Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí |
|
|
|
|
|
Přehled prací | Ceny | Termíny | Kvalifikace | Pro zadavatele |
Mgr. Ivana Paukertová
Autorizace |
Zpracuji
|
Často kladené otázky |
Průvodce investora procesem posuzování vlivů na životní prostředí - EIA |
Hlavní menu
Vyhledávání
Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.
|
Novela
Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA) vstoupil v platnost 1. dubna 2015.
Japonská tempura z bohyšky (Hosta spp.)
Mgr. Ivana Paukertová - Divoká kuchařka - 15. 02. 2014 (11176 přečtení) Různé druhy a zahradní kultivary bohyšky, zvané též funkie anebo počeštěně hosta (Hosta spp.), pěstované u nás pro okrasu jsou jedlé. V Japonsku roste asi 20 druhů rodu, bohyška zde má dlouhou tradici jako zelenina. Jako sansai se sbírají mladé výhonky urui, Hosta montana a kiboushi, Hosta fortunei. Bohyšky jsou jedlé všechny, mladé výhonky jsou nejkřehčí a proto nejčastěji používané, ale jí se i řapíky, listy a květy. Toto je originální japonský recept. Akrualizace 14.6.2017: přidány fotografie jídla uvařené na kurzu Pro kulinářské účely nás nebude zajímat přesné botanické určení rostliny, jedlé jsou totiž bohyšky všechny a problematika rodu Hosta je díky tisícům zahradních kultivarů i hybridů těžko proniknutelná i pro profesionály. Pokud nemáte vlastní zahrádku, určitě bohyšku najdete někde v sousedství, je pěstovaná opravdu velmi hojně, zejména na vesnicích. Chcete-li ale otrhat zahrádku někoho jiného, vždycky se ho zeptejte, jestli nepěstuje náhodou i podobnou kýchavici abyste se nespletli a neotrávili. Teď pojďme k vlastnímu receptu, který jsem dostala na přání přímo z Japonska od shizuokagourmet.com a posílám tímto do města Shizuoka za všechny české gurmány velké díky za japonskou inspiraci. V receptu je uvedeno ještě fuki, což je devětsil japonský Petasites japonicus, druh příbuzný našim devětsilům a občas pěstovaný. Fuki můžete vynechat nebo nahradit buď naším devětsilem bílým Petasites albus anebo libovolným jiným druhem sansai.
mladé výhonky bohyšky (urui nebo kiboushi): libovolné množství
Tsuyu, omáčka k namáčení, pokud si přejete recept opravdu po japonsku:
Těsto na smažení:
Nejprve připravte těstíčko na tempuru tak, že umícháte ledovou vodu s vejcem do hladka. Použijte vodu, do které jste dali kostky ledu! Kostky ledu přeceďte a do vody po troškách vmíchejte mouku (nešlehat, míchat) a rozmíchejte dohladka. Po celou dobu udržujte těsto velmi chladné ponořením do větší misky s vodou a kostkami ledu, chlad je opravdu důležitý! Pokud chcete zkusit devětsil a podaří se vám ho sehnat, postupujte podobně. Nakrájejte na kousky. Na rozdíl od bohyšky se před namáčením v těstíčku ochucuje namočením do směsi saké a sójové omáčky (protože je kyselý). Po namočení velmi dobře okapejte nebo setřeste přebytečnou dochucovací směs, teprve poté namáčejte do těstíčka a smažte.
Originální článek najdete v angličtině na shizuokagourmet.com, kde si můžete prohlédnout i obrázky hotové tempury. Pro lepší představu doporučuji i shlédnout video. Tempura z křídlatky, bohyšky, kopřivy, česneku medvědího a jitrocelu připravená na kurzu vaření v Beskydech
Související články:
Celý článek |
Zpět
Barbarské čipsy lenního pána (13.05.2024) Jarní salát s lípou a tulipánem (13.05.2024) Jarní salát s violkou (27.03.2024) Několik receptů na smoothie ze šruchy zelné (10.09.2023) Bršlicový štrúdl (12.03.2023) Bršlicové smoothie s česnekem medvědím (26.02.2023) Únorový divoký salát (24.02.2023) Ptačincové pesto (19.02.2023) Několik receptů na ptačincové smoothie (09.02.2023) Bramborový salát s orsejí (09.02.2023) Hwajeon 화전 (06.02.2022) Pampeliškový med podle mojí babičky (13.05.2021) Divoký salát Lucie (19.12.2019) Domácí etnochleba podle Łukasze Łuczaje (18.10.2019) Růžová zavařenina (13.06.2019) Divoký listový salát s violkou (07.04.2019) Rajčatové smoothie s pěťourem (25.05.2018) Ďáblův déšť s ptačincem (29.04.2018) Vyolette (06.04.2018) Půlnoční klobásky - Saucisse minuit (01.04.2018) Ptačincový salát s mangovou zálivkou (28.03.2018) Jarní salát s lípou a divokou brokolicí (30.04.2017) Zelená bábovka (11.04.2017) Divoké recepty v Envi café (05.03.2017) Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2017 (18.02.2017) Anketa: co byste rádi ochutnali v Envi café (08.02.2017) Recepty Sama doma (24.10.2016) Bezová varmuže (24.10.2016) Mezní džem (hedgerow jam) (29.09.2016) Merlíkový a laskavcový špenát, jednoduchá survival jídla (27.08.2016) Několik receptů na smoothie se slézem (29.05.2016) Několik receptů na kopřivové smoothie (29.05.2016) Douglasková limonáda (27.05.2016) Topinambury v Deku (12.05.2016) Přesličková rýže (11.05.2016) Studená šťavelová polévka (04.05.2016) Kerblíková omáčka (27.04.2016) Májový ptačincový salát (26.04.2016) Sumachová limonáda (21.04.2016) Kostivalové tuiles (17.04.2016) Gruzínská prasiela z denivky plavé (16.04.2016) Medvědí paradoxní salát (13.04.2016) Pampeliškové čipsy (12.03.2016) Šruchový salát s turankou kanadskou (15.07.2015) Salát s řeřišnicí hořkou (27.06.2015) Žaludové cookies (25.04.2015) Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2015 (07.04.2015) Zelení vodníci, Stuffed eggs like watermans and nymphs (04.04.2015) Neunerlei Kräutersuppe - tradiční německá polévka (02.04.2015) Divoká vaječná tlačenka (31.03.2015) Odkazy na recepty z ochutnávky 30.3.2015 (30.03.2015) Dělimáda (22.02.2015) Božská Bloody Mary (19.02.2015) Mrkev na mrkvi (18.02.2015) Sardinky s krvavcem (24.01.2015) Divoký lednový salát: sedmikráska, ptačinec, krvavec (22.01.2015) Jablečný kompot s hrozny a komonicí (18.01.2015) Žaludové vánoční cukroví (22.12.2014) Hložinkový sýr, survival jídlo (20.12.2014) Netýkavkové plody jako fazolky (30.09.2014) 7 receptů na kostival v těstíčku (27.09.2014) Podzimní Jarovský salát (24.09.2014) Salát Sherwoodského bezdomovce (23.09.2014) Polévka ajiaco santafereño - gejzír chutí (07.08.2014) Jahodový sbiteň s třezalkou (01.07.2014) Bolševník se svíčkovou omáčkou (01.06.2014) Smrkové linecké koláčky (31.05.2014) Ruské šči s měsíčkem lékařským (29.05.2014) Jehněčí karbanátky s kari a merlíkem (28.05.2014) Dvoupatrová panna cotta z květů akátu a černého bezu (26.05.2014) Mléčně kvašené listy divokých rostlin (20.05.2014) Ruský nápoj Tarchun (19.05.2014) Zeleninová polévka s bolševníkem (15.05.2014) Pansotti con salsa di noci - ligurské těstoviny s ořechovou omáčkou (06.05.2014) Podivná bramborová polévka (05.05.2014) Preboggion, recept z východní Ligurie (02.05.2014) Nanakusa-gayu, rýžová kaše sedmi bylin (24.04.2014) Nakládané květy třešní sakur (20.04.2014) Recept pro 4 osoby za jednu korunu - jarní špenát (17.04.2014) Japonský pampeliškový jam (15.04.2014) Šrucha zelná s majonézou (13.04.2014) Itadori aneb jak vaří křídlatku v Japonsku (15.03.2014) Akebi ohitashi - vařené výhonky akébie pětičetné (23.02.2014) Hložinkový kečup (bezlepkový i ve variantě raw) (20.02.2014) Žaludy nakládané v Deku (19.02.2014) Nokanzou ohitashi - japonská příloha z denivky plavé (14.02.2014) Balva - ázerbajdžánská slézová polévka (08.02.2014) Ázerbajdžánské kutaby se šťovíkem (07.02.2014) Jinan dvojlaločný je jedlý - dneska bude párty (06.02.2014) Domácí žaludová mouka a rychlý žaludový dort (05.02.2014) Kinpiru (05.05.2009) Recepty na jídla - topinambur hlíznatý (03.11.2008) Výborná jedlá rostlina - ptačinec žabinec (23.10.2008) Zapomenuté recepty: čokoláda z lipových plodů (16.09.2008) |
Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.
Nová videa na YouTube
Rostliny ČR seznam rubrik
Nejnovější recepty
Nové články na blogu Rostliny ČR
Kočka na stromě
Mám kočku na stromě, mňouká a nechce slézt. Co mám dělat? Kdo mi pomůže? Příběh a odpovědi. Tento web používá redakční systém phpRS. |