Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí


 


 

 

 
 
Přehled prací Ceny Termíny Kvalifikace Pro zadavatele

 

Mgr. Ivana Paukertová
Řezáčova 28
624 00 Brno
IČO: 686 72 217
ivana@paukertova.cz
tel.:603 39 62 90

Autorizace
posouzení podle § 45i
(Naturové posouzení)

Zpracuji
  • Naturové posouzení - posouzení vlivu záměru na evropsky významné lokality (posouzení podle § 45i zákona 114/1992 Sb.)
  • přírodovědné průzkumy v rozsahu biologického hodnocení
  • oznámení podle přílohy č. 3 zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí
  • analýzu záměru, vyhodnocení možných střetů s ochranou přírody a návrhy na jejich optimální řešení
  • botanický a přírodovědný průzkum jako podklad projektu nebo příloha k žádosti o dotace
  • návrhy informačních tabulí pro ZCHÚ a EVL, přírodovědné naučné stezky, fotografie rostlin
  • botanické inventarizace chráněných území, VKP
  • inventarizaci dřevin
Často kladené otázky Průvodce investora procesem posuzování
vlivů na životní prostředí - EIA


Dnešní datum: 17. 11. 2018  | Hlavní stránka | Mapa stránek | Orientace na stránce | Fotografie rostlin | Rostliny ČR |  


Vyhledávání

Vyhledat text

Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.


TOPlist

Novela

Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA)  vstoupil v platnost 1. dubna 2015.


Jedlé rostliny * Léčivá a jedlá květena Riegrových sadů
Mgr. Ivana Paukertová - Jedlé rostliny - 10. 07. 2018 (325 přečtení)

Pro účastníky vycházky s Chemickým divadlem i pro ostatní zájemce jsem připravila přehled rostlin z Riegrových sadů, které mají léčivé účinky nebo jsou jedlé.



V tomto přehledu rostlin najdete jen stručné a neúplné poznámky pro použití, které vás mají inspirovat k dalšímu získání informací. Léčivé užití doporučuju dobře nastudovat z důvěryhodných a daleko obsáhlejších pramenů, rozhodně zde nezmiňuji všechny způsoby použití, všechna rizika ani všechny záměny. Důležité je dávkování, většinou léčivých rostlin se můžeme předávkovat a způsobit si tak menší nebo vážné zdravotní problémy (Všeho moc škodí, Rozdíl mezi lékem a jedem je v dávce). Herbář odkazuje na sedmidílný Herbář léčivých rostlin od autorů J. Janča, J. A. Zentrich (odkazy na Herbář neuvádím všude, jsou zejména u těch rostlin, kde je nejasné jméno nebo u druhů z šestého doplňujícího dílu). Pokud vás zajímá, kde tyto druhy najdete, vytvořila jsem pro vás Průvodce po jedlé a léčivé květeně Riegrových sadů, kde máte na výběr z dvanácti tras.

Barvínek menší Vinca minor léčivý, nejedlý. Obsahuje silně působící alkaloidy, může způsobit otravu. Některé alkaloidy barvínku se používají například na vysoký tlak.

Bez černý Sambucus nigra je stále oblíbená léčivá rostlina. Kromě bezinek se v kuchyni dají používat i květy, nejen na klasickou kosmatici, ale na ochucení mléčných a smetanových jídel. Je to středověký způsob ochucování jídel, patřící mezi zapomenuté bohatství našich předků a který se snažím vzkřísit. Příkladem budiž varmuža, která to s mou malou pomocí dotáhla až do televize a v přímém přenosu dostala dvakrát maximální počet bodů za chuť.

Bobkovišeň lékařská Prunus laurocerassus obsahuje toxické kyanogenní glykosidy, zralé peckovice bez semen jsou jedlé. Dříve se používala jako léčivá.

Borovice černá Pinus nigra má léčivé pupeny a jedlá semena.

Bršlice kozí noha Aegopodium podagraria má léčivé oddenky a jedlé listy. Opražená bršlice na ochutnávce

Břečťan popínavý Hedera helix je nejedlý, ale léčivý (Herbář léčivých rostlin 1.)

Břestovec západní Celtis occidentalis má jedlé plody, jako léčivý se používá na obklady a při žloutence.

Bříza bělokorá Betula pendula je známá svými močopudnými léčivými listy. Podobně jako u javorů se dá na jaře sbírat jedlá nasládlá míza, která se dřív používala i jako přípravek na vlasy. Existuje mnoho ruských a severských receptů z mízy, ale také z mladých listů a pupenů, například mléčně kvašené nebo nakládané.

Buk lesní Fagus sylvatica má jedlé bukvice a listy. Kůra a dehet se používají jako léčivé.

Cesmína ostrolistá Ilex má léčivé listy, které se používaly i na čaj. Plody a listy však obsahují neznámé toxické látky.

Česnáček lékařský Alliaria officinalis je jedlý a léčivý. Listy mají chuť po česneku, jedlé jsou i květy, plody a semena. Ochutnávka květů

Dřín jarní Cornus mas je léčivý, plody se používají proti horečce a střevním potížím. Z plodů se dělají zavařeniny.

Dřišťál obecný Berberis vulgaris je léčivý, prudce působící berberin v kůře kořenů působí antibakteriálně a proti horečce. Plody jsou oblíbené v kuchyních středního východu.

Dřišťál Thunbergův Berberis thunbergii, pěstovaný,  má podstatně méně chutné plody, léčivost stejná.

Dub červený Quercus rubra má podobné použití jako dub letní, žaludy mají více tříslovin.

Dub letní Quercus robur má léčivou kůru se stahujícími účinky. Žaludy jsou prastarou lidskou potravou, před jídlem je nutné je zbavit taninu.

Habr obecný Carpinus betulus je pokládán za nejedlý. Listy se používají na rány a k omývání očí. Abatyše Hildegarda má recept na habrovou polévku proti neplodnosti.

Heřmánek terčovitý Matricaria discoidea se svými léčivými účinky podobá heřmánku pravému, snad jen postrádá chamazulen a proto nemá protizánětlivé účinky. V kuchyni se používá na ochucování a vaří se z něj čaj. Našla jsem zmínky o tom, že má chutnat jako ananas.

Hloh Crataegus má léčivé květy, jedlé plody a pupeny. Hložinkový kečup

Hlohyně šarlatová Pyracantha coccinea je pěstovaný keř, neléčivý. Plody se zpracovávají na zavařeniny.

Hluchavka bílá Lamium album má mnoho léčivých použtí, zejména na ženské problémy. Jedlé jsou mladé listy a květy.

Hulevník lékařský Sisymbrium officinale je u nás málo známý i jako léčivá rostlina. V Zentrichově Herbáři je v 6. díle pod jménem hulevníkovec. Působí močopudně, podporuje odkašlávání, tlumí průjmy a podporuje hojení ran. Jeho účinek při obnově hlasu pokládá Zentrich za ojedinělý. V kuchyni se používají mladé listy, které svou ostrou chutí doplňují zejména saláty. Hulevník na ochutnávce

Jahodka indická Duchesnea indica se velmi podobá lesní jahodě. Kvete však žlutě a jahoda má kolem sebe větší krejzlík (odborně samozřejmě kalich a kalíšek). Plody jsou jedlé, chuť je rozporuplně popisována, někdy jako nedobrá, jindy výborná. Listy jsou jedlé vařené a nálev z listů má léčivé účinky. Čerstvé listy i jejich odvar se používají v Číně na obklady na rány, ekzémy, hadí uštknutí a při laryngitidě.

Jasan úzkolistý Fraxinus angustifolia je neléčivý, plody se používají k dochucování jídel.

Jasan zimnář Fraxinus ornus má sladkou mízu, která je jedlá. Dříve byla oblíbená jako projímadlo pro děti.

Jasan ztepilý Fraxinus excelsior má léčivé listy. Z několik minut vařených větviček bez listí vznikne čaj skvělé chuti. Dá se vařit po celý rok, nemusí se sladit a přirovnává se k zelenému čaji bancha. Najdete ho na několika ochutnávkách.

Javor babyka Acer campestre má též jedlou mízu. Kůra se používá proti cholesterolu a na omývání očí.

Javor dlanitolistý Acer palmatum je pěstovaný, neléčivý. Míza je jedlá.

Javor klen Acer pseudoplatanus poskytuje časně na jaře mízu, ze které se dá svařit javorový sirup, podobně jako z javoru kanadského. Míza není tak sladká, nejvyšší obsah cukru má z našich druhů invazní javor jasanolistý Acer negundo. Listy obou našich původních javorů se dříve dávaly v Polsku pod chleba a pečivo (jako pečící papír) na ochucení, klen má výrobku navíc dodat nasládlou příchuť. Na 13. ochutnávce jsme měli klenové pečivo. Kůra a lýko klenu se používají na omývání ran a při kožních problémech.

Javor mléč Acer platanoides je neléčivý, listy a míza mají stejné použití jako klen.

Javor stříbrný Acer saccharinum má jedlou mízu, semena a semenáčky. Kůra je léčivá, používá se na kašel, křeče a úplavici.

Ječmen myší Hordeum murinum má jedlá vařená semena, používají se jako piñole nebo se suší a melou na mouku. Rostlina má diuretické účinky.

Jerlín japonský Sophora japonica je široce používaný v čínské medicíně, patří mezi 50 základních druhů. V listech a nezralých plodech obsahuje rutin (pružnost cév), ale obsahuje i jisté množství cytisinu, který může tpůsobit nevolnost. Listy se po několikerém varu s výměnou vody používají ve východních kuchyních jako špenát, jedlé jsou i vařené květy.

Jetel plazivý Trifolium repens má jedlé listy, květy a vařené kořeny. Obsah kyanogenních glykosidů v listech kolísá. Podle mé zkušenosti bývají u nás jetelové listy častěji hořké než sladké (je potřeba před sběrem otestovat). Léčivé účinky má podobné jako jetel luční (Herbář léčivých rostlin 2.)

Jílek vytrvalý Lolium perenne má jedlé obilky s podobnými výživovými hodnotami jako má oves,obilky obsahují lepek. Občas je používaný jako léčivý (malárie, rakovina).

Jinan dvoulaločný Ginkgo biloba má dlouhou tradici v čínské medicíně. Obsahuje ginkolidy, které jsou účinné jako prevence i léčba migrény nebo cévních onemocnění. Semena jsou jedlá a oblíbená v asijských kuchyních, čínské, japonské, korejské a dalších. Vysoké dávky nebo dlouhodobé požívání může způsobit problémy, jinan má jako jedlý i léčivý i další omezení a kontraindikace. Dneska bude párty

Jírovec maďal Aesculus hippocastanum (v Herbáři jako kaštan ve druhém dílu) má léčivé plody a květy, působí zejména na oběhový systém, ale i na funkci nadledvinek. Tinktura se míchá s jinanovou a stejně jako u jinanu musíme velmi dobře znát rizika a omezení. Plody mají vysoký obsah saponinů, proto jsou ekologičtější volbou než mýdlové ořechy (odpadá doprava přes půl planety).

Jírovec pleťový Aesculus x carnea je hybrid, jedním z rodičů je jírovec maďal. Kvete červeně. Semena se používají podobně, léčivé účinky nejsou známy.

Jitrocel kopinatý Plantago lanceolata je známou léčivu rostlinou. Jeho listy se dají použít v kuchyni, například smažené v těstíčku, jako zelenina anebo v exotických afrických receptech jako náhrada rostliny bitterleaf (Vernonia amygdalina). Semena se používají jako u následujícího jitrocele většího.

Jitrocel prostřední Plantago media je léčivý a jedlý, použití v kuchyni stejné jako u ostatních, léčivé účinky podobné.

Jitrocel větší Plantago major má také léčivé účinky a jedlé mladé listy. Listy jsou však vláknité, v kuchyni mají proto větší význam semena, která se snadno sklízejí. Dají se používat na pečivo jako mák nebo kmín. Ve vodě semena nabobtnají jako chia, i když jim to trvá o hodně déle, a mají i podobnou chuť – tedy nijakou. Na ochucení „jitrocelového pudinku“ se dají použít recepty na přípravu chia.

Kakost maličký Geranium pusillum je druh nejedlý. V Indii je používán jako léčivý.

Kapustka obecná Lapsana communis má jedlé listy, léčivá není.

Kaštan setý Castanea sativa má jedlé plody. Listy se používají ve Středozemí k výrobě sýrů. Kůra a listy mají léčivé účinky, staví krvácení, průjm, jsou protizánětlivé, podporují vykašlávání, působí na horečku, revmatismus a mají i další účinky. V Riegrových sadech jsem našla jen kultivar s panašovanými listy - obecně platí pravidlo, že na léčivé účinky jsou kultivary nevhodné.

Kdoulovec ozdobný Chaenomeles speciosa je nepůvodní, má jedlé plody. Používají se v kuchyni úplně stejně jako kdoule, jsou o něco kyselejší. Jsou léčivé, používají se na nevolnost, klouby, křeče. Velmi podobný kdoulovec japonský Chaenomeles japonica léčivý není, v kuchyni se jeho plody používají stejně.

Kerblík lesní Anthriscus sylvestris má jedlé listy a vařený kořen. Kořen se používá i jako tonikum, listy však bývají v 99% hořké. Příbuzný jednoletého kerblíku třebule.

Kokoška pastuší tobolka Capsella bursa-pastoris příznivě ovlivňuje krvácení a močové problémy. Lihové mazání se používá na ochablé svaly. V kuchyni upotřebíme mladé listy do salátů a jako zeleninu, plody ostřejší chuti do salátů nebo na divokou hořčici.

Kontryhel Alchemilla je jedlý a léčivý. Z hlediska botanického naše kontryhely patří k velmi obtížně určitelným druhům, jsou velmi podobné a velmi proměnlivé. Kontryhely mají jedlé listy a vařený kořen, jsou však často hořké. Pomáhá při široké škále ženských potíží, má i účinky hemostatické.

Kopřiva dvoudomá Urtica dioica má podle J. A. Zentricha mimořádné působení, výčet jejích příznivých účinků je opravdu dlouhý. Nejlepší je sbíraná na jaře do poloviny května, a to se týká léčivých vlastností i její chuti jako kuchyňské suroviny. Letní nebo podzimní kopřivový špenát není příliš dobrý, na rozdíl od jarního, který je chuťově vynikající a často lepší než špenát klasický. Možná je to i těma vláknama, třeba si ještě vzpomenete ze školy, že kopřiva je i rostlina textilní. Mimo jarní období je lepší používat kopřivu do zeleninových směsí, s výrazným kořením nebo ji sušit na pozdější použití, například do zimních polévek nebo umletou na kopřivovou mouku. Zelená bábovka   Několik kopřivových receptů na ochutnávce

Kuklík městský Geum urbanum je nejen léčivý, ale jeho oddenek se dá použít na ochucení piva.  Malé kořínky mají chuť po hřebíčku a používají se na ochucení různých jídel. I kuklík byl na několika ochutnávkách.

Lebeda rozkladitá Atriplex patula je jedlá, chuť listů není tak delikátní jako u merlíku. Některé zdroje pokládají za jedlá i semena, ale zralá semena se dají použít také jako projímadlo přirovnávané k hlavěnce dávivé (ipecacuanha). Samozřejmě bude záležet na množství.

Lebeda zahradní Atriplex hortensis má diuretické a posilující působení. Druh se i dnes pěstuje na špenát.

Lípa americká Tilia americana je druh americký, u nás zřídka pěstovaný, odlišuje se velkými listy (5-20 cm dlouhé). Má léčivé lýko, kůru, květy i listy. Nadužívání čaje z květů může způsobit potíže se srdcem, Zentrich uvádá i blest hlavy. Staré květy mají narkotické účinky. Jedlé jsou listy, míza (sirup), květy. Z plodů a květů se vyrábí lipová čokoláda.

Lípa obecná Tilia x vulgaris je hybrid dvou našich původních druhů, lípy srdčité a lípy velkokvěté. Tedy i použití je stejné jako u rodičů.

Lípa srdčitá Tilia cordata je známá léčivá rostlina. Méně známé je její použití v kuchyni, mladé lístečky do salátů, poupata do salátů a zeleninových jídel, květy bez listenu na ochucení mléka a smetany a mleté pražené plody jako náhražka kafe. Za války se uvažovalo i o průmyslové výrobě lipové čokolády.   Salát z lipových listů

Lípa stříbrná Tilia tomentosa je léčivá, čaj z květů je proti horečce, zvyšuje pocení a uklidňuje. Listy jsou jedlé a i z tohoto druhu se vyrábí čokoláda. Rozlišíme podle svítivě bílého rubu listů.

Lipnice luční Poa pratensis L. (mimochodem Kentucky Bluegrass) je neléčivá, má jedlá semena.

Líska obecná Corylus avellana je samozřejmě jedlá. Kůra, listy, jehnědy a plody jsou někdy používány jako léčivé. Účinky jsou stahující, zvyšující pocení, proti bolesti zubů, olej se používá u kojenců.

Líska turecká Corylus colurna má jedlá semena, jako léčivá se používají na posílení.

Locika kompasová Lactuca serriola je ségra lociky seté, tedy salátu. Pokud na zahradě porostou poblíž sebe, budou se křížit. Potomek bude mít znaky obou rodičů, takže asi neudělá příliš velkou hlávku, listy nebudou tak velké a křehké a možná bude mít na středním žebru pichlavé ostny, tak jako má locika kompasová. Jméno kompasová dostala podle listů, postavených kolmo a jedním směrem. Věřilo se, že ukazují světové strany. Mladé listy jsou jedlé, dospělá rostlina je středně toxická. Podobně jako další druhy locik produkuje lactuarium s léčivými účinky, které bylo dříve v lékařství oblíbené.

Lopuch větší Arctium lappa má léčivý a jedlý kořen, v Japonsku se pod jménem gobo tradičně pěstuje jako kořenová zelenina. Méně známé je to, že jedlé jsou i další části – oloupaná lodyha, chutí i křupavostí připomínající kedlubnu a někdy i chuť hrášku, důkladně oloupané řapíky zbavené vláken (případně spařené), které někteří francouzi přirovnávají k chuti artyčoků a jako artyčoky se po ostříhání ostnů prý dá použít i květní úbor, známá kudlibabka. Zajímavý je i ruský recept na povidla z kořenů.

Mahalebka obecná Prunus mahaleb má jedlé plody a vyloupaná semena. Semena se používají v kuchyních středního východu jako koření pro sladká jídla. Dá se koupit  u nás pod jménem mahlab. Semena mají též léčivý účinek na posílení. Sušenky - ochutnávka

Mahónie cesmínolistá Mahonia aquifolium má jedlé plody a květy, v malém množství. Rostlina obsahuje alkaloidy příbuzné berberinu, v malých dávkách podporují trávení, ve velkých dávkách vyvolávají zvracení a působí jako hypnotikum. Kořen nebo kůra z kořene se používá jako léčivá, má antibiotické účinky a řadu dalších použití, namátkou psoriáza, syfylis, krvácení a další. Berberin má i protinádorovou aktivitu. Plody se používají jako mírné projímadlo.

Máchelka srstnatá Leontodon hispidus je jedlá a léčivá, kořeny se praží na kávu. Patří do sardinské směsi erbuzzu.

Merlík bílý Chenopodium album je v současnosti považován za škodlivý plevel. K potravinám však patřil již v době železné, o čemž svědčí archeologické nálezy v zásobárnách. Jeho semena byla nalezena také v žaludcích mumií (lidí z bažin), i u nás se našlo několik tisíc semen při archeologickém průzkumu v Kroměříži. V Americe stejně jako v Evropě je zavrhován a huben, zatímco v Asii a v Africe se pěstuje jako listová zelenina a pro semena. V Indii se nazývá bathua. Semena mají vysokou výživnou hodnotu, jsou bohatá na proteiny, vitamín A, vápník, fosfor a draslík (quinoa je také merlík). Ve 100 g syrových listů merlíku je téměř celá denní dávka vitamínu C (96%), přibližně dvě třetiny denní dávky vitamínu A a přibližně třetina dávky vitamínu B2, vápníku a manganu. Sušené listy mají dvojnásobek bílkovin než mouka. Navíc patří merlík k chuťově nejlepším divokým zeleninám, dá se jíst jen spařený, s máslem a solí a i v této jednoduché úpravě patří k lahůdkám. Kvůli obsahu kyseliny šťavelové se podobně jako u špenátu nedoporučuje konzumaci přehánět a ze stejného důvodu se doporučuje spaření před jídlem (což obsah vitamínu C sníží na 46%, viz článek). Listy i semena mají i léčivé účinky, podrcené listy hojí štípnutí od komárů a jiného hmyzu (komár byl experimentálně ověřen).

Měrnice černá Ballota nigra uklidňuje a uvolňuje křeče a napětí. Používá se při kinetózách, žaludečních neurózách, těhotenském zvracení. Obklady mírní dnu, kloubní potíž a ischialgie. Jedlá není, nejspíš proto, že docela smrdí.

Mléč zelinný Sonchus oleraceus se používá v mnoha kuchyních světa, japonské (nogeshi), čínské (kŭcài), řecké (zohos, uvádí už Plinius), novozélandské (puha, rauriki), italské (grespino, scixèrbua, cardilli), britské (common sowthistle), německé (Gemüse-Gänsedistel), ruské (oсо́т огоро́дный), francouzské (laiteron maraîcher), reunionské a dalších. Používají se mladé listy do salátů, polévek, nádivek. Ve 100 g listů je asi polovina denní dávky vitamínu C. Podobně se používá mléč drsný Sonchus asper, oba druhy mají i léčivé účinky. Patří do erbuzzu a preboggion.

Mléčka zední Mycelis muralis je neléčivá, má jedlé listy.

Modřín opadavý Larix decidua má jedlé lýko, mízu a bílý sladký výměšek jehlic. Léčivý je balzám (Balsamum laricis, Terebinthina laricina) získávaný z pryskyřice, kůra, dřevo a vršky větviček. Používá se na inhalace při zánětech dýchacích cest a na koupele.

Mochna plazivá Potentilla repens je jedlá a léčivá.

Opletka obecná Fallopia convolvulus je neléčivá, má jedlá semena. Opletka je příbuzná pohance, i semena se podobným způsobem používají. Jsou malá a obaly semen se musí důkladně odstranit.

Orsej jarní Ficaria verna obsahuje s výjimkou nejmladších lístků (do květu) dráždivý protoanemonin, který se rozkládá varem a sušením. Jedlé jsou mladé syrové lístky na jaře, později vařené listy a vařené hlízky, kterým se dřív říkalo mana. Jako léčivý se orsej po tisíc let používá na hemoroidy a vředy. Používá se i do mastí na vnější užití. Je součástí italské směsi preboggion a dala jméno receptu Pansotti con salsa di noci.

Ořešák královský Juglans regia má jedlou i mízu, nezralé plody se nakládají. Listy jsou léčivé, obsahují juglon. Působí silně protizánětlivě a protibakteriálně, také koupele mají řadu účinků. Na ledvinové kameny je olej z ořechů, na rozedmu plic víno z listů.

Pajasan žláznatý  Ailanthus altissima má jedlé vařené listy, které se používají jako nouzová potrava. Na Západě tradici jako léčivý nemá, používá se na široké množství problémů zejména v Orientu, ale také v Číně. Pyl je alergenní, pach listů může způsobit nauseu.

Pámelník bílý Symphoricarpos albus je léčivý (Herbář, díl 6), bobule jsou někdy udávané jako jedlé a také jedovaté, toxicita je však sporná. Tento nepůvodní druh má tradici zejména v Americe, používalo ho několik kmenů severoamerických Indiánů. Používá se kořen, plody, listy. Použití je široké, v současné době se nedoporučuje použití vnitřní, nebo pouze pod lékařským dozorem (injekce připravené z kořenu do svalu, na zvýšení imunity). Vnější použití zahrnuje omývání, obklady nebo koupele na rány, vředy, popáleniny, svědění, vyrážky, výplachy očí, bradavice. Příbuzný pámelník červenoplodý Symphoricarpos orbiculatus se používá na léčbu očí.

Pampeliška „smetánka“ Taraxacum sect. Ruderalia tady jí vynechám, ať to není tak dlouhé, píšu o ní jinde (sansai). Pampeliškové čipsy

Pelyněk černobýl Artemisia vulgaris patří mezi léčivé rostliny. Obsahuje hořčiny a proto se v malém množství používá na okořenění jídel pro lepší trávení, zejména těch tučných. V Japonsku je někdy řazen mezi sansai, japonskou horskou zeleninu a přidává se do směsi na tempuru. V Koreji se používá k ochucení tradičního jídla na Nový rok.

Pelyněk estragon Artemisia dracunculus má svou slávu v našich krajích už za sebou, i v kuchyni i jako léčivý. Je výrazně žlučopudný, mírně močopudný, zlepšuje trávení, je doporučován jako léčivé koření. Stále se používá ve francouzské kuchyni a v kuchyních střední Asie. Asi nám v současné době chybí muži jako král a císař Karloman Franský, který dal rozkaz k jeho pěstování v klášterních zahradách. Nápoj Tarchun

Penízek rolní Thlaspi arvense je jedlý. Má charakteristické plody podle kterých dostal jméno. Jedlé jsou listy, květy a plody, občas může být nahořklý. Jak chutnají plody a na fotku se můžete podívat na jednu z ochutnávek.

Pcháč obecný Cirsium vulgare má jedlé květy, kořeny, listy. Sušené květy se používají na srážení mléka, jedlá jsou i opražená semena. Neléčivý.

Pcháč rolní (oset) Cirsium arvense je léčivý (Herbář léčivých rostlin 3.) a je pokládán za jedlý (listy, kořeny, stonek). Vyzkoušela jsem kořeny a stonky syrový i vařený, ale měl ve všech úpravách hnusnej ocas.

Písečnice douškolistá Arenaria serpyllifolia má jedlou nať, používá se do směsí. Má účinky čistící, diuretické, potlačuje horečku a kašel.

Popenec obecný Glechoma hederacea je jedlý a léčivý. Je velmi účinný na kašel, má mnoho dalších účinků, například chrání játra. V kuchyni se používá nasekaný nadrobno jako koření.

Pryskyřník prudký Ranunculus acris se používá jako léčivý v tibetské medicíně. Stejně jako většina zástupců čeledi pryskyřníkovitých obsahuje protoanemonin, který je dráždivý a může způsobit silnou bolest a pálení sliznic. Jeho použití ( a to i vnější, na obklady) je nutno velmi dobře znát a mít originální recepty.

Ptačí zob obecný Ligustrum vulgare je nejedlý. Vnitřní léčivé použití není doporučeno, může způsobit alergii. Vnější užití je bezpečné a účinné, působí svíravě a hojivě.

Ptačinec prostřední (žabinec) Stellaria media je nejen léčivý, ale i jedlý. Jeho křehká nať delikátní chuti vynikne zejména syrová v salátech. Klikněte si pro léčivé účinky a záměny a mám tu i houf receptů.

Pýr plazivý Elytrigia repens je třeskutě léčivý a navíc jedlý. Oddenky jsou nasládlé a dají se vařit a přidávat do zeleninových směsi. Po usušení se dají umlít na mouku, ruský lovecký chléb je celý z mouky pýrové. Chleba vykyne, udělá kůrku a vůbec všeobecně vypadá jako chleba. Jediný rozdíl je, že se s ním musí zacházet jako s bezlepkovým a musí se péct ve formě. Nemá však dobrou chuť, při ochutnávání ho několik z nás přirovnávalo k pilinám. Dokud celý postup nedoladím (možná tam nějaké myšky v pokusu byly) doporučuji zatím pýrovou mouku přidávat do pečiva v menším množství (10-15%) zejména pro její léčivé účinky.

Rozchodník nádherný Sedum spectabile je další problematický druh. Někdy udávaný jako jedlý, někdy jen v nepatrných množstvích, neboť může způsobit trávicí problémy. I drsňák Henschel hovoří v případě rodu Sedum o střídmosti a opatrnosti a hodnotí ho stupněm 2 (jako potravina stále ještě použitelné, kromě průjmu a nutkání na zvracení žádné problémy). Je i léčivý.

Rozrazil břečťanolistý Veronica hederiflia je nejedlý. Jako léčivý je diuretický, používá se na omývání vředyů ekzémů, popálenin.

Rozrazil perský Veronica persica je léčivá, používají ji v Kašmíru pod jménem Poeathkaich na vyrážky a špatné trávení.

Rozrazil rezekvítek Veronica chamaedrys má jedlé listy, dělal se z nich čaj, dříve byl oblíbený k léčbě kašle, astma, katarů. Používá se na omývání pokožky a říká se, že je účinný na svědění.

Rozrazil rolní Veronica arvensis je nejedlý. Jako léčivý je diuretický, používá se na omývání vředyů ekzémů, popálenin (jako r. břečťanovitý).

Ruj vlasatá Cotinus coggygria může způsobit citlivým lidem kontaktní dermatitidu. Některé prameny udávají listy jako jedlé, s mangovou vůní, jiné prameny jejich konzumaci poměrně důrazně nedoporučují. Dřevo žluté barvy se používá cholagogum (zvyšuje vylučování žluči), proti horečce a na oční problémy.

Růže Rosa, jedlé jsou i pěstované kultivary. Kromě obligátních šípků je mezi nimi i řada receptů z květů (například Thajský salát s růží). Divoká vaječná tlačenka

Řebříček obecný Achillea millefolium je známý jako léčivá rostlina, mladé lístky se dají použít i k ochucování pomazánek, polévek a slaných jídel.

Řeřicha rumní Lepidium ruderale má tak výrazné účinky na močové kameny, že ji J. A. Zentrich nazývá drtič. Zlepšuje krevní obraz a krvetvorbu, dezinfikuje a podporuje trávení. Na vylučování močového písku se kombinuje s kokoškou, rdesnem ptačím, jehlicí a tymiánem. Má excelentní ostře pikantní chuť, podobnou řeřiše seté, která se pěstuje na vatě. Hodí se zejména do pomazánek a jako čerstvá příloha.

Sakura ozdobná Prunus serrulata není léčivá, ale květy se používají na jídlo, zejména v Japonsku. Nakládané sakury

Sedmikráska obecná Bellis perennis má jedlé listy a květy. Květy a nať mají léčivé účinky, používají se na odkašlávání, proti zánětům, na omývání ran, vyrážek, ekzémů, lupénky. Sedmikráskové tzatziky na ochutnávce

Sléz přehlížený Malva neglecta je léčivý, díky obsahu slizu chrání sliznice, má podobné použití jako sléz lesní. V kuchyni se jeho listy hodí do salátů, do polévek a jiných slaných jídel. Má nasládlou, lehce slizovitou chuť. Byl na několika ochutnávkách a jsou tu čtyři recepty: Balva z Ázerbajdžánu, Salát Sherwoodského bezdomovce z Prahy, italské preboggionsmoothie se slézem.

Smrk omorika Picea omorika je neléčivý, má jedlé jehnědy, nezralé šištice, lýko, semena a mladé výhonky.

Smrk pichlavý Picea pungens je neléčivý. Má jedlé nezralé šištice, semena (malá) a mladé jarní výhonky. Lýko je pokládáno za nouzovou potravu. V naší přírodě neroste, najdeme jen výsadby. Od našeho původního smrku ztepilého Picea abies odlišíme podle pichlavosti jehličí. Smrk ztepilý je navíc i léčivý (pryskyřice a dehet), použití v kuchyni je stejné. Smrkové linecké koláčky.

Srha říznačka Dactylis glomerata je nejedlá, má ale léčivé účinky.

Střemcha obecná Prunus padus má léčivou kůru, působí diureticky, zmírňuje horečku a bolesti, uklidňuje. Je jedlá, z plodů se dělají zavařeniny, v Rusku se zpracovávaí na střemchovou mouku. Jedlé jsou i květy a vařené mladé listy a semena.

Sveřep střešní Bromus tectorum má jedlá semena, používají se jako nouzová potrava nebo opražené na kafe. Pasta ze semen se používá na obklady při bolestech hrudníku.

Svída krvavá Cornus sanguinea je léčivá, používá se na horečky, jako stahující a dávidlo. Plody se někdy pokládají za jedlé, ačkoliv mohou vyvolat zvracení. Ze semen se lisuje jedlý olej, který se dá používá i na výrobu mýdel.

Svízel bílý Galium album má jedlou nať. Je léčivý, uklidňuje křeče, léčí ledvinové kameny a hojí rány.

Svlačec rolní Convolvulus arvensis se používá do likérů, o léčivých účincích píše Korbelář „drastické laxativum“.

Šalvěj lékařská Salvia officinalis není rostlinou z naší přírody, je pěstovaná a občas zplaňuje. Má široké léčivé použití, při delším použití nebo předávkování může způsobit potíže. Listy a květy jsou jedlé, používají se na ochucování jídel a na zlepšení jejich trávení. Též se nakládají.

Šeřík obecný Syringa vulgaris se používá v kuchyni na ochucování sladkých jídel (květy) a smažení v těstíčku. Léčivé účinky plodů a listů jsou zmiňovány proti malárii, horečce a jako tonikum. O jeho léčivosti píše okrajově i J. A. Zentrich.

Šťovík kadeřavý Rumex crispus a šťovík tupolistý Rumex obtusifolius jsou dva druhy, jejichž použití v kuchyni se výrazně liší od použití šťovíku lučního. Zatímco šťovík luční má chutné listy, listy těchto dvou druhů jsou jedlé až po dvojnásobném krátkém varu. Ani tak není jejich chuť nijak delikátní. Vařená semena se často přirovnávají k pohance a dají se jíst i syrová nebo pomletá na mouku. Ta se pak přidává do různých těst.

Tis červený Taxus baccata je keř nebo strom, v přírodě vzácný, ale hojný v městských výsadbách. Je léčivý, smrtelně jedovatý a jedlý. Jedlý je pouze červený míšek bez semene, ostatní části tisu obsahují toxické pseudoalkaloidy, označované jako taxin. Vysazovaný tis japonský je vzhledem velmi podobný a i podobně toxický.

Tis prostřední Taxus media se velmi podobá tisu červenému, má jedlý míšek a udává se vyšší obsah toxinů.

Tolice setá Medicago sativa je známá jako alfalfa. Ačkoliv je oblíbená, má řadu omezení a rizik, která už tak známá nejsou. Vojtěška je výživná, jedlé jsou listy a semena, která se jí i naklíčená. Má řadu léčivých účinků, například obsahuje fytoestrogeny.

Topol bílý (linda) Populus alba má jedlé lýko, listy jsou bohaté na vitamín C, používají se jako nouzová potrava. Kůra obsahuje salicyláty a má tedy jejich léčivé účinky.

Topol kanadský Populus x canadensis je hybrid. Kůra obsahuje salicyláty. 

Topolovka růžová Alcea rosea má jedlé oloupané stonky, poupata, květy a listy. Léčivé účinky jsou nejsilnější u tmavěčervených květů, chrání sliznice, obsahuje fytoestrogeny které mírní ženské potíže. Má i další účinky. Je u nás nepůvodní, jen pěstovaná.

Trnovník akát Robinia pseudacacia pochází z Ameriky, u nás je nepůvodní a invazní. S výjimkou květů je celý mírně toxický. Květ má mírné účinky močopudné, žlučopudné, protikřečové, zlepšuje trávení. Jedlá jsou poupata a květy. Pannacotta z květů

Truskavec ptačí (rdesno ptačí) Polygonum aviculare má jedlé mladé výhonky, listy a semena. Semena se používají jako pohanka. Nať jsem zkoušela ochutnat a žádná dobrota to nebyla. Ale už taky nebylo žádné jaro.

Třešeň ptačí Prunus avium má léčivé plody, v třešních je vysoký obsah jódu, působí protirevmaticky a léčí dnu. Léčivé jsou i stopky, pomáhají při bílkovině v moči. Třešňová šťáva se používá jako pleťová voda. Koupele z listu působí proti revmatismu. Třešňové listy se někde přidávají k okurkám do nálevu.

Tulipán zahradní Tulipa x gesnerana je kulturní druh, v přírodě neznámý. Není léčivý, cibule jsou jedlé, u citlivých lidí však více než 5 kusů denně může způsobit problémy. Ve středověku byl oblíbený tulipánový sirup z květů.

Turanka kanadská (dříve turan) Conyza canadensis pochází ze severní Ameriky a jako léčivá u nás nemá tradici. Jako o léčivé o ní píše J. A. Zentrich v 5. díle Herbáře, kde přebírá americké zkušenosti. Je močopudná, podporuje látkovou výměnu a je účinná při bronchitidě. Sbírá se kvetoucí nať, a listy i květy jsou též jedlé. Mají ostrou chuť, hodí se na okořenění salátů a slaných jídel. Ve své domovině má jméno zhouba blech, olej z turanky blechy odpuzuje. Recept na šruchový salát s turankou.

Vlaštovičník větší Chelidonium majus obsahuje alkaloidy a proto patří mezi silně působící léčivé rostliny. V minulosti byl velmi oblíben. Ve dvou nebo třech vodách vyvařené listy se dají použít jako jednorázová nouzová potrava.

Zimostráz vždyzelený Buxus sempervirens je rostlina léčivá a smrtelně jedovatá (Herbář díl 6, krušpánek, str. 126). Tinktura z listů má léčivé působení, ale i jistou toxicitu. Používá se proto raději zevně na kloktadla, obklady na ekzémy a plísně. Listy se přidávaly do piva místo chmelu. Nálev z listů se používá na masáže proti padání vlasů.

Zlatice převislá Forsythia suspensa se používá v čínské medicíně tisíce let, patří mezi 50 základních druhů. Má mnoho účinků, je antibakteriální, posluje srdce, nervy a žlučník. Užívají se květy, plody a listy. Obsahuje phillyrin účinný při obezitě. Mladé listy sa jí vařené. Příbuzná zlatice prostřední Forsythia x intermedia s celistvými listy je pokládána za nejedlou a neléčivou, jedním z rodičů je však zlatice převislá.

Zlatobýl kanadský Solidago canadensis je invazní potvora. Jedí se vařené mladé výhonky a květenství. Semena se používají na zahušťování polévek a z listů a květenství se dělá čaj. Má i léčivé účinky, Zentrich (Herbář léčivých rostlin 1. ) však soudí, že zdaleka nedosahují léčivých účinků našeho původního druhu celíku zlatobýlu Solidago virgaurea, který má nyní platné české jméno zlatobýl obecný.

Z celkového počtu 150 druhů je léčivých a jedlých 86, pouze jedlých 15, pouze léčivých 15, problematických 13, nejedlých a neléčivých 6, údaje chybí k 15 druhům.

Vysquatované záhonky v politické a/nebo byrokratické nemilosti na ulici Slavíkova a Na Švihance:
bohyška Hosta má jedlé jarní výhonky (sansai) a květy, neléčivá. Salát z bohyšky
aksamitník rozkladitý (afrikán) Tagetes patula je léčivý a jedlý. Celá rostlina je močopudná, uklidňující, používá se na trávící problémy, zevně na omývání očí a revmatismus. Sušené květy aksamitníků jsou v Gruzii tradičním a oblíbeným kořením, prodávají se pod jménem imeretinský šafrán (имеретинский шафран). V kuchyni je teoreticky možné použít všechny druhy aksamitníků, ale za nejvhodnější se pokládají druhy aksamitník rozkladitý Tagetes patula, u nás běžně pěstovaný (ten nízký), aksamitník vzpřímený Tagetes erecta, taktéž běžně pěstovaný (ten vysoký). Stejně však jíme aksamitník v potravě, většina z nás aniž by o tom tušila. Izolovaný lutein z aksamitníku vzpřímeného se používá jako potravinářské barvivo E161b, přibarvují se s ním hořčice, cukrovinky, rybí jídla, sirupy, nápoje, majonézy i jahodová zmrzlina. Gruzínská prasiela
macešky Viola x wittrockiana má jedlé květy a listy, neléčivá
netřesk střešní Sempervivum tectorum je pěstovaný, má jedlé mladé listy, šťáva na nápoje. List a šťáva mají též léčivé účinky, na ušní nemoci, působí hojivě na sliznice a spáleniny.

Souhrn:
V Riegrových sadech jsem našla celkem 158 druhů. Z tohoto počtu je 92 jedlých a léčivých, jen jedlých 17, jen léčivých 15, léčivých s problematickou jedlostí (sem řadím protichůdné a nevyjasněné informace) 13, nejedlých a neléčivých 6, data chybí k 15 druhům.

Zdroje: J. Janča, J. A. Zentrich (1994-1999): Herbář léčivých rostlin, díly 1-6, Plants For A Future pfaf.org, J. Baloun (1989): Rostliny způsobující otravy a alergie

 

Jedlá a léčivá květena Riegrových sadů - Graf podílu jedlých a léčivých rostlin v Riegrových sadech v Praze


Související články:
Průvodce po jedlé a léčivé květeně Riegrových sadů (10.07.2018)
Ochutnávka léčivých receptů a planých rostlin 23. (Praha, Prádelna café) (25.06.2018)
Jedlé a léčivé rostliny na Staré plovárně v Jihlavě (04.06.2018)
Čistící smoothie s ptačincem podle Celie (20.02.2018)
Ochutnávka planých rostlin 20. (Beskydská smršť) (23.09.2017)
Ochutnávka planých rostlin 22. (sraz N) (15.09.2017)
Ochutnávka planých rostlin 21. (přednáška Vsetín) (15.09.2017)
Ochutnávka planých rostlin 19. (Ekofilm) (11.04.2017)
Jedlá a léčivá květena Brnoxu (09.01.2017)
BRNOX - o průvodci brněnským Bronxem a také o jeho květeně (09.01.2017)
Ochutnávka planých rostlin 18. (sraz N) (27.08.2016)
Ochutnávka planých rostlin 11. (sraz rR) (12.07.2016)
Ochutnávka planých rostlin 15. (Geomon) (11.07.2016)
Ochutnávka planých rostlin 16. (Psraz) (10.07.2016)
Jedlé rostliny v Brně - parčík na Žerotínově náměstí (17.06.2016)
Ochutnávka planých rostlin 17. (Vegepárty) (28.05.2016)
Vesnovka obecná - divoká brokolice (22.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 14. (Envi) (20.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 13. (přednáška Kopřivnice) (18.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 12. (festival Udělej most) (17.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 10. (Letní kurz) (23.07.2015)
Ochutnávka planých rostlin 9. (Putování za jedlými rostlinami) (04.06.2015)
Haluzická ochutnávka (č.2) planých rostlin v grafech (27.04.2015)
Ochutnávka planých rostlin 8. (Jarní kurz) (24.04.2015)
Aprílová miniochutnávka jídel v Brně (19.04.2015)
Ochutnávka planých rostlin 7. (Jedlá divočina) (18.04.2015)
Erbuzzu, směs divokých rostlin ze Sardínie (23.02.2015)
Silvestrovská žaludová miniochutnávka a silvestrovský minirecept (17.01.2015)
Ochutnávka planých rostlin 6. (19.12.2014)
Ochutnávka planých rostlin 5. (02.10.2014)
Čím nahradit guascas? A co takhle originál? (01.08.2014)
Botanická poradna: česnek podivný Allium paradoxum (05.05.2014)
Preboggion, italská kulinářská ingredience (01.05.2014)
Rostliny japonského svátku Nanakusa-no-sekku (24.04.2014)
Sansai aneb japonská horská zelenina u nás (14.04.2014)
Ochutnávka planých rostlin 4. (21.12.2013)
Ochutnávka planých rostlin 3. (07.10.2012)
Tabulka chuti jedlých rostlin (23.02.2010)
Denivka plavá (06.02.2010)
Srážení mléka za pomoci rostlin - praktický pokus (19.01.2010)
Výhodné kombinace (28.11.2009)
Rostlinná syřidla (02.07.2009)
Ptačinec žabinec jako léčivá rostlina (22.10.2008)
Ochutnávka planých rostlin 2. (17.07.2008)
Jedlé rostliny 1. květy (09.06.2008)
Ochutnávka planých rostlin 1. (29.04.2008)
[Akt. hodnocení: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět Informační e-mailVytisknout článek


Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.





Tento web používá redakční systém phpRS, napsaný v jazyce PHP.