Ochutnávka planých rostlin 20. (Beskydská smršť)

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Ochutnávky, Vydáno dne: 23. 09. 2017

Toto je ochutnávka z jarního Kurzu poznávání a vaření z jedlých rostlin v Beskydech. Vydařila se velmi, sešla se bezvadná parta lidí a na kurzu jsme uvařili z divokých rostlin celkem 27 jídel a nápojů. Ochutnávka dále zahrnovala i čerstvé ingredience, takže ochutnávaných věcí je dohromady 45.



Na kurz jsem zvolila řadu receptů, které už znám (to abych si neuřízla úplnou ostudu) a také řadu nových. Z těch nových jídel byla absolutním vítězem japonská tempura ze sansai, japonské horské zeleniny. Normálně by na sansai bylo už docela pozdě, ale díky bláznivému jaru, kdy kdeco pomrzlo a vyrašilo znovu jsme měli výhonky křídlatky i hostony (výhonky bohyšky) v té správné sklizňové velikosti. Na skalce u chaty byl i pérovník pštrosí, který do směsi také patří, ale ten nepomrzl a byl již velice přerostlý. Tempuře dali úplně všichni plných pět bodů.

Do ochutnávky jsem zařadila i recept inspirovaný dílem polského rostlinného ekologa a etnobotanika Łukasze Łuczaje. Łukasz Łuczaj je botanik, ekolog, etnobotanik, propagátor myšlenky "divoké zahrady" zaměřené na maximální biologickou rozmanitost. Na své farmě provádí ekologické experimenty, obnovuje louky a pole s vymizelými druhy a pokouší se vytvořit lesní porost na bývalém poli. Jako profesor přednáší na univerzitě v Rzeszowě, je vedoucím rostlinné botaniky a rostlinné biotechnologie. Je členem redakční rady časopisu Ethnobiology and Ethnomedicine a Acta Societatis Botanicorum Poloniae a tvůrce nového polského časopisu Etnobiologia Polska. V současnosti se zabývá archivními etnobotanickými daty z Polska, Slovenska, Ukrajiny a Běloruska a provádí terénní výzkum využití rostlin v Číně a na Balkáně. Inspirace na klenové pečivo pochází z jeho práce "Dziko rosnące rośliny jadalne użytkowane w Polsce od połowy XIX w. do czasów współczesnych" (Divoce rostoucí jedlé rostliny používané v Polsku od poloviny devatenáctého století až do současnosti). V Polsku se listy javorů, klenu a mléče dávaly při pečení pod chleba a pečivo, jednak aby se zabránilo připálení a jednak kvůli chuti.

Co mě zklamalo a ostatní ochutnávače též byl ruský kopřivový salát podle receptu A. Koščejeva. Nicméně jsme do něj zapomněli dát kopr, kopřiva mohla být nasekaná jemněji a ořechů na zálivku taky mohlo být víc. Možná tak bude příště lepší, ale nespíš se ani tak do top ten nedostane. Co mě naopak nadchlo byla kopřiva na smetaně a překvapily též sedmikráskové tzatziky. Podle hodnocení se mnou ostatní souhlasili.

Ochutnávku úžasně doplnily produkty hostitele, březová míza a domácí pivo. Míza byla ve dvou stavech, velmi málo zkvašená a zkvašená. Pivo se stalo též absolutním vítězem, všichni dali pět bodů (včetně mě, a to pivo nepiju).

Č. České a slovenské jméno druhu Latinské jméno druhu Ochutnávaná část nebo jídlo Obrázek Ochutnalo lidí Průměr

Graf chuti

5 nejlepší

1

bez černý

baza čierna

Sambucus nigra

bezová varmuže

recept

bezová varmuža
10 4,40
bezová varmuže
2

jasan ztepilý

jaseň štíhly

Fraxinus excelsior jasanový čaj z větviček
jasanový čaj
10 4,50
čaj z větviček jasanu
3

škumpa orobincová

sumach pálkový

Rhus typhina

sumachová limonáda

recept

Sumachová limonáda
10 3,10
limonáda ze sumachu
4

bršlice kozí noha

kozonoha hostcová

Aegopodium podagraria bršlicový štrůdl
bršlicový štrůdl
11 4,64
štrúdl s bršlicí
5 směs  

polévka Neunerlei Kräutersuppe

recept

Neunerlei Kräutersuppe
9 4,89
polévka Neunerlei Kräutersuppe
6

bršlice kozí noha

kozonoha hostcová

Aegopodium podagraria

hovězí karbanátky s kari a bršlicí

recept

merlíkové kari koule
6 4,83
karbanátky s merlíkem
7 italská směs preboggion  

pansotti con salsa di noci

recept

pansotti con salsa di noci - hotové jídlo
10 4,70
pansotti con salsa di noci, italské těstoviny
8 směs   divoké rizoto
divoké rizoto
10 4,30
divoké rizoto, graf chuti
9

pampeliška "smetánka"

púpava

Taraxacum sect. Ruderalia

pampeliškové čipsy

recept

pampeliškové čipsy
10 4,20
pampeliškové čipsy
10 směs   slaný koláč quiche
divoký quiche
9 4,44
koláč quiche
11

kostival lékařský

kostihoj lekársky

Symphytum officinale

kostivalové tuiles (francouzský recept)

recept 

kostivalové tuiles
10 4,40
kostivalové tuiles, graf chuti
12 japonská směs sansai  

tempura

recept

japonská tempura a kopřivové smoothie
9

5,00

tempura ze sansai
13

lopuch větší

lopúch väčší

Arctium lappa oloupané řapíky
loupané řapíky lopuchu většího
4 2,00 3,3,1,1
14

kopřiva dvoudomá

pŕhľava dvojdomá

Urtica dioica kopřivové želé
kopřiva dvoudomá Urtica dioica
5 4,60 5,5,5,4,4
15

kopřiva dvoudomá

pŕhľava dvojdomá

Urtica dioica kopřiva na smetaně
kopřiva na smetaně
10 4,80
kopřiva na smetaně, graf chuti
16

lopuch větší

lopúch väčší

Arctium lappa oloupané kořeny
lopuch větší Arctium lappa
2 4,00 4,4
17

kopřiva dvoudomá

pŕhľava dvojdomá

Urtica dioica

zelená bábovka

recept

velikonoční zelená bábovka
9 3,89
zelená bábovka, graf chuti
18

javor klen

javor horský

Acer pseudoplatanus klenové pečivo
klenové pečivo
10 4,40
pečivo s listy klenu
19 směs  

divoká vaječná tlačenka

recept

letní divoká vaječná tlačenka
9 4,40
divoká vaječná tlačenka
20

tužebník jilmový

túžobník brestový

Filipendula ulmaria

tužebníková panna cotta neslazená

podobný recept

bezová a akátová panna cotta, naservírovaná
9 3,67
pannacotta z tužebníku
21

kopřiva dvoudomá

pŕhľava dvojdomá

Urtica dioica mrkev s hráškem a kopřivou
mrkev s hráškem a kopřivou
7 3,86
mrkev s hráškem a kopřivou
22

kopřiva dvoudomá

pŕhľava dvojdomá

Urtica dioica kopřivový salát s ořechovou zálivkou
kopřivový salát
9 3,22
kopřivový salát s ořechovou zálivkou
23

sedmikráska obecná

sedmokráska obyčajná

Bellis perennis sedmikráskové tzatziky
sedmikráskové tzatziky
10 4,80
sedmikráskové tzatziky
24

kopřiva dvoudomá

pŕhľava dvojdomá

Urtica dioica

kopřivové smoothie

recepty

kopřivové smoothie
9 4.89
kopřivové smoothie, graf chuti
25

šťavel kyselý

kyslička obyčajná

Oxalis acetosella

studená šťavelová polévka

recept

studená šťavelová polévka
9 3,33
studená šťavelová polévka, graf chuti
26

smrk ztepilý

smrek obyčajný

Picea abies smrková majonéza
smrk ztepilý
10 4,50
smrková majonéza
27

lípa srdčitá

lipa malolistá

Tilia cordata studené lipové kafe
lipové kafe
10 3,80
studené lipové kafe
28

lípa srdčitá

lipa malolistá

Tilia cordata teplé lipové kafe
lipové kafe
11 3,55
teplé lipové kafe
29

křídlatka česká

pohánkovec český

Reynoutria x bohemica loupané výhonky v Deku
jarní výhonky křídlatky v Deku
13 2,62
křídlatkové výhonky v Deku
30

vikev plotní

vika plotná

Vicia sepium mladé výhonky
vikev plotní
3 3,67 5,3,3
31

smrk ztepilý

smrek obyčajný

Picea abies výhonky naložené
jako kapary
(smrkáče)
naložené výhonky smrku jako kapary (smrkáče)
12 3,75
naložené výhonky smrku, graf chuti
32 hloh Crataegus spp.

hložinkový sýr

recept

survivalové jídlo hložinkový sýr
10 2,67
hložinkový sýr
33

šťavel kyselý

kyslička obyčajná

Oxalis acetosella listy
šťavel kyselý
3 4,67 5,5,4
34

řeřišnice hořká

žerušnica horká

Cardamine amara listy
řeřišnice hořká, listy
6 3,83
listy řeřišnice hořké
35

smrk ztepilý

smrek obyčajný

Picea abies mladé smrkové výhonky
smrk ztepilý
9 3,00
výhonky smrku
36

trnka obecná

slivka trnková

Prunus spinosa trnkové mléko
slivoň trnka
8 4,38
trnkové mléko
37

dřín jarní

drieň obyčajný

Cornus mas dřínkový kompot
dřínkový kompot
11 3,82
dřínkový kompot, graf chuti
38

kerblík třebule

trebuľka voňavá

Anthriscus cerefolium nať
kerblík třebule, rozkvétající
10 3,80
nať kerblíku třebule
39

bříza bělokorá

breza previsnutá

Betula pendula mírně zkvašená březová míza
bříza bělokorá
9 3,44
březová míza velmi mírně zkvašená
40

bříza bělokorá

breza previsnutá

Betula pendula zkvašená březová míza
bříza bělokorá
9 3,11
březová míza zkvašená
41

kyčelnice cibulkonosná

zubačka cibuľkonosná

Dentaria bulbifera pacibulky
kyčelnice cibulkonosná
4 4,50 5,5,5,3
42

čistec lesní

čistec lesný

Stachys sylvatica listy
čistec lesní
3 3,67 4,4,3
43

řeřišnice luční

žerušnica lúčna

Cardamine pratensis listy
řeřišnice luční
3 4,67 5,5,4
44

křídlatka česká

pohánkovec český

Reynoutria x bohemica oloupané výhonky
oloupané výhonky křídlatky
4 2,75 3-4,3,3
45

chmel otáčivý

chmeľ obyčajný

Humulus lupulus hostitelovo domácí pivo
chmel otáčivý
4 5,00 5,5,5,5

Komentáře

varmuža: nemám ráda mléko a mléčné kaše, chuť bezu výrazná, výborná jemná bazová chuť, výborná, byla docela silná
jasanový čaj: výborný, nehodnotím výrazná voda, lahodný jemný, jemný, šla tam cítit jen ta voda ale nebylo to špatné
sumachová limonáda: kyselá ale dobrá přisladila bych, moc kyselé možná víc naředit, příliš kyselá, byla hodně kyselá
bršlicový štrúdl: nemám ráda listové těsto, jinak super, skvele chutí i vzhladom
Neunerlei Kräutersuppe: super výborná, výborná jemná
karbanátky s merlíkem: maso nejím (vícekrát), moc slané
pansotti con salsa di noci: výborné luxusní těsto, výborná omáčka, omáčka byla superskvělá zejména před naředěním
divoké rizoto: dobré krémové
pampeliškové čipsy: výborné, trochu hořké, lepší jsou malé mladé lístky, některé lístky hořké
quiche: výborné lépe by mi chutnalo třené těsto, dalo se to ale doladit recept
kostivalové tuiles: výborné, čím teplejší tím lepší
tempura: výborné chutnalo vše nejvíc kopřiva a česnek, super, vynikající
lopuchové řapíky: moc trávová chuť dá se sníst, nejedlé, dneska nejsou hořké ujdou
kopřivové želé: super, mělo to ztuhnout úplně na želé potřebovalo to ještě vařit
kopřiva na smetaně: výborné, naprosto skvělá toho bych se užrala
kořen lopuchu: dobrý nepřekvapil neurazil, jemný kedluben
zelená bábovka: moc sladké nechutnal mi základní recept, moc mastné sladké a bez chuti, trochu sladká i chlupatá, bylo tam moc kopřivy takže byla taková trochu cihloidní a méně chutná - normálně má chuť jako olejová bábovka
klenové pečivo: nepřekvapilo!, nevýrazný výsledek zase tam necítím tu nasládlost
divoká tlačenka: není to má chuťová preference
tužebníková pannacotta: dobré
mrkev s hráškem a kopřivou: moc mi to nechutnalo, mrkev by byla lepší čerstvá ne mražená, no docela ujde
kopřivový salát: ok dobrý, bez chuti, nic moc chyběl kopr a zelená cibulka a příště víc ořechů
sedmikráskové tzatziky: výborné, mňam, první den nevýrazné po noci v ledničce super
kopřivové smoothie: výborné jemné, mňam, překvapilo mě
šťavelová polévka: na mě moc smetany chutnala by mi víc vodová, bez chuti, planá, skvělá
smrková majonéza: nemám ráda majonézu zkusím se sojanézou, po odležení vynikající, lahodná vůně, první den nevýrazná lepší uleželá přes noc pak je vynikající
lipové kafe studené: dobré příjemná chuť, super, už tak dobře nevoní chuť dobrá, lepšie ako ťeplé, bylo lepší kupodivu studené
lipové kafe teplé: kafe nepiju ale dobré zajímavé voní, zvláštní vůně jemné, chuť slabého kafe překvapivě dobrá vůně, dá sa nevýrazná chuť
křídlatka v Deku: chutnala by mi asi křídlatka ale nechutná mi Deko, trochu rozvařené víc kyselé ale dobré, zpočátku nic moc konec dobrý, chuťovo dobré konzistencia by mohla byť tvrdšia, príliš kyslý nálev, trochu se zakalila a zblemcla
vikev plotní: hrášek dobrá, přerostlý hrášek, výborná hrášková
naložené smrkové výhonky: na mě moc octa ale konzistence super (jemné), moc koření a dost kyselé, zjemnit nálev, výborné, výborné, moc dobré dala bych méně octa, po promytí vodou už nebyly tak dekorativní neb se rozpadly ale na chuť stále super
hložinkový sýr: fajn jen konzistence špatná moc tuhé mixovala bych na prášek, žádná chuť suché krásná vůně
šťavel kyselý: dobrý kyselý, mňam
řeřišnice hořká: super příjemná hořká chuť, mňam
výhonky smrku: dobré mírně kyselé, moc výrazné, prekvapivo chutné kyslasté
trnkové mléko: super, vůně mandlí, chutné trochu horké (=hořké), skvělé, úžasné
dřínkový kompot: super výborný!!!, moc kyselé, přisladila bych méně, skvelý úplně mi stačil takto sladký, trpké, krásně zrosolovatěl
kerblík třebule: dobré, super, jemný dobrý, meňej výrazná voňa anýzu ako som čakala, konec hořký
březová míza: lepší mi chutná čerstvá, nevýrazná chuť jemná, ako voda jemne sladké, zvláštní
březová míza zkvašená: jemná chuť, zvláštní chutná mi míň než ta první a cítím tam chuť kvasnic
pacibulky kyčelnice: výborné ředkvička, jemný kedluben, zase jiná chuť taková brukvovitá směsná byly mladé
čistec lesní: houby dobrý zkusím v kuchyni, moc hořké, fakt houby ale chvíli trvá než chuť naběhne
řeřišnice luční: výborné hořké, vynikající
křídlatka loupaná: dobrá nemám ráda kyselé, moc kyselé, kyselá, kyselá
hostitelovo pivo: super, super, slabší než prodávané - pivo nepiju ale tohle mi chutnalo

Chcete se mnou taky vařit? Spolu se školou Aromaterapie a bylinky pořádáme letos (2023) jarní celodenní workshop se sběrem, vařením a ochutnávkou. Chcete něco jiného? Terénní kurzy, dálkové kurzy? Podívejte se na přehled všech mých kurzů 2023.

Z kurzu vznikla divoká kuchařka s recepty zvaná Beskydská smršť. Je ve formátu pdf a můžete si o ní napsat. Pokud se zavážete dodržet podmínky jejího použití a jejího šíření, pošlu vám ji.

kuchařka z kurzu Beskydská smršť