Divoký salát Lucie

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 19. 12. 2019

I na Lucii, 13. prosince, si můžeme udělat čerstvý salát z jedlých rostlin.



tři hrsti listů pampelišky smetánky Taraxacum sect. Ruderalia
dvě hrsti listů kokošky pastuší tobolky Capsella bursa pastoris
dvě hrsti listů pumpavy rozpukové Erodium cicutarium
něco listů sedmikrásky Bellis perennis
něco listů jetele plazivého Trifolium repens
něco listů slézu přehlíženého Malva neglecta
jako koření pár listů popence Glechoma hederacea
na ozdobu květy sedmikrásky
ocet, sůl

Listy pečlivě omyjeme, smícháme a zalijeme octovou zálivkou. Jde to nasbírat i když leží sníh, můžete se mrknout na reportáž ze sběru surovin. Takto minimalisticky připravený salát odpovídá survivalovému stylu článku - mimochodem podívejte se na něj, i pokud vás zajímají výživové hodnoty divokých rostlin. Ale samozřejmě jsem si do něj hodila olivy i s nálevem a vy si do něj můžete přidat i cokoliv jiného.

 

divoký salát Lucie