Božská Bloody Mary

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 19. 02. 2015

Doma ve spíži se mi neužitečně povaluje pár věcí. Co s tím? Vymyslet recept. Tenhle je z děhelu lesního, Angelica sylvestris.



Božská Bloody Mary
4,5 cl děhelové vodky
9 cl rajčatové šťávy (čerstvé nebo z krabice)
trocha soli
plátek citrónu na ozdobu

Smíchat, zchladit, vypít. Případně přidat pár kostek ledu a na ozdobu oblíbený řapíkatý celer. A proč božská? Protože je z angeliky a Angelika přece byla božská.

Děhelová vodka
0,5 l vodky
dvě hrsti čerstvým nebo sušených semen děhelu lesního (angelika lesná) Angelica sylvestris

Vodku přelileme do láhve se širokým hrdlem (to proto, abychom z ní semena později lépe odstranili) a přidáme semena děhelu. Necháme macerovat několik týdnů, občas protřepeme. Poté předcedíme.

Angelica sylvestris, děhel lesní
děhel lesní, velká listová pochva
děhel lesní, žloutnoucí list
děhel lesní

Děhel lesní Angelica sylvestris je poměrně hojná rostlina vlhkých míst. Jedlé jsou mladé výhonky, mladé listy, stonky, semena. Kulinářské použití je velmi podobné jako u její příbuzné, anděliky lékařské Angelica archangelica (Archangelica officinalis). Stonky se kandují a semena se používají k aromatizaci nápojů i jídel. Charakteristickým rysem rostliny jsou velké listové pochvy, na obrázku je vidíte i s listy již žloutnoucími. Obě rostliny jsou též léčivé a v minulosti se v kuchyni používaly běžně.

Božská Bloody Mary