Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí


 


 

 

 
 
Přehled prací Ceny Termíny Kvalifikace Pro zadavatele

 

Mgr. Ivana Paukertová
Řezáčova 28
624 00 Brno
IČO: 686 72 217
ivana@paukertova.cz
tel.:603 39 62 90

Autorizace
posouzení podle § 45i
(Naturové posouzení)

Zpracuji
  • Naturové posouzení - posouzení vlivu záměru na evropsky významné lokality (posouzení podle § 45i zákona 114/1992 Sb.)
  • přírodovědné průzkumy v rozsahu biologického hodnocení
  • oznámení podle přílohy č. 3 zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí
  • analýzu záměru, vyhodnocení možných střetů s ochranou přírody a návrhy na jejich optimální řešení
  • botanický a přírodovědný průzkum jako podklad projektu nebo příloha k žádosti o dotace
  • návrhy informačních tabulí pro ZCHÚ a EVL, přírodovědné naučné stezky, fotografie rostlin
  • botanické inventarizace chráněných území, VKP
  • inventarizaci dřevin
Často kladené otázky Průvodce investora procesem posuzování
vlivů na životní prostředí - EIA


Dnešní datum: 21. 08. 2019  | Hlavní stránka | Mapa stránek | Orientace na stránce | Fotografie rostlin | Rostliny ČR |  


Vyhledávání

Vyhledat text

Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.


TOPlist

Novela

Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA)  vstoupil v platnost 1. dubna 2015.


Divoká kuchařka * Balva - ázerbajdžánská slézová polévka
Mgr. Ivana Paukertová - Divoká kuchařka - 08. 02. 2014 (3168 přečtení)

Sléz lesní (Malva sylvestris) je tradiční přísada ázerbajdžánské kuchyně. Syrové listy slézu mají příjemnou nasládlou chuť. Do receptu se dá určitě přimíchat i sléz přehlížený (Malva neglecta), jehož listy chutnají podobně a je u nás hojnější, roste i ve městech a příměstských oblastech.

Aktualizace 9.10.2014 - přidány fotografie



100 g rýže nebo 1 varný sáčeksléz lesní - Malva sylvestris, květ slézu lesního sléz přehlížený - Malva neglecta
© Ivana Paukertová 2013
50 g rozpuštěného másla
2 vejce
25 g lavashany nebo 1 lžíce citronové šťávy (co je to lavashana a jak ji připravíme)
4 lžičky pšeničné mouky
velký svazek slézu lesního (Malva sylvestris, obrázek úplně vpravo) nebo slézu přehlíženého (Malva neglecta, obrázek s malými květy)
svazek jarní cibulky (špenát a koriandr lze také použít, ale sléz a jarní cibulka jsou tradiční)
sůl a pepř

Namočíme kousek lavashany v horké vodě a necháme stát, dokud se nerozpustí. Během rozpouštění několikrát zamícháme. Umyjeme a hrubě nasekáme sléz a jarní cibulky. Vaříme rýži po dobu 15 minut ve velkém hrnci s vodou. Pokud máme varný sáček, vodu z rýže uschováme, jinak vůbec neslíváme. Smícháme mouku se 4 lžícemi vody a vymícháme do pasty. K rýži přidáme rozmíchanou mouku, máslo, rozpuštěnou lavashanu nebo citrónovou šťávu a dochutíme solí a pepřem. Rozředíme vodou z rýže na žádanou hustotu (pokud nevaříme rýži ve varném sáčku, dáváme přísady přímo k ní). Rozklepneme do polévky vejce a mícháme po dobu 5 minut. Přidáme nasekané bylinky, poté vaříme dalších 10 až 15 minut, až je polévka hotová.
Jako lavashanu jsem použila neslazený kdoulový sýr z kdoulovce. Recept jsem si upravila tak, že jsem nejprve přidala jen cibuli a málo slézu, zbytek slézu jsem přidala až téměř před koncem (nerada vařím příliš dlouho zelené věci, kvůli vitamínům a tak). Použila jsem mladé listy slézu přehlíženého z našeho sídlištního trávníku, které vyrašily po zásahu těch pánů se sekačkama. Mají-li měkké řapíky, dají se nakrájet na malé kousky a přidat taky. Tuhé řapíky dávám pryč.

polévka balva se slézem přehlíženým, suroviny - ázerbajdžánská polévka s Malva neglecta
© Ivana Paukertová 2014
polévka balva se slézem přehlíženým, rozpouštění lavashany - ázerbajdžánská polévka s Malva neglacta nebo Malva sylvestris, postup vaření
© Ivana Paukertová 2014
polévka balva se slézem přehlíženým, míchání lavashany - ázerbajdžánská polévka balva s Malva neglecta
© Ivana Paukertová 2014
ázerbajdžánská polévka balva se slézem - postup vaření 1
© Ivana Paukertová 2014
polévka balva se slézem přehlíženým, vaření - ázerbajdžánská polévka se slézem, postup
© Ivana Paukertová 2014
ázerbajdžánská polévka balva se slézem, přidání vajíček - polévka se slézem přehlíženým, postup
© Ivana Paukertová 2014
ázerbajdžánská polévka balva, přidání slézu a cibulky - postup vaření při receptu na polévku balva
© Ivana Paukertová 2014

 

ázerbajdžánská polévka balva se slézem - polévka se slézem Malva sylvestris nebo Malva neglecta
© Ivana Paukertová 2014


Související články:
Růžová zavařenina (13.06.2019)
Divoký listový salát s violkou (07.04.2019)
Rajčatové smoothie s pěťourem (25.05.2018)
Ďáblův déšť s ptačincem (29.04.2018)
Vyolette (06.04.2018)
Půlnoční klobásky - Saucisse minuit (01.04.2018)
Ptačincový salát s mangovou zálivkou (28.03.2018)
Jarní salát s lípou a divokou brokolicí (30.04.2017)
Zelená bábovka (11.04.2017)
Divoké recepty v Envi café (05.03.2017)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2017 (18.02.2017)
Anketa: co byste rádi ochutnali v Envi café (08.02.2017)
Recepty Sama doma (24.10.2016)
Bezová varmuže (24.10.2016)
Mezní džem (hedgerow jam) (29.09.2016)
Merlíkový a laskavcový špenát, jednoduchá survival jídla (27.08.2016)
Několik receptů na smoothie se slézem (29.05.2016)
Několik receptů na kopřivové smoothie (29.05.2016)
Douglasková limonáda (27.05.2016)
Topinambury v Deku (12.05.2016)
Přesličková rýže (11.05.2016)
Studená šťavelová polévka (04.05.2016)
Kerblíková omáčka (27.04.2016)
Májový ptačincový salát (26.04.2016)
Sumachová limonáda (21.04.2016)
Kostivalové tuiles (17.04.2016)
Gruzínská prasiela z denivky plavé (16.04.2016)
Medvědí paradoxní salát (13.04.2016)
Pampeliškové čipsy (12.03.2016)
Šruchový salát s turankou kanadskou (15.07.2015)
Salát s řeřišnicí hořkou (27.06.2015)
Žaludové cookies (25.04.2015)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2015 (07.04.2015)
Zelení vodníci (04.04.2015)
Neunerlei Kräutersuppe - tradiční německá polévka (02.04.2015)
Divoká vaječná tlačenka (31.03.2015)
Odkazy na recepty z ochutnávky 30.3.2015 (30.03.2015)
Dělimáda (22.02.2015)
Božská Bloody Mary (19.02.2015)
Mrkev na mrkvi (18.02.2015)
Sardinky s krvavcem (24.01.2015)
Divoký lednový salát: sedmikráska, ptačinec, krvavec (22.01.2015)
Jablečný kompot s hrozny a komonicí (18.01.2015)
Žaludové vánoční cukroví (22.12.2014)
Hložinkový sýr, survival jídlo (20.12.2014)
Netýkavkové plody jako fazolky (30.09.2014)
7 receptů na kostival v těstíčku (27.09.2014)
Podzimní Jarovský salát (24.09.2014)
Salát Sherwoodského bezdomovce (23.09.2014)
Polévka ajiaco santafereño - gejzír chutí (07.08.2014)
Jahodový sbiteň s třezalkou (01.07.2014)
Bolševník se svíčkovou omáčkou (01.06.2014)
Smrkové linecké koláčky (31.05.2014)
Ruské šči s měsíčkem lékařským (29.05.2014)
Jehněčí karbanátky s kari a merlíkem (28.05.2014)
Dvoupatrová panna cotta z květů akátu a černého bezu (26.05.2014)
Mléčně kvašené listy divokých rostlin (20.05.2014)
Ruský nápoj Tarchun (19.05.2014)
Zeleninová polévka s bolševníkem (15.05.2014)
Pansotti con salsa di noci - ligurské těstoviny s ořechovou omáčkou (06.05.2014)
Podivná bramborová polévka (05.05.2014)
Preboggion, recept z východní Ligurie (02.05.2014)
Nanakusa-gayu, rýžová kaše sedmi bylin (24.04.2014)
Nakládané květy třešní sakur (20.04.2014)
Recept pro 4 osoby za jednu korunu - jarní špenát (17.04.2014)
Japonský pampeliškový jam (15.04.2014)
Šrucha zelná s majonézou (13.04.2014)
Itadori aneb jak vaří křídlatku v Japonsku (15.03.2014)
Akebi ohitashi - vařené výhonky akébie pětičetné (23.02.2014)
Hložinkový kečup (bezlepkový i ve variantě raw) (20.02.2014)
Žaludy nakládané v Deku (19.02.2014)
Japonská tempura z bohyšky (Hosta spp.) (15.02.2014)
Nokanzou ohitashi - japonská příloha z denivky plavé (14.02.2014)
Ázerbajdžánské kutaby se šťovíkem (07.02.2014)
Jinan dvojlaločný je jedlý - dneska bude párty (06.02.2014)
Domácí žaludová mouka a rychlý žaludový dort (05.02.2014)
Kinpiru (05.05.2009)
Recepty na jídla - topinambur hlíznatý (03.11.2008)
Výborná jedlá rostlina - ptačinec žabinec (23.10.2008)
Zapomenuté recepty: čokoláda z lipových plodů (16.09.2008)
[Akt. hodnocení: 1,00 / Počet hlasů: 1] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět Informační e-mailVytisknout článek


Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.





Tento web používá redakční systém phpRS, napsaný v jazyce PHP.