Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí


 


 

 

 
 
Přehled prací Ceny Termíny Kvalifikace Pro zadavatele

 

Mgr. Ivana Paukertová
Řezáčova 28
624 00 Brno
IČO: 686 72 217
ivana@paukertova.cz
tel.:603 39 62 90

Autorizace
posouzení podle § 45i
(Naturové posouzení)

Zpracuji
  • Naturové posouzení - posouzení vlivu záměru na evropsky významné lokality (posouzení podle § 45i zákona 114/1992 Sb.)
  • přírodovědné průzkumy v rozsahu biologického hodnocení
  • oznámení podle přílohy č. 3 zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí
  • analýzu záměru, vyhodnocení možných střetů s ochranou přírody a návrhy na jejich optimální řešení
  • botanický a přírodovědný průzkum jako podklad projektu nebo příloha k žádosti o dotace
  • návrhy informačních tabulí pro ZCHÚ a EVL, přírodovědné naučné stezky, fotografie rostlin
  • botanické inventarizace chráněných území, VKP
  • inventarizaci dřevin
Často kladené otázky Průvodce investora procesem posuzování
vlivů na životní prostředí - EIA


Dnešní datum: 19. 09. 2019  | Hlavní stránka | Mapa stránek | Orientace na stránce | Fotografie rostlin | Rostliny ČR |  


Vyhledávání

Vyhledat text

Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.


TOPlist

Novela

Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA)  vstoupil v platnost 1. dubna 2015.


Divoká kuchařka * Studená šťavelová polévka
Mgr. Ivana Paukertová - Divoká kuchařka - 04. 05. 2016 (3225 přečtení)

Recept na letní polévku ze šťavelu evropského Oxalis fontana. Při této příležitosti si uděláme inventuru jedlých šťavelů a zahrneme i ty, co máte na parapetu "pro parádu".



hrnek (250 ml) listů nebo nati šťavelu evropského Oxalis fontana nebo jiného jedlého druhu šťavele
svazek zelené cibulky
půl litru vody
olej, sůl, pepř
zakysaná smetana
květy nebo listy šťavelu na ozdobu

studená šťavelová polévka - Oxalis fontana, letní polévka ze šťavele evropského
© Ivana Paukertová 2015 Na oleji osmahneme nakrájenou cibulku a když je téměř hotová, přidáme listy nebo nať šťavelu na tak dlouho, aby zavadly. Zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Rozmixujeme a ochutíme solí a pepřem. Podáváme chladné se lžící zakysané smetany. Nebo se můžete rozhodnout následovat doporučení lidí, kteří polévku již ochutnali, a servírovat ji teplou.
Tento recept můžete uvařit ze všech tří našich nejhojnějších volně rostoucích šťavelů nebo můžete použít kterýkoliv jedlý druh. Stejně jako špenát nebo rebarbora obsahují všechny šťavele oxaláty neboli šťavelany, soli kyseliny šťavelové. I zde pro lidi s dietou (artritida, lithiáza, revma, nemoci ledvin) platí podobná omezení. Polévku servírujeme pouze příležitostně, v menších porcích a doplníme vápníkem (smetana, kysaná smetana, jogurt), právě kvůli obsahu šťavelanů.

šťavel kyselý - Oxalis acetosellašťavel kyselý - šťavel kyselý, Oxalis acetosella Šťavel kyselý Oxalis acetosella je náš původní druh. Roste v lese, je velmi hojný. Má bílé květy s fialovými žilkami, kvete na jaře. Někdy se květy (zejména později v létě) vůbec neotvírají, zůstanou jako poupata a opylí se vlastním pylem. Tomu se říká kleistogamie. Listy jsou trojlístky, které se umí sklopit. Dělají to tehdy, když poklesne vnitřní tlak v buňkách, například za vedra. Jedlé jsou listy a květy, sušené květy se dříve používaly na srážení mléka.
botany.cz
Mapka rozšíření (karta druhu AOPK)

šťavel evropský - Oxalis fontana, jedlá rostlina, náhrada citronu a limetky
© Ivana Paukertová 2016 Šťavel evropský Oxalis fontana pochází ze Severní Ameriky. Kvete žlutě, je vyšší než šťavel kyselý, dorůstá až 40 cm a doprovází člověka. Roste na vlhčích půdách, často v polostínu. Má rád záhony. Je vytrvalý, občas může být i jednoletý nebo dvouletý. Listy jsou velmi podobné šťavelu kyselému, barvy zelené, vyrůstají na přímé lodyze, která však na rozdíl od něj není zkrácená. Jedlé má listy a květy. Dá se zaměnit s podobným šťavelem prérijním Oxalis dillenii, který je u nás vzácnější, ale žádné strachy, ten je také jedlý.
botany.cz
Mapka rozšíření (karta druhu AOPK)

šťavel růžkatý, Oxalis corniculata - jedlá rostlina
© Ivana Paukertová 2016 Šťavel růžkatý Oxalis corniculata pochází z mediterránu, v současné době je rozšířen téměř po celém světě. U nás se dá najít spíše v teplejších oblastech. Kvete žlutě, od šťavelu evropského ho rozlišíme lodyhami plazivými a načervenalým nádechem listů. Je to další škvírník, má rád mezery mezi dlaždicemi v chodnících a často roste i podél obrubníků. Má jedlé listy a květy, chuť listů je méně delikátní než u šťavelu evropského. Stejně jako všechny ostatní druhy rodu šťavel obsahuje oxaláty, soli kyseliny šťavelové. V listech šťavele růžkatého je 7-12% oxalátů.
botany.cz
Mapka rozšíření (karta druhu AOPK)

Postrachem českých zahradníků jsou ve sklenících a zahradnictvích dva růžovočerveně až fialovočerveně kvetoucí bráchové šťavel širolistý Oxalis latifolia a šťavel jemný Oxalis debilis. Pocházejí ze Střední a Jižní Ameriky a oba mají jedlé listy, květy i hlízy. Jako okrasný se pěstuje žlutě kvetoucí šťavel kozí noha Oxalis pes-caprae s jedlými listy, květy a hlízky, pochází z Afriky. Jedlé hlízky má i mexičan šťavel čtyřlistý Oxalis deppei (=Oxalis tetraphylla), říká se mu štěstíčko, také se prodává pod obchodním jménem Iron Cross. Hlízky dosahují velikosti 10 cm x 3 cm. Další okrasný šťavel má jedlé hlízky velikosti 5 cm x 15 mm, je to šťavel trojhranný Oxalis triangularis. Samozřejmě i on má jedlé listy a květy. Občas se pěstuje i Oxalis articulata s jedlými listy a květy. Překvapuje vás, že obyčejný šťavel má jedlé hlízky? Vždyť oka, šťavel hlíznatý Oxalis tuberosa se v Andách pěstuje po tisíciletí a je tam po bramborách druhou nejvýznamnější plodinou.

Listy a květy jedlých šťavelů používáme syrové do salátů, zejména v menších množstvích na ozdobu. Skvěle ozdobí a dochutí i moučníky, zmrzliny a vaječná jídla. Dají se použít do limonád, kde jsou pokládány za překvapivou náhradu citrónu nebo dokonce limetky.

Nať šťavelu evropského a polévka uvařená z něho byla podávána na dvou ochutnávkách, na třinácté ochutnávce a také na následující ochutnávce čtrnácté. Ochutnávačům připomínala polévka špenátovou a řada z nich navrhovala servírovat pokrm teplý.

Polévku ze šťavelu kyselého jsme uvařili na Beskydském kurzu

studená šťavelová polévka - polévka ze šťavele kyselého Oxalis acetosella, kyslička obyčajná
© Ivana Paukertová 2017


Související články:
Růžová zavařenina (13.06.2019)
Divoký listový salát s violkou (07.04.2019)
Rajčatové smoothie s pěťourem (25.05.2018)
Ďáblův déšť s ptačincem (29.04.2018)
Vyolette (06.04.2018)
Půlnoční klobásky - Saucisse minuit (01.04.2018)
Ptačincový salát s mangovou zálivkou (28.03.2018)
Jarní salát s lípou a divokou brokolicí (30.04.2017)
Zelená bábovka (11.04.2017)
Divoké recepty v Envi café (05.03.2017)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2017 (18.02.2017)
Anketa: co byste rádi ochutnali v Envi café (08.02.2017)
Recepty Sama doma (24.10.2016)
Bezová varmuže (24.10.2016)
Mezní džem (hedgerow jam) (29.09.2016)
Merlíkový a laskavcový špenát, jednoduchá survival jídla (27.08.2016)
Několik receptů na smoothie se slézem (29.05.2016)
Několik receptů na kopřivové smoothie (29.05.2016)
Douglasková limonáda (27.05.2016)
Topinambury v Deku (12.05.2016)
Přesličková rýže (11.05.2016)
Kerblíková omáčka (27.04.2016)
Májový ptačincový salát (26.04.2016)
Sumachová limonáda (21.04.2016)
Kostivalové tuiles (17.04.2016)
Gruzínská prasiela z denivky plavé (16.04.2016)
Medvědí paradoxní salát (13.04.2016)
Pampeliškové čipsy (12.03.2016)
Šruchový salát s turankou kanadskou (15.07.2015)
Salát s řeřišnicí hořkou (27.06.2015)
Žaludové cookies (25.04.2015)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2015 (07.04.2015)
Zelení vodníci (04.04.2015)
Neunerlei Kräutersuppe - tradiční německá polévka (02.04.2015)
Divoká vaječná tlačenka (31.03.2015)
Odkazy na recepty z ochutnávky 30.3.2015 (30.03.2015)
Dělimáda (22.02.2015)
Božská Bloody Mary (19.02.2015)
Mrkev na mrkvi (18.02.2015)
Sardinky s krvavcem (24.01.2015)
Divoký lednový salát: sedmikráska, ptačinec, krvavec (22.01.2015)
Jablečný kompot s hrozny a komonicí (18.01.2015)
Žaludové vánoční cukroví (22.12.2014)
Hložinkový sýr, survival jídlo (20.12.2014)
Netýkavkové plody jako fazolky (30.09.2014)
7 receptů na kostival v těstíčku (27.09.2014)
Podzimní Jarovský salát (24.09.2014)
Salát Sherwoodského bezdomovce (23.09.2014)
Polévka ajiaco santafereño - gejzír chutí (07.08.2014)
Jahodový sbiteň s třezalkou (01.07.2014)
Bolševník se svíčkovou omáčkou (01.06.2014)
Smrkové linecké koláčky (31.05.2014)
Ruské šči s měsíčkem lékařským (29.05.2014)
Jehněčí karbanátky s kari a merlíkem (28.05.2014)
Dvoupatrová panna cotta z květů akátu a černého bezu (26.05.2014)
Mléčně kvašené listy divokých rostlin (20.05.2014)
Ruský nápoj Tarchun (19.05.2014)
Zeleninová polévka s bolševníkem (15.05.2014)
Pansotti con salsa di noci - ligurské těstoviny s ořechovou omáčkou (06.05.2014)
Podivná bramborová polévka (05.05.2014)
Preboggion, recept z východní Ligurie (02.05.2014)
Nanakusa-gayu, rýžová kaše sedmi bylin (24.04.2014)
Nakládané květy třešní sakur (20.04.2014)
Recept pro 4 osoby za jednu korunu - jarní špenát (17.04.2014)
Japonský pampeliškový jam (15.04.2014)
Šrucha zelná s majonézou (13.04.2014)
Itadori aneb jak vaří křídlatku v Japonsku (15.03.2014)
Akebi ohitashi - vařené výhonky akébie pětičetné (23.02.2014)
Hložinkový kečup (bezlepkový i ve variantě raw) (20.02.2014)
Žaludy nakládané v Deku (19.02.2014)
Japonská tempura z bohyšky (Hosta spp.) (15.02.2014)
Nokanzou ohitashi - japonská příloha z denivky plavé (14.02.2014)
Balva - ázerbajdžánská slézová polévka (08.02.2014)
Ázerbajdžánské kutaby se šťovíkem (07.02.2014)
Jinan dvojlaločný je jedlý - dneska bude párty (06.02.2014)
Domácí žaludová mouka a rychlý žaludový dort (05.02.2014)
Kinpiru (05.05.2009)
Recepty na jídla - topinambur hlíznatý (03.11.2008)
Výborná jedlá rostlina - ptačinec žabinec (23.10.2008)
Zapomenuté recepty: čokoláda z lipových plodů (16.09.2008)
[Akt. hodnocení: 5,00 / Počet hlasů: 1] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět Informační e-mailVytisknout článek


Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.





Tento web používá redakční systém phpRS, napsaný v jazyce PHP.