7 receptů na kostival v těstíčku

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 27. 09. 2014

Mladé listy kostivalu lékařského Symphytum officinale můžeme obalovat v různých těstíčkách a udělat si tak učiněné hody. Připravila jsem sedm různých receptů, je mezi nimi i pivní těstíčko Jamie Oliviera a také dvě divoká, se semeny netýkavky malokvěté Impatiens parviflora a s popencem břečťanovitým Glechoma hederacea.



několik mladých kostivalových listů kostivalu lékařského (kostihoj lekársky) Symphytum officinale - starší listy obsahují pyrolizidinové alkaloidy

Pivní těstíčko Jamieho Oliviera
75 g hladké mouky
95 ml vychlazeného piva
1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
Rozšleháme mouku s pivem a práškem do pečiva na lesklé těsto. Hustota by měla být asi taková, jakou má napůl ušlehaná šlehačka, aby těstíčko drželo.

Sýrové s vínem
80 g najemno nastrouhaného tvrdého sýra (např. tvrdý eidam nebo ementál)
80 g hladké mouky
50 ml bílého vína
1 vejce
Vejce rozšleháme s vínem a zašleháme napřed mouku a poté sýr.

Tvarůžkové
50 g tvarůžků
50 g hladké mouky
125 ml světlého piva
Rozšleháme mouku s pivem. Tvarůžky rozmačkáme na kaši a zašleháme do těstíčka.

Kečupové
40 g jemné strouhanky
40 g hladké mouky
20 g kečupu
1 vejce
Našleháme vejce, přidáme kečup, dobře rozmícháme a přidáme strouhanku s moukou. Vyšleháme do hladka.

Sněhové cibulové
1 cibule
2 vejce
2 lžíce solamylu
Cibuli najemno nastrouháme. Z bílků ušleháme sníh, žloutky trochu našleháme. Do sněhu opatrně převalováním zamícháme žloutky, nastrouhanou cibuli a nakonec po částech škrob.

Divoké popencové
80 g hladké mouky
50 ml bílého vína
1 vejce
několik nadrobno nasekaných listů popence břečťanovitého (zádušník brečťanovitý) Glechoma hederacea - množství podle chuti
Vejce rozšleháme s vínem a zašleháme napřed mouku a pak nadrobno nasekané listy popence.

Divoké netýkavkové
netýkavka malokvětá 1 vejce
3 lžíce hladké mouky
3-4 lžíce semen netýkavky malokvěté (netýkavka malokvetá) Impatiens parviflora
asi 3 lžíce mléka nebo vody (podle hustoty těsta)
Vejce rozšleháme s moukou a částí mléka nebo vody, upravíme hustotu případným přidáním zbývajícího mléka. Vyšleháme do hladka na hustší těstíčko a přimícháme semena netýkavky. Chceme-li opravdu oříškovou chuť, posypeme osmažený kostival ještě semeny syrovými.

Dál je to snad jednoduché - obalíme kostivalové listy v těstíčku a osmažíme. Doporučuji skládat vždy dva listy přibližně stejné velikosti k sobě a obalovat společně.

semena netýkavky malokvěté
nezralá a zralá semena netýkavky malokvěté
těstíčko na obalování 1
kostival v těstíčku se semeny netýkavky
kostival v netýkavkovém těstíčku

Na vaření používáme pouze mladé listy kostivalu, které mají většinou nulový obsah pyrolizidinových alkaloidů. Použití starších listů je možné výjimečně. Pyrolizidinové alkaloidy, které obsahuje zejména kořen kostivalu, ale v menších množstvích i starší listy, mohou při časté konzumaci poškozovat játra. Jelikož je netýkavka malokvětá rostlinou invazní, dáváme při sběru pozor, aby nám semena nestřílela do okolí. Nejlepší způsob, jaký jsem zatím vymyslela, je rostlinu opatrně naklonit do hlubší papírové krabice vhodné velikosti a odstřihnout nůžkama celou (nikoliv casnovat nožem, to semena vylítnou i z krabice). Listy a nezralé plody můžeme upotřebit do dalších receptů (o tom někdy příště).

kostival v těstíčku se semeny netýkavky malokvěté