Půlnoční klobásky - Saucisse minuit

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 01. 04. 2018

Dneska zavítáme za opravdovými profesionály, špičkovými mistry svého oboru (a uvidíte, že těch mistrů bude nakonec opravdu hodně). Prvním z nich je ovšem nepochybně tvůrce gurmánského detektiva Nero Wolfa, americký spisovatel Rex Todhunter Stout. V článku, který jsem napsala pro dnešní den, bude samozřejmě řeč i o vraždách. Několikrát.



Saucisse minuit znamená francouzsky Půlnoční klobásky. Recept na svůdnou pochoutku je nedílnou součástí příběhu Příliš mnoho kuchařů Too many Cooks. Novela vyšla v USA v roce 1938, česky byla vydaná několikrát se dvěma dalšími v knize 3x Nero Wolfe. Hlavním hrdinou je Nero Wolfe, geniální detektiv s mnoha provokativními zvyky a jeho pravá ruka Archie Goodwin. Poprvé ochutnal labužník Wolfe tyto fascinující klobásky ve třicátých letech při cestách po Španělsku a okamžitě svými delikátními chuťovými buňkami "rozpoznal, že tato klobása je vysoké umění". Marně se pokoušel setkat se s jejím tvůrcem, po řadu let bezvýsledně usiloval o rekonstrukci receptu na tuto úchvatnou lahůdku a neubránil se ani úvahám o spáchání krádeže. Nyní se spolu s Goodwinem účastní setkání patnácti špičkových světových šéfkuchařů, kde je jeden z nich zavražděn. Z vraždy je obviněn autor unikátních Saucisse minuit Jerome Berin. Přestože se brání, nepříznivé okolnosti ho donutí uzavřít s Wolfem dohodu, že skutečného vraha najde a jako honorář dostane vytoužený recept.

* na 1 kg lahodných klobásek budeme potřebovat:

410 g drůbežího separátu
190 g vepřového masa
110 g kuřecích kůží
95 ml pitné vody
70 g vepřových kůží
65 g vepřového sádla
10 g bramborového škrobu
5 g rýžové vlákniny
23 g jedlé soli
 0,5 g dusitanu sodného
4 g difosforečnanu (difosforečnan disodný, trisodný, tetrasodný, didraselný, tetradraselný, divápenatý nebo dihydrogendifosforečnan vápenatý)
1 g trifosforečnanu (sodný a draselný)
0,5 g erythorbanu (sůl kyseliny isoaskorbové)
3 g kyseliny citronové
3 g L-glutamanu sodného
0,5 g disodných ribonukleotidů
1,5 g mono- a diglyceridů mastných kyselin
2 g kyseliny karmínové (karmíny, košenila)
3 g sušené zeleniny (česnek)
3 g koření
jedlé kolagennové střevo z vytříděné hovězí štípenkové klihovky

Pokud neseženeme separát komerční nebo dáváme přednost kvalitě, vyrobíme si vlastnoručně domácí separát. Fosfáty, emulgátory a ostatní chemikálie nakupujeme pouze jakostní, u profesionálů, například zde. Teď už jen pořídíme kutr (makat nemusíme, on to všechno odmaká za nás), hodíme to do něj a naplníme kašírovaná střeva. Dobrou chuť!! Uznejte sami, nevraždili byste?

 

Nemohla jsem si pomoct, bylo to silnější než já.  Sorry. Jako.

 

 

Tak když ten letošní apríl máme úspěšně za sebou, můžeme se začít bavit vážně:

Půlnoční klobásky - Saucisse minuit
(Snad mi prodnešek odpustíte, že v receptu nejsou žádné extrémní divokosti, je tam jen několik bylinek.)
cibule
česnek
husí sádlo
brandy
červené víno
hovězí vývar
tymián
rozmarýn
zázvor
muškátový oříšek
hřebíček
strouhanka
slanina, vařená a nakrájená
pečené vepřové maso, hrubě nasekané
pečená husa, hrubě nasekaná
pečený bažant, hrubě nasekaný
sůl
čerstvě mletý černý pepř
pistácie
vepřová střívka na plnění
A ne, tady už není žádná chyba ani apríl. Nikde a nikdy se u tohoto receptu neuvádí přesné množství jednotlivých ingrediencí. Samozřejmě není v původní knize, ale není ani v Kuchařce Nero Wolfa (Nero Wolfe Cookbook).
Nasekáme cibuli a stroužek česneku a osmahneme dohněda na husím sádle. Zalijeme brandy a dvojnásobným množstvím dobrého červeného vína. Přilijeme silný hovězí vývar, dáme ho stejné množství jako vína. Přidáme špetku tymiánu a snítku rozmarýnu, lehce poprášíme mletým zázvorem a muškátovým oříškem a pouhým náznakem hřebíčku. Necháme na mírném ohni táhnout pod bodem varu 10 minut. Pak přidáme přesátou strouhanku a uvaříme řídkou kaši. Mírně vaříme 5 minut. Přidáme uvařenou nakrájenou dobrou slaninu, nahrubo nasekané pečené vepřové, dvojnásobné množtví nasekaného masa pečené husy a hrubě nasekaného masa pečeného bažanta ve stejném množství jako husy. Osolíme a opepříme, přidáme nějaké restované pistácie a necháme zahoustnout do hustoty klobásového farše. Silně zchladíme a chladným faršem plníme střívka. Opékáme nebo grilujeme pomalu, aby nepopraskaly.

Můžete se mrknout i na fotky a povídání jedné australanky (jméno neuvádí, na twittru si říká Kirsten).
PS: Wolfe pravého vraha samozřejmě usvědčil.
PPS: Pokud chcete něco navíc, můžete mít příběh a třeba i ještě jeden příběh.
 

* Podle Anonymus: VÝROBKY UZENINY+KONZERVY - ALERGENY SLOŽENÍ - BŘEZEN 2018.xlsx, složení výrobku Trampská cigára OA, řádek 22  [online]. Kostelecké uzeniny a.s., součást holdingu Agrofert [cit. 29.3.2018]. Dostupné z http://www.kosteleckeuzeniny.cz/slozeni-vyrobku.html. Chybějící hodnoty odhadnuty s použitím údajů ze stránek firmy Herold, řeznické potřeby s.r.o.