Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí


 


 

 

 
 
Přehled prací Ceny Termíny Kvalifikace Pro zadavatele

 

Mgr. Ivana Paukertová
Řezáčova 28
624 00 Brno
IČO: 686 72 217
ivana@paukertova.cz
tel.:603 39 62 90

Autorizace
posouzení podle § 45i
(Naturové posouzení)

Zpracuji
  • Naturové posouzení - posouzení vlivu záměru na evropsky významné lokality (posouzení podle § 45i zákona 114/1992 Sb.)
  • přírodovědné průzkumy v rozsahu biologického hodnocení
  • oznámení podle přílohy č. 3 zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí
  • analýzu záměru, vyhodnocení možných střetů s ochranou přírody a návrhy na jejich optimální řešení
  • botanický a přírodovědný průzkum jako podklad projektu nebo příloha k žádosti o dotace
  • návrhy informačních tabulí pro ZCHÚ a EVL, přírodovědné naučné stezky, fotografie rostlin
  • botanické inventarizace chráněných území, VKP
  • inventarizaci dřevin
Často kladené otázky Průvodce investora procesem posuzování
vlivů na životní prostředí - EIA


Dnešní datum: 21. 08. 2019  | Hlavní stránka | Mapa stránek | Orientace na stránce | Fotografie rostlin | Rostliny ČR |  


Vyhledávání

Vyhledat text

Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.


TOPlist

Novela

Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA)  vstoupil v platnost 1. dubna 2015.


Divoká kuchařka * Dvoupatrová panna cotta z květů akátu a černého bezu
Mgr. Ivana Paukertová - Divoká kuchařka - 26. 05. 2014 (4177 přečtení)

Panna cotta je italský recept na jednoduchý a lehký dezert. Kromě obligátní vanilky, jahod a karamelu se dá ochucovat spoustou úžasných příchutí z volně rostoucích rostlin, včetně česneku medvědího a květů kdečeho (už jsem narazila i na heřmánkovou panna cottu). Tento recept je z květů trnovníku akátu (Robinia pseudacacia) a květů černého bezu (Sambucus nigra).



květy bezu černého - Sambucus nigra, květenstvítrnovník akát, květy - Robinia pseudacacia, květenství 400 ml smetany ke šlehání (dva kelímky)
2 polévkové lžíce cukru
2 lžičky želatiny v prášku (nebo 4 plátky)
hrst květ bezu černého (baza čierna) Sambucus nigra (čerstvé nebo sušené)
hrst květú trnovníku akátu (agát biely), Robinia pseudacacia čerstvé

Natrhané květy rozložíme na plech a necháme na balkóně nebo na terase vylézt všechny broučky. Smetanu vylijeme do menší nádoby, třeba i do hrníčku, každý kelímek do samostatné nádoby. Do první dáme květy černého bezu bez stopek (zelené stopky mají pachuť). Do druhé nádoby dáme květy akátu (čerstvé, se sušenými by to možná fungovalo také, ale nemám to vyzkoušené) bez zelených kalichů. Dáváme pozor, abychom květy nad kalichy neodtrhli, žádaný nektar je totiž právě v dolních částech květu akátu, které jsou obalené kalichem. Květ musíme tedy pečlivě vytrhnout celý. Nejlepší jsou ještě uzavřené květy nebo krátce po rozvití, máme tak jistotu že sladký nektar nevysosal někdo před námi. Květů akátu dáme co nejvíc, ale tak aby byly všechny ponořené. Bez smetanu ochutí lépe, takže květy bezu nemusí být ve smetaně tak našlapané. Oba hrníčky dáme do velkého kastrolu s horkou vodou a vodní lázeň zahříváme na menším plameni asi 10 minut, občas promícháme. Lžičku pokaždé umýváme nebo použijeme na každou směs samostatnou. Voda ve vodní lázni by se neměla vařit. Necháme zchladnout do vlažna, stále na na vodní lázni, aby horká smetana přijala co nejvíce chuti. Jednu po druhé pak nádoby přecedíme a květy vyždímáme. To je poměrně důležité, v tom vyždímaném je nejvíc chuti, takže ztlačujeme opravdu důkladně. Použité sítko, všechny použité pomůcky i ruce pokaždé opláchneme, aby se chuti nemísily. Do bezové smetany přidáme polévkovou lžíci (víc než rovnou a míň než vrchovatou) cukru a mícháme dokud se nerozpustí. Poté přidáme lžičku želatiny v prášku (opět víc než rovnou a míň než vrchovatou) nebo 2 plátky želatiny, předem namočené. Mícháme dokud se želatina nerozpustí. Nalijeme do skleniček nebo do formiček, které naplníme asi do poloviny. Pokud budeme chtít panna cottu servírovat vyklopenou na talířek, můžeme pro snadnější postup vyklopení předem potřít skleničky teninkou vrstvou tuku, asi nejlépe másla. Necháme ztuhnout v ledničce. Jakmile je bezová hmota ztuhlá tak, aby se dalo přilít akátové patro, opakujeme postup s akátovou smetanou. Přidáme méně cukru než na bezovou směs, na akát stačí polévková lžíce cukru zarovnaná nebo ještě méně. Je sladký sám o sobě a podle mě ho přebytek cukru leda tak zkazí. Směs trochu zahřejeme na vodní lázni, aby se cukr a želatina lépe rozpouštěly. Mícháme do rozpuštění. Poté necháme vychladnout tak, aby směs nepobořila první patro. Tuhnutí zabráníme občasným promícháním. Chladit můžeme i na studené vodní lázni, zde je stálé míchání povinné. Vychladlou akátovou směs nalijeme do skleniček na bezové patro a okamžitě vrátíme zpátky do ledničky.

bezová a akátová panna cotta, suroviny  - panna cotta z květů bezu černého a akátu
© Ivana Paukertová 2014
bezová a akátová panna cotta, suroviny - italská panna cotta z květů bezu černého a akátu
© Ivana Paukertová 2014
květy akátu bez kalicha, správně a špatně vytržené - italská panna cotta, příprava květů akátu
© Ivana Paukertová 2014
bezová a akátová panna cotta, vodní lázeň - italská panna cotta z květů bezu černého a akátu, příprava
© Ivana Paukertová 2014
bezová a akátová panna cotta, bezová smetana - italská panna cotta, příprava bezové smetany
© Ivana Paukertová 2014
bezová a akátová panna cotta, vyždímané květy akátu - italská panna cotta z květů akátu, postup
© Ivana Paukertová 2014
bezová a akátová panna cotta, hotová - příprava italské panna cotty z květů bezu černého a akátu
© Ivana Paukertová 2014

bezová a akátová panna cotta, naservírovaná - příprava panna cotty z květů bezu a akátu, hotová
© Ivana Paukertová 2014


Související články:
Růžová zavařenina (13.06.2019)
Divoký listový salát s violkou (07.04.2019)
Rajčatové smoothie s pěťourem (25.05.2018)
Ďáblův déšť s ptačincem (29.04.2018)
Vyolette (06.04.2018)
Půlnoční klobásky - Saucisse minuit (01.04.2018)
Ptačincový salát s mangovou zálivkou (28.03.2018)
Jarní salát s lípou a divokou brokolicí (30.04.2017)
Zelená bábovka (11.04.2017)
Divoké recepty v Envi café (05.03.2017)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2017 (18.02.2017)
Anketa: co byste rádi ochutnali v Envi café (08.02.2017)
Recepty Sama doma (24.10.2016)
Bezová varmuže (24.10.2016)
Mezní džem (hedgerow jam) (29.09.2016)
Merlíkový a laskavcový špenát, jednoduchá survival jídla (27.08.2016)
Několik receptů na smoothie se slézem (29.05.2016)
Několik receptů na kopřivové smoothie (29.05.2016)
Douglasková limonáda (27.05.2016)
Topinambury v Deku (12.05.2016)
Přesličková rýže (11.05.2016)
Studená šťavelová polévka (04.05.2016)
Kerblíková omáčka (27.04.2016)
Májový ptačincový salát (26.04.2016)
Sumachová limonáda (21.04.2016)
Kostivalové tuiles (17.04.2016)
Gruzínská prasiela z denivky plavé (16.04.2016)
Medvědí paradoxní salát (13.04.2016)
Pampeliškové čipsy (12.03.2016)
Šruchový salát s turankou kanadskou (15.07.2015)
Salát s řeřišnicí hořkou (27.06.2015)
Žaludové cookies (25.04.2015)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2015 (07.04.2015)
Zelení vodníci (04.04.2015)
Neunerlei Kräutersuppe - tradiční německá polévka (02.04.2015)
Divoká vaječná tlačenka (31.03.2015)
Odkazy na recepty z ochutnávky 30.3.2015 (30.03.2015)
Dělimáda (22.02.2015)
Božská Bloody Mary (19.02.2015)
Mrkev na mrkvi (18.02.2015)
Sardinky s krvavcem (24.01.2015)
Divoký lednový salát: sedmikráska, ptačinec, krvavec (22.01.2015)
Jablečný kompot s hrozny a komonicí (18.01.2015)
Žaludové vánoční cukroví (22.12.2014)
Hložinkový sýr, survival jídlo (20.12.2014)
Netýkavkové plody jako fazolky (30.09.2014)
7 receptů na kostival v těstíčku (27.09.2014)
Podzimní Jarovský salát (24.09.2014)
Salát Sherwoodského bezdomovce (23.09.2014)
Polévka ajiaco santafereño - gejzír chutí (07.08.2014)
Jahodový sbiteň s třezalkou (01.07.2014)
Bolševník se svíčkovou omáčkou (01.06.2014)
Smrkové linecké koláčky (31.05.2014)
Ruské šči s měsíčkem lékařským (29.05.2014)
Jehněčí karbanátky s kari a merlíkem (28.05.2014)
Mléčně kvašené listy divokých rostlin (20.05.2014)
Ruský nápoj Tarchun (19.05.2014)
Zeleninová polévka s bolševníkem (15.05.2014)
Pansotti con salsa di noci - ligurské těstoviny s ořechovou omáčkou (06.05.2014)
Podivná bramborová polévka (05.05.2014)
Preboggion, recept z východní Ligurie (02.05.2014)
Nanakusa-gayu, rýžová kaše sedmi bylin (24.04.2014)
Nakládané květy třešní sakur (20.04.2014)
Recept pro 4 osoby za jednu korunu - jarní špenát (17.04.2014)
Japonský pampeliškový jam (15.04.2014)
Šrucha zelná s majonézou (13.04.2014)
Itadori aneb jak vaří křídlatku v Japonsku (15.03.2014)
Akebi ohitashi - vařené výhonky akébie pětičetné (23.02.2014)
Hložinkový kečup (bezlepkový i ve variantě raw) (20.02.2014)
Žaludy nakládané v Deku (19.02.2014)
Japonská tempura z bohyšky (Hosta spp.) (15.02.2014)
Nokanzou ohitashi - japonská příloha z denivky plavé (14.02.2014)
Balva - ázerbajdžánská slézová polévka (08.02.2014)
Ázerbajdžánské kutaby se šťovíkem (07.02.2014)
Jinan dvojlaločný je jedlý - dneska bude párty (06.02.2014)
Domácí žaludová mouka a rychlý žaludový dort (05.02.2014)
Kinpiru (05.05.2009)
Recepty na jídla - topinambur hlíznatý (03.11.2008)
Výborná jedlá rostlina - ptačinec žabinec (23.10.2008)
Zapomenuté recepty: čokoláda z lipových plodů (16.09.2008)
[Akt. hodnocení: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět Informační e-mailVytisknout článek


Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.





Tento web používá redakční systém phpRS, napsaný v jazyce PHP.