Zatímco první ochutnávku roku 2020 jsme stihli před tou úplně první vlnou koronaviru, ta druhá byla těsně před začátkem vlny druhé.
Pět minut po oficiálním začátku vycházky a ochutnávky jsem byla přesvědčená, že zažiju svoje první fiasko: nikde nikdo. Během dalších pěti minut se nahrnuli všichni přihlášení a tak jsme vyrazili po místních záhonech a loukách, které patří ornitologické stanici muzea Komenského v Přerově.
Na ochutnávce měla premiéru růžová zavařenina, která byla druhá hned za dřínkovým kompotem jedné z hostitelek. Následovaly listy slézu přehlíženého a šrucha zelná. Zavařenina nebo rosol z okvětních lístků pěstovaných i divokých růží jsou oblíbenými recepty v Polsku a ve Francii.
Bohužel skript na obrázky stále ještě nepracuje, takže jsem vám tam nechala obrázky z procházky a ochutnávky na festivalu Aromaterapie.
Č. | České a slovenské jméno druhu | Latinské jméno druhu | Ochutnávaná část nebo jídlo | Obrázek | Ochutnalo lidí | Průměr |
Graf chuti 5 nejlepší |
1 |
tužebník jilmový túžobník brestový |
Filipendula ulmaria |
tužebníková panna cotta |
17 | 3,59 |
5: 7 4: 2 3: 3 2: 4 1: 1 |
|
2 |
bez černý baza čierna |
Sambucus nigra | omáčka Pontack | 19 | 4,11 |
5: 6 4: 10 3: 2 2: 1 1: 0 |
|
3 |
smrk ztepilý smrek obyčajný |
Picea abies | výhonky naložené v octu |
19 | 3,42 |
5: 5 4: 4 3: 5 2: 4 1: 1 |
|
4 |
růže šípková ruža šipová |
Rosa canina |
růžová zavařenina |
19 | 4,79 |
5: 15 4: 4 3: 0 2: 0 1: 0 |
|
5 | hloh | Crataegus spp. | hložinková chilli omáčka | 19 | 4,00 |
5: 6 4: 8 3: 4 2: 1 1: 0 |
|
6 |
šrucha zelná portulaka zeleninová |
Portulaca oleracea | nať | 19 | 4,53 |
5: 14 4: 1 3: 4 2: 0 1: 0 |
|
7 |
sléz přehlížený slez nebadaný |
Malva neglecta | listy | 9 | 4,67 |
5: 7 4: 1 3: 1 2: 0 1: 0 |
|
37 |
dřín jarní drieň obyčajný |
Cornus mas | dřínkový kompot | 18 | 4,83 |
5: 15 4: 3 3: 0 2: 0 1: 0 |
tužebník jilmový, pannacotta * něco mi to připomíná, nějakou aromatickou houbu * zajímavá chuť, lehce nasládlá, dobře kombinovatelná s jinou chutí * málo intenzívní chuť * chuťově dobré, smetana je v chuti dominantní, vůně po pohance? * slabě vanilková zmrzlina * jemná, voňavá, "vůně dětství" * moc dobré, ze začátku nijaké, na konci voňavé, závan nasládlé chuti * lahodná chuť * hodně zvláštní * vynikající, velmi jemná chuť, málo tužebníku * lahoda chutí i vůní * ve vůni cítím tužebník, v chuti méně, klidně bych ho přidala
bez černý, omáčka Pontack * naprosto vynikající, je cítit i chuť bezu * sladkokyselopálivá (jemně), asi skvělé k masu * zajímavé, octové * v chuti je bez znát, připomíná omáčky k asijským jídlům * štiplavá sladkoslaná chuť * mňam * jako sojová omáčka * lehce dřevitá chuť * sladko hořká * jde tu cítit ocet * velmi chutná máčka, ocet je výrazně cítit, možná použít jiný ocet * bohužel nejsem vyznavač kyslých chutí * vůně octová, chuť bezová, dala bych míň octa nebo jemnější druh (jablečný...)
smrk ztepilý, naložené výhonky * nezvyklá pryskyřičná chuť * zajímavá chuť, dost kyselá * zajímavé, moc octové * jsou hodně kyselé, pryskyřice výrazná, jako příloha k masu asi OK * kyselé * voní po pryskyřici, výrazně kyselé * kyselé * moc kyselé, čerstvé lepší * výrazná kyselost, jinak dobré * krásná vůně, lehce pikantní, odvolávám že nejsem vyznavač kyselých chutí * moc kyselé, kyselost přerazí chuť smrku
růžová zavařenina * výborná, hodně aromatická, asi jako bonbón * úžasná, svěží chuť * dobrý * krásně voní, jemňounká chuť, dlouho v ústech jemná dochuť * sladké, chuť supr, aromatické * opravdu růže ve skleničce, sladké * slaďoučké, vůně růže se mi přenesla do úst * hodně sladké * sladká jemná růžová chuť, velmi dobrá * pro mě silná vůně, která mi nedělá všeobecně dobře, ale byla by výborná v menším množství do nádivky do dortu apod. * vůně jemná, růžová, chuť výborná jemně kyselkavá
hloh, čili omáčka * velmi chutné ! * příjemně pálivá * velmi jemně pikantní * zajímavá pálivá omáčka ovocná * čili jabečné pyré * umím si představit ke grilovanému sýru * ostrá jahodová marmeláda, dobré * sladko pálivá, mohla být ostřejší * lehce pikantní * lehce pálivé * moc to nepálí, je tam cítit olej * dobrá pikantní omáčka s kyselou příchutí * lehká vůně, přiměřeně ostré * chuť ovocná, příjemně pikantní, ale zase bych ubrala octa
šrucha zelná * ňam, osvěžující * jemně kyselkavá, asi by byla skvělá v kombinaci s něčím * zajímavé * listy křupavé, stonek s kyselinkou, obsah slizu * lehce kyselé, jako lusky od hrachu, chuť salátu * salátek * překvapivě dobrá, příjemně se křoupe * jemná zlehka kyselkavá chuť * lehce kyselkavé * velmi dobrý salát, lehce kyselkavá chuť * čím starší část nati, tím kyselejší, nejlahodnější mladé části, pěkně křupe * list lahodný, stonek kyselkavý jako zaječí zelí
sléz přehlížený * jemná zeleninová chuť * listová chuť, zelenina * trošku drsný list, ale ani nepříjemný ani lahodný, spíš bezvýrazná chuť *chuť jemná, příjemná, zeleninová
dřínkový kompot * svěží kyselkavá chuť * dost dobrý * pikantní kyselinka, hezká vůně, nejlépe asi k masu * sladké akorát * výborný, připomíná zralé šípky * dobrý, chutná jako zavařené třešně * chutná mi* jak třešňový * výborný mňammňam * velmi dobré, připomíná višňový kompot, chuť od našich babiček * dělám, znám, výjimečný mezi běžnými kompoty * vynikající, jemně kyselkavá chuť, krásná červená barva, připomíná višně třešně
Nestačí vám to a chcete víc? Co takhle zkusit nějaký dálkový kurz? Poznávání a vaření z jedlých rostlin? Anebo nový Zelenina z přírody?