Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí


 


 

 

 
 
Přehled prací Ceny Termíny Kvalifikace Pro zadavatele

 

Mgr. Ivana Paukertová
Řezáčova 28
624 00 Brno
IČO: 686 72 217
ivana@paukertova.cz
tel.:603 39 62 90

Autorizace
posouzení podle § 45i
(Naturové posouzení)

Zpracuji
  • Naturové posouzení - posouzení vlivu záměru na evropsky významné lokality (posouzení podle § 45i zákona 114/1992 Sb.)
  • přírodovědné průzkumy v rozsahu biologického hodnocení
  • oznámení podle přílohy č. 3 zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí
  • analýzu záměru, vyhodnocení možných střetů s ochranou přírody a návrhy na jejich optimální řešení
  • botanický a přírodovědný průzkum jako podklad projektu nebo příloha k žádosti o dotace
  • návrhy informačních tabulí pro ZCHÚ a EVL, přírodovědné naučné stezky, fotografie rostlin
  • botanické inventarizace chráněných území, VKP
  • inventarizaci dřevin
Často kladené otázky Průvodce investora procesem posuzování
vlivů na životní prostředí - EIA


Dnešní datum: 20. 06. 2019  | Hlavní stránka | Mapa stránek | Orientace na stránce | Fotografie rostlin | Rostliny ČR |  


Vyhledávání

Vyhledat text

Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.


TOPlist

Novela

Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA)  vstoupil v platnost 1. dubna 2015.


Divoká kuchařka * Divoká vaječná tlačenka
Mgr. Ivana Paukertová - Divoká kuchařka - 31. 03. 2015 (3379 přečtení)

Recept je víceméně stejný jako na obyčejnou vaječnou tlačenku, salám a část zeleniny nahradíme jedlými rostlinami podle sezóny a podle dostupnosti. Na jarní variantu můžeme použít třeba mladé výhonky denivky plavé Hemerocalis fulva, nať ptačince žabince Stellaria media, listy česneku medvědího Allium ursinum, mladé výhonky kopřivy dvoudomé Urtica dioica a květy violky vonné Viola odorata.

Aktualizace 4.7.: přidána letní varianta receptu a fotografie



20 g želatiny (většinou 1 sáček)
6 vajec
200 - 250 ml majonézy
1 malá cibule nebo půl velké
1 malá sklenička (objem 150 ml) sterilované pálivé papriky nebo nějaké pikantní zeleninové směsi, případně půl větší sklenice (objem okolo 370 ml, obsah většinou 330 g)
300 tekutiny na nálev (nálev z naložené zeleniny doplněný vodou)

Jarní varianta 1
1 hrst nati ptačince žabince Stellaria media
1 hrst mladých výhonků denivky plavé Hemerocalis fulva,
2 hrsti listů česneku medvědího Allium ursinum
půl hrsti květů a poupat violky vonné Viola odorata

Jarní varianta 2 (Jedlá divočina 30.3.,ochutnávka 7.):
2 hrsti mladých výhonků kopřivy dvoudomé Urtica dioica
2 hrsti listů česneku medvědího Allium ursinum
půl hrsti květů a poupat violky vonné Viola odorata

Letní varianta:
1 hrst květů a poupat denivky plavé Hemerocallis fulva
1 hrst nati šruchy zelné Portulaca oleracea
1 hrst okvětních plátků růže šípkové nebo pěstované
půl hrsti plodů ačokči Cyclantera pedata naložených v Deku

divoká vaječná tlačenka - vaječná tlačenka z jedlých rostlin
© Ivana Paukertová 2015 sansai, denivka plavá - nokanzou, jarní mladé výhonky denivky plavé
© Ivana Paukertová 2014 Vajíčka uvaříme natvrdo. Zeleň omyjeme a očistíme. Kopřivu a denivku spaříme a zchladíme, vodu necháme okapat a všechnu zeleň nadrobno nasekáme. Do 300 ml tekutiny dáme nabobtnat želatinu, jako tekutinu použijeme nálev z naložené papriky doplněný vodou. Pokud chceme tlačenku pikantnější a nálevu je málo, můžeme přidat 100 ml chladného nálevu Deko. Do mísy dáme celé květy fialky, nasekanou zeleň, nakrájená vejce a okapanou naloženou papriku nebo zeleninu (v případě potřeby nakrájíme). Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a majonézu a vše promícháme. Nabobtnalou želatinu zahřejeme na vodní lázni do rozpuštění, nevaříme. Rozpuštěnou želatinu necháme zchladnout, jakmile začne houstnout, asi jako řidší sirup, vlijeme do mísy a promícháme. Hmotu nalijeme do formy a dáme asi na hodinu a půl ztuhnout do ledničky.

divoká vaječná tlačenka, suroviny - vaječná tlačenka s denivkou, šruchou a růží
© Ivana Paukertová 2015
divoká vaječná tlačenka, připravené suroviny - vaječná tlačenka s denivkou, šruchou zelnou, květy růží
© Ivana Paukertová 2015
divoká vaječná tlačenka, letní - vaječná tlačenka s denivkou, šruchou zelnou, květy růží
© Ivana Paukertová 2015
divoká vaječná tlačenka, rozpuštěná želatina - vaječná tlačenka s denivkou, šruchou zelnou, květy růží
© Ivana Paukertová 2015
divoká vaječná tlačenka, ve formě - vaječná tlačenka s denivkou, šruchou zelnou, květy růží Hemerocallis fulva, Portulaca oleracea, Rosa
© Ivana Paukertová 2015
divoká vaječná tlačenka letní, na talíři - vaječná tlačenka s denivkou, šruchou zelnou, květy růží
© Ivana Paukertová 2015

Dávejte si pozor na gramáž želatiny, některá balení mají jen 18 g. Květů fialky nedáváme víc než půl hrsti. V tomto množství vytvoří spolu s kyselostí zajímavý čichovo-chuťový akcent, více by už bylo moc. V jednom receptu jsem se dočetla, že se má želatina do směsi nalít až má hustotu medu, to je ale pozdě - hmota mi ztuhla už v míse a v tlačence byly nehezké mezery.

divoká vaječná tlačenka - Vaječná tlačenka s česnekem medvědím, denivkou, ptačincem a fialkou
© Ivana Paukertová 2015

letní divoká vaječná tlačenka - šrucha zelná, růže, květy a poupata denivky plavé, naložená ačokča
© Ivana Paukertová 2015


Související články:
Růžová zavařenina (13.06.2019)
Divoký listový salát s violkou (07.04.2019)
Rajčatové smoothie s pěťourem (25.05.2018)
Ďáblův déšť s ptačincem (29.04.2018)
Vyolette (06.04.2018)
Půlnoční klobásky - Saucisse minuit (01.04.2018)
Ptačincový salát s mangovou zálivkou (28.03.2018)
Jarní salát s lípou a divokou brokolicí (30.04.2017)
Zelená bábovka (11.04.2017)
Divoké recepty v Envi café (05.03.2017)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2017 (18.02.2017)
Anketa: co byste rádi ochutnali v Envi café (08.02.2017)
Recepty Sama doma (24.10.2016)
Bezová varmuže (24.10.2016)
Mezní džem (hedgerow jam) (29.09.2016)
Merlíkový a laskavcový špenát, jednoduchá survival jídla (27.08.2016)
Několik receptů na smoothie se slézem (29.05.2016)
Několik receptů na kopřivové smoothie (29.05.2016)
Douglasková limonáda (27.05.2016)
Topinambury v Deku (12.05.2016)
Přesličková rýže (11.05.2016)
Studená šťavelová polévka (04.05.2016)
Kerblíková omáčka (27.04.2016)
Májový ptačincový salát (26.04.2016)
Sumachová limonáda (21.04.2016)
Kostivalové tuiles (17.04.2016)
Gruzínská prasiela z denivky plavé (16.04.2016)
Medvědí paradoxní salát (13.04.2016)
Pampeliškové čipsy (12.03.2016)
Šruchový salát s turankou kanadskou (15.07.2015)
Salát s řeřišnicí hořkou (27.06.2015)
Žaludové cookies (25.04.2015)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2015 (07.04.2015)
Zelení vodníci (04.04.2015)
Neunerlei Kräutersuppe - tradiční německá polévka (02.04.2015)
Odkazy na recepty z ochutnávky 30.3.2015 (30.03.2015)
Dělimáda (22.02.2015)
Božská Bloody Mary (19.02.2015)
Mrkev na mrkvi (18.02.2015)
Sardinky s krvavcem (24.01.2015)
Divoký lednový salát: sedmikráska, ptačinec, krvavec (22.01.2015)
Jablečný kompot s hrozny a komonicí (18.01.2015)
Žaludové vánoční cukroví (22.12.2014)
Hložinkový sýr, survival jídlo (20.12.2014)
Netýkavkové plody jako fazolky (30.09.2014)
7 receptů na kostival v těstíčku (27.09.2014)
Podzimní Jarovský salát (24.09.2014)
Salát Sherwoodského bezdomovce (23.09.2014)
Polévka ajiaco santafereño - gejzír chutí (07.08.2014)
Jahodový sbiteň s třezalkou (01.07.2014)
Bolševník se svíčkovou omáčkou (01.06.2014)
Smrkové linecké koláčky (31.05.2014)
Ruské šči s měsíčkem lékařským (29.05.2014)
Jehněčí karbanátky s kari a merlíkem (28.05.2014)
Dvoupatrová panna cotta z květů akátu a černého bezu (26.05.2014)
Mléčně kvašené listy divokých rostlin (20.05.2014)
Ruský nápoj Tarchun (19.05.2014)
Zeleninová polévka s bolševníkem (15.05.2014)
Pansotti con salsa di noci - ligurské těstoviny s ořechovou omáčkou (06.05.2014)
Podivná bramborová polévka (05.05.2014)
Preboggion, recept z východní Ligurie (02.05.2014)
Nanakusa-gayu, rýžová kaše sedmi bylin (24.04.2014)
Nakládané květy třešní sakur (20.04.2014)
Recept pro 4 osoby za jednu korunu - jarní špenát (17.04.2014)
Japonský pampeliškový jam (15.04.2014)
Šrucha zelná s majonézou (13.04.2014)
Itadori aneb jak vaří křídlatku v Japonsku (15.03.2014)
Akebi ohitashi - vařené výhonky akébie pětičetné (23.02.2014)
Hložinkový kečup (bezlepkový i ve variantě raw) (20.02.2014)
Žaludy nakládané v Deku (19.02.2014)
Japonská tempura z bohyšky (Hosta spp.) (15.02.2014)
Nokanzou ohitashi - japonská příloha z denivky plavé (14.02.2014)
Balva - ázerbajdžánská slézová polévka (08.02.2014)
Ázerbajdžánské kutaby se šťovíkem (07.02.2014)
Jinan dvojlaločný je jedlý - dneska bude párty (06.02.2014)
Domácí žaludová mouka a rychlý žaludový dort (05.02.2014)
Kinpiru (05.05.2009)
Recepty na jídla - topinambur hlíznatý (03.11.2008)
Výborná jedlá rostlina - ptačinec žabinec (23.10.2008)
Zapomenuté recepty: čokoláda z lipových plodů (16.09.2008)
[Akt. hodnocení: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět Informační e-mailVytisknout článek


Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.





Tento web používá redakční systém phpRS, napsaný v jazyce PHP.