Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí |
|
|
|
|
|
Přehled prací | Ceny | Termíny | Kvalifikace | Pro zadavatele |
Mgr. Ivana Paukertová
Autorizace |
Zpracuji
|
Často kladené otázky |
Průvodce investora procesem posuzování vlivů na životní prostředí - EIA |
Hlavní menu
Vyhledávání
Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.
|
Novela
Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA) vstoupil v platnost 1. dubna 2015.
Neunerlei Kräutersuppe - tradiční německá polévka
Mgr. Ivana Paukertová - Divoká kuchařka - 02. 04. 2015 (8937 přečtení) Tradice německé směsi Neunerlei Kräutern (devět bylin) a tradice zelené polévky z nich připravované sahá před křešťanství, až ke keltským a germánským oslavám jarní rovnodennosti. Křesťanská tradice pak zelenou polévku převzala a stanovila její podávání na Zelený čtvrtek (což je právě dnes). Aktualizace 31.5.2015: Přidány obrázky z vaření polévky na akci Putování za jedlými rostlinami 30.5. v městě Příbor. Do polévky jsme dali česnek medvědí, bršlici, čekanku, kopřivu, sedmikrásku, pampelišku, merlík bílý, řebříček, jitrocel kopinatý, listy křenu, kontryhel, popenec, listy hluchavky. 2 hrsti divokých bylin směsi Neunerlei Kräutern (viz níže) Druhy ve směsi musíme chuťově vyvážit, hořkých nebo nahořklých druhů (pampeliška, čekanka, jitrocel, listy česnáčku) a chuťově výrazných druhů (popenec, řebříček, šťovík, šťavel) dáváme méně. Zeleň a petrželku umyjeme, odstraníme stopky a jemně nasekáme ostrým nožem. Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Vmícháme mouku a taktéž osmahneme. Přilíváme po částech vývar a rozmícháme dohladka. Přidáme nasekanou zeleň a necháme 3-5 minut povařit. Přidáme mléko, dochutíme solí a kořením a rozmixujeme. Podáváme ozdobené dostupnými květy a listy řebříčku. Chceme-li být opravdu tradiční, druhů v polévce bude přesně devět. Podle křesťanské tradice podáváme polévku na Zelený čtvrtek, podle předkřesťanských zvyků se polévka podává po jarní rovnodennosti. Některé druhy směsi Neunerlei Kräutern (k německé směsi jarních bylin se ještě vrátím v samostatném článku): Chcete se mnou vařit Neunerlei Kräutersuppe? Spolu se školou Aromaterapie a bylinky pořádáme letos (2023) jarní celodenní workshop se sběrem, vařením a ochutnávkou. Chcete něco jiného? Terénní kurzy, dálkové kurzy, ochutávky? Podívejte se na přehled všech mých kurzů 2023. Polévku jsme uvařili na akci Putování za jedlými rostlinami 30.5. 2015 v městě Příbor. Do polévky jsme přidali česnek medvědí, kopřivu, pampelišku, sedmikrásku, bršlici, čekanku, merlík bílý, řebříček, jitrocel kopinatý, šťovík luční, listy křenu, kontryhel, popenec a listy hluchavky bílé. Rozhodli jsme se polévku nakonec nemixovat. Byla naprosto úžasná. Příborskou šéfkuchařkou pro toto jídlo byla Alena.
Související články:
Celý článek |
Zpět
Barbarské čipsy lenního pána (13.05.2024) Jarní salát s lípou a tulipánem (13.05.2024) Jarní salát s violkou (27.03.2024) Několik receptů na smoothie ze šruchy zelné (10.09.2023) Bršlicový štrúdl (12.03.2023) Bršlicové smoothie s česnekem medvědím (26.02.2023) Únorový divoký salát (24.02.2023) Ptačincové pesto (19.02.2023) Několik receptů na ptačincové smoothie (09.02.2023) Bramborový salát s orsejí (09.02.2023) Hwajeon 화전 (06.02.2022) Pampeliškový med podle mojí babičky (13.05.2021) Divoký salát Lucie (19.12.2019) Domácí etnochleba podle Łukasze Łuczaje (18.10.2019) Růžová zavařenina (13.06.2019) Divoký listový salát s violkou (07.04.2019) Rajčatové smoothie s pěťourem (25.05.2018) Ďáblův déšť s ptačincem (29.04.2018) Vyolette (06.04.2018) Půlnoční klobásky - Saucisse minuit (01.04.2018) Ptačincový salát s mangovou zálivkou (28.03.2018) Jarní salát s lípou a divokou brokolicí (30.04.2017) Zelená bábovka (11.04.2017) Divoké recepty v Envi café (05.03.2017) Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2017 (18.02.2017) Anketa: co byste rádi ochutnali v Envi café (08.02.2017) Recepty Sama doma (24.10.2016) Bezová varmuže (24.10.2016) Mezní džem (hedgerow jam) (29.09.2016) Merlíkový a laskavcový špenát, jednoduchá survival jídla (27.08.2016) Několik receptů na smoothie se slézem (29.05.2016) Několik receptů na kopřivové smoothie (29.05.2016) Douglasková limonáda (27.05.2016) Topinambury v Deku (12.05.2016) Přesličková rýže (11.05.2016) Studená šťavelová polévka (04.05.2016) Kerblíková omáčka (27.04.2016) Májový ptačincový salát (26.04.2016) Sumachová limonáda (21.04.2016) Kostivalové tuiles (17.04.2016) Gruzínská prasiela z denivky plavé (16.04.2016) Medvědí paradoxní salát (13.04.2016) Pampeliškové čipsy (12.03.2016) Šruchový salát s turankou kanadskou (15.07.2015) Salát s řeřišnicí hořkou (27.06.2015) Žaludové cookies (25.04.2015) Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2015 (07.04.2015) Zelení vodníci, Stuffed eggs like watermans and nymphs (04.04.2015) Divoká vaječná tlačenka (31.03.2015) Odkazy na recepty z ochutnávky 30.3.2015 (30.03.2015) Dělimáda (22.02.2015) Božská Bloody Mary (19.02.2015) Mrkev na mrkvi (18.02.2015) Sardinky s krvavcem (24.01.2015) Divoký lednový salát: sedmikráska, ptačinec, krvavec (22.01.2015) Jablečný kompot s hrozny a komonicí (18.01.2015) Žaludové vánoční cukroví (22.12.2014) Hložinkový sýr, survival jídlo (20.12.2014) Netýkavkové plody jako fazolky (30.09.2014) 7 receptů na kostival v těstíčku (27.09.2014) Podzimní Jarovský salát (24.09.2014) Salát Sherwoodského bezdomovce (23.09.2014) Polévka ajiaco santafereño - gejzír chutí (07.08.2014) Jahodový sbiteň s třezalkou (01.07.2014) Bolševník se svíčkovou omáčkou (01.06.2014) Smrkové linecké koláčky (31.05.2014) Ruské šči s měsíčkem lékařským (29.05.2014) Jehněčí karbanátky s kari a merlíkem (28.05.2014) Dvoupatrová panna cotta z květů akátu a černého bezu (26.05.2014) Mléčně kvašené listy divokých rostlin (20.05.2014) Ruský nápoj Tarchun (19.05.2014) Zeleninová polévka s bolševníkem (15.05.2014) Pansotti con salsa di noci - ligurské těstoviny s ořechovou omáčkou (06.05.2014) Podivná bramborová polévka (05.05.2014) Preboggion, recept z východní Ligurie (02.05.2014) Nanakusa-gayu, rýžová kaše sedmi bylin (24.04.2014) Nakládané květy třešní sakur (20.04.2014) Recept pro 4 osoby za jednu korunu - jarní špenát (17.04.2014) Japonský pampeliškový jam (15.04.2014) Šrucha zelná s majonézou (13.04.2014) Itadori aneb jak vaří křídlatku v Japonsku (15.03.2014) Akebi ohitashi - vařené výhonky akébie pětičetné (23.02.2014) Hložinkový kečup (bezlepkový i ve variantě raw) (20.02.2014) Žaludy nakládané v Deku (19.02.2014) Japonská tempura z bohyšky (Hosta spp.) (15.02.2014) Nokanzou ohitashi - japonská příloha z denivky plavé (14.02.2014) Balva - ázerbajdžánská slézová polévka (08.02.2014) Ázerbajdžánské kutaby se šťovíkem (07.02.2014) Jinan dvojlaločný je jedlý - dneska bude párty (06.02.2014) Domácí žaludová mouka a rychlý žaludový dort (05.02.2014) Kinpiru (05.05.2009) Recepty na jídla - topinambur hlíznatý (03.11.2008) Výborná jedlá rostlina - ptačinec žabinec (23.10.2008) Zapomenuté recepty: čokoláda z lipových plodů (16.09.2008) |
Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.
Nová videa na YouTube
Rostliny ČR seznam rubrik
Nejnovější recepty
Nové články na blogu Rostliny ČR
Kočka na stromě
Mám kočku na stromě, mňouká a nechce slézt. Co mám dělat? Kdo mi pomůže? Příběh a odpovědi. Tento web používá redakční systém phpRS. |