Ochutnávka planých rostlin 6.

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Ochutnávky, Vydáno dne: 19. 12. 2014

13. listopadu 2014 se konala v Brně další ochutnávka volně rostoucích divokých rostlin. Ochutnávka byla již šestá v pořadí a první veřejná. Proběhla jako součást přednášky o vaření z jedlých rostlin pro Přírodovědecký klub v Brně.



Byl čtvrtek třináctého a Murphyho zákony fungovaly. Na jednu stranu tragicky, ale na druhou stranu tak nějak podivně a nedokonale. Důkazem toho je i to, že tato přednáška nakonec byla. Přednášku doprovázel chaos, ještě jinak řečeno bylo zapotřebí o něco více organizačních schopností, než které byly v danou chvíli k dispozici. Pěkně jsem si mákla, aby se mi podařilo vzniklou entropii zkrotit a přednáška mohla začít. Celý proces se bohužel neobešel bez citelných bojových ztrát. Pokud by měl někdo zájem studovat obor platnosti Murphyho zákonů a deformace Murphyho pole, navrhla bych mu ke srovnávací studii zrovna tento den.

Pojďme tedy k samotné ochutnávce. Poměrně známé pampelišky a popence opět vynechám a budu psát o neznámých a málo známých ingrediencích. Několika takovými surovinami jsou semena mrkvovitých rostlin. Samozřejmě všichni známe kmín, koriandr, anýz a fenykl. Jako koření mohou sloužit i aromatická semena jiných mrkvovitých a to už ví málokdo. Mě osobně úplně uchvátila čerstvá zelená semena bolševníku (obrázek vpravo). bolševník obecný, semena Na ochutnávce už z postvegetačních důvodů být nemohla a usušená zelená semena bolševníku už bohužel nikoho neoslovila. Také jsme ochutnávali usušená semena děhelu lesního a divoké mrkve obecné, sklizené za zelena. Dále jsem trochu experimentovala i s uchováváním surovin a připravila jsem některé listy spařené a zmražené (protože jsem si nebyla jistá, jestli náhodou nenasněží). O těch jsem si nedělala přehnané iluze a mé očekávání splnily. Snad mě jen překvapilo, že vývar po spaření vojtěšky byl daleko lahodnější než listy samy, téměř se rovnal vývaru bolševníkovému. Novinka, kterou jsem objevila letos na podzim a opravdu mě překvapila, byla semena netýkavky malokvěté a proto jsem je nasbírala i na ochutnávku. Namočená semena jitrocelu většího a šalvěje hispánské (chia) Napadlo mě využít semena jitrocelu většího podobně jako se používá jeden z hitů zdravé výživy chia (šalvěj hispánská Salvia hispanica), tedy dát nabobtnat do vody. Podle očekávání vytvořila semena jitrocelu podobný rosol a měla i stejnou chuť jako namočená neupravená chia, tedy nijakou. Na fotografii je rosol ze semen jitrocelu vlevo, rosol z větších semen chia vpravo. Pro srovnání jsem na ochutnávku namočila i tu chiu a dala je vedle sebe, nicméně ochutnávači asi nepochopili a nesrovnávali. Inspirována Nicholasem Blanchem jsem někdy v říjnu ochutnala mladé výhonky vikve plotní (nově rašící po všudypřítomných sekačkách) a fascinována jejich hráškovou chutí jsem se je pokusila uchovat na ochutnávku podušené na másle. To také příliš nedopadlo - hrášková chuť se ztratila. Poté, co jsem vloni experimentovala s hlohovým kečupem a hlohovou chilli omáčkou (zde přítomny také) jsem letos připravila čistokrevné survivalové jídlo: hložinkový sýr (podle vzoru kdoulový sýr), připravený prostým usušením protlaku z plodů hlohu. Toto jídlo se dá připravit v přírodě, kromě hložinek a vody neobsahuje žádné další suroviny. Dále potřebujeme síto na propasírování (v opravdu těžkých survivalových podmínkách se to dá dělat i v ruce) a nějaký plech nebo nádobu na rozetření protlaku a usušení. Důsledkem mých jarních experimentů s mladými výhony křídlatky české jsou oloupané křídlatkové výhony naložené v Deku. I tento výrobek zde bylo možno ochutnat.

plody netýkavky malokvěté uvařené jako fazolky ázerbajdžánská polévka balva se slézem Tato ochutnávka je historicky první, kdy se podávala opravdová jídla, a to ázerbajdžánská polévka Balva (obrázek vpravo) ze slézu přehlíženého  (v Ázerbajdžánu tradičně připravované ze slézu lesního Malva sylvestris), a netýkavkové fazolky (obrázek vlevo) z plodů a semen netýkavky malokvěté Impatiens parviflora. Obě jídla byla z důvodů dostupnosti surovin připravená asi měsíc předem a zamražená. Jasným vítězem této ochutnávky se stal dezert panna cotta podle italského receptu, ochucený tužebníkem jilmovým Filipendula ulmaria - chutnala všem ochutnávačům (až na jednoho) nejvíc.

Hodnocení probíhalo podle obvyklé stupnice, 5 nejlepší, 1 chutná nejméně.

 
netýkavka malokvětá
netýkavka malokvetá
Impatiens parviflora
netýkavka malokvětá semena netýkavky malokvěté nezralá a zralá semena netýkavky malokvěté Netýkavka malokvětá pochází z Asie, roste od jižní části Sibiře po západní Himaláje. Do Evropy se dostala na konci 19. století a od té doby se rozšiřuje. Je nejen druhem nepůvodním, ale i invazním, invazně se chová i v Americe. Semena střílí (dostřelí maximálně do vzdálenosti 3,4 metru) a proto často tvoří porosty. Jedna rostlina  vyprodukuje průměrně 1000 až 2000 semen ročně, nejvyšší zjištěný počet je 10 000 semen za rok z jedné rostliny. K její invaznosti přispívá i to, že i po vytržení je schopna dále růst, případně vytvořit výhony z pahýlu. Roste na rumištích, na březích vodních toků, na narušených místech, v parcích, zahradách a invaduje i lesy. Má ráda vlhko a stín až polostín. Jedlá jsou semena, syrová nebo vařená, a listy vařené s jednou (až dvěma) výměnou vody. Zralá semena mají tmavě hnědou barvu, jedlá jsou i ta nezralá, světle hnědá, nahnědlá nebo bílá.
Mapka rozšíření (karta druhu AOPK)

tužebník jilmový
túžobník brestový
Filipendula ulmaria
Filipendula ulmaria, tužebník jilmový Vyskytuje se na vlhkých, nekosených loukách v nivách potoků. Poměrně často na těchto stanovištích převládá a proto dal jméno i biotopu T1.6 - vlhká tužebníková lada.  Pokud jsou louky odvodněné, kosené nebo jinak ovlivněné, najdeme tužebník na okrajích anebo v pobřežních porostech potoků. Jako jedlá rostlina je neznámý, známější jsou jeho léčivé účinky. Nať obsahuje kyselinu salicylovou, stejně jako vrbová kůra, a proto se dá použít na zmírnění horečky. V kuchyni je u nás zcela zapomenutý. Používají se květy na dochucování sladkých jídel, zejména ve spojení s mlékem nebo smetanou, dá se s ním ochutit i kompot.
Mapka rozšíření (karta druhu AOPK)

děhel lesní
angelika lesná
Angelica sylvestris
Angelica sylvestris, děhel lesní děhel lesní, velká listová pochva děhel lesní, žloutnoucí list děhel lesní Celkem hojný druh, který dává přednost vlhkým stanovištím, tedy vlhké louky, břehy vod, roste i ve světlých lesích, nejčastěji v olšinách. Podobně jako bolševník obecný má nápadné listové pochvy. Až do 20. století byl tento druh používán jako zelenina. Listy, mladé výhonky a lodyhy se používali syrové do salátů, dušené nebo kandované. Semena se používala na dochucování jídel a likérů. Její použití v kuchyni je podobné andělice (Angelica archangelica). Jedlé jsou i kořeny, které jsou též ceněny pro své léčivé účinky. Na podzimních fotkách vidíte listy a typickou listovou pochvu již žloutnoucí.
Mapka rozšíření (karta druhu AOPK)

mrkev obecná pravá
mrkva obyčajná
Daucus carota ssp. carota
Daucus carota, mrkev obecná mrkev obecná, plody To, co kupujeme v zelenině a pěstujeme na zahrádce, je z botanického hlediska jiný podruh (neboli plemeno, subspecie), mrkev obecná setá Daucus carota ssp. sativus.  Divoká mrkev se někdy nazývá mrkvous, od pěstované se liší větveným kořenem barvy bílé a prvními listy v růžici přitisklými k zemi. Uprostřed okolíku z bílých květů často bývá jeden velmi tmavě červený květ, které u pěstovaného poddruhu obvykle chybí. Tento jeden kvítek barvy téměř černé je také rozeznávacím znakem od ostatních mrkvovitých. Jedlý je kořen, květ, semena i listy. Jestli si ovšem představujete, že si opatříte mrkev na louce místo v obchodě, tak musím upozornit, že kořen je malý a dřevnatý. Jedno z prvních jídel, které jsem kdy z divokých rostlin připravila, byla polévka z kořenů plané mrkve a pastináku. Konzumace probíhala ožužláváním a vyplivováním dřevnatých zbytků. 
Mapka rozšíření (karta druhu AOPK)

vikev plotní
vika plotná
Vicia sepium
vikev plotní mladá vikev plotní Jedna z našich hojných vikví. Tvar lístků je proměnlivý, na našem území tvoří tento druh tři variety, přesto je vikev plotní dobře poznatelná podle typické barvy květů, kterou bych popsala jako světle až špinavě fialovou. Roste na loukách, na jejich okrajích, podél cest, ve světlých lesích a jejich lemech. Pochází z Evropy, je zavlečená do východních částí USA a Kanady. Na rubu palistů produkuje nektar (odborně mimokvětní nektarie), který chodí olizovat mravenci. Nektar v květu je chráněný silnými a sevřenými okvětními plátky, dostanou se k němu pouze mohutní čmeláci. Ti slabší se to naučili obcházet tak, že do květu prostě vykoušou díru. Vikev plotní je považována za pícninu, semena, jedlá i pro člověka, mají vysoký obsah bílkovin. Zatímco databáze Plants For A Future uvádí jako jedlá pouze vařená semena, jiné anglické a francouzské zdroje pokládají za jedlé i mladé výhonky a květy.
Mapka rozšíření (karta druhu AOPK)

Povídání o mléči zelinném Sonchus oleraceus a silence obecné Silene vulgaris najdete ve článku Preboggion, italská kulinářská ingredience, oba druhy jsou součástí této směsi z Ligurie. O křídlatkách a jejich použití a sběru se můžete dočíst v článku Sansai aneb japonská horská zelenina u nás.

Chcete se mnou vařit a ochutnávat? Spolu se školou Aromaterapie a bylinky pořádáme letos (2023) jarní celodenní workshop se sběrem, vařením a ochutnávkou. Chcete něco jiného? Terénní kurzy, dálkové kurzy, ochutávky? Podívejte se na přehled všech mých kurzů 2023.

Výsledky ochutnávky
Známkování probíhalo obvyklým způsobem, 5 nejlepší, 1 nejhorší chuť

České jméno Latinské jméno Ochutnávaná část   A   B   C   D   E   F   G Průměrná známka
mléč zelinný Sonchus oleraceus čerstvé listy   4   3   4       5   4   4,00
laskavec Amaranthus spp. semena           4       4,00
sléz přehlížený Malva neglecta čerstvé listy   4   4   4   3   4   4   4   3,86
kokoška pastuší tobolka Capsella bursa pastoris čerstvé listy   4   3   5   4   4   5   2   3,86
netýkavka malokvětá Impatiens parviflora sušená semena     2   4   4       5   3,75
popenec břečťanovitý Glechoma hederacea čerstvé listy   4   4   2   3   4   5   4   3,71
ptačinec prostřední Stellaria media čerstvá nať   4   2   3   3   3   3   5   3,29
mrkev obecná Daucus carota sušené zelené plody   1   4   4   4       2   3,00
silenka nadmutá Silene vulgaris čerstvé listy     3   4       3   2   3,00
dub letní Quercus robur syrové žaludy         4   1     1   2,00
šalvěj hispánská - chia Salvia hispanica namočená semena   2   1   1     3     3   2,00
bolševník obecný Heracleum sphondylium sušené zelené plody   1       2   2     2   1,75
jitrocel větší Plantago major namočená semena   1   2   2         2   1,75
děhel lesní Angelica sylvestris sušené zelené plody   1   3   1   1   1     2   1,50
    Polotovary, výrobky a jídla                
tužebník jilmový Filiendula ulmaria

panna cotta

podobný recept

  5   3   5   5   5   5   5   4,71
dub letní Quercus robur žaludové cookies     4   4     4   4   5   4,20
topinambur hlíznatý Helianthus tuberosus topinambury v Deku   4   3   5   5   4   3   5   4,14
kopřiva dvoudomá Urtica dioica kopřivový sirup   3   3   5   5  4,5     4   4,08
hloh Crataegus spp. hložinkový kečup   5     4   2   4   4   5   4,00
netýkavka malokvětá Impatiens parviflora zelené plody jako fazolky   4   4   4   5   2   5     4,00
dřín obecný Cornus mas nevařená marmeláda   2   5   4   5  4,5   2   5   3,93
sléz přehlížený Malva neglecta ázerbajdžánská polévka Balva   5   3   2   4  4,5     5   3,91
dub letní Quercus robur žaludy v Deku   2   3   4   5   4   2   5   3,57
hloh Crataegus spp. hložinková chilli omáčka   5   4   5     1   2   4   3,50
silenka nadmutá Silene vulgaris mražené spařené listy   2       3   3   4   5   3,40
křídlatka česká Reynoutria x bohemica loupané stonky v Deku   2   1   3   5   3 3   5   3,14
vikev plotní Vicia sepium mladé výhonky na másle   1   3   1   5  4,5     4   3,08
dub letní Quercus robur žaludy v octu   1   3   2   5   3 2   5   3,00
merlík bílý Chenopodium album mražené spařené listy   3       3       3   3,00
vojtěška setá Medicago sativa mražené spařené listy   2       3   3     3   2,75
zvonek řepkovitý Campanula rapunculoides mražené spařené listy   1       3       4   2,67
hloh Crataegus spp. hložinkový sýr (survival)   3   2   1     4   1   4   2,50
děhel lesní Angelica sylvestris likér z plodů   1   2   2   1   3     4   2,17
lopuch Arctium sp. mražené spařené oloupané řapíky   2   2   1   3   2     3   2,17
pampeliška "smetánka" Taraxacum sect. Ruderalia likér z kořenů   1   1   1   1   4     4   2,00
jitrocel větší + komonice lékařská Plantago major + Melilotus officinalis namočená semena v komonicovém mléce   1   1   1         5   2,00
    počet ochutnaných vzorků  31  28  29  27  28  18  34  
    průměrná známka ochutnávače 2,61 2,79 3,03 3,56 3,32 3,44 3,82  

 

Slovenská jména a komentáře účastníků

České jméno  Slovenské jméno Latinské jméno  Ochutnávaná část Poznámky ochutnávače F Poznámky ochutnávače G
mléč zelinný mlieč zelinný Sonchus oleraceus čerstvé listy    
laskavec láskavec Amaranthus spp. semena    
sléz přehlížený slez nebadaný Malva neglecta čerstvé listy    
kokoška pastuší tobolka kapsička pastierska Capsella bursa pastoris čerstvé listy    
netýkavka malokvětá netýkavka malokvetá Impatiens parviflora sušená semena    
popenec břečťanovitý zádušník brečtanovitý Glechoma hederacea čerstvé listy   ale je pro mě příliš aromatický
ptačinec prostřední hviezdica prostredná Stellaria media čerstvá nať    
mrkev obecná mrkva obyčajná Daucus carota sušené zelené plody   je hořká, ale příjemně
silenka nadmutá silenka obyčajná Silene vulgaris čerstvé listy   ta mě tolik nezaujala
dub letní dub letný Quercus robur syrové žaludy   nejsou odporné, ale ve srovnání s ostatníma bych je jedl jako poslední
šalvěj hispánská - chia šalvia hispánska Salvia hispanica namočená semena   ani dobré ani nedobré
bolševník obecný silenka obyčajná Heracleum sphondylium sušené zelené plody    
jitrocel větší skorocel väčší Plantago major namočená semena    
děhel lesní angelika lesná Angelica sylvestris sušené zelené plody    
Výrobky          
tužebník jilmový túžobník brestový Filiendula ulmaria panna cotta    
dub letní dub letný Quercus robur žaludové cookies cítila jsem lehce rybí příchuť  
topinambur hlíznatý slnečnica hľuznatá Helianthus tuberosus topinambury v Deku    
kopřiva dvoudomá pŕhľava dvojdomá Urtica dioica sirup   spíš ta sladkost je cítit
hloh hloh Crataegus spp. hložinkový kečup   tak to je překvápko!
netýkavka malokvětá netýkavka malokvetá Impatiens parviflora zelené plody jako fazolky    
dřín obecný drieň obyčajný Cornus mas nevařená marmeláda hodně sladké sladká dobrota mňam
sléz přehlížený slez nebadaný Malva neglecta ázerbajdžánská polévka Balva    
dub letní dub letný Quercus robur žaludy v Deku příliš kyselé dobroučké
hloh hloh Crataegus spp. hložinková chilli omáčka   připomíná asijské ostro-sladké omáčky
silenka nadmutá silenka obyčajná Silene vulgaris mražené spařené listy    
křídlatka česká pohánkovec český Reynoutria x bohemica loupané stonky v Deku   ta je úžasná
vikev plotní vika plotná Vicia sepium mladé výhonky na másle   nejdobřejší je to máslo
dub letní dub letný Quercus robur žaludy v octu   dobroučké
merlík bílý mrlík biely Chenopodium album mražené spařené listy    
vojtěška setá lucerna siata Medicago sativa mražené spařené listy    
zvonek řepkovitý zvonček repkovitý Campanula rapunculoides mražené spařené listy    
hloh hloh Crataegus spp. hložinkový sýr    
děhel lesní angelika lesná Angelica sylvestris likér z plodů    
lopuch lopúch Arctium sp. mražené spařené oloupané řapíky    
pampeliška "smetánka" púpava lekárska Taraxacum sect. Ruderalia likér z kořenů    
jitrocel větší + komonice lékařská skorocel väčší + komonica lekárska Plantago major + Melilotus officinalis namočená semena v komonicovém mléce   taky dobroučké