Vyolette

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 06. 04. 2018

Recept šéfkuchaře krále Richarda II. - pojďme na výlet do středověku.



Píše se rok 1390. Evropa je zdecimovaná sériemi hladomorů a morových epidemií, Anglie s Francií se zmítají ve stoleté válce, křesťané mají dva papeže. Před rokem proběhla bitva na Kosově poli, je to asi 20 let, co v Číně nastoupila dynastie Ming. V Čechách vládne Václav IV., syn Karla IV., minulý rok se Prahou prohnal největší židovský pogrom a připravuje se stavba Betlémské kaple. Již 33 let se staví Karlův most, bude dokončen za dalších 12 let. Jan Hus se za tři roky stane bakalářem, vynálezce knihtisku Gutenberg se narodí za sedm let a Leonardo da Vinci za 62 let. Před několika desetiletími se do Evropy dostal kolovrat, byl založen cech koželuhů a začala se dovážet bavlna. Letí škorně se zvednutými špičkami, rytíři nosí brnění, šlechtičny brokát, fillet a barbette s hedvábným závojem a obyčejní lidé se oblékají do sukna jako Kraus v pohádce Královský slib. Na trhu koupíte za groš kudlu, za tři sekeru a kráva stojí grošů čtyřicet. O rajčatech a bramborách uslyší Evropa za více než sto let, stejně tak o kukuřici - jako obilniny se pěstují a na kaši vaří polská mana zblochan vzplývavý, mušec rosička krvavá, proso nebo bér italský. Špenát se pomalu dostává do zahrad a receptů pro nejbohatší elitu, zatímco lid sprostý vaří z lebedy a merlíku. U dvora anglického krále Richarda II. Plantageneta a jeho královny Anny České, dcery Karla IV., sepisuje dvorní šéfkuchař kuchařskou knihu The Forme of Cury (Metody vaření).

Originální znění receptu Vyolette z The Forme of Cury

Nym Almaunde Mylke, an flowre of Rys, and pouder Gyngere, Galyngale, Pepir, Datis, Fygys, and Rasonys y-corven, an coloure it with Safroun, an boyle it and make it chargeaunt; an whan thou dressyste, take the flowres, an hew hem, an styre it ther-with; nyme the braunchys with the flowres, an sette a-boue and serue it Forth.

Vezmi mandlové mléko a rýžovou mouku a práškovaný zázvor, galgán, pepř, datle, fíky a hrozinky řezané a zabarvi to šafránem, a uvař a zahusti. A když to podáváš, vezmi květy a nařež je a zamíchej, nakrájej stopky s květy a polož na to a podávej. 

šálek (250 ml) mandlového mléka
2 lžíce rýžové mouky
čtvrt lžičky zázvoru
trocha pepře
trocha galgánu
2-3 datle
2-3 fíky
hrst hrozinek
špetka šafránu
velká hrst květů violky vonné Viola odorata
Mandlové mléko se šafránem zahřejeme na malém plameni. Jakmile se žlutě zbarví, přidáme koření, hrozinky a nakrájené datle a fíky. Až datle a fíky zvláční, vmícháme rýžovou mouku a necháme zahustit. Po částečném zchladnutí  vmícháme violkové květy. Kaši podáváme na dřevěném talíři napuštěném lněným olejem, jíme třemi prsty. Jsme-li bohatí (a to jsme, protože máme na šafrán), použijeme dřevěnou lžíci a cínový talíř a jsme-li bohatí opravdu nechutně, můžeme servírovat na talíři fajánsovém.

Galgán jsou asi čtyři druhy příbuzné zázvoru, dříve byl oblíbený jako léčivá rostlina (abatyše Hildegarda), v současné době je používaný v asijských kuchyních jako koření. Mletý galgán koupíte například na Sonnentoru. Obrázek šlechtičny s barbette pochází ze stránek návrhářky Kristýny Petříčkové. Za poučení ohledně středověkého odívání děkuji Emmě Riedové. Hotové jídlo uvařené nadšenci pro středověk vypadá nějak takto.

 

violka vonná - Viola odorata
© Ivana Paukertová 2013