 % 139 17 % 524 66 %
Vitamín B1 - Thiamin mg 1 0,1 9 % 0,02 2 % 0,1 9 %
Vitamín B2 - Riboflavin mg 1 0,26 19 % 0,134 10 % 0,24 17 %
Vitamín B3 - Niacin mg 16 0,9 6 % 0,559 3 % 0,49 3 %
Vitamín B5 - Kyselina pantothenová mg 6 0,06 1 % 0,062 1 % 0,15 2 %
Vitamín B6 - Pyridoxin mg 1 0,17 12 % 0,177 13 % 0,24 17 %
Vitamín B9 - Kyselina listová μg 200 14 7 % 57 29 % 146 73 %
Vitamín B12 - Kobalamin μg 3 0   0   0  
Vitamín C mg 80 37 46 % 41,1 51 % 9,8 12 %
Vitamín D μg 5 0   0   0  
Vitamín E mg 12 1,85 15 %     2,8 23 %
Vitamín K μg 75 494,2 659 %     493,6 658 %
Kyselina šťavelová g       1,09   0,97  

Související články:
Divoký listový salát s violkou (07.04.2019)
Rajčatové smoothie s pěťourem (25.05.2018)
Ďáblův déšť s ptačincem (29.04.2018)
Vyolette (06.04.2018)
Půlnoční klobásky - Saucisse minuit (01.04.2018)
Ptačincový salát s mangovou zálivkou (28.03.2018)
Jarní salát s lípou a divokou brokolicí (30.04.2017)
Zelená bábovka (11.04.2017)
Divoké recepty v Envi café (05.03.2017)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2017 (18.02.2017)
Anketa: co byste rádi ochutnali v Envi café (08.02.2017)
Recepty Sama doma (24.10.2016)
Bezová varmuže (24.10.2016)
Mezní džem (hedgerow jam) (29.09.2016)
Několik receptů na smoothie se slézem (29.05.2016)
Několik receptů na kopřivové smoothie (29.05.2016)
Douglasková limonáda (27.05.2016)
Topinambury v Deku (12.05.2016)
Přesličková rýže (11.05.2016)
Studená šťavelová polévka (04.05.2016)
Kerblíková omáčka (27.04.2016)
Májový ptačincový salát (26.04.2016)
Sumachová limonáda (21.04.2016)
Kostivalové tuiles (17.04.2016)
Gruzínská prasiela z denivky plavé (16.04.2016)
Medvědí paradoxní salát (13.04.2016)
Pampeliškové čipsy (12.03.2016)
Šruchový salát s turankou kanadskou (15.07.2015)
Salát s řeřišnicí hořkou (27.06.2015)
Žaludové cookies (25.04.2015)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2015 (07.04.2015)
Zelení vodníci (04.04.2015)
Neunerlei Kräutersuppe - tradiční německá polévka (02.04.2015)
Divoká vaječná tlačenka (31.03.2015)
Odkazy na recepty z ochutnávky 30.3.2015 (30.03.2015)
Dělimáda (22.02.2015)
Božská Bloody Mary (19.02.2015)
Mrkev na mrkvi (18.02.2015)
Sardinky s krvavcem (24.01.2015)
Divoký lednový salát: sedmikráska, ptačinec, krvavec (22.01.2015)
Jablečný kompot s hrozny a komonicí (18.01.2015)
Žaludové vánoční cukroví (22.12.2014)
Hložinkový sýr, survival jídlo (20.12.2014)
Netýkavkové plody jako fazolky (30.09.2014)
7 receptů na kostival v těstíčku (27.09.2014)
Podzimní Jarovský salát (24.09.2014)
Salát Sherwoodského bezdomovce (23.09.2014)
Polévka ajiaco santafereño - gejzír chutí (07.08.2014)
Jahodový sbiteň s třezalkou (01.07.2014)
Bolševník se svíčkovou omáčkou (01.06.2014)
Smrkové linecké koláčky (31.05.2014)
Ruské šči s měsíčkem lékařským (29.05.2014)
Jehněčí karbanátky s kari a merlíkem (28.05.2014)
Dvoupatrová panna cotta z květů akátu a černého bezu (26.05.2014)
Mléčně kvašené listy divokých rostlin (20.05.2014)
Ruský nápoj Tarchun (19.05.2014)
Zeleninová polévka s bolševníkem (15.05.2014)
Pansotti con salsa di noci - ligurské těstoviny s ořechovou omáčkou (06.05.2014)
Podivná bramborová polévka (05.05.2014)
Preboggion, recept z východní Ligurie (02.05.2014)
Nanakusa-gayu, rýžová kaše sedmi bylin (24.04.2014)
Nakládané květy třešní sakur (20.04.2014)
Recept pro 4 osoby za jednu korunu - jarní špenát (17.04.2014)
Japonský pampeliškový jam (15.04.2014)
Šrucha zelná s majonézou (13.04.2014)
Itadori aneb jak vaří křídlatku v Japonsku (15.03.2014)
Akebi ohitashi - vařené výhonky akébie pětičetné (23.02.2014)
Hložinkový kečup (bezlepkový i ve variantě raw) (20.02.2014)
Žaludy nakládané v Deku (19.02.2014)
Japonská tempura z bohyšky (Hosta spp.) (15.02.2014)
Nokanzou ohitashi - japonská příloha z denivky plavé (14.02.2014)
Balva - ázerbajdžánská slézová polévka (08.02.2014)
Ázerbajdžánské kutaby se šťovíkem (07.02.2014)
Jinan dvojlaločný je jedlý - dneska bude párty (06.02.2014)
Domácí žaludová mouka a rychlý žaludový dort (05.02.2014)
Kinpiru (05.05.2009)
Recepty na jídla - topinambur hlíznatý (03.11.2008)
Výborná jedlá rostlina - ptačinec žabinec (23.10.2008)
Zapomenuté recepty: čokoláda z lipových plodů (16.09.2008)
[Akt. hodnocení: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět Informační e-mailVytisknout článek


Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.






Tento web používá redakční systém phpRS, napsaný v jazyce PHP.