Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí


 


 

 

 
 
Přehled prací Ceny Termíny Kvalifikace Pro zadavatele

 

Mgr. Ivana Paukertová
Řezáčova 28
624 00 Brno
IČO: 686 72 217
ivana@paukertova.cz
tel.:603 39 62 90

Autorizace
posouzení podle § 45i
(Naturové posouzení)

Zpracuji
  • Naturové posouzení - posouzení vlivu záměru na evropsky významné lokality (posouzení podle § 45i zákona 114/1992 Sb.)
  • přírodovědné průzkumy v rozsahu biologického hodnocení
  • oznámení podle přílohy č. 3 zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí
  • analýzu záměru, vyhodnocení možných střetů s ochranou přírody a návrhy na jejich optimální řešení
  • botanický a přírodovědný průzkum jako podklad projektu nebo příloha k žádosti o dotace
  • návrhy informačních tabulí pro ZCHÚ a EVL, přírodovědné naučné stezky, fotografie rostlin
  • botanické inventarizace chráněných území, VKP
  • inventarizaci dřevin
Často kladené otázky Průvodce investora procesem posuzování
vlivů na životní prostředí - EIA


Dnešní datum: 16. 10. 2019  | Hlavní stránka | Mapa stránek | Orientace na stránce | Fotografie rostlin | Rostliny ČR |  

Vyhledávání

Vyhledat text

Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.


TOPlist

Novela

Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA)  vstoupil v platnost 1. dubna 2015.


Divoká kuchařka * 7 receptů na kostival v těstíčku
Mgr. Ivana Paukertová - Divoká kuchařka - 27. 09. 2014 (4970 přečtení)

Mladé listy kostivalu lékařského Symphytum officinale můžeme obalovat v různých těstíčkách a udělat si tak učiněné hody. Připravila jsem sedm různých receptů, je mezi nimi i pivní těstíčko Jamie Oliviera a také dvě divoká, se semeny netýkavky malokvěté Impatiens parviflora a s popencem břečťanovitým Glechoma hederacea.



několik mladých kostivalových listů kostivalu lékařského (kostihoj lekársky) Symphytum officinale - starší listy obsahují pyrolizidinové alkaloidy

Pivní těstíčko Jamieho Oliviera
75 g hladké mouky
95 ml vychlazeného piva
1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
Rozšleháme mouku s pivem a práškem do pečiva na lesklé těsto. Hustota by měla být asi taková, jakou má napůl ušlehaná šlehačka, aby těstíčko drželo.

Sýrové s vínem
80 g najemno nastrouhaného tvrdého sýra (např. tvrdý eidam nebo ementál)
80 g hladké mouky
50 ml bílého vína
1 vejce
Vejce rozšleháme s vínem a zašleháme napřed mouku a poté sýr.

Tvarůžkové
50 g tvarůžků
50 g hladké mouky
125 ml světlého piva
Rozšleháme mouku s pivem. Tvarůžky rozmačkáme na kaši a zašleháme do těstíčka.

Kečupové
40 g jemné strouhanky
40 g hladké mouky
20 g kečupu
1 vejce
Našleháme vejce, přidáme kečup, dobře rozmícháme a přidáme strouhanku s moukou. Vyšleháme do hladka.

Sněhové cibulové
1 cibule
2 vejce
2 lžíce solamylu
Cibuli najemno nastrouháme. Z bílků ušleháme sníh, žloutky trochu našleháme. Do sněhu opatrně převalováním zamícháme žloutky, nastrouhanou cibuli a nakonec po částech škrob.

Divoké popencové
80 g hladké mouky
50 ml bílého vína
1 vejce
několik nadrobno nasekaných listů popence břečťanovitého (zádušník brečťanovitý) Glechoma hederacea - množství podle chuti
Vejce rozšleháme s vínem a zašleháme napřed mouku a pak nadrobno nasekané listy popence.

Divoké netýkavkové
netýkavka malokvětá 1 vejce
3 lžíce hladké mouky
3-4 lžíce semen netýkavky malokvěté (netýkavka malokvetá) Impatiens parviflora
asi 3 lžíce mléka nebo vody (podle hustoty těsta)
Vejce rozšleháme s moukou a částí mléka nebo vody, upravíme hustotu případným přidáním zbývajícího mléka. Vyšleháme do hladka na hustší těstíčko a přimícháme semena netýkavky. Chceme-li opravdu oříškovou chuť, posypeme osmažený kostival ještě semeny syrovými.

Dál je to snad jednoduché - obalíme kostivalové listy v těstíčku a osmažíme. Doporučuji skládat vždy dva listy přibližně stejné velikosti k sobě a obalovat společně.

semena netýkavky malokvěté
nezralá a zralá semena netýkavky malokvěté
těstíčko na obalování 1
kostival v těstíčku se semeny netýkavky
kostival v netýkavkovém těstíčku

Na vaření používáme pouze mladé listy kostivalu, které mají většinou nulový obsah pyrolizidinových alkaloidů. Použití starších listů je možné výjimečně. Pyrolizidinové alkaloidy, které obsahuje zejména kořen kostivalu, ale v menších množstvích i starší listy, mohou při časté konzumaci poškozovat játra. Jelikož je netýkavka malokvětá rostlinou invazní, dáváme při sběru pozor, aby nám semena nestřílela do okolí. Nejlepší způsob, jaký jsem zatím vymyslela, je rostlinu opatrně naklonit do hlubší papírové krabice vhodné velikosti a odstřihnout nůžkama celou (nikoliv casnovat nožem, to semena vylítnou i z krabice). Listy a nezralé plody můžeme upotřebit do dalších receptů (o tom někdy příště).

kostival v těstíčku se semeny netýkavky malokvěté


Související články:
Růžová zavařenina (13.06.2019)
Divoký listový salát s violkou (07.04.2019)
Rajčatové smoothie s pěťourem (25.05.2018)
Ďáblův déšť s ptačincem (29.04.2018)
Vyolette (06.04.2018)
Půlnoční klobásky - Saucisse minuit (01.04.2018)
Ptačincový salát s mangovou zálivkou (28.03.2018)
Jarní salát s lípou a divokou brokolicí (30.04.2017)
Zelená bábovka (11.04.2017)
Divoké recepty v Envi café (05.03.2017)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2017 (18.02.2017)
Anketa: co byste rádi ochutnali v Envi café (08.02.2017)
Recepty Sama doma (24.10.2016)
Bezová varmuže (24.10.2016)
Mezní džem (hedgerow jam) (29.09.2016)
Merlíkový a laskavcový špenát, jednoduchá survival jídla (27.08.2016)
Několik receptů na smoothie se slézem (29.05.2016)
Několik receptů na kopřivové smoothie (29.05.2016)
Douglasková limonáda (27.05.2016)
Topinambury v Deku (12.05.2016)
Přesličková rýže (11.05.2016)
Studená šťavelová polévka (04.05.2016)
Kerblíková omáčka (27.04.2016)
Májový ptačincový salát (26.04.2016)
Sumachová limonáda (21.04.2016)
Kostivalové tuiles (17.04.2016)
Gruzínská prasiela z denivky plavé (16.04.2016)
Medvědí paradoxní salát (13.04.2016)
Pampeliškové čipsy (12.03.2016)
Šruchový salát s turankou kanadskou (15.07.2015)
Salát s řeřišnicí hořkou (27.06.2015)
Žaludové cookies (25.04.2015)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2015 (07.04.2015)
Zelení vodníci (04.04.2015)
Neunerlei Kräutersuppe - tradiční německá polévka (02.04.2015)
Divoká vaječná tlačenka (31.03.2015)
Odkazy na recepty z ochutnávky 30.3.2015 (30.03.2015)
Dělimáda (22.02.2015)
Božská Bloody Mary (19.02.2015)
Mrkev na mrkvi (18.02.2015)
Sardinky s krvavcem (24.01.2015)
Divoký lednový salát: sedmikráska, ptačinec, krvavec (22.01.2015)
Jablečný kompot s hrozny a komonicí (18.01.2015)
Žaludové vánoční cukroví (22.12.2014)
Hložinkový sýr, survival jídlo (20.12.2014)
Netýkavkové plody jako fazolky (30.09.2014)
Podzimní Jarovský salát (24.09.2014)
Salát Sherwoodského bezdomovce (23.09.2014)
Polévka ajiaco santafereño - gejzír chutí (07.08.2014)
Jahodový sbiteň s třezalkou (01.07.2014)
Bolševník se svíčkovou omáčkou (01.06.2014)
Smrkové linecké koláčky (31.05.2014)
Ruské šči s měsíčkem lékařským (29.05.2014)
Jehněčí karbanátky s kari a merlíkem (28.05.2014)
Dvoupatrová panna cotta z květů akátu a černého bezu (26.05.2014)
Mléčně kvašené listy divokých rostlin (20.05.2014)
Ruský nápoj Tarchun (19.05.2014)
Zeleninová polévka s bolševníkem (15.05.2014)
Pansotti con salsa di noci - ligurské těstoviny s ořechovou omáčkou (06.05.2014)
Podivná bramborová polévka (05.05.2014)
Preboggion, recept z východní Ligurie (02.05.2014)
Nanakusa-gayu, rýžová kaše sedmi bylin (24.04.2014)
Nakládané květy třešní sakur (20.04.2014)
Recept pro 4 osoby za jednu korunu - jarní špenát (17.04.2014)
Japonský pampeliškový jam (15.04.2014)
Šrucha zelná s majonézou (13.04.2014)
Itadori aneb jak vaří křídlatku v Japonsku (15.03.2014)
Akebi ohitashi - vařené výhonky akébie pětičetné (23.02.2014)
Hložinkový kečup (bezlepkový i ve variantě raw) (20.02.2014)
Žaludy nakládané v Deku (19.02.2014)
Japonská tempura z bohyšky (Hosta spp.) (15.02.2014)
Nokanzou ohitashi - japonská příloha z denivky plavé (14.02.2014)
Balva - ázerbajdžánská slézová polévka (08.02.2014)
Ázerbajdžánské kutaby se šťovíkem (07.02.2014)
Jinan dvojlaločný je jedlý - dneska bude párty (06.02.2014)
Domácí žaludová mouka a rychlý žaludový dort (05.02.2014)
Kinpiru (05.05.2009)
Recepty na jídla - topinambur hlíznatý (03.11.2008)
Výborná jedlá rostlina - ptačinec žabinec (23.10.2008)
Zapomenuté recepty: čokoláda z lipových plodů (16.09.2008)
[Akt. známka: 5,00 / Počet hlasů: 1] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět Informační e-mail Vytisknout článek


Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.

Omluva
Omlouvám se za výpadek v minulých dnech, stránka byla napadena hackery. Ivana Paukertová




Kočka na stromě

Kočka na stromě

Mám kočku na stromě, mňouká a nechce slézt. Co mám dělat? Kdo mi pomůže?

Příběh a odpovědi.


Tento web používá redakční systém phpRS, napsaný v jazyce PHP.