Kurz poznávání a vaření z divokých rostlin v Beskydech 2018

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Kurzy a akce, Vydáno dne: 28. 03. 2018

Ve spolupráci s klubem Ladiva i letos pořádáme víkendový kurz v Beskydech. Budeme se učit poznávat jedlé rostliny, budeme je sbírat a uvaříme si divoké dobroty. Přijďte poznat na vlastní oči a ochutnat na vlastní jazyk! Kurz se koná v Novém Hrozenkově 11. - 13. května 2018.



Ubytování

Na chalupě Brodská (Nový Hrozenkov, okres Vsetín), kterou budeme mít celou pro sebe. Pokoje jsou dva, pěti lůžkový a šestilůžkový. Chalupa je uprostřed lesů. Můžete si prohlédnout fotky chalupy a okolí.

Cena

Cena: kurzovné 2100,- Kč + ubytování 230,-/noc + strava 250,-/den
Ubytování ve vlastním stanu nebo pod širákem s koupelnou 100,-/den

Přihláška a platba

O přihlášku si napište mailem na ladiva.zs@seznam.cz, zaplaťte a přihlášku pošlete zpět. Protože chatu jsme musely objednat celou, v případě odhlášení po 11.4. budeme počítat storno poplatek. Pokud za sebe v takovém případě najdete náhradníka anebo my budeme mít dalšího zájemce, storno poplatek platit nebudete. Uzávěrka přihlášek 10.4., celkový počet účastníků 15-16.

Program

Pátek
Příjezd možný od 16.00 hod, od 17.00 seznámení, vycházka po okolí, koupání v potoce, táborák

Sobota
Ráno pro zájemce cvičení, hlavní program budou vycházky s poznáváním a sběrem surovin na ochutnávku a vaření ochutnávkových jídel, večer táborák

Neděle
Totéž co v sobotu, cvičení, vaření, sbírání, oběd. Rozloučení a odjezd ve 14.00

Jídelníček


Jídelníček bude převážně vegetariánský (vegetariánům jen občas vyhodíme z receptu slaninku). Mezi ochutnávková jídla jsem letos zařadila slavné a neuvěřitelně dekorativní ragů gargoulliou (čti gargujú) francouzského šéfkuchaře se třemi hvězdičkami Michela Brase.  V plánu je i šťavelový koláč, lopuchové recepty jiného francouzského autora, Nicholase Blanche a pustíme se do středověkého receptu z manuskriptu The Forme of Cury, jedné z nejstarších kuchařek. Dostane se i na ruská lopuchová povidla a pýrové kafe a něco podnikneme i se smrkovými výhonky, bršlicí, řeřišnicemi a dalšími rostlinami okolo chaty, abychom je přeměnili na divoké delikatesy. Co můžete očekávat si prohlédněte ve článku z loňské ochutnávky na kurzu.

kostivalové tuiles - jídlo z kostivalu lékařského podle receptu francouzského šéfkuchaře
© Ivana Paukertová 2015
Medvědí paradoxní salát - recept na salát s česnekem podivným Allium paradoxum a česnekem medvědím Allium ursinum
© Ivana Paukertová 2016
thajský salát s květy růží - Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2015, jídla účastníků
divoká vaječná tlačenka - Vaječná tlačenka s česnekem medvědím, denivkou, ptačincem a fialkou
© Ivana Paukertová 2015
šruchový salát s turankou - Portulaca oleracea, Conyza canadensis, recept na salát
© Ivana Paukertová 2015

Kuchařka z loňského kurzu

kuchařka z kurzu Beskydská smršť - Kuchařská kniha v pdf z jarního kurzu poznávání a vaření z jedlých rostlin 2017