Recept je víceméně stejný jako na obyčejnou vaječnou tlačenku, salám a část zeleniny nahradíme jedlými rostlinami podle sezóny a podle dostupnosti. Na jarní variantu můžeme použít třeba mladé výhonky denivky plavé Hemerocalis fulva, nať ptačince žabince Stellaria media, listy česneku medvědího Allium ursinum, mladé výhonky kopřivy dvoudomé Urtica dioica a květy violky vonné Viola odorata.
Aktualizace 4.7.: přidána letní varianta receptu a fotografie
20 g želatiny (většinou 1 sáček)
6 vajec
200 - 250 ml majonézy
1 malá cibule nebo půl velké
1 malá sklenička (objem 150 ml) sterilované pálivé papriky nebo nějaké pikantní zeleninové směsi, případně půl větší sklenice (objem okolo 370 ml, obsah většinou 330 g)
300 tekutiny na nálev (nálev z naložené zeleniny doplněný vodou)
Jarní varianta 1
1 hrst nati ptačince žabince Stellaria media
1 hrst mladých výhonků denivky plavé Hemerocalis fulva,
2 hrsti listů česneku medvědího Allium ursinum
půl hrsti květů a poupat violky vonné Viola odorata
Jarní varianta 2 (Jedlá divočina 30.3.,ochutnávka 7.):
2 hrsti mladých výhonků kopřivy dvoudomé Urtica dioica
2 hrsti listů česneku medvědího Allium ursinum
půl hrsti květů a poupat violky vonné Viola odorata
Letní varianta:
1 hrst květů a poupat denivky plavé Hemerocallis fulva
1 hrst nati šruchy zelné Portulaca oleracea
1 hrst okvětních plátků růže šípkové nebo pěstované
půl hrsti plodů ačokči Cyclantera pedata naložených v Deku
Vajíčka uvaříme natvrdo. Zeleň omyjeme a očistíme. Kopřivu a denivku spaříme a zchladíme, vodu necháme okapat a všechnu zeleň nadrobno nasekáme. Do 300 ml tekutiny dáme nabobtnat želatinu, jako tekutinu použijeme nálev z naložené papriky doplněný vodou. Pokud chceme tlačenku pikantnější a nálevu je málo, můžeme přidat 100 ml chladného nálevu Deko. Do mísy dáme celé květy fialky, nasekanou zeleň, nakrájená vejce a okapanou naloženou papriku nebo zeleninu (v případě potřeby nakrájíme). Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a majonézu a vše promícháme. Nabobtnalou želatinu zahřejeme na vodní lázni do rozpuštění, nevaříme. Rozpuštěnou želatinu necháme zchladnout, jakmile začne houstnout, asi jako řidší sirup, vlijeme do mísy a promícháme. Hmotu nalijeme do formy a dáme asi na hodinu a půl ztuhnout do ledničky.
Dávejte si pozor na gramáž želatiny, některá balení mají jen 18 g. Květů fialky nedáváme víc než půl hrsti. V tomto množství vytvoří spolu s kyselostí zajímavý čichovo-chuťový akcent, více by už bylo moc. V jednom receptu jsem se dočetla, že se má želatina do směsi nalít až má hustotu medu, to je ale pozdě - hmota mi ztuhla už v míse a v tlačence byly nehezké mezery.