Jako doprovodný program Ekofilmu byla v roce 2016 i vycházka v centru Brna za jedlými rostlinami, po které následovala již devatenáctá ochutnávka jídel a nápojů z divokých rostlin. Ochutnávali jsme bezovou varmuži inspirovanou středověkem, pontackou omáčku podle receptu ze 17. století a další divokosti.
Při vycházce jsme prošli i parčíček na Žerotínově náměstí, kde roste 25 druhů jedlých a léčivých rostlin. Odvážlivci si na Moravském náměstí ochutnali i jedinou jedlou část z jinak smrtelně jedovatého tisu, sladký červený míšek bez semene. Na ochutnávce zvítězil hit podzimu 2016 - bezová varmuža, těsně následovaná smrkovým sirupem.
Č. |
České a slovenské |
Latinské jméno druhu | Část | Obrázek | Ochutnalo lidí |
Průměr | Graf chuti (5 nejlepší) |
1 |
škumpa orobincová sumach pálkový |
Rhus typhina |
sumachová limonáda |
16 | 3,19 | ||
2 |
bez černý baza čierna |
Sambucus nigra |
bezová varmuže |
16 | 4,75 | ||
3 |
lípa srdčitá lipa malolistá |
Tilia cordata | lipové kafe | 15 | 3,6 | ||
4 |
bez černý baza čierna |
Sambucus nigra | pontacká omáčka | 16 | 3,94 | ||
5 |
smrk ztepilý smrek obyčajný |
Picea abies | výhonky naložené jako kapary (smrkáče) |
16 | 3,94 | ||
6 |
smrk ztepilý smrek obyčajný |
Picea abies | sirup z výhonků | 16 | 4,56 | ||
7 | hloh | Crataegus spp. | hložinková chilli omáčka | 16 | 3,81 | ||
8 | hloh | Crataegus spp. |
hložinkový kečup |
16 | 3,5 | ||
9 |
douglaska tisolistá duglaska tisolistá |
Pseudotsuga menziesii |
jehličí |
15 | 3,2 | ||
10 |
brusnice borůvka brusnica čučoriedková |
Vaccinium myrtillus | čaj z větviček | 14 | 3,07 |
sumachová limonáda | skvělá, vzdáleně šípková - překvapivě chutná - příjemná a osvěžující, udělala bych si - zemitá chuť, přidala bych citron nebo mátu - osvěžující, podobné šípku, zemitější - dost bez chuti - osvěžující - voní hezky, citronovaný (právě že není, to je chuť sumachu!!) - málo sladké |
bezová varmuže | prosím o recept, výborné - jako bych cítila čaj, dobré - dokonalá, udělala bych si ji slanou i sladkou - výborná, skvělá - skvělá - chutnala |
lipové kafe | překvapivá chuť, méně výrazná - neurazí, dobré - dobré - krásná vůně, lehká chuť - příjemné chuti jako Caro - připomíná chuť rýžových chlebíčků - slabé - hořkopříjemné, ale až moc vodní - docela se chutí kávě podobá - může se to pít místo kávy |
pontacká omáčka | vynikající plná chuť - mňam ! - skvělá, mírně kyselejší, udělala bych si - k masu, sladkokyselá, ostrá - chybí mi jen ten salátek - nepřipomíná worchester? - chtělo by to ochutnat v jídle - až moc ocet - chutnala - ocet? - zajímavá chuť díky koření, kyselé |
výhonky naložené jako kapary (smrkáče) | překvapivě chutné, těším se na jaro! - skvělá alternativa kapar - skvělé, udělala bych si, moc chutnaly - výborné, podobné kaparům - na mě moc octa - dobrý salát - ocet |
sirup z výhonků smrku | překvapivě chutné, těším se na jaro! - chutný - neurazí, nenadchne, ale hezky voní, chuť nevýrazná - mňamy mňamy mňamy - vynikající - pro mě moc sladké, bez chuti - velmi chutný - vynikající - do čaje místo medu |
hložinková chilli omáčka | kyselinka příliš výrazná - neurazí, hodně kyselá - málo výrazná, dost tekutá, kyselá - hodně pálivý - lahodné chuti - skvěle vyvážená kořenitá chuť - příjemná, málo pikantní |
hložinkový kečup | uvítal bych hustší konzistenci - trpký, nechutnal mi - pikantnější, kyselá, ale chutná - zvláštní chuť, k masu si umím představit - lahodné chuti - pro mě dost do kysela - kečupu se moc nepodobá - sladký, ocet, ale nechutná jako kečup -ocet! |
jehličí douglasky tisolisté | výrazná a dlouhá dochuť - není to můj šálek jehličí - příjemné, udělala bych z nich sirup - nevím jak to jíst - chuť zajímavá, jen to chroupání, citrus super - třísloviny, jedle je lepší - hořké, kyselé, až moc aromatické - zajímavá chuť i vůně - krásná vůně - samotné možná jako koření |
čaj z větviček borůvky | nevyhledával bych - nevýrazný, ale roste - bez chuti - jemná chuť, osvěžující - oslazený smrkovým sirupem chutný - dost bez chuti |
Chcete se mnou vařit? Spolu se školou Aromaterapie a bylinky pořádáme letos (2023) jarní celodenní workshop se sběrem, vařením a ochutnávkou. Chcete něco jiného? Terénní kurzy, dálkové kurzy, ochutnávky? Podívejte se na přehled všech mých kurzů 2023.