Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí


 


 

 

 
 
Přehled prací Ceny Termíny Kvalifikace Pro zadavatele

 

Mgr. Ivana Paukertová
Řezáčova 28
624 00 Brno
IČO: 686 72 217
ivana@paukertova.cz
tel.:603 39 62 90

Autorizace
posouzení podle § 45i
(Naturové posouzení)

Zpracuji
  • Naturové posouzení - posouzení vlivu záměru na evropsky významné lokality (posouzení podle § 45i zákona 114/1992 Sb.)
  • přírodovědné průzkumy v rozsahu biologického hodnocení
  • oznámení podle přílohy č. 3 zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí
  • analýzu záměru, vyhodnocení možných střetů s ochranou přírody a návrhy na jejich optimální řešení
  • botanický a přírodovědný průzkum jako podklad projektu nebo příloha k žádosti o dotace
  • návrhy informačních tabulí pro ZCHÚ a EVL, přírodovědné naučné stezky, fotografie rostlin
  • botanické inventarizace chráněných území, VKP
  • inventarizaci dřevin
Často kladené otázky Průvodce investora procesem posuzování
vlivů na životní prostředí - EIA


Dnešní datum: 06. 12. 2024  | Hlavní stránka | Mapa stránek | Orientace na stránce | Fotografie rostlin | Rostliny ČR |  

Vyhledávání

Vyhledat text

Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.


TOPlist

Novela

Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA)  vstoupil v platnost 1. dubna 2015.


Divoká kuchařka * Půlnoční klobásky - Saucisse minuit
Mgr. Ivana Paukertová - Divoká kuchařka - 01. 04. 2018 (6196 přečtení)

Dneska zavítáme za opravdovými profesionály, špičkovými mistry svého oboru (a uvidíte, že těch mistrů bude nakonec opravdu hodně). Prvním z nich je ovšem nepochybně tvůrce gurmánského detektiva Nero Wolfa, americký spisovatel Rex Todhunter Stout. V článku, který jsem napsala pro dnešní den, bude samozřejmě řeč i o vraždách. Několikrát.



Saucisse minuit znamená francouzsky Půlnoční klobásky. Recept na svůdnou pochoutku je nedílnou součástí příběhu Příliš mnoho kuchařů Too many Cooks. Novela vyšla v USA v roce 1938, česky byla vydaná několikrát se dvěma dalšími v knize 3x Nero Wolfe. Hlavním hrdinou je Nero Wolfe, geniální detektiv s mnoha provokativními zvyky a jeho pravá ruka Archie Goodwin. Poprvé ochutnal labužník Wolfe tyto fascinující klobásky ve třicátých letech při cestách po Španělsku a okamžitě svými delikátními chuťovými buňkami "rozpoznal, že tato klobása je vysoké umění". Marně se pokoušel setkat se s jejím tvůrcem, po řadu let bezvýsledně usiloval o rekonstrukci receptu na tuto úchvatnou lahůdku a neubránil se ani úvahám o spáchání krádeže. Nyní se spolu s Goodwinem účastní setkání patnácti špičkových světových šéfkuchařů, kde je jeden z nich zavražděn. Z vraždy je obviněn autor unikátních Saucisse minuit Jerome Berin. Přestože se brání, nepříznivé okolnosti ho donutí uzavřít s Wolfem dohodu, že skutečného vraha najde a jako honorář dostane vytoužený recept.

* na 1 kg lahodných klobásek budeme potřebovat:

410 g drůbežího separátu
190 g vepřového masa
110 g kuřecích kůží
95 ml pitné vody
70 g vepřových kůží
65 g vepřového sádla
10 g bramborového škrobu
5 g rýžové vlákniny
23 g jedlé soli
 0,5 g dusitanu sodného
4 g difosforečnanu (difosforečnan disodný, trisodný, tetrasodný, didraselný, tetradraselný, divápenatý nebo dihydrogendifosforečnan vápenatý)
1 g trifosforečnanu (sodný a draselný)
0,5 g erythorbanu (sůl kyseliny isoaskorbové)
3 g kyseliny citronové
3 g L-glutamanu sodného
0,5 g disodných ribonukleotidů
1,5 g mono- a diglyceridů mastných kyselin
2 g kyseliny karmínové (karmíny, košenila)
3 g sušené zeleniny (česnek)
3 g koření
jedlé kolagennové střevo z vytříděné hovězí štípenkové klihovky

Pokud neseženeme separát komerční nebo dáváme přednost kvalitě, vyrobíme si vlastnoručně domácí separát. Fosfáty, emulgátory a ostatní chemikálie nakupujeme pouze jakostní, u profesionálů, například zde. Teď už jen pořídíme kutr (makat nemusíme, on to všechno odmaká za nás), hodíme to do něj a naplníme kašírovaná střeva. Dobrou chuť!! Uznejte sami, nevraždili byste?

 

Nemohla jsem si pomoct, bylo to silnější než já.  Sorry. Jako.

 

 

Tak když ten letošní apríl máme úspěšně za sebou, můžeme se začít bavit vážně:

Půlnoční klobásky - Saucisse minuit
(Snad mi prodnešek odpustíte, že v receptu nejsou žádné extrémní divokosti, je tam jen několik bylinek.)
cibule
česnek
husí sádlo
brandy
červené víno
hovězí vývar
tymián
rozmarýn
zázvor
muškátový oříšek
hřebíček
strouhanka
slanina, vařená a nakrájená
pečené vepřové maso, hrubě nasekané
pečená husa, hrubě nasekaná
pečený bažant, hrubě nasekaný
sůl
čerstvě mletý černý pepř
pistácie
vepřová střívka na plnění
A ne, tady už není žádná chyba ani apríl. Nikde a nikdy se u tohoto receptu neuvádí přesné množství jednotlivých ingrediencí. Samozřejmě není v původní knize, ale není ani v Kuchařce Nero Wolfa (Nero Wolfe Cookbook).
Nasekáme cibuli a stroužek česneku a osmahneme dohněda na husím sádle. Zalijeme brandy a dvojnásobným množstvím dobrého červeného vína. Přilijeme silný hovězí vývar, dáme ho stejné množství jako vína. Přidáme špetku tymiánu a snítku rozmarýnu, lehce poprášíme mletým zázvorem a muškátovým oříškem a pouhým náznakem hřebíčku. Necháme na mírném ohni táhnout pod bodem varu 10 minut. Pak přidáme přesátou strouhanku a uvaříme řídkou kaši. Mírně vaříme 5 minut. Přidáme uvařenou nakrájenou dobrou slaninu, nahrubo nasekané pečené vepřové, dvojnásobné množtví nasekaného masa pečené husy a hrubě nasekaného masa pečeného bažanta ve stejném množství jako husy. Osolíme a opepříme, přidáme nějaké restované pistácie a necháme zahoustnout do hustoty klobásového farše. Silně zchladíme a chladným faršem plníme střívka. Opékáme nebo grilujeme pomalu, aby nepopraskaly.

Můžete se mrknout i na fotky a povídání jedné australanky (jméno neuvádí, na twittru si říká Kirsten).
PS: Wolfe pravého vraha samozřejmě usvědčil.
PPS: Pokud chcete něco navíc, můžete mít příběh a třeba i ještě jeden příběh.
 

* Podle Anonymus: VÝROBKY UZENINY+KONZERVY - ALERGENY SLOŽENÍ - BŘEZEN 2018.xlsx, složení výrobku Trampská cigára OA, řádek 22  [online]. Kostelecké uzeniny a.s., součást holdingu Agrofert [cit. 29.3.2018]. Dostupné z http://www.kosteleckeuzeniny.cz/slozeni-vyrobku.html. Chybějící hodnoty odhadnuty s použitím údajů ze stránek firmy Herold, řeznické potřeby s.r.o.


Související články:
Barbarské čipsy lenního pána (13.05.2024)
Jarní salát s lípou a tulipánem (13.05.2024)
Jarní salát s violkou (27.03.2024)
Několik receptů na smoothie ze šruchy zelné (10.09.2023)
Bršlicový štrúdl (12.03.2023)
Bršlicové smoothie s česnekem medvědím (26.02.2023)
Únorový divoký salát (24.02.2023)
Ptačincové pesto (19.02.2023)
Několik receptů na ptačincové smoothie (09.02.2023)
Bramborový salát s orsejí (09.02.2023)
Hwajeon 화전 (06.02.2022)
Pampeliškový med podle mojí babičky (13.05.2021)
Divoký salát Lucie (19.12.2019)
Domácí etnochleba podle Łukasze Łuczaje (18.10.2019)
Růžová zavařenina (13.06.2019)
Divoký listový salát s violkou (07.04.2019)
Rajčatové smoothie s pěťourem (25.05.2018)
Ďáblův déšť s ptačincem (29.04.2018)
Vyolette (06.04.2018)
Ptačincový salát s mangovou zálivkou (28.03.2018)
Jarní salát s lípou a divokou brokolicí (30.04.2017)
Zelená bábovka (11.04.2017)
Divoké recepty v Envi café (05.03.2017)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2017 (18.02.2017)
Anketa: co byste rádi ochutnali v Envi café (08.02.2017)
Recepty Sama doma (24.10.2016)
Bezová varmuže (24.10.2016)
Mezní džem (hedgerow jam) (29.09.2016)
Merlíkový a laskavcový špenát, jednoduchá survival jídla (27.08.2016)
Několik receptů na smoothie se slézem (29.05.2016)
Několik receptů na kopřivové smoothie (29.05.2016)
Douglasková limonáda (27.05.2016)
Topinambury v Deku (12.05.2016)
Přesličková rýže (11.05.2016)
Studená šťavelová polévka (04.05.2016)
Kerblíková omáčka (27.04.2016)
Májový ptačincový salát (26.04.2016)
Sumachová limonáda (21.04.2016)
Kostivalové tuiles (17.04.2016)
Gruzínská prasiela z denivky plavé (16.04.2016)
Medvědí paradoxní salát (13.04.2016)
Pampeliškové čipsy (12.03.2016)
Šruchový salát s turankou kanadskou (15.07.2015)
Salát s řeřišnicí hořkou (27.06.2015)
Žaludové cookies (25.04.2015)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2015 (07.04.2015)
Zelení vodníci, Stuffed eggs like watermans and nymphs (04.04.2015)
Neunerlei Kräutersuppe - tradiční německá polévka (02.04.2015)
Divoká vaječná tlačenka (31.03.2015)
Odkazy na recepty z ochutnávky 30.3.2015 (30.03.2015)
Dělimáda (22.02.2015)
Božská Bloody Mary (19.02.2015)
Mrkev na mrkvi (18.02.2015)
Sardinky s krvavcem (24.01.2015)
Divoký lednový salát: sedmikráska, ptačinec, krvavec (22.01.2015)
Jablečný kompot s hrozny a komonicí (18.01.2015)
Žaludové vánoční cukroví (22.12.2014)
Hložinkový sýr, survival jídlo (20.12.2014)
Netýkavkové plody jako fazolky (30.09.2014)
7 receptů na kostival v těstíčku (27.09.2014)
Podzimní Jarovský salát (24.09.2014)
Salát Sherwoodského bezdomovce (23.09.2014)
Polévka ajiaco santafereño - gejzír chutí (07.08.2014)
Jahodový sbiteň s třezalkou (01.07.2014)
Bolševník se svíčkovou omáčkou (01.06.2014)
Smrkové linecké koláčky (31.05.2014)
Ruské šči s měsíčkem lékařským (29.05.2014)
Jehněčí karbanátky s kari a merlíkem (28.05.2014)
Dvoupatrová panna cotta z květů akátu a černého bezu (26.05.2014)
Mléčně kvašené listy divokých rostlin (20.05.2014)
Ruský nápoj Tarchun (19.05.2014)
Zeleninová polévka s bolševníkem (15.05.2014)
Pansotti con salsa di noci - ligurské těstoviny s ořechovou omáčkou (06.05.2014)
Podivná bramborová polévka (05.05.2014)
Preboggion, recept z východní Ligurie (02.05.2014)
Nanakusa-gayu, rýžová kaše sedmi bylin (24.04.2014)
Nakládané květy třešní sakur (20.04.2014)
Recept pro 4 osoby za jednu korunu - jarní špenát (17.04.2014)
Japonský pampeliškový jam (15.04.2014)
Šrucha zelná s majonézou (13.04.2014)
Itadori aneb jak vaří křídlatku v Japonsku (15.03.2014)
Akebi ohitashi - vařené výhonky akébie pětičetné (23.02.2014)
Hložinkový kečup (bezlepkový i ve variantě raw) (20.02.2014)
Žaludy nakládané v Deku (19.02.2014)
Japonská tempura z bohyšky (Hosta spp.) (15.02.2014)
Nokanzou ohitashi - japonská příloha z denivky plavé (14.02.2014)
Balva - ázerbajdžánská slézová polévka (08.02.2014)
Ázerbajdžánské kutaby se šťovíkem (07.02.2014)
Jinan dvojlaločný je jedlý - dneska bude párty (06.02.2014)
Domácí žaludová mouka a rychlý žaludový dort (05.02.2014)
Kinpiru (05.05.2009)
Recepty na jídla - topinambur hlíznatý (03.11.2008)
Výborná jedlá rostlina - ptačinec žabinec (23.10.2008)
Zapomenuté recepty: čokoláda z lipových plodů (16.09.2008)
[Akt. známka: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět Informační e-mail Vytisknout článek


Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.






Kočka na stromě

Kočka na stromě

Mám kočku na stromě, mňouká a nechce slézt. Co mám dělat? Kdo mi pomůže?

Příběh a odpovědi.


Tento web používá redakční systém phpRS.