Topinambury v Deku

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 12. 05. 2016

Jednoduchý recept z hlíz topinamburu hlíznatého (slnečnica hľuznatá) Helianthus tuberosus. Chodí mi na ně kamarádi a na ochutnávkách se umisťuje na horních příčkách.



hlízy topinamburu hlíznatého (slnečnica hľuznatá) Helianthus tuberosus
nálev Deko

Nálev připravíme podle návodu, můžeme přihodit lžíci hořčičného semínka, koriandru, černého pepře a pár kuliček nového koření. Hlízy důkladně umyjeme, odstraníme ocásky a nakrájíme na plátky asi 3 mm silné. Škrabat hlízy není nutné, maximálně odškrábneme nějakou nečistotu v záhybech. Naskládáme do vypařených skleniček, zalijeme svařeným nálevem a sterilujeme jen tak dlouho, aby chytla víčka. Necháme rozležet chuť (asi tak 2-3 týdny). Podáváme jako křupavou mňamku při jakékoliv vhodné příležitosti.

Topinambury účinkovali na 3. ochutnávce planých rostlin, kde byla porovnávána chuť topinambur syrových, vařených a naložených a dále byly topinambury v Deku hodnoceny na 9. ochutnávce - dole se můžete podívat na graf chuti z této ochutnávky. Další topinamburové recepty (z knihy mého bývalého šéfa, někdejšího ředitele Botanického ústavu) najdete ve článku Recepty na jídla - topinambur hlíznatý. Léčivé účinky topinamburu podle Zentricha mám ve článku Topinambur hlíznatý jako léčivá rostlina.

topinambur hlíznatý
topinambur hlíznatý, hlízy s kořeny
topinambur hlíznatý, hlízy připravené na zpracování
topinambury v Deku
topinambury v Deku - graf chuti