Ochutnávka léčivých receptů a planých rostlin 23. (Praha, Prádelna café)

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Ochutnávky, Vydáno dne: 25. 06. 2018

Ochutnávka byla doprovodným programem k představení Chemického divadla Do tmy podle knihy Anny Bolavé. Předcházela vycházka po jedlé a léčivé květeně Riegrových sadů a následovalo představení.



Ochutnávali jsme 8.6.2018 v Prádelna café. Na ochutnávku po vycházce jsem zařadila dva recepty zmíněné v knize, usínací čaj a meduňkové víno, co zachraňuje manželství. Dál jsem si tak říkala, co by se tak hodilo - Anně by se nejspíš hodilo něco na depku, na posílení a na nervy. Tak jsme ochutnávali nervové sušenky abatyše Hildegardy. Klanoprašku, známý adaptogen na celkové posílení, jsem předložila ve formě jisté cuketkoviny. Dále jsem přivezla popencový sirup, který do 5 vteřin zastaví záchvat dusivého kašle (tedy alespoň mě, ale zato vždycky). Tužebník z knihy byl ochutnáván jako moje oblíbená tužebníková pannacotta, tentokrát s agarem. Přivezla jsem naložené smrkové výhonky a v pokosených Riegráčích jsme ulovili lipová poupata a plody kokošky. Prostředí suprové, nad ochutnávkou nám visely zdejší proslulé bombarďáky.

Nejvyšší počty bodů nasbíraly smrkové výhonky, těsně následované tužebníkovou pannacottou a klanopraškovými želé kostkami. Želé kostky s klanopraškou je lepší připravovat z želatiny, protože karagenan ďábelsky rychle tuhne, takže je problém do něj zamíchat klanopraškovou tinkturu až v okamžiku, kdy je relativně zchladlý. 

Originální text abatyše Hidegardy k nervovým sušenkám: "A člověk at' upraví prášek z muškátového oříšku a ve stejné váze ze skořice a také trochu hřebíčku. A z tohoto prášku a z mouky na pečivo a vody at' připraví dortíčky a ty ať jí často a ze srdce a z duše se vypaří všechna trpkost a jeho otupělé smysly se otevřou, a jeho duše bude šťastná a všech jeho špatných šťáv v něm ubude."

 

Č. České a slovenské jméno druhu Latinské jméno druhu Ochutnávaná část nebo jídlo Obrázek Ochutnalo lidí Průměr

Graf chuti

5 nejlepší

1

meduňka lékařská

medovka lekárska

Melissa officinalis meduňkové víno
meduňka lékařská - Mellissa officinalis na meduňkové víno co zachraňuje manželství
©  Ivana Paukertová 2007
13 4,00
meduňkové víno graf chuti - Ochutnávka receptů z léčivých a jedlých rostlin jako doprovodný program k představení Chemického divadla Do tmy 8.6.2018
©  Ivana Paukertová 2018
2

muškátový oříšek + skořice

muškátový oriešok + škorica

  nervové sušenky abatyše Hildegardy
nervové sušenky abatyše Hildegardy - léčivé sušenky z muškátového oříšku a skořice na uklidnění
...A z tohoto prášku a z mouky na pečivo a vody ať připraví dortíčky a ty ať jí často a ze srdce a z duše se vypaří všechna trpkost a jeho otupělé smysly se otevřou, a jeho duše bude šťastná a všech jeho špatných šťáv v něm ubude.
13 3,31
nervové sušenky abatyše Hildegardy - Ochutnávka receptů z léčivých a jedlých rostlin jako doprovodný program k představení Chemického divadla Do tmy 8.6.2018
©  Ivana Paukertová 2018
3

lípa + meduňka + majoránka

lipa + medovka + majorán

  usínací čaj
usínací čaj - čaj na spaní, meduňka+lípa+majoránka
Ochutnávka receptů z léčivých a jedlých rostlin jako doprovodný program k představení Chemického divadla Do tmy 8.6.2018
©  Ivana Paukertová 2018
13 4,00
usínací čaj - Ochutnávka receptů z léčivých a jedlých rostlin jako doprovodný program k představení Chemického divadla Do tmy 8.6.2018
©  Ivana Paukertová 2018
4

klanopraška čínská

schizandra čínska

Schizandra chinensis želé s klanopraškou
želé kostky s klanopraškou - Ochutnávka receptů z léčivých a jedlých rostlin jako doprovodný program k představení Chemického divadla Do tmy 8.6.2018
12 4,50
želé s klanopraškou - Ochutnávka receptů z léčivých a jedlých rostlin jako doprovodný program k představení Chemického divadla Do tmy 8.6.2018
©  Ivana Paukertová 2018
5

tužebník jilmový

túžobník brestový

Filipendula ulmaria

tužebníková panna cotta s agarem

podobný recept

bezová a akátová panna cotta, naservírovaná - příprava panna cotty z květů bezu a akátu, hotová
© Ivana Paukertová 2014
13 4,31
tužebníková pannacotta s agarem - Ochutnávka receptů z léčivých a jedlých rostlin jako doprovodný program k představení Chemického divadla Do tmy 8.6.2018
©  Ivana Paukertová 2018
6

popenec obecný (břečťanovitý)

zádušník brečtanovitý

Glechoma hederacea popencový sirup
popenec břečťanovitý Glechoma hederacea - popenec břečťanovitý Glechoma hederacea
13 4,54
popencový sirup - Ochutnávka receptů z léčivých a jedlých rostlin jako doprovodný program k představení Chemického divadla Do tmy 8.6.2018
©  Ivana Paukertová 2018
7

lípa srdčitá

lipa malolistá

Tilia cordata lipová poupata
lipová poupata - Jedlá rostlina lípa srdčitá Tilia cordata
© Ivana Paukertová 2017
12 4,17
poupata lípy srdčité - Ochutnávka receptů z léčivých a jedlých rostlin jako doprovodný program k představení Chemického divadla Do tmy 8.6.2018
©  Ivana Paukertová 2018
8

kokoška pastuší tobolka

kapsička pastierska

Capsella bursa pastoris plody
kokoška pastuší tobolka, plody  - Capsella bursa pastoris, jedlá rostlina
© Ivana Paukertová 2015
12 3,75
kokoška pastuší tobolka plody - Ochutnávka receptů z léčivých a jedlých rostlin jako doprovodný program k představení Chemického divadla Do tmy 8.6.2018
©  Ivana Paukertová 2018
9

smrk ztepilý

smrek obyčajný

Picea abies výhonky naložené
v okurkovém nálevu
naložené výhonky smrku jako kapary (smrkáče) - Picea abies, mladé výhonky v octu a soli
© Ivana Paukertová 2016
13 4,69
smrkové výhonky v okurkovém nálevu - Ochutnávka receptů z léčivých a jedlých rostlin jako doprovodný program k představení Chemického divadla Do tmy 8.6.2018
©  Ivana Paukertová 2018

Komentáře:
meduňkové víno prostě víno *dobré, meduňku necítím * mám ráda, nebyla moc výrazná chuť * osvěžující, vínová vůně, chuť listová * jsem pivař, ale chutná, chutná * lahodné * moc mi nechutnalo, hezky vonělo * kyselé, silné, krásně voní * výborné * lépe voní než chutná
nervové sušenky upravila bych poměr ve prospěch skořice * nahořklé, málo sladké * něco drhne, nechutnají mi * velmi výrazné, až pálivo-nahořklé, moc dobré * hořkost, slanost, neslučitelné chutě * moc hořké * moc muškátového oříšku, hořké, přidala bych sladidlo * hezky pikantní, chutná, ale jen v malém množství * příliš muškátového oříšku, chvíli hořké až křiví pusu, na konci po dokousání má ale příjemnější chuť, láká mě vzít si další... * málo sladké dobrá chuť, přechází po chvíli do překořeněné (asi méně oříšku)
usínací čaj jemný, vyvážený * výborný, jemná bylinná chuť * výborný, velmi jemný * nevýrazná chuť *neutrál * uklidňující, lahodný * ale možná je jen moc slabý, asi bych přidala trochu máty, chuť drobet plochá * nic moc, dráždí mě na jazyku (štípe) * chybí med * hodně převažuje majoránka
želé kostky s klanopraškou velmi příjemná chuť * dobré, otázka jak dalece je cítit klanopraška * na to, že jde o želé tak chutné, ovocné * velmi dobré, ale nevyhledával bych * nevýrazná chuť * průhledné, chutné, cením si že jsou málo sladké * chuť ovlivněná základem, víc chutnalo bílé * dobrý, ale na mě moc sladká chuť * výborné * mňam
tužebníková pannacotta s agarem mňam * dobré, trošku pachuť ke konci * chuťově zajímavá, tužebník necítím * smrdí, chuť pohankové kaše, zvláštní, trvá než si člověk zvykne a pak by toho snědl hromadu, chuť zůstává na jazyku dlouho * poezie na jazyku * vyvážené, výborné * nic moc, ale nejsem příznivec těchto dezertů * v téhle úpravě dost tuhá, ale celkem dobrá * strašně dobrá, jemná, připomíná jáhly * výborné * chuť dobrá, ale jak chutná tužebník? * na pannacottu hodně tuhé
popencový sirup výborný * výborný * dobrý * velmi sladký, chutná po dřevě * dobré, cukr ale vítězí * vkusné * mňam
lipová poupata oříšková chuť * chuťově identifikovatelné * nečekaně výborné, jedla jsem poprvé * nasládlé, trošku jako zelené fazolky * oříšky mňam, delikatesa * nezklamalo * nic moc * bez výrazné chuti
plody kokošky nevýrazné * dobré, ale chuťově nevýrazné * drsná bylina, chuťově dobré * příjemně křupe * chutné, nevýrazné, "de to" * předčilo očekávání * dovedu si představit do salátu * příjemně křehké * trochu hořké, což beru jako plus * nic moc * dobrá "tráva"
smrkové výhonky v nálevu příjemná chuť jehličí * nová chuť, podobná kapari, určitě udělám * kyselé jako okurky, dá se jíst malé množství * výborné, naložený les, správně kyselé, chuť jehličí a smůly mňam, kapari z lesa * kapari - výtečné!!! * osvěžující * příjemně chutná po lese, zdlábla bych toho celou skleničku * hezky pikantní jako příloha k něčemu * překvapivě zajímavá chuť, hodně výrazná * zajímavé * hodně pryskyřičné, jiná chuť než ty jenom v octu

Moje komentáře ke komentářům:
Chápu, že sušenky každému nechutnali a někomu připadali příliš kořeněné, ony opravdu jsou. Pokud však chcete deklarovaný účinek, pak je dobré poměr přesně dodržet. Recepty abatyše Hildegardy jsou proslulé i tím, že jakákoliv změna v jejích receptech vede ke ztrátě účinnosti. U těchto sušenek záleží jen na poměru skořice, muškátového oříšku a mouky, cukru můžete dát kolik chcete. Pokud máte nervy v pořádku a účinek vás nezajímá, recept si můžete upravovat libovolně podle své chuti.

Ochutnávka v Prádelna café - Ochutnávka receptů z léčivých a jedlých rostlin jako doprovodný program k představení Chemického divadla Do tmy 8.6.2018