Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí


 


 

 

 
 
Přehled prací Ceny Termíny Kvalifikace Pro zadavatele

 

Mgr. Ivana Paukertová
Řezáčova 28
624 00 Brno
IČO: 686 72 217
ivana@paukertova.cz
tel.:603 39 62 90

Autorizace
posouzení podle § 45i
(Naturové posouzení)

Zpracuji
  • Naturové posouzení - posouzení vlivu záměru na evropsky významné lokality (posouzení podle § 45i zákona 114/1992 Sb.)
  • přírodovědné průzkumy v rozsahu biologického hodnocení
  • oznámení podle přílohy č. 3 zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí
  • analýzu záměru, vyhodnocení možných střetů s ochranou přírody a návrhy na jejich optimální řešení
  • botanický a přírodovědný průzkum jako podklad projektu nebo příloha k žádosti o dotace
  • návrhy informačních tabulí pro ZCHÚ a EVL, přírodovědné naučné stezky, fotografie rostlin
  • botanické inventarizace chráněných území, VKP
  • inventarizaci dřevin
Často kladené otázky Průvodce investora procesem posuzování
vlivů na životní prostředí - EIA


Dnešní datum: 19. 04. 2024  | Hlavní stránka | Mapa stránek | Orientace na stránce | Fotografie rostlin | Rostliny ČR |  

Vyhledávání

Vyhledat text

Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.


TOPlist

Novela

Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA)  vstoupil v platnost 1. dubna 2015.


Divoká kuchařka * Hwajeon 화전
Mgr. Ivana Paukertová - Divoká kuchařka - 06. 02. 2022 (2377 přečtení)

Hwajeon nori v doslovném překladu znamená "hra s květinovými sušenkami", pojďme si tedy hrát.



V Koreji jsou sušenky hwajeon symbolem svátku Samjinnal, jsou ale oblíbené po celý rok. Na jaře se tradičně vydaly rodiny do přírody, ženy sebou vzaly rýžovou mouku, pánev a trochu oleje. Jednoduché sušenky pak ozdobily tím, co rostlo kolem, nejčastěji květy pěnišníku Rhododendron mucronulatum, všichni jedli a kochali se jarní přírodou. Sváteční ozdobu na jaře ale mohou tvořit i květy korejské forzýtie Forsythia koreana, asijské hrušně Pyrus pyrifolia, květy sakur a asijské violky Viola mandshurica, v Koreji nazývané vrabčí květ. V létě se zdobí okvětními plátky růží, na podzim se používá jedlá chryzantéma listopadka indická Chrysanthemum indicum a nevadlec hřebenitý Celosia argentea var. cristata. V zimě se dávají ozdobné listy pelyňku Artemisia princeps, haluchy jávské Oenanthe javanica známé také jako vodní celer anebo se vyřezávají vzory ze stélek jedlého lišejníku Umbilicaria esculenta a listů jujuby. Samozřejmě nemusíte shánět asijskou violku nebo korejskou zlatici, které u nás nerostou, můžete dát jakékoliv jedlé květy nebo listy.

Pro větší efekt můžeme těsto obarvit, na žluto kurkumou nebo šafránem, na červeno květy ibišku súdánského nebo práškem z červené řepy, zelenou barvu bude mít těsto se zeleným čajem matcha nebo práškem z kadeřávku.

1 hrnek lepkavé rýžové mouky (sladká rýžová mouka, mochiko)
trocha soli
půl hrnku vroucí vody
jedlé květy
2 až 3 lžíce rostlinného oleje
med nebo domácí sirup
V misce smícháme mouku z lepkavé rýže se solí. Pozor, obyčejná rýžová mouka nebude na tento recept fungovat! Po troškách přiléváme horkou vodu a dobře promícháme vařečkou, dokud těsto nevychladne natolik, že jej můžeme hníst ručně. Těsto zpracováváme dokud není hladké, několik minut. Rozdělíme jej na 10 stejně velkých kousků a z každého uválíme kuličku. Kuličky přikryjeme vlhkou utěrkou, aby neoschly a z každé uděláme placaté kolečko o průměru asi 6 až 7 cm. Rozehřejeme velkou nepřilnavou pánev na střední teplotu. Přidáme rostlinný olej a jakmile se zahřeje, snížíme teplotu na minimum. Klíčem ke krásným sušenkám je udržet je bílé smažením na mírném ohni. Koláčky dáme na pánev a několik minut smažíme. Když jsou spodky lehce křupavé, otočíme a zplacatíme stěrkou. Necháme ještě několik minut a obrátíme. Na vršek položíme jedlé květy, otočíme a na 1 sekundu přitlačíme dolů, aby se květ přilepil. Podáváme pokapané medem nebo domácím sirupem s nápojem Omija-cha, což je čaj ze sušených plodů klanoprašky čínské (Schizandra).

Videa (mé poradkyně pro korejské recepty Maangchi)
nejstarší z roku 2009
druhé 2013
nové 2021

Ježto jsem stále ještě nezkrotila neposlušný skript, který i nadále odmítá vkládat obrázky, zůstanete dočasně ochuzeni o výtvory, které jsme vloni spáchaly s Lucií Králíkovou na brněnském festivalu a ústecké hostině. Zatím se múžete podívat na jiné obrázky. Podle méně tradičního receptu, zato ale s tradičním rododendronem, který v ostravské zoo pěstují, jsme je měli i na ostravské ochutnávce.

 

Nestačí vám to a chcete víc? Co takhle zkusit nějaký dálkový kurz? Poznávání a vaření z jedlých rostlin? Anebo nový Zelenina z přírody?

 


Související články:
Jarní salát s violkou (27.03.2024)
Několik receptů na smoothie ze šruchy zelné (10.09.2023)
Bršlicový štrúdl (12.03.2023)
Bršlicové smoothie s česnekem medvědím (26.02.2023)
Únorový divoký salát (24.02.2023)
Ptačincové pesto (19.02.2023)
Několik receptů na ptačincové smoothie (09.02.2023)
Bramborový salát s orsejí (09.02.2023)
Pampeliškový med podle mojí babičky (13.05.2021)
Divoký salát Lucie (19.12.2019)
Domácí etnochleba podle Łukasze Łuczaje (18.10.2019)
Růžová zavařenina (13.06.2019)
Divoký listový salát s violkou (07.04.2019)
Rajčatové smoothie s pěťourem (25.05.2018)
Ďáblův déšť s ptačincem (29.04.2018)
Vyolette (06.04.2018)
Půlnoční klobásky - Saucisse minuit (01.04.2018)
Ptačincový salát s mangovou zálivkou (28.03.2018)
Jarní salát s lípou a divokou brokolicí (30.04.2017)
Zelená bábovka (11.04.2017)
Divoké recepty v Envi café (05.03.2017)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2017 (18.02.2017)
Anketa: co byste rádi ochutnali v Envi café (08.02.2017)
Recepty Sama doma (24.10.2016)
Bezová varmuže (24.10.2016)
Mezní džem (hedgerow jam) (29.09.2016)
Merlíkový a laskavcový špenát, jednoduchá survival jídla (27.08.2016)
Několik receptů na smoothie se slézem (29.05.2016)
Několik receptů na kopřivové smoothie (29.05.2016)
Douglasková limonáda (27.05.2016)
Topinambury v Deku (12.05.2016)
Přesličková rýže (11.05.2016)
Studená šťavelová polévka (04.05.2016)
Kerblíková omáčka (27.04.2016)
Májový ptačincový salát (26.04.2016)
Sumachová limonáda (21.04.2016)
Kostivalové tuiles (17.04.2016)
Gruzínská prasiela z denivky plavé (16.04.2016)
Medvědí paradoxní salát (13.04.2016)
Pampeliškové čipsy (12.03.2016)
Šruchový salát s turankou kanadskou (15.07.2015)
Salát s řeřišnicí hořkou (27.06.2015)
Žaludové cookies (25.04.2015)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2015 (07.04.2015)
Zelení vodníci (04.04.2015)
Neunerlei Kräutersuppe - tradiční německá polévka (02.04.2015)
Divoká vaječná tlačenka (31.03.2015)
Odkazy na recepty z ochutnávky 30.3.2015 (30.03.2015)
Dělimáda (22.02.2015)
Božská Bloody Mary (19.02.2015)
Mrkev na mrkvi (18.02.2015)
Sardinky s krvavcem (24.01.2015)
Divoký lednový salát: sedmikráska, ptačinec, krvavec (22.01.2015)
Jablečný kompot s hrozny a komonicí (18.01.2015)
Žaludové vánoční cukroví (22.12.2014)
Hložinkový sýr, survival jídlo (20.12.2014)
Netýkavkové plody jako fazolky (30.09.2014)
7 receptů na kostival v těstíčku (27.09.2014)
Podzimní Jarovský salát (24.09.2014)
Salát Sherwoodského bezdomovce (23.09.2014)
Polévka ajiaco santafereño - gejzír chutí (07.08.2014)
Jahodový sbiteň s třezalkou (01.07.2014)
Bolševník se svíčkovou omáčkou (01.06.2014)
Smrkové linecké koláčky (31.05.2014)
Ruské šči s měsíčkem lékařským (29.05.2014)
Jehněčí karbanátky s kari a merlíkem (28.05.2014)
Dvoupatrová panna cotta z květů akátu a černého bezu (26.05.2014)
Mléčně kvašené listy divokých rostlin (20.05.2014)
Ruský nápoj Tarchun (19.05.2014)
Zeleninová polévka s bolševníkem (15.05.2014)
Pansotti con salsa di noci - ligurské těstoviny s ořechovou omáčkou (06.05.2014)
Podivná bramborová polévka (05.05.2014)
Preboggion, recept z východní Ligurie (02.05.2014)
Nanakusa-gayu, rýžová kaše sedmi bylin (24.04.2014)
Nakládané květy třešní sakur (20.04.2014)
Recept pro 4 osoby za jednu korunu - jarní špenát (17.04.2014)
Japonský pampeliškový jam (15.04.2014)
Šrucha zelná s majonézou (13.04.2014)
Itadori aneb jak vaří křídlatku v Japonsku (15.03.2014)
Akebi ohitashi - vařené výhonky akébie pětičetné (23.02.2014)
Hložinkový kečup (bezlepkový i ve variantě raw) (20.02.2014)
Žaludy nakládané v Deku (19.02.2014)
Japonská tempura z bohyšky (Hosta spp.) (15.02.2014)
Nokanzou ohitashi - japonská příloha z denivky plavé (14.02.2014)
Balva - ázerbajdžánská slézová polévka (08.02.2014)
Ázerbajdžánské kutaby se šťovíkem (07.02.2014)
Jinan dvojlaločný je jedlý - dneska bude párty (06.02.2014)
Domácí žaludová mouka a rychlý žaludový dort (05.02.2014)
Kinpiru (05.05.2009)
Recepty na jídla - topinambur hlíznatý (03.11.2008)
Výborná jedlá rostlina - ptačinec žabinec (23.10.2008)
Zapomenuté recepty: čokoláda z lipových plodů (16.09.2008)
[Akt. známka: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět Informační e-mail Vytisknout článek


Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.






Kočka na stromě

Kočka na stromě

Mám kočku na stromě, mňouká a nechce slézt. Co mám dělat? Kdo mi pomůže?

Příběh a odpovědi.


Tento web používá redakční systém phpRS.