Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí


 


 

 

 
 
Přehled prací Ceny Termíny Kvalifikace Pro zadavatele

 

Mgr. Ivana Paukertová
Řezáčova 28
624 00 Brno
IČO: 686 72 217
ivana@paukertova.cz
tel.:603 39 62 90

Autorizace
posouzení podle § 45i
(Naturové posouzení)

Zpracuji
  • Naturové posouzení - posouzení vlivu záměru na evropsky významné lokality (posouzení podle § 45i zákona 114/1992 Sb.)
  • přírodovědné průzkumy v rozsahu biologického hodnocení
  • oznámení podle přílohy č. 3 zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí
  • analýzu záměru, vyhodnocení možných střetů s ochranou přírody a návrhy na jejich optimální řešení
  • botanický a přírodovědný průzkum jako podklad projektu nebo příloha k žádosti o dotace
  • návrhy informačních tabulí pro ZCHÚ a EVL, přírodovědné naučné stezky, fotografie rostlin
  • botanické inventarizace chráněných území, VKP
  • inventarizaci dřevin
Často kladené otázky Průvodce investora procesem posuzování
vlivů na životní prostředí - EIA


Dnešní datum: 21. 03. 2019  | Hlavní stránka | Mapa stránek | Orientace na stránce | Fotografie rostlin | Rostliny ČR |  


Vyhledávání

Vyhledat text

Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.


TOPlist

Novela

Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA)  vstoupil v platnost 1. dubna 2015.


Divoká kuchařka * Bolševník se svíčkovou omáčkou
Mgr. Ivana Paukertová - Divoká kuchařka - 01. 06. 2014 (3775 přečtení)

Divoká variace na českou klasickou kuchyni: recept na bolševník obecný Heracleum sphondylium se svíčkovou smetanovou omáčkou pro Jardu Bon Jovi, jemuž tímto budiž vzdány díky za inspiraci.



svazek listů bolševníku obecného (boľševník borščový) Heracleum sphondylium, i s řapíky
zhruba 1 až 1,5 litru vody
3+3 bobkové listy
7+7 kuliček nového koření
12+12 kuliček pepře
2 mrkve
1 petržel
osminka celeru
2 střední cibule
kousek špeku nebo olej
250 ml smetany ke šlehání
lžička brusinkové zavařeniny
sůl
Množství je asi tak na jednu větší porci, pro více lidí to musíte ponásobit, zejména bolševník a zeleninu.

Při sbírání bolševníku nezapomeneme na bezpečnostní protivyrážková opatření – sbíráme v rukavicích nebo si ruce co nejdříve důkladně umyjeme. S rukama od bolševníkové šťávy nechodíme na sluníčko, mohli bychom si přivodit nepříjemnou vyrážku. Osolenou vodu s polovinou koření přivedeme k varu, vhodíme listy bolševníku a vaříme je asi 20 minut. Mrkev, celer a petržel nahrubo nastrouháme, pokud máme pastinák tak ho dáme asi o polovinu méně a o to více přidáme celeru. Na rozdíl od petržele je pastinák totiž sladký a výsledná omáčka by byla daleko sladší než jak jsem u svíčkové zvyklí. V kastrolu osmahneme plátky slaniny, vhodíme nakrájenou cibuli a asi za 1 minutu nastrouhanou mrkev. Za další dvě minuty přihodíme zbylou zeleninu, krátce osmahneme, podlijeme jednou nebo dvěma naběračkami bolševníkového vývaru a přidáme druhou část koření. Vegetariáni můžou použít místo slaniny olej. Směs dusíme pod pokličkou úplně do měkka, aby se dala zelenina propasírovat. Jakmile je zelenina měkká, odstraníme poklici a vydusíme vodu, necháme jen tolik vody, aby byla omáčka dostatečně hustá. Plátky slaniny vybereme a vložíme do omáčky a zeleninu propasírujeme. Směs zahustíme většinou smetany a prohřejeme. Podle vlastních zvyklostí se dá omáčka i rozmixovat a případně zahustit moukou. Zbylou smetanu ušleháme na šlehačkovou ozdobu. Bolševníkový vývar přecedíme, necháme listy dobře okapat a trochu vymačkáme. Pečlivě vybereme všechno koření, listy stočíme do hnízda a naaranžujeme na talíř. Podáváme jako svíčkovou, s libovolným druhem knedlíků, šlehačkou a brusinkovou zavařeninou. Ač se to nezdá, brusinky i šlehačka se k bolševníku chuťově hodí. Zbylý bolševníkový vývar nevyléváme, ale uskladníme v ledničce a používáme jako jakýkoliv jiný zeleninový vývar.

suroviny na bolševník se svíčkovou omáčkou - svíčková s bolševníkem, postup 
© Ivana Paukertová 2014
bolševník se svíčkovou, propasírovaná omáčka - bolševník se svíčkovou omáčkou
© Ivana Paukertová 2014

bolševník se svíčkovou omáčkou, hotové jídlo - svíčková smetanová omáčka s bolševníkem obecným
© Ivana Paukertová 2014


Související články:
Rajčatové smoothie s pěťourem (25.05.2018)
Ďáblův déšť s ptačincem (29.04.2018)
Vyolette (06.04.2018)
Půlnoční klobásky - Saucisse minuit (01.04.2018)
Ptačincový salát s mangovou zálivkou (28.03.2018)
Jarní salát s lípou a divokou brokolicí (30.04.2017)
Zelená bábovka (11.04.2017)
Divoké recepty v Envi café (05.03.2017)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2017 (18.02.2017)
Anketa: co byste rádi ochutnali v Envi café (08.02.2017)
Recepty Sama doma (24.10.2016)
Bezová varmuže (24.10.2016)
Mezní džem (hedgerow jam) (29.09.2016)
Merlíkový a laskavcový špenát, jednoduchá survival jídla (27.08.2016)
Několik receptů na smoothie se slézem (29.05.2016)
Několik receptů na kopřivové smoothie (29.05.2016)
Douglasková limonáda (27.05.2016)
Topinambury v Deku (12.05.2016)
Přesličková rýže (11.05.2016)
Studená šťavelová polévka (04.05.2016)
Kerblíková omáčka (27.04.2016)
Májový ptačincový salát (26.04.2016)
Sumachová limonáda (21.04.2016)
Kostivalové tuiles (17.04.2016)
Gruzínská prasiela z denivky plavé (16.04.2016)
Medvědí paradoxní salát (13.04.2016)
Pampeliškové čipsy (12.03.2016)
Šruchový salát s turankou kanadskou (15.07.2015)
Salát s řeřišnicí hořkou (27.06.2015)
Žaludové cookies (25.04.2015)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2015 (07.04.2015)
Zelení vodníci (04.04.2015)
Neunerlei Kräutersuppe - tradiční německá polévka (02.04.2015)
Divoká vaječná tlačenka (31.03.2015)
Odkazy na recepty z ochutnávky 30.3.2015 (30.03.2015)
Dělimáda (22.02.2015)
Božská Bloody Mary (19.02.2015)
Mrkev na mrkvi (18.02.2015)
Sardinky s krvavcem (24.01.2015)
Divoký lednový salát: sedmikráska, ptačinec, krvavec (22.01.2015)
Jablečný kompot s hrozny a komonicí (18.01.2015)
Žaludové vánoční cukroví (22.12.2014)
Hložinkový sýr, survival jídlo (20.12.2014)
Netýkavkové plody jako fazolky (30.09.2014)
7 receptů na kostival v těstíčku (27.09.2014)
Podzimní Jarovský salát (24.09.2014)
Salát Sherwoodského bezdomovce (23.09.2014)
Polévka ajiaco santafereño - gejzír chutí (07.08.2014)
Jahodový sbiteň s třezalkou (01.07.2014)
Smrkové linecké koláčky (31.05.2014)
Ruské šči s měsíčkem lékařským (29.05.2014)
Jehněčí karbanátky s kari a merlíkem (28.05.2014)
Dvoupatrová panna cotta z květů akátu a černého bezu (26.05.2014)
Mléčně kvašené listy divokých rostlin (20.05.2014)
Ruský nápoj Tarchun (19.05.2014)
Zeleninová polévka s bolševníkem (15.05.2014)
Pansotti con salsa di noci - ligurské těstoviny s ořechovou omáčkou (06.05.2014)
Podivná bramborová polévka (05.05.2014)
Preboggion, recept z východní Ligurie (02.05.2014)
Nanakusa-gayu, rýžová kaše sedmi bylin (24.04.2014)
Nakládané květy třešní sakur (20.04.2014)
Recept pro 4 osoby za jednu korunu - jarní špenát (17.04.2014)
Japonský pampeliškový jam (15.04.2014)
Šrucha zelná s majonézou (13.04.2014)
Itadori aneb jak vaří křídlatku v Japonsku (15.03.2014)
Akebi ohitashi - vařené výhonky akébie pětičetné (23.02.2014)
Hložinkový kečup (bezlepkový i ve variantě raw) (20.02.2014)
Žaludy nakládané v Deku (19.02.2014)
Japonská tempura z bohyšky (Hosta spp.) (15.02.2014)
Nokanzou ohitashi - japonská příloha z denivky plavé (14.02.2014)
Balva - ázerbajdžánská slézová polévka (08.02.2014)
Ázerbajdžánské kutaby se šťovíkem (07.02.2014)
Jinan dvojlaločný je jedlý - dneska bude párty (06.02.2014)
Domácí žaludová mouka a rychlý žaludový dort (05.02.2014)
Kinpiru (05.05.2009)
Recepty na jídla - topinambur hlíznatý (03.11.2008)
Výborná jedlá rostlina - ptačinec žabinec (23.10.2008)
Zapomenuté recepty: čokoláda z lipových plodů (16.09.2008)
[Akt. hodnocení: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět Informační e-mailVytisknout článek


Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.





Tento web používá redakční systém phpRS, napsaný v jazyce PHP.