Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí |
|
|
|
|
|
Přehled prací | Ceny | Termíny | Kvalifikace | Pro zadavatele |
Mgr. Ivana Paukertová
Autorizace |
Zpracuji
|
Často kladené otázky |
Průvodce investora procesem posuzování vlivů na životní prostředí - EIA |
Hlavní menu
Vyhledávání
Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.
|
Novela
Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA) vstoupil v platnost 1. dubna 2015.
Jinan dvojlaločný je jedlý - dneska bude párty
Mgr. Ivana Paukertová - Divoká kuchařka - 06. 02. 2014 (8516 přečtení) Ano, je to tak. Semena i plody ginkga jsou jedlá, v Japonsku a Číně se jedí už velmi mnoho let. Dneska si ukážeme velmi jednoduchý recept na úžasně dekorativní ozdobu ze semen jinanu, která bude ozdobou každého jídla na párty. Semena se sbírají v říjnu až listopadu. Za tímto účelem musíme najít jinaní samičku, což je trochu problém, samičky nejsou žádány. Dužnina plodů totiž obsahuje organické kyseliny, které mírně řečeno smrdí a proto samice jinanu prostě dneska nejsou v kurzu. Organické kyseliny jsou také důvodem, pro který vám doporučím odstraňovat dužninu v rukavicích, protože dráždí pokožku. Nasbíraná semena můžeme neoloupaná uchovávat v ledničce až do té doby, kdy začnou houfně klíčit, což bývá někdy v únoru-březnu. Pokud je necháte v teple, začnou klíčit daleko dřív, ale nějakou dobu vydrží. Syrová semena se mohou také jíst, ale ve velmi malých množstvích, obsahují látku která rozkládá vitamín B6. Teplem se tato látka zneaktivní. Semena rozlouskáme louskáčkem na ořechy, skořápky jsou tenké a jde to snadno: Opražíme na rozpáleném oleji s trochou soli: Přebytečný tuk necháme vsáknout do ubrousku:
Opražená semena v ubrousku jemně promneme, abychom odstranili slupku: A pak už jenom napícháme na špejle nebo párátka - no nejsou úžasná? Semena jsou masitá, chuti velmi zvláštní, velmi mírně nahořklé. Znám lidi, kteří se k chuti vyjadřovali nelichotivě, mě osobně připadá originální a příjemná. Některá semena jsou nahořklá méně, jiná více. Podle referencí z internetu by jinanové oříšky neměly být nahořklé vůbec, možná některé z nich nebyly úplně v pořádku. Budu ochutnávat dále a podám zprávu. Za inspiraci děkuji Maangchi, můžete se podívat na video, kde připravuje korejský předkrm.
Související články:
Celý článek |
Zpět
Barbarské čipsy lenního pána (13.05.2024) Jarní salát s lípou a tulipánem (13.05.2024) Jarní salát s violkou (27.03.2024) Několik receptů na smoothie ze šruchy zelné (10.09.2023) Bršlicový štrúdl (12.03.2023) Bršlicové smoothie s česnekem medvědím (26.02.2023) Únorový divoký salát (24.02.2023) Ptačincové pesto (19.02.2023) Několik receptů na ptačincové smoothie (09.02.2023) Bramborový salát s orsejí (09.02.2023) Hwajeon 화전 (06.02.2022) Pampeliškový med podle mojí babičky (13.05.2021) Divoký salát Lucie (19.12.2019) Domácí etnochleba podle Łukasze Łuczaje (18.10.2019) Růžová zavařenina (13.06.2019) Divoký listový salát s violkou (07.04.2019) Rajčatové smoothie s pěťourem (25.05.2018) Ďáblův déšť s ptačincem (29.04.2018) Vyolette (06.04.2018) Půlnoční klobásky - Saucisse minuit (01.04.2018) Ptačincový salát s mangovou zálivkou (28.03.2018) Jarní salát s lípou a divokou brokolicí (30.04.2017) Zelená bábovka (11.04.2017) Divoké recepty v Envi café (05.03.2017) Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2017 (18.02.2017) Anketa: co byste rádi ochutnali v Envi café (08.02.2017) Recepty Sama doma (24.10.2016) Bezová varmuže (24.10.2016) Mezní džem (hedgerow jam) (29.09.2016) Merlíkový a laskavcový špenát, jednoduchá survival jídla (27.08.2016) Několik receptů na smoothie se slézem (29.05.2016) Několik receptů na kopřivové smoothie (29.05.2016) Douglasková limonáda (27.05.2016) Topinambury v Deku (12.05.2016) Přesličková rýže (11.05.2016) Studená šťavelová polévka (04.05.2016) Kerblíková omáčka (27.04.2016) Májový ptačincový salát (26.04.2016) Sumachová limonáda (21.04.2016) Kostivalové tuiles (17.04.2016) Gruzínská prasiela z denivky plavé (16.04.2016) Medvědí paradoxní salát (13.04.2016) Pampeliškové čipsy (12.03.2016) Šruchový salát s turankou kanadskou (15.07.2015) Salát s řeřišnicí hořkou (27.06.2015) Žaludové cookies (25.04.2015) Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2015 (07.04.2015) Zelení vodníci, Stuffed eggs like watermans and nymphs (04.04.2015) Neunerlei Kräutersuppe - tradiční německá polévka (02.04.2015) Divoká vaječná tlačenka (31.03.2015) Odkazy na recepty z ochutnávky 30.3.2015 (30.03.2015) Dělimáda (22.02.2015) Božská Bloody Mary (19.02.2015) Mrkev na mrkvi (18.02.2015) Sardinky s krvavcem (24.01.2015) Divoký lednový salát: sedmikráska, ptačinec, krvavec (22.01.2015) Jablečný kompot s hrozny a komonicí (18.01.2015) Žaludové vánoční cukroví (22.12.2014) Hložinkový sýr, survival jídlo (20.12.2014) Netýkavkové plody jako fazolky (30.09.2014) 7 receptů na kostival v těstíčku (27.09.2014) Podzimní Jarovský salát (24.09.2014) Salát Sherwoodského bezdomovce (23.09.2014) Polévka ajiaco santafereño - gejzír chutí (07.08.2014) Jahodový sbiteň s třezalkou (01.07.2014) Bolševník se svíčkovou omáčkou (01.06.2014) Smrkové linecké koláčky (31.05.2014) Ruské šči s měsíčkem lékařským (29.05.2014) Jehněčí karbanátky s kari a merlíkem (28.05.2014) Dvoupatrová panna cotta z květů akátu a černého bezu (26.05.2014) Mléčně kvašené listy divokých rostlin (20.05.2014) Ruský nápoj Tarchun (19.05.2014) Zeleninová polévka s bolševníkem (15.05.2014) Pansotti con salsa di noci - ligurské těstoviny s ořechovou omáčkou (06.05.2014) Podivná bramborová polévka (05.05.2014) Preboggion, recept z východní Ligurie (02.05.2014) Nanakusa-gayu, rýžová kaše sedmi bylin (24.04.2014) Nakládané květy třešní sakur (20.04.2014) Recept pro 4 osoby za jednu korunu - jarní špenát (17.04.2014) Japonský pampeliškový jam (15.04.2014) Šrucha zelná s majonézou (13.04.2014) Itadori aneb jak vaří křídlatku v Japonsku (15.03.2014) Akebi ohitashi - vařené výhonky akébie pětičetné (23.02.2014) Hložinkový kečup (bezlepkový i ve variantě raw) (20.02.2014) Žaludy nakládané v Deku (19.02.2014) Japonská tempura z bohyšky (Hosta spp.) (15.02.2014) Nokanzou ohitashi - japonská příloha z denivky plavé (14.02.2014) Balva - ázerbajdžánská slézová polévka (08.02.2014) Ázerbajdžánské kutaby se šťovíkem (07.02.2014) Domácí žaludová mouka a rychlý žaludový dort (05.02.2014) Kinpiru (05.05.2009) Recepty na jídla - topinambur hlíznatý (03.11.2008) Výborná jedlá rostlina - ptačinec žabinec (23.10.2008) Zapomenuté recepty: čokoláda z lipových plodů (16.09.2008) |
Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.
Nová videa na YouTube
Rostliny ČR seznam rubrik
Nejnovější recepty
Nové články na blogu Rostliny ČR
Kočka na stromě
Mám kočku na stromě, mňouká a nechce slézt. Co mám dělat? Kdo mi pomůže? Příběh a odpovědi. Tento web používá redakční systém phpRS. |