Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí


 


 

 

 
 
Přehled prací Ceny Termíny Kvalifikace Pro zadavatele

 

Mgr. Ivana Paukertová
Řezáčova 28
624 00 Brno
IČO: 686 72 217
ivana@paukertova.cz
tel.:603 39 62 90

Autorizace
posouzení podle § 45i
(Naturové posouzení)

Zpracuji
  • Naturové posouzení - posouzení vlivu záměru na evropsky významné lokality (posouzení podle § 45i zákona 114/1992 Sb.)
  • přírodovědné průzkumy v rozsahu biologického hodnocení
  • oznámení podle přílohy č. 3 zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí
  • analýzu záměru, vyhodnocení možných střetů s ochranou přírody a návrhy na jejich optimální řešení
  • botanický a přírodovědný průzkum jako podklad projektu nebo příloha k žádosti o dotace
  • návrhy informačních tabulí pro ZCHÚ a EVL, přírodovědné naučné stezky, fotografie rostlin
  • botanické inventarizace chráněných území, VKP
  • inventarizaci dřevin
Často kladené otázky Průvodce investora procesem posuzování
vlivů na životní prostředí - EIA


Dnešní datum: 22. 01. 2019  | Hlavní stránka | Mapa stránek | Orientace na stránce | Fotografie rostlin | Rostliny ČR |  


Vyhledávání

Vyhledat text

Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.


TOPlist

Novela

Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA)  vstoupil v platnost 1. dubna 2015.


Divoká kuchařka * Gruzínská prasiela z denivky plavé
Mgr. Ivana Paukertová - Divoká kuchařka - 16. 04. 2016 (2094 přečtení)

Starý gruzínský recept z oblasti Imereti, nazývaný prasiela (gruzínsky ფხალი). V tradičním receptu je pórek, který jsem nahradila mladými výhonky denivky plavé Hemerocallis fulva. V receptu se nachází ve funkci koření též pěstovaný aksamitník, dříve zvaný afrikán (Tagetes). V Gruzii se nazývá imeretinský šafrán.



1,5 kila výhonků denivky plavé Hemerocallis fulva
400 g vlašských ořechů
30 g čerstvé petrželky
30 g čerstvé nati koriandru
3 stroužky česneku
1 zarovnaná lžička pískavice (tradičně pískavice modré Trigonella caerulea)
1 zarovnaná lžička imeretinského šafránu - sušených květů aksamitníku Tagetes
1 vrchovatá lžička pálivé papriky (volitelně)
1 zarovnaná lžička koriandru
5 lžic bílého vinného octa
2 lžíce rostlinného oleje
semena granátového jablka (na ozdobu)
sůl

Výhonky denivky umyjeme a oblanšírujeme asi 2-3 minuty, přecedíme a necháme okapat. Ořechy a česnek umeleme. Zelenou petržel a koriandr nasekáme a dáme do mísy s vinným octem, olejem a umletými ořechy s česnekem. Přidáme pískavici, aksamitník, pálivou papriku, koriandr, sůl a promícháme. Denivku silně vyždímáme, nasekáme a přidáme do mísy. Důkladně promícháme a ze směsi vytvoříme koule. Podáváme studené, ozdobené zrny granátového jablka.

Varianta receptu je místo pórku nebo denivky plavé použít česnek podivný Allium paradoxum, který bude svou pažitkovou chutí trochu blíže originálnímu pórku - ostatně jsou jednoho rodu. Originální recept s pórkem si můžete prohlédnout na stránce s gruzínskými recepty.

Jednodušší varianta receptu
1 kg denivky plavé Hemerocallis fulva (česneku podivného, pórku)
300 g vlašských ořechů
5-7 stroužků česneku
lžička pískavice
lžička imeretinského šafránu - sušených květů aksamitníku
lžička koriandru
lžička papriky
6 lžiček octa
střední granátové jablko
sůl
Postup přípravy je stejný, zde se denivka ponechá nerozkrájená a točí se do hnízd.
Podle gruzínských stránek

aksamitník rozkladitý (afrikán), imeretinský šafrán - Tagetes patula, sušené květy jsou imeretinský šafrán
© Ivana Paukertová 2016 Aksamitník většina lidí pokládá za "okrasnou" rostlinu a jeho použití v kuchyni mnoho lidí překvapí. Sušené květy aksamitníků jsou v Gruzii tradičním a oblíbeným kořením, prodávají se pod jménem imeretinský šafrán (имеретинский шафран). V kuchyni je teoreticky možné použít všechny druhy aksamitníků, ale za nejvhodnější se pokládají druhy aksamitník rozkladitý Tagetes patula, u nás běžně pěstovaný (ten nízký), aksamitník vzpřímený Tagetes erecta, taktéž běžně pěstovaný (ten vysoký). Dále je to mexický druh Tagetes tenuifolia, pěstovaný méně než dva předchozí druhy a jihoamerický druh s malými květy Tagetes minuta, pěstovaný vzácně.
Stejně však jíme aksamitník vzpřímený v potravě, většina z nás aniž by o tom tušila. Izolovaný lutein z aksamitníku vzpřímeného se používá totiž jako potravinářské barvivo E161b, přibarvují se s ním hořčice, cukrovinky, rybí jídla, sirupy, nápoje a majonézy.

denivka plavá, květ - Hemerocalis fulva Denivka plavá Hemerocalis fulva je druh u nás často pěstovaný jako "okrasný". V Japonsku má dlouhou tradici používání jarních výhonků v kuchyni (patří mezi horskou zeleninu, sansai). Má tisíce různých kultivarů, mezi nimi je i plnokvětý kultivar 'Kwanso', vyšlechtěný přímo na jídlo. Denivka má jedlé mladé jarní výhonky, listy (postupně s časem se však stávají vláknitými), poupata, květy a podzemní hlízy. Podzemními hlízami se liší od lilií, které mají cibuli. Nadzemní části mají nasládlou chuť. Některým citlivým jedincům může denivka způsobit trávicí potíže, poprvé proto ochutnávejte v malém množství. Můžete zkusit i japonský recept z mladých výhonků - nokanzou ohitashi.

sansai, denivka plavá - nokanzou, jarní mladé výhonky denivky plavé
© Ivana Paukertová 2014
denivka plavá, nokanzou - nokanzó, sansai, jarní mladé výhonky denivky plavé
© Ivana Paukertová 2014
denivka plavá - Hemerocalis fulva

Související články:
Rajčatové smoothie s pěťourem (25.05.2018)
Ďáblův déšť s ptačincem (29.04.2018)
Vyolette (06.04.2018)
Půlnoční klobásky - Saucisse minuit (01.04.2018)
Ptačincový salát s mangovou zálivkou (28.03.2018)
Jarní salát s lípou a divokou brokolicí (30.04.2017)
Zelená bábovka (11.04.2017)
Divoké recepty v Envi café (05.03.2017)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2017 (18.02.2017)
Anketa: co byste rádi ochutnali v Envi café (08.02.2017)
Recepty Sama doma (24.10.2016)
Bezová varmuže (24.10.2016)
Mezní džem (hedgerow jam) (29.09.2016)
Merlíkový a laskavcový špenát, jednoduchá survival jídla (27.08.2016)
Několik receptů na smoothie se slézem (29.05.2016)
Několik receptů na kopřivové smoothie (29.05.2016)
Douglasková limonáda (27.05.2016)
Topinambury v Deku (12.05.2016)
Přesličková rýže (11.05.2016)
Studená šťavelová polévka (04.05.2016)
Kerblíková omáčka (27.04.2016)
Májový ptačincový salát (26.04.2016)
Sumachová limonáda (21.04.2016)
Kostivalové tuiles (17.04.2016)
Medvědí paradoxní salát (13.04.2016)
Pampeliškové čipsy (12.03.2016)
Šruchový salát s turankou kanadskou (15.07.2015)
Salát s řeřišnicí hořkou (27.06.2015)
Žaludové cookies (25.04.2015)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2015 (07.04.2015)
Zelení vodníci (04.04.2015)
Neunerlei Kräutersuppe - tradiční německá polévka (02.04.2015)
Divoká vaječná tlačenka (31.03.2015)
Odkazy na recepty z ochutnávky 30.3.2015 (30.03.2015)
Dělimáda (22.02.2015)
Božská Bloody Mary (19.02.2015)
Mrkev na mrkvi (18.02.2015)
Sardinky s krvavcem (24.01.2015)
Divoký lednový salát: sedmikráska, ptačinec, krvavec (22.01.2015)
Jablečný kompot s hrozny a komonicí (18.01.2015)
Žaludové vánoční cukroví (22.12.2014)
Hložinkový sýr, survival jídlo (20.12.2014)
Netýkavkové plody jako fazolky (30.09.2014)
7 receptů na kostival v těstíčku (27.09.2014)
Podzimní Jarovský salát (24.09.2014)
Salát Sherwoodského bezdomovce (23.09.2014)
Polévka ajiaco santafereño - gejzír chutí (07.08.2014)
Jahodový sbiteň s třezalkou (01.07.2014)
Bolševník se svíčkovou omáčkou (01.06.2014)
Smrkové linecké koláčky (31.05.2014)
Ruské šči s měsíčkem lékařským (29.05.2014)
Jehněčí karbanátky s kari a merlíkem (28.05.2014)
Dvoupatrová panna cotta z květů akátu a černého bezu (26.05.2014)
Mléčně kvašené listy divokých rostlin (20.05.2014)
Ruský nápoj Tarchun (19.05.2014)
Zeleninová polévka s bolševníkem (15.05.2014)
Pansotti con salsa di noci - ligurské těstoviny s ořechovou omáčkou (06.05.2014)
Podivná bramborová polévka (05.05.2014)
Preboggion, recept z východní Ligurie (02.05.2014)
Nanakusa-gayu, rýžová kaše sedmi bylin (24.04.2014)
Nakládané květy třešní sakur (20.04.2014)
Recept pro 4 osoby za jednu korunu - jarní špenát (17.04.2014)
Japonský pampeliškový jam (15.04.2014)
Šrucha zelná s majonézou (13.04.2014)
Itadori aneb jak vaří křídlatku v Japonsku (15.03.2014)
Akebi ohitashi - vařené výhonky akébie pětičetné (23.02.2014)
Hložinkový kečup (bezlepkový i ve variantě raw) (20.02.2014)
Žaludy nakládané v Deku (19.02.2014)
Japonská tempura z bohyšky (Hosta spp.) (15.02.2014)
Nokanzou ohitashi - japonská příloha z denivky plavé (14.02.2014)
Balva - ázerbajdžánská slézová polévka (08.02.2014)
Ázerbajdžánské kutaby se šťovíkem (07.02.2014)
Jinan dvojlaločný je jedlý - dneska bude párty (06.02.2014)
Domácí žaludová mouka a rychlý žaludový dort (05.02.2014)
Kinpiru (05.05.2009)
Recepty na jídla - topinambur hlíznatý (03.11.2008)
Výborná jedlá rostlina - ptačinec žabinec (23.10.2008)
Zapomenuté recepty: čokoláda z lipových plodů (16.09.2008)
[Akt. hodnocení: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět Informační e-mailVytisknout článek


Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.





Tento web používá redakční systém phpRS, napsaný v jazyce PHP.