Podzimní kurz poznávání a vaření z divokých rostlin v Beskydech

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Kurzy a akce, Vydáno dne: 14. 06. 2017

Podzimní příroda má mnoho co nabídnout. Podzimní vaření je zejména ve znamení plodů, semen a kořenů.  

Kurz se koná 22. - 24. září 2017 v Novém Hrozenkově, budeme mít celou pro sebe chalupu Brodská.



Kromě podzimního drobného ovoce, jako trnky, bezinky, šípky, hložinky na kořeněné omáčky, zavařeniny a kečupy prozkoumáme i suché plody rostlin z čeledi mrkvovitých, které můžeme (podobně jako anýz, fenykl, kmín) používat v kuchyni jako koření – mrkev, bolševník, děhel, pastinák. Podzim nám dále nabídne kořeny, oddenky a hlízy, nejen divokého pastináku, ale i lopuchu, kozích brad, pupalky, zvonků, čekanky, pampelišky, mléčů, máchelky, čistce, pýru a dalších druhů nejen na jídlo, ale i pražených na kávu. Prozkoumáme i kořeny, které se dají použít jako koření, například místo hřebíčku nebo křenu.

Na výběr budeme mít z mnoha podzimních receptů: gratinované řapíky lopuchu, jitrocelový pudink, čistcové consommé, kopřivový dort s čistcem, bukvicové sušenky, pesto nebo salát s bukvicemi, hložinkový kečup nebo čili omáčku, polévku, která je praotcem všech borščů a barščů, pýrové a možná i pampeliškové, čekankové, máchelkové nebo svízelové kafe, lopuchová povidla, gratinované jedlé kořeny, kopřivové malfati, nápoj z černohlávku, smoothie se šťavelem, kopřivové čipsy, porridge s kopřivou.

Budeme pracovat v zájmových skupinách, podle toho, jak se kdo bude chtít více věnovat vaření nebo poznávání. Ke kurzu dostanete pracovní listy s českými, slovenskými i latinskými jmény rostlin. Na kurzu bude kromě uvařených jídel samozřejmě i ochutnávka jednotlivých rostlin, ať už čerstvých nebo jednoduše připravených.

Cena 2 700.-, přihlášky na ladiva.zs@seznam.cz, pořádá Ladiva.

 

Kuchařka z jarního Beskydského kurzu

kuchařka z kurzu Beskydská smršť - Kuchařská kniha v pdf z jarního kurzu poznávání a vaření z jedlých rostlin 2017