Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí


 


 

 

 
 
Přehled prací Ceny Termíny Kvalifikace Pro zadavatele

 

Mgr. Ivana Paukertová
Řezáčova 28
624 00 Brno
IČO: 686 72 217
ivana@paukertova.cz
tel.:603 39 62 90

Autorizace
posouzení podle § 45i
(Naturové posouzení)

Zpracuji
  • Naturové posouzení - posouzení vlivu záměru na evropsky významné lokality (posouzení podle § 45i zákona 114/1992 Sb.)
  • přírodovědné průzkumy v rozsahu biologického hodnocení
  • oznámení podle přílohy č. 3 zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí
  • analýzu záměru, vyhodnocení možných střetů s ochranou přírody a návrhy na jejich optimální řešení
  • botanický a přírodovědný průzkum jako podklad projektu nebo příloha k žádosti o dotace
  • návrhy informačních tabulí pro ZCHÚ a EVL, přírodovědné naučné stezky, fotografie rostlin
  • botanické inventarizace chráněných území, VKP
  • inventarizaci dřevin
Často kladené otázky Průvodce investora procesem posuzování
vlivů na životní prostředí - EIA


Dnešní datum: 16. 04. 2024  | Hlavní stránka | Mapa stránek | Orientace na stránce | Fotografie rostlin | Rostliny ČR |  

Vyhledávání

Vyhledat text

Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.


TOPlist

Novela

Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA)  vstoupil v platnost 1. dubna 2015.


Divoká kuchařka * Divoký lednový salát: sedmikráska, ptačinec, krvavec
Mgr. Ivana Paukertová - Divoká kuchařka - 22. 01. 2015 (8291 přečtení)

Ač je zima a občas mrzne, pokud není zrovna sníh, tak se suroviny na čerstvý salát dají najít vždycky.



Základ salátu
hrst listů sedmikrásky obecné (sedmokráska obyčajná) Bellis perennis
hrst nati ptačince prostředního (hviezdica prostredná) Stellaria media
hrst listů krvavce menšího (krvavec obecný) Sanguisorba minor
půl hrsti listů pumpavy obecné (bocianik rozpukovitý) Erodium cicutarium pumpava obecná - short na mém kanálu YouTube
jedno vejce kura domácího Gallus gallus f. domestica
100 (i více) g sýra typu ementál

Na ochucení
několik lístků popence břečťanovitého (zádušník brečťanovitý) Glechoma hederacea
několik lístků třezalky tečkované (ľubovník bodkovaný) Hypericum perforatum
několik lístků řebříčku obecného (rebríček obyčajný) Achillea milefolium
jeden nebo půl velmi mladého lístku vratiče obecného (vratič obyčajný) Tanacetum vulgare
olivový olej
balsamikový ocet
případně podle chuti sůl
několik květů sedmikrásky na ozdobu

Všechny listy pečlivě omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Lístky vratiče, popence a řebříčku natrháme na malinké kousky, lísty krvavce sdrneme z řapíku. Můžeme dát celé růžice sedmikrásek, ale je lepší lístky otrhat - růžice se často nedají dokonale omýt a zůstává v nich hlína. Vajíčko uvaříme natvrdo a nakrájíme na půlkolečka, sýr na malé kostičky. Vše smícháme, pokropíme olivovým olejem a balsamikovým octem, dobře promícháme, ozdobíme květy sedmikrásek a podáváme. Pokud vám připadá chuť salátu drsná, přidejte sýr, vejce anebo do salátu nakrájejte pro zjemnění jabko.

růžice krvavce menšího
lednový salát, suroviny
salát v lednu, sedmikráska, ptačinec, krvavec
růžice krvavce suroviny hotový salát

Základem salátu budiž sedmikráska a ptačinec. Krvavec nemusí být vždy k dispozici, tenhle jsem ulovila na jedné městské navážce. Byl to ten lepší chuťový typ, s mírnou příchutí po melounu. Zbytek rostlin jsem dosbírala při desetiminutovém čekání na tramvaj - všechny rostliny pocházejí z okrajové čtvrti velkého města a sbírané byly včera (to jest 21. ledna). Ptačinec rostl pod keřem, jak to ptačince často dělávají a byl křehký a vyžraný. Ostatní bylo na takovém tom nanicovatém městském trávníku, snad kromě vratiče a třezalky pocházející z navážky.

Asi bych taky měla začít se známkováním jídel - takže tento salát je za 4 (stupnice jako obvykle u všech ochutnávek, 5 nejlepší, 1 chutná nejmíň).

suroviny na lednový salát

1. krvavec menší krvavec obecný Sanguisorba minor
2. pumpava rozpuková bocianik rozpukový Erodium cicutarium
3. sedmikráska obecná sedmokráska obyčajná Bellis perennis
4. ptačinec prostřední hviezdica prostredná Stellaria media
5. popenec břečťanovitý zádušník brečťanovitý Glechoma hederacea
6. vratič obecný vratič obyčajný Tanacetum vulgare
7. řebříček obecný rebríček obyčajný Achillea milefolium
8. třezalka tečkovaná lubovník bodkovaný Hypericum perforatum

lednový divoký salát


Související články:
Jarní salát s violkou (27.03.2024)
Několik receptů na smoothie ze šruchy zelné (10.09.2023)
Bršlicový štrúdl (12.03.2023)
Bršlicové smoothie s česnekem medvědím (26.02.2023)
Únorový divoký salát (24.02.2023)
Ptačincové pesto (19.02.2023)
Několik receptů na ptačincové smoothie (09.02.2023)
Bramborový salát s orsejí (09.02.2023)
Hwajeon 화전 (06.02.2022)
Pampeliškový med podle mojí babičky (13.05.2021)
Divoký salát Lucie (19.12.2019)
Domácí etnochleba podle Łukasze Łuczaje (18.10.2019)
Růžová zavařenina (13.06.2019)
Divoký listový salát s violkou (07.04.2019)
Rajčatové smoothie s pěťourem (25.05.2018)
Ďáblův déšť s ptačincem (29.04.2018)
Vyolette (06.04.2018)
Půlnoční klobásky - Saucisse minuit (01.04.2018)
Ptačincový salát s mangovou zálivkou (28.03.2018)
Jarní salát s lípou a divokou brokolicí (30.04.2017)
Zelená bábovka (11.04.2017)
Divoké recepty v Envi café (05.03.2017)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2017 (18.02.2017)
Anketa: co byste rádi ochutnali v Envi café (08.02.2017)
Recepty Sama doma (24.10.2016)
Bezová varmuže (24.10.2016)
Mezní džem (hedgerow jam) (29.09.2016)
Merlíkový a laskavcový špenát, jednoduchá survival jídla (27.08.2016)
Několik receptů na smoothie se slézem (29.05.2016)
Několik receptů na kopřivové smoothie (29.05.2016)
Douglasková limonáda (27.05.2016)
Topinambury v Deku (12.05.2016)
Přesličková rýže (11.05.2016)
Studená šťavelová polévka (04.05.2016)
Kerblíková omáčka (27.04.2016)
Májový ptačincový salát (26.04.2016)
Sumachová limonáda (21.04.2016)
Kostivalové tuiles (17.04.2016)
Gruzínská prasiela z denivky plavé (16.04.2016)
Medvědí paradoxní salát (13.04.2016)
Pampeliškové čipsy (12.03.2016)
Šruchový salát s turankou kanadskou (15.07.2015)
Salát s řeřišnicí hořkou (27.06.2015)
Žaludové cookies (25.04.2015)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2015 (07.04.2015)
Zelení vodníci (04.04.2015)
Neunerlei Kräutersuppe - tradiční německá polévka (02.04.2015)
Divoká vaječná tlačenka (31.03.2015)
Odkazy na recepty z ochutnávky 30.3.2015 (30.03.2015)
Dělimáda (22.02.2015)
Božská Bloody Mary (19.02.2015)
Mrkev na mrkvi (18.02.2015)
Sardinky s krvavcem (24.01.2015)
Jablečný kompot s hrozny a komonicí (18.01.2015)
Žaludové vánoční cukroví (22.12.2014)
Hložinkový sýr, survival jídlo (20.12.2014)
Netýkavkové plody jako fazolky (30.09.2014)
7 receptů na kostival v těstíčku (27.09.2014)
Podzimní Jarovský salát (24.09.2014)
Salát Sherwoodského bezdomovce (23.09.2014)
Polévka ajiaco santafereño - gejzír chutí (07.08.2014)
Jahodový sbiteň s třezalkou (01.07.2014)
Bolševník se svíčkovou omáčkou (01.06.2014)
Smrkové linecké koláčky (31.05.2014)
Ruské šči s měsíčkem lékařským (29.05.2014)
Jehněčí karbanátky s kari a merlíkem (28.05.2014)
Dvoupatrová panna cotta z květů akátu a černého bezu (26.05.2014)
Mléčně kvašené listy divokých rostlin (20.05.2014)
Ruský nápoj Tarchun (19.05.2014)
Zeleninová polévka s bolševníkem (15.05.2014)
Pansotti con salsa di noci - ligurské těstoviny s ořechovou omáčkou (06.05.2014)
Podivná bramborová polévka (05.05.2014)
Preboggion, recept z východní Ligurie (02.05.2014)
Nanakusa-gayu, rýžová kaše sedmi bylin (24.04.2014)
Nakládané květy třešní sakur (20.04.2014)
Recept pro 4 osoby za jednu korunu - jarní špenát (17.04.2014)
Japonský pampeliškový jam (15.04.2014)
Šrucha zelná s majonézou (13.04.2014)
Itadori aneb jak vaří křídlatku v Japonsku (15.03.2014)
Akebi ohitashi - vařené výhonky akébie pětičetné (23.02.2014)
Hložinkový kečup (bezlepkový i ve variantě raw) (20.02.2014)
Žaludy nakládané v Deku (19.02.2014)
Japonská tempura z bohyšky (Hosta spp.) (15.02.2014)
Nokanzou ohitashi - japonská příloha z denivky plavé (14.02.2014)
Balva - ázerbajdžánská slézová polévka (08.02.2014)
Ázerbajdžánské kutaby se šťovíkem (07.02.2014)
Jinan dvojlaločný je jedlý - dneska bude párty (06.02.2014)
Domácí žaludová mouka a rychlý žaludový dort (05.02.2014)
Kinpiru (05.05.2009)
Recepty na jídla - topinambur hlíznatý (03.11.2008)
Výborná jedlá rostlina - ptačinec žabinec (23.10.2008)
Zapomenuté recepty: čokoláda z lipových plodů (16.09.2008)
[Akt. známka: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět Informační e-mail Vytisknout článek


Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.






Kočka na stromě

Kočka na stromě

Mám kočku na stromě, mňouká a nechce slézt. Co mám dělat? Kdo mi pomůže?

Příběh a odpovědi.


Tento web používá redakční systém phpRS.