Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí


 


 

 

 
 
Přehled prací Ceny Termíny Kvalifikace Pro zadavatele

 

Mgr. Ivana Paukertová
Řezáčova 28
624 00 Brno
IČO: 686 72 217
ivana@paukertova.cz
tel.:603 39 62 90

Autorizace
posouzení podle § 45i
(Naturové posouzení)

Zpracuji
  • Naturové posouzení - posouzení vlivu záměru na evropsky významné lokality (posouzení podle § 45i zákona 114/1992 Sb.)
  • přírodovědné průzkumy v rozsahu biologického hodnocení
  • oznámení podle přílohy č. 3 zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí
  • analýzu záměru, vyhodnocení možných střetů s ochranou přírody a návrhy na jejich optimální řešení
  • botanický a přírodovědný průzkum jako podklad projektu nebo příloha k žádosti o dotace
  • návrhy informačních tabulí pro ZCHÚ a EVL, přírodovědné naučné stezky, fotografie rostlin
  • botanické inventarizace chráněných území, VKP
  • inventarizaci dřevin
Často kladené otázky Průvodce investora procesem posuzování
vlivů na životní prostředí - EIA


Dnešní datum: 21. 03. 2019  | Hlavní stránka | Mapa stránek | Orientace na stránce | Fotografie rostlin | Rostliny ČR |  


Vyhledávání

Vyhledat text

Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.


TOPlist

Novela

Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA)  vstoupil v platnost 1. dubna 2015.


Divoká kuchařka * Japonská tempura z bohyšky (Hosta spp.)
Mgr. Ivana Paukertová - Divoká kuchařka - 15. 02. 2014 (3826 přečtení)

Různé druhy a zahradní kultivary bohyšky, zvané též funkie anebo počeštěně hosta (Hosta spp.), pěstované u nás pro okrasu jsou jedlé. V Japonsku roste asi 20 druhů rodu, bohyška zde má dlouhou tradici jako zelenina. Jako sansai se sbírají mladé výhonky urui, Hosta montana a kiboushi, Hosta fortunei. Bohyšky jsou jedlé všechny, mladé výhonky jsou nejkřehčí a proto nejčastěji používané, ale jí se i řapíky, listy a květy. Toto je originální japonský recept.

Akrualizace 14.6.2017: přidány fotografie jídla uvařené na kurzu



Pro kulinářské účely nás nebude zajímat přesné botanické určení rostliny, jedlé jsou totiž bohyšky všechny a problematika rodu Hosta je díky tisícům zahradních kultivarů i hybridů těžko proniknutelná i pro profesionály. Pokud nemáte vlastní zahrádku, určitě bohyšku najdete někde v sousedství, je pěstovaná opravdu velmi hojně, zejména na vesnicích. Chcete-li ale otrhat zahrádku někoho jiného, vždycky se ho zeptejte, jestli nepěstuje náhodou i podobnou kýchavici abyste se nespletli a neotrávili. Teď pojďme k vlastnímu receptu, který jsem dostala na přání přímo z Japonska od shizuokagourmet.com a posílám tímto do města Shizuoka za všechny české gurmány velké díky za japonskou inspiraci. V receptu je uvedeno ještě fuki, což je devětsil japonský Petasites japonicus, druh příbuzný našim devětsilům a občas pěstovaný. Fuki můžete vynechat nebo nahradit buď naším devětsilem bílým Petasites albus anebo libovolným jiným druhem sansai.

mladé výhonky bohyšky (urui nebo kiboushi): libovolné množství
mladé výhonky devětsilu japonského (fuki): libovolné množství
samozřejmě můžete použít i jiné druhy sansai, divoké horské zeleniny

Tsuyu, omáčka k namáčení, pokud si přejete recept opravdu po japonsku:
50 ml (1/4 šálku) sladkého saké mirin
50 ml (1/4 šálku) sojové omáčky
200 ml (1 šálek) dashi, vegani a vegetariáni použijí vegan dashi (recept na vegan dashi na shizuokagourmet v angličtině)
libovolné množství strouhané ředkve daikon a/nebo strouhaného zázvoru
Zahřejte mirin na silném ohni a stáhněte plyn. Přidejte sójovou omáčku a dashi. Zahřívejte ještě chvilku a přelijte do servírovací misky.

Těsto na smažení:
340 ml (1 + 3/4 šálku) ledové vody, musí být opravdu ledová!
spousta kostek ledu na chlazení vody a těsta
1 vejce (vegetariáni a vegani přidají větší množství mouky nebo kukuřičný škrob)
200 g hladké mouky (celiaci nahradí odlepkovanou moukou)
trochu sójové omáčky a japonského saké
sůl
kari

Nejprve připravte těstíčko na tempuru tak, že umícháte ledovou vodu s vejcem do hladka. Použijte vodu, do které jste dali kostky ledu! Kostky ledu přeceďte a do vody po troškách vmíchejte mouku (nešlehat, míchat) a rozmíchejte dohladka. Po celou dobu udržujte těsto velmi chladné ponořením do větší misky s vodou a kostkami ledu, chlad je opravdu důležitý!
Rozehřejte olej. Na tempuru musí mít 170 stupňů. Připravte si ubrousky na odsátí přebytečného tuku. Bohyšky nakrájejte na odpovídající velikost a ponořte je buď po jednom nebo dvou nebo třech (drží pohromadě po celou dobu !) do těsta, oklepněte nebo setřeste přebytečné těsto, opatrně vložte do oleje a nechte je " klouzat " v oleji. Pozor, používá se větší vrstva oleje než je u nás zvykem, smažené věci musí plavat, takže minimálně 2 cm. Po usmažení (nepřesmažit!) pokládejte na ubrousek aby se vsákl přebytečný tuk. Můžete podávat s malými talířky s ochucenou solí,  pepřem, kari nebo dokonce s práškem ze zeleného čaje (matcha prášek)! Namáčejte buďto do originální tsuyu nebo do sójové omáčky s nastrouhaným zázvorem.

Pokud chcete zkusit devětsil a podaří se vám ho sehnat, postupujte podobně. Nakrájejte na kousky. Na rozdíl od bohyšky se před namáčením v těstíčku ochucuje namočením do směsi saké a sójové omáčky (protože je kyselý). Po namočení velmi dobře okapejte nebo setřeste přebytečnou dochucovací směs, teprve poté namáčejte do těstíčka a smažte. 

Originální článek najdete v angličtině na shizuokagourmet.com, kde si můžete prohlédnout i obrázky hotové tempury. Pro lepší představu doporučuji i shlédnout video.

 

Tempura z křídlatky, bohyšky, kopřivy, česneku medvědího a jitrocelu připravená na kurzu vaření v Beskydech

japonská tempura, suroviny - tempura, japonský recept, uvařeno na kurzu v Novém Hrozenkově, suroviny: křídlatka, kopřiva, bohyška, česnek medvědí, jitrocel
© Ivana Paukertová 2017

japonská tempura a kopřivové smoothie - tempura, japonský recept, uvařeno na kurzu v Novém Hrozenkově, suroviny: křídlatka, kopřiva, bohyška, česnek medvědí, jitrocel
© Ivana Paukertová 2017


Související články:
Rajčatové smoothie s pěťourem (25.05.2018)
Ďáblův déšť s ptačincem (29.04.2018)
Vyolette (06.04.2018)
Půlnoční klobásky - Saucisse minuit (01.04.2018)
Ptačincový salát s mangovou zálivkou (28.03.2018)
Jarní salát s lípou a divokou brokolicí (30.04.2017)
Zelená bábovka (11.04.2017)
Divoké recepty v Envi café (05.03.2017)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2017 (18.02.2017)
Anketa: co byste rádi ochutnali v Envi café (08.02.2017)
Recepty Sama doma (24.10.2016)
Bezová varmuže (24.10.2016)
Mezní džem (hedgerow jam) (29.09.2016)
Merlíkový a laskavcový špenát, jednoduchá survival jídla (27.08.2016)
Několik receptů na smoothie se slézem (29.05.2016)
Několik receptů na kopřivové smoothie (29.05.2016)
Douglasková limonáda (27.05.2016)
Topinambury v Deku (12.05.2016)
Přesličková rýže (11.05.2016)
Studená šťavelová polévka (04.05.2016)
Kerblíková omáčka (27.04.2016)
Májový ptačincový salát (26.04.2016)
Sumachová limonáda (21.04.2016)
Kostivalové tuiles (17.04.2016)
Gruzínská prasiela z denivky plavé (16.04.2016)
Medvědí paradoxní salát (13.04.2016)
Pampeliškové čipsy (12.03.2016)
Šruchový salát s turankou kanadskou (15.07.2015)
Salát s řeřišnicí hořkou (27.06.2015)
Žaludové cookies (25.04.2015)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2015 (07.04.2015)
Zelení vodníci (04.04.2015)
Neunerlei Kräutersuppe - tradiční německá polévka (02.04.2015)
Divoká vaječná tlačenka (31.03.2015)
Odkazy na recepty z ochutnávky 30.3.2015 (30.03.2015)
Dělimáda (22.02.2015)
Božská Bloody Mary (19.02.2015)
Mrkev na mrkvi (18.02.2015)
Sardinky s krvavcem (24.01.2015)
Divoký lednový salát: sedmikráska, ptačinec, krvavec (22.01.2015)
Jablečný kompot s hrozny a komonicí (18.01.2015)
Žaludové vánoční cukroví (22.12.2014)
Hložinkový sýr, survival jídlo (20.12.2014)
Netýkavkové plody jako fazolky (30.09.2014)
7 receptů na kostival v těstíčku (27.09.2014)
Podzimní Jarovský salát (24.09.2014)
Salát Sherwoodského bezdomovce (23.09.2014)
Polévka ajiaco santafereño - gejzír chutí (07.08.2014)
Jahodový sbiteň s třezalkou (01.07.2014)
Bolševník se svíčkovou omáčkou (01.06.2014)
Smrkové linecké koláčky (31.05.2014)
Ruské šči s měsíčkem lékařským (29.05.2014)
Jehněčí karbanátky s kari a merlíkem (28.05.2014)
Dvoupatrová panna cotta z květů akátu a černého bezu (26.05.2014)
Mléčně kvašené listy divokých rostlin (20.05.2014)
Ruský nápoj Tarchun (19.05.2014)
Zeleninová polévka s bolševníkem (15.05.2014)
Pansotti con salsa di noci - ligurské těstoviny s ořechovou omáčkou (06.05.2014)
Podivná bramborová polévka (05.05.2014)
Preboggion, recept z východní Ligurie (02.05.2014)
Nanakusa-gayu, rýžová kaše sedmi bylin (24.04.2014)
Nakládané květy třešní sakur (20.04.2014)
Recept pro 4 osoby za jednu korunu - jarní špenát (17.04.2014)
Japonský pampeliškový jam (15.04.2014)
Šrucha zelná s majonézou (13.04.2014)
Itadori aneb jak vaří křídlatku v Japonsku (15.03.2014)
Akebi ohitashi - vařené výhonky akébie pětičetné (23.02.2014)
Hložinkový kečup (bezlepkový i ve variantě raw) (20.02.2014)
Žaludy nakládané v Deku (19.02.2014)
Nokanzou ohitashi - japonská příloha z denivky plavé (14.02.2014)
Balva - ázerbajdžánská slézová polévka (08.02.2014)
Ázerbajdžánské kutaby se šťovíkem (07.02.2014)
Jinan dvojlaločný je jedlý - dneska bude párty (06.02.2014)
Domácí žaludová mouka a rychlý žaludový dort (05.02.2014)
Kinpiru (05.05.2009)
Recepty na jídla - topinambur hlíznatý (03.11.2008)
Výborná jedlá rostlina - ptačinec žabinec (23.10.2008)
Zapomenuté recepty: čokoláda z lipových plodů (16.09.2008)
[Akt. hodnocení: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět Informační e-mailVytisknout článek


Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.





Tento web používá redakční systém phpRS, napsaný v jazyce PHP.