Ochutnávka divokých rostlin 29. (Ornis Přerov)

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Ochutnávky, Vydáno dne: 17. 02. 2022

Zatímco první ochutnávku roku 2020 jsme stihli před tou úplně první vlnou koronaviru, ta druhá byla těsně před začátkem vlny druhé.



Pět minut po oficiálním začátku vycházky a ochutnávky jsem byla přesvědčená, že zažiju svoje první fiasko: nikde nikdo. Během dalších pěti minut se nahrnuli všichni přihlášení a tak jsme vyrazili po místních záhonech a loukách, které patří ornitologické stanici muzea Komenského v Přerově.
Na ochutnávce měla premiéru růžová zavařenina, která byla druhá hned za dřínkovým kompotem jedné z hostitelek. Následovaly listy slézu přehlíženého a šrucha zelná. Zavařenina nebo rosol z okvětních lístků pěstovaných i divokých růží jsou oblíbenými recepty v Polsku a ve Francii.

Bohužel skript na obrázky stále ještě nepracuje, takže jsem vám tam nechala obrázky z procházky a ochutnávky na festivalu Aromaterapie.

 

Č. České a slovenské jméno druhu Latinské jméno druhu Ochutnávaná část nebo jídlo Obrázek Ochutnalo lidí Průměr

Graf chuti

5 nejlepší

1

tužebník jilmový

túžobník brestový

Filipendula ulmaria

tužebníková panna cotta

podobný recept

bezová a akátová panna cotta, naservírovaná
17 3,59

5: 7

4: 2

3: 3

2: 4

1: 1

2

bez černý

baza čierna

Sambucus nigra omáčka Pontack
omáčka Pontack
19 4,11

5: 6

4: 10

3: 2

2: 1

1: 0

3

smrk ztepilý

smrek obyčajný

Picea abies výhonky naložené
v octu
naložené výhonky smrku jako kapary (smrkáče)
19 3,42

5: 5

4: 4

3: 5

2: 4

1: 1

4

růže šípková

ruža šipová

Rosa canina

růžová zavařenina

recept

Růžová zavařenina, ve skleničkách
19 4,79

5: 15

4: 4

3: 0

2: 0

1: 0

5 hloh Crataegus spp. hložinková chilli omáčka
čili omáčka z hložinek
19 4,00

5: 6

4: 8

3: 4

2: 1

1: 0

6

šrucha zelná

portulaka zeleninová

Portulaca oleracea nať
šrucha zelná
19 4,53

5: 14

4: 1

3: 4

2: 0

1: 0

7

sléz přehlížený

slez nebadaný

Malva neglecta listy
sléz přehlížený
9 4,67

5: 7

4: 1

3: 1

2: 0

1: 0

37

dřín jarní

drieň obyčajný

Cornus mas dřínkový kompot
dřínkový kompot
18 4,83

5: 15

4: 3

3: 0

2: 0

1: 0

 

Jedlé rostliny v Brně, vycházka
Ochutnávka divokých rostlin na festivalu Aromaterapie
Druhá vycházka, jedlé rostliny v Brně

tužebník jilmový, pannacotta * něco mi to připomíná, nějakou aromatickou houbu * zajímavá chuť, lehce nasládlá, dobře kombinovatelná s jinou chutí * málo intenzívní chuť * chuťově dobré, smetana je v chuti dominantní, vůně po pohance? * slabě vanilková zmrzlina * jemná, voňavá, "vůně dětství" * moc dobré, ze začátku nijaké, na konci voňavé, závan nasládlé chuti * lahodná chuť * hodně zvláštní * vynikající, velmi jemná chuť, málo tužebníku * lahoda chutí i vůní * ve vůni cítím tužebník, v chuti méně, klidně bych ho přidala
bez černý, omáčka Pontack * naprosto vynikající, je cítit i chuť bezu * sladkokyselopálivá (jemně), asi skvělé k masu * zajímavé, octové * v chuti je bez znát, připomíná omáčky k asijským jídlům * štiplavá sladkoslaná chuť * mňam * jako sojová omáčka * lehce dřevitá chuť * sladko hořká * jde tu cítit ocet * velmi chutná máčka, ocet je výrazně cítit, možná použít jiný ocet * bohužel nejsem vyznavač kyslých chutí * vůně octová, chuť bezová, dala bych míň octa nebo jemnější druh (jablečný...)
smrk ztepilý, naložené výhonky * nezvyklá pryskyřičná chuť * zajímavá chuť, dost kyselá * zajímavé, moc octové * jsou hodně kyselé, pryskyřice výrazná, jako příloha k masu asi OK * kyselé * voní po pryskyřici, výrazně kyselé * kyselé * moc kyselé, čerstvé lepší * výrazná kyselost, jinak dobré * krásná vůně, lehce pikantní, odvolávám že nejsem vyznavač kyselých chutí * moc kyselé, kyselost přerazí chuť smrku
růžová zavařenina * výborná, hodně aromatická, asi jako bonbón * úžasná, svěží chuť * dobrý * krásně voní, jemňounká chuť, dlouho v ústech jemná dochuť * sladké, chuť supr, aromatické * opravdu růže ve skleničce, sladké * slaďoučké, vůně růže se mi přenesla do úst * hodně sladké * sladká jemná růžová chuť, velmi dobrá * pro mě silná vůně, která mi nedělá všeobecně dobře, ale byla by výborná v menším množství do nádivky do dortu apod. * vůně jemná, růžová, chuť výborná jemně kyselkavá
hloh, čili omáčka *  velmi chutné ! * příjemně pálivá * velmi jemně pikantní * zajímavá pálivá omáčka ovocná * čili jabečné pyré * umím si představit ke grilovanému sýru * ostrá jahodová marmeláda, dobré * sladko pálivá, mohla být ostřejší * lehce pikantní * lehce pálivé * moc to nepálí, je tam cítit olej * dobrá pikantní omáčka s kyselou příchutí * lehká vůně, přiměřeně ostré * chuť ovocná, příjemně pikantní, ale zase bych ubrala octa
šrucha zelná * ňam, osvěžující * jemně kyselkavá, asi by byla skvělá v kombinaci s něčím * zajímavé * listy křupavé, stonek s kyselinkou, obsah slizu * lehce kyselé, jako lusky od hrachu, chuť salátu * salátek * překvapivě dobrá, příjemně se křoupe * jemná zlehka kyselkavá chuť * lehce kyselkavé * velmi dobrý salát, lehce kyselkavá chuť * čím starší část nati, tím kyselejší, nejlahodnější mladé části, pěkně křupe * list lahodný, stonek kyselkavý jako zaječí zelí
sléz přehlížený * jemná zeleninová chuť * listová chuť, zelenina * trošku drsný list, ale ani nepříjemný ani lahodný, spíš bezvýrazná chuť *chuť jemná, příjemná, zeleninová
dřínkový kompot * svěží kyselkavá chuť * dost dobrý * pikantní kyselinka, hezká vůně, nejlépe asi k masu * sladké akorát * výborný, připomíná zralé šípky * dobrý, chutná jako zavařené třešně * chutná mi* jak třešňový * výborný mňammňam * velmi dobré, připomíná višňový kompot, chuť od našich babiček * dělám, znám, výjimečný mezi běžnými kompoty * vynikající, jemně kyselkavá chuť, krásná červená barva, připomíná višně třešně

 

Nestačí vám to a chcete víc? Co takhle zkusit nějaký dálkový kurz? Poznávání a vaření z jedlých rostlin? Anebo nový Zelenina z přírody?